Test: Nordic Sheep fårskinn

Testproffs går igenom fårskinn från Nordic Sheep. Håller fårskinnen vad som utlovas för ett relativt billigt pris? Se betyg och omdöme i detta test.
BETYG
Testproffs 9,2
4.6/5
OM PRODUKTEN

Vilka är Nordic Sheep?

Nordic Sheep tar något som annars skulle ha riskerat att ha blivit en restprodukt – kanske till och med slängts – och gör det till vackra, användbara fårskinn av finaste kvalitet. De kan användas som mattor, kuddar eller värma dig när du exempelvis sitter utomhus. Många barn har njutit av fårskinn både i pulkor och barnvagnar, genom åren. Fårskinn värmer när det är riktigt kallt – och är naturligt smutsavvisande. En ren och mångsidig naturprodukt. De adderar också en organisk och naturlig känsla till ditt hem och många älskar att använda fårskinn i inredningen.

9.2

Testproffs betyg

4.6/5
Nordic Sheep får höga betyg av Testproffs

Nordic Sheep erbjuder äkta och certifierade fårskinn som verkligen uppskattades i vårt test. Får- och babyskinnen kändes mjuka och sköna med hög kvalité. Hög prisvärdhet och dessutom många användningsområden. Babyskinnet som är anpassade för barn var extra omtyckt perfekt för barnvagnar och lek.

Alla Nordic Sheeps så som fårskinn och fårskinnstofflor är certifierade av TÜV SÜD, Woolmark och Oeko-tex Standard 100. TÜV SÜD är ett över 100 år gammalt tyskt ackrediteringsföretag och de har visat att Nordic Sheeps fårskinn är helt fria från bland annat tungmetaller, perflourerande ämnen, krom 6, formaldehyd och klorerade fenoler. Nordic Sheeps egna tester, som söker efter flera hundra olika slags kemikalier, visar alltid ”non detected”, det vill säga att det inte finns några skadliga kemikalier i fårskinnen.

Nordic Sheeps standard-skinn garvas i natriumklorid, alltså vanligt bordssalt, och i ljummet såpavatten. Alltså samma typ av såpa som du rengör badkaret med hemma. Skinnet tumlas därefter i en cylinder och man skrapar dem rena från alla eventuella köttrester. Sen läggs de i konserveringsmedel (formic acid) och behandlas i aluminium, dels för garvningen men också för att färgen ska fästa. 

Därefter färgas skinnen, med samma typ av färgprodukter du kan använda hemma om du vill färga något av ull. Efter färgning centrifugeras skinnen, hängs i ett torkrum och därefter tumlas i en tunna. Efter det sträcks skinnen ut och sen körs de runt i en varm metacylinder för att bli maximalt mjuka. Det sista steget är att skära till skinnet utifrån hur det ska användas.

Nordic Sheeps ekologiska skinn garvas för att hindra förruttnelse, men de färgas inte utan får behålla sin naturliga färg.

Fördelar

Nackdelar

Unboxing av Nordic Sheep fårskinn

PRODUKTTEST

Nordic Sheep fårskinn ca 85 x 60 cm ljusgrå

Nordic Sheep köper de flesta av sina skinn från Nya Zeeland och allra populärast är deras skinn från merinofåren. De neutrala och jordnära tonerna gör att de passar utmärkt i de flesta nordiska hem. Detta vackra ljusgrå skinn är inget undantag.

Nordic Sheep håller extremt konkurrenskraftiga priser, trots sin höga kvalitet. På hemsidan förklarar de att det beror på att vissa av skinnen kan ha en söm eller två på baksidan. Det kan vara så att skinnet gått sönder och fått sys ihop med ett annat, eller liknande. Men detta är inget som syns på framsidan – där är pälsen lika fluffig och fin som om det hade varit ett enda skinnstycke. Detta grå skinn har, precis som de förklarar på hemsidan, två sömmar på baksidan. Men det går inte att se – ALLS – på framsidan, trots att jag verkligen försökt. 

Skinnet ser helt perfekt ut ovanifrån. Mjukt och fluffigt och enhetligt. Det märks att det är ett merinoskinn, inget kan mäta sig med denna mjukhet! Detta merinoskinn fick dessutom höga betyg i bäst i test av fårskinn.

När det gäller fårskinn kan det vara på sin plats att påpeka att inga får föds upp för skinnens skull, utan skinnet är mer en ”restprodukt” i köttindustrin. Det är inte som exempelvis minkar som föds upp för sin päls. Att köpa ett högkvalitativt fårskinn är alltså att ta hand om något som kanske i värsta fall annars helt sonika hade slängts. Det är lite som att även använda kycklingskrovet till att koka en närande buljong på de kvarvarande benen, när man ändå ätit upp kycklingen. Vi behöver bli bättre på att tillvarata alla resurser och det känns fint att Nordic Sheep medverkar till just det.

Det känns också bra att skinnen är giftfria och av exceptionell kvalitet. För barnen fullkomligt älskar detta skinn. De vill gosa med det i soffan, och de vill ha det draperat som en fårskinnsfåtölj. Själv älskar jag att ha det nedanför sängen så att jag kan sätta fötterna rakt ner i ett mjukt och gosigt fårskinn, en kall vintermorgon. Eller vila benen mot det i soffan. Eller ha det på utemöblerna på balkongen.

Ull är ett naturligt och unikt material med fantastiska värmeegenskaper tack vare sin krusade form som gör att den har en egen förmåga att reglera fukt och dessutom ger möjlighet för luft att cirkulera. Krusformen gör också att fibrerna aldrig blir liggande slät bredvid varandra vilket normalt är fallet för i princip alla andra typer av fibrer.

Fyra saker som vi gillar

Två saker som kunde förbättras

Betyg för Nordic Sheep merinofårskinn

Betyg 9.4
Prisvärdhet
5/5
Hållbarhet
4.5/5
Komfort
5/5
Kvalitet
4.5/5

Nordic Sheep Babyskinn fårskinn ca 75 x 50 cm

Detta är ett mjukt och ekologiskt fårskinn, främst för barn. Storleken är anpassad för att passa i barnvagnar, barnstolar eller pulkor. Eller varför inte använda den som en lekfilt på golvet? Skinnet värmer så att barnet slipper ligga och frysa på ett kallt golv. Dessutom är fårskinnet naturligt värmereglerande, vilket är viktigt för de allra minsta spädbarnen. Du bör dock aldrig lämna barnet utan uppsikt på fårskinnet.

Babyskinnet är ofärgat, endast ”avfärgat”, det vill säga de naturligt förekommande pigmenten i pälsen är borta. Luggen är klippt till ungefär 3-5 centimeter hårlängd vilket ger en obeskrivligt tät och mjuk yta. Passar alltså utmärkt både att sitta eller ligga på. Ett fullkomligt måste i barnvagnen! Min dotter älskar det och jag är tacksam att kunna dra henne i pulka utan att behöva oroa mig för att hon fryser, där hon sitter stilla på en plastpulka bara någon centimeter ovanför den kalla snön.

TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om Nordic Sheep babyskinn?

Efter ha testat Nordic Sheeps babyskinn så är vårt omdöme övervägande positivt med många saker som vi gillar. Framförallt att skinner är mjukt och sköna men även ekologiska

Fem saker som vi gillar

En sak som kunnat varit bättre

Betyg för Nordic Sheep Babyskinn fårskinn

Betyg 9.0
Prisvärdhet
4.5/5
Hållbarhet
4.5/5
Komfort
5/5
Kvalitet
4.5/5
VÅRT BETYG

Vårt samlade omdöme

92
Prisvärdhet
10
Kvalitet
9
Design
9
Användarvänlighet
10
Hållbarhet
8
Nordic Sheep omdöme

Nordic Sheep erbjuder 100 % äkta och certifierade fårskinn som verkligen uppskattades i vårt test. Får- och babyskinnen kändes mjuka och sköna med hög kvalité. Hög prisvärdhet och dessutom många användningsområden. Babyskinnet som är anpassade för barn var extra omtyckt perfekt för barnvagnar och lek.

9.2
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

Leveranstiden är 1-2 arbetsdagar och sker via Postnord.

På Nordic Sheep går det att betala med: betalkort, Klarna, Applepay, Googlepay och Shoppay.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Emma
Emma

Emma är en engagerad förälder med två barn. Hon har erfarenhet av att välja och använda produkter inom barn- och familjeområdet, inklusive leksaker, kläder och barnvagnar. Emma gillar även att spendera tid i trädgården och naturen och har därför även varit gästskribent inom ämnet trädgård och verktyg.

Andra omdömen
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.