Matkasse bäst i test 2024

Att planera veckans mat, handla och laga rätterna kan vara ett stressmoment i vardagen för många. Underlätta för dig själv och beställ färdiga matkassar som levereras hem till dig! Men vilken matkasse är bäst? Vårt bäst i test ger dig svaret på bästa matkassen!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
matkomfort

Matkomfort

4.9/5
PRISVÄRD
mat-och-ro

Mat & Ro

4.8/5
BÄSTA TRÄNINGSMATEN​

Träningsmat

4.9/5

Jämför bästa matkassen

En bra matkasse kombinerar bekvämlighet med kvalitet genom att erbjuda goda recept och som är enkelt att laga själv. Man ska kunna välja mellan olika kassar efter sina egna behov och erbjuda flexibla leveransalternativ. Enkelheten i att få allt du behöver för veckans måltider levererat till dörren sparar tid och gör matlagningen rolig.

TestProffs Logotyp Header

Vilken matkasse är bäst i test?

Bästa matkassen 2024 är Matkomfort som erbjuder ett brett sortiment av olika matkassar som innehåller svenska råvaror. Deras kockar tillagar deras egna såser, fonder och grytor som du sen färdigställer hemma – laga mat som en riktig kock hemma i ditt eget kök. Dessutom är det enkelt att laga maten själv med tydliga recept, där du steg för steg kan läsa hur kocken tänkt att varje rätt ska färdigställas och det enda du behöver ha hemma är salt, peppar och något att steka i – smidigt va?

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer din matkasse

När det gäller att välja den perfekta matkassen för dig är det viktigt att utgå från dina specifika behov. Tänk på leveransalternativ och se till att kassen kan levereras till din adress. Priset är också avgörande – fundera över vad du är villig att betala för en färdig matkasse som är enkel, smidig att laga hemma och underlättar i vardagen.

Barnfamilj

När du väljer en matkasse för din barnfamilj är det viktigt att tänka på att den innehåller barnvänliga måltider. Fokusera på alternativ som tilltalar dina barns smaklökar samtidigt som det ska vara enkelt och smidigt att laga.

Vego

För dig som följer en vegetarisk kost är det viktigt att välja en matkasse som erbjuder ett brett utbud av grönsaker, baljväxter, proteinkällor och vegetariska alternativ. Se till att måltiderna är varierade, smakrika och näringsrika för att säkerställa en balanserad kost utan kött eller fisk.

Viktminskning

När du strävar efter att gå ner i vikt är det avgörande att välja en matkasse som erbjuder kaloriberäknade och näringsrika måltider. Satsa på en matkasse som är väl balanserad när det gäller proteiner, kolhydrater och hälsosamma fetter för att hålla dig mätt och energifylld samtidigt som du når dina viktminskningsmål.

Varierad kost

För dig som uppskattar variation i kosten är det bäst att välja en matkasse som erbjuder en mix av olika kötträtter, vegetariska alternativ och fiskrätter. Se efter en kasse som regelbundet uppdaterar sitt utbud för att hålla dig inspirerad och nöjd med dina måltider.

Allergier

Om du eller någon i din familj har allergier är det avgörande att välja en matkasse som kan anpassa sig efter era behov. Se till att informera leverantören om eventuella allergier eller intoleranser så att de kan välja alternativ som är säkra och fria från de ingredienser som ni behöver undvika.

Leveransalternativ

Innan du väljer din matkasse är det viktigt att ta reda på om leveransmöjligheterna passar din bostadsort. Kontrollera om det valda företaget erbjuder leverans till din adress för att undvika besvikelser senare. Många leverantörer har täckning över hela landet, medan andra kan ha en mer begränsad räckvidd. Genom att dubbelkolla leveransinformationen kan du säkerställa en smidig och bekväm matupplevelse hemma.

Pris

När du väljer en matkasse är det viktigt att hitta en som passar din ekonomi samtidigt som den uppfyller dina behov. Jämför priser för olika kassar för att hitta den som faller dig bäst i smaken. Tänk på att en högre kostnad ibland kan spegla bättre kvalitet och mer omfattande måltidsalternativ. Om du har specifika kostbehov, som exempelvis viktminskning eller allergier, se till att välja en kasse som kan anpassa sig till dessa krav. Genom att balansera pris och kvalitet kan du njuta av goda måltider som passar din ekonomi.

VÅRA TEST

Hur gjorde vi testet?

Vi på redaktionen valde ut en grupp av fem olika Testproffs i vår panel som fick testa alla samtliga matkassar över en två månader lång period. Samtliga testproffs ombads att utföra sitt produkttest helt opartiskt enligt vår utvärderingsmall, utan påtryckningar från varken tillverkare eller oss som företag. Produkterna utvärderas baserat på enkelhet, pris, innehåll, utbud och leveransalternativ.

Efter genomförda produkttester från vår panel har vi på redaktionen sedan slutligen sammanställt samtliga tester i det här djupgående testet där vi också utser “Bäst i test”, “Prisvärd” och “Bästa träningsmaten”. Vi tydliggör vilken matkasse  som lämpar sig bäst inom de tre olika kategorierna eftersom vi vet från tidigare erfarenhet att detta är något som efterfrågats av våra kunder.

Enkelt och smidigt

Var det enkelt att följa recepten man fick med? Tog det lång tid att laga maten?

Pris

Är matkassen värd pengarna? Är kvaliteten likställt med priset?

Innehåll

Var det fräscha råvaror i kassarna? Behövde man ha övriga ingredienser hemma?

Utbud

Fanns det olika matkassar att välja mellan? Kunde man välja recept själv?

Leveransalternativ

Kunde matkassen levereras till sin adress? Fanns det olika dagar och tider att kunna välja sin leveransdag på?

Bäst i test

1. Matkomfort

Testproffs - Bäst i test 2024
matkomfort
matkomfort-hemsida
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Kockförbreda matkassar - laga restaurangmat hemma

Hos Matkomfort skapas alla veckomenyer och recept av erfarna kockar, med noggrant utvalda råvaror och enkla instruktioner för att underlätta din matlagning hemma. Dessutom förbereder deras kockar alla såser, grytbaser och fonder från grunden, vilket ger dig en god smakupplevelse.

Du färdigställer måltiderna med enkla steg och minimala förberedelser – det enda du behöver ha hemma är salt, peppar och något att steka i. Med deras matkasse blir hemlagade gourmetmåltider tillgängliga och bekväma för alla.

Erbjuder olika matkassar

Oavsett om du föredrar vegetariskt, köttbaserat eller annat, har Matkomfort en matkasse som passar dig. Dessutom med svenska råvaror av högsta kvalitet för att säkerställa både smak och hållbarhet i varje måltid.

Matkomfort erbjuder en mängd matkassar som tilltalar alla smaklökar och livsstilar. Genom att endast jobba med svenska huvudråvaror och så långt det är möjligt även välja närodlade och ekologiska råvaror. Matkomfort erbjuder råvaror av bästa möjliga kvalitet samtidigt som de stödjer den svenska matproduktionen vilket vi på Testproffs tycker är kul.

Matkomfort

2. Mat & Ro

Testproffs - Prisvärd 2024
mat-och-ro
matochro
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Råvaror i fokus

Matkassar från Mat & Ro innehåller färska råvaror från lokala leverantörer runt om i Skåne och i deras närområde. De prioriterar verkligen bästa kvalitet samtidigt som de väljer produkter som skall vara producerade på ett sätt som främjar miljön på bästa möjliga sätt.

Kockarna skriver menyer och provlagar alla rätter för att säkerställa en smakrik upplevelse. Genom noggrant utformade recept och provlagning säkerställer de att varje måltid är av högsta kvalitet.

Erbjuder “Kockens förberedda låda”

Mat och Ro erbjuder olika matkassar men “Kockens förberedda låda” är perfekt för dig som vill att matlagning ska vara så enkelt som möjligt. Allt protein såsom kött och kyckling är tillagat, även såsen, soppan och grytan kommer färdigt. Det du behöver fixa är antingen riset, potatisen, pastan och salladen, sen är middagen klar.

Det är kockarna hos Mat och Ro som färdigställer all mat. Så detta är kassen för dig som vill äta god mat förberett av kockar men samtidigt inte vill stå och laga mat länge. En enkel och smidig lösning för dig som vill lägga tid på annat.

MAT & RO

3. Träningsmat - Bästa träningsmaten

träningsmat-hemsida
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Perfekt för dig med en aktiv livsstil

För den som noga följer sitt kaloriintag är Träningsmat perfekt. Med välbalanserade och kaloriberäknade måltider passar den perfekt för dig som vill hålla koll på din vikt och äta hälsosamt. Med deras måltider behöver du inte kompromissa med smak eller näringsvärde.

Med fokus på näringsrik och välbalanserad kost är deras måltider perfekta för att ge dig den energi och återhämtning du behöver för att stödja din träningsrutin eller som vill gå ner i vikt. De erbjuder olika menyer som passar olika behov.

Smidigt och enkelt

Träningsmats färdiga matlådor erbjuder en enkel och smidig lösning för att få näringsrik mat hemlevererad. Med bara några få steg får du god och balanserad mat direkt till din dörr. Allt du behöver göra är att värma måltiden och njuta av både den hälsosamma och goda maten.

Med deras färdiga matlådor behöver du inte längre lägga tid på planering, handla och laga mat. Det är den perfekta lösningen för den som lever en hektisk livsstil men ändå vill äta hälsosamt.

TRÄNINGSMAT

4. Linas matkasse

linas matkasse
linas-matkasse-hemsida
4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Brett sortiment

Linas Matkasse erbjuder ett brett sortiment av matkassar som passar olika behov och livsstilar. Med sina nio olika matkassar kan man välja mellan alternativ som familjekassen, vegetarisk kasse, och expresskassen för enkelhet och bekvämlighet. Varje kasse är noggrant sammansatt för att tillgodose olika kostpreferenser och behov.

Oavsett om du är ute efter enkelhet, hälsosamma alternativ eller variation i kosten har Linas Matkasse ett alternativ som passar dig. Deras breda sortiment gör det enkelt för kunder att hitta en matkasse som passar deras unika livsstil och matvanor.

Erbjuder allergivänliga kassar

Linas Matkasse inkluderar allergivänliga alternativ för dem med specifika kostrestriktioner. Deras utbud omfattar kassar som är glutenfria och laktosfria för att tillgodose dem med olika allergier och intoleranser. Detta gör det möjligt för personer med dessa allergier att njuta av näringsrika och smakrika måltider utan att behöva kompromissa.

Kunder med gluten- eller laktosintolerans kan känna sig trygga med Linas Matkasse, som erbjuder särskilt anpassade alternativ. Deras glutenfria och laktosfria kassar är sammansatta med omsorgsfullt utvalda ingredienser som är fria från dessa allergener, vilket möjliggör en bekymmersfri och njutbar matupplevelse för alla.

LINAS MATKASSE

5. Hello Fresh

hello-fresh
hellofresh-matkasse-hemsida
4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Matkasse efter dina villkor

HelloFresh erbjuder en personlig matupplevelse där du kan skräddarsy din matkasse enligt dina smaklökar. Med deras flexibla system kan du välja dina favoritrecept från deras veckomeny. Oavsett om du föredrar kött, fisk eller vegetariska rätter, levererar HelloFresh alla ingredienser direkt till din dörr.

Genom att välja dina egna recept från HelloFreshs veckomeny får du en skräddarsydd matkasse som anpassas efter din smak. Du får alla färska ingredienser och detaljerade recept direkt till din dörr, vilket gör det enkelt och bekvämt att laga goda måltider när det passar dig bäst.

Enkelt och kul att laga mat

HelloFresh erbjuder enkla recept med steg för steg, samt med bilder som förtydligar ännu mer hur man ska gå tillväga för att laga sina recept. Alla recept kommer även i varsin påse med en symbol som matcher symbolen på receptet vilket gör det enkelt att veta vilka ingredienser som hör till vilket recept.

Med HelloFresh är det både enkelt och smidigt att laga sina middagar hemma. Alla ingredienser är även uppmätta exakt så inget går till spillo – så allt man får med i varje recept används, vilket minskar matsvinnet.

HELLO FRESH
SAMMANFATTNING

Sammanfattning av matkasse bäst i test

Märke

Betyg

Antal personer

Återförsäljare

Matkomfort

(Bäst i test)

4.7

2-8

Rek. återförsäljare

Mat & Ro (Prisvärd)

4.6

2-6

Rek. återförsäljare

Träningsmat

(Bästa träningsmaten)

4.6

2-4

Rek. återförsäljare

Linas matkasse

4.4

2-4

Rek. återförsäljare

Hello Fresh

4.3

2-4

Rek. återförsäljare

OM MATKASSE

Hur fungerar matkassar?

Matkassar är ett bekvämt sätt att handla mat där du prenumererar på en leverans av färdigplanerade recept och tillhörande ingredienser. Vanligtvis väljer du en kasse baserad på antal portioner och kategorier som exempelvis vegetariskt, familj, eller snabblagat. Leveransen innehåller i princip alla ingredienser du behöver, samt recept på hur man tillagar måltiderna. Det sparar tid och gör matlagningen enkel och smidig.

Vad är skillnaden mellan olika matkassar?

Skillnaden mellan olika matkassar kan beror på flera faktorer såsom typ av recept, kvalitet på ingredienser, leveransalternativ och prissättning. Att välja rätt matkasse handlar om att identifiera vad man vill ha ut av matkassen. Här följer en översikt över några vanliga skillnader mellan olika matkassar för att hjälpa dig göra ett informerat val.

Typ av kasse

Matkassar kan vara inriktade på olika behov och livsstilar, såsom familjekasse, vegetariska kasse, snabbkasse, eller kassar för specifika dieter som LCHF eller glutenfria.

Innehåll

Varje matkasseleverantör erbjuder olika recept och ingredienser. Vissa kassar fokuserar på enkelhet med få ingredienser och snabba recept, medan andra kan erbjuda mer avancerade och “lyxiga” rätter.

Kvalitet

Kvaliteten på ingredienserna kan variera mellan olika matkassar, från standardvaror till ekologiska eller lokalproducerade alternativ.

Pris

Priserna för matkassar kan skilja sig åt beroende på faktorer som kvalitet, mängd portioner och leverans kostnader som tillkommer.

Flexibilitet

Vissa matkassar erbjuder möjligheten att anpassa recept eller välja mellan olika leveransalternativ, medan andra har en fast uppsättning recept och leveranstider.

Vilka olika typer av matkassar finns det?

Matkassar är ett praktiskt alternativ för många som vill spara tid på matlagning och inköp.

Här är några olika typer av matkassar:

Familjekasse
Dessa kassar är utformade för att tillgodose behoven hos hela familjen. De innehåller recept som är lämpliga för både vuxna och barn, som passar alla olika smaklökar. Denna är perfekt om man har barn i familjen!

Vegetariska och veganska kassar
För den som föredrar en köttfri kost finns det ett brett utbud av recept och ingredienser utan animaliska produkter. De är fulla av smakrika grönsaker, proteinkällor som baljväxter och tofu, samt andra växtbaserade alternativ för en mångsidig och näringsrik kost.

Snabbkassar
För hektiska vardagar när tiden är knapp, är snabbkassar ett perfekt alternativ. Dessa kassar innehåller enkla och snabba recept som kan tillagas på kort tid utan att kompromissa med smak. Perfekt för dem som vill ha god mat utan att spendera för mycket tid i köket.

Allergikassar
För personer med allergier eller intoleranser mot vissa livsmedel erbjuder allergikassar ett tryggt och bekymmersfritt alternativ. Dessa kassar innehåller ingredienser som är fria från vanliga allergener såsom gluten, laktos, nötter, vilket gör dem säkra och lämpliga för dem med speciella kostbehov.

Hälsokassar
För dem som strävar efter en hälsosam livsstil och välbalanserad kost, är hälsokassar ett utmärkt val. Dessa kassar innehåller näringsrika och balanserade recept och ingredienser. De är perfekta för att uppmuntra till en hälsosam och aktiv livsstil.

Premiumkassar
För den som vill unna sig något extra och njuta av lyxigare matupplevelser, är premiumkassar ett utmärkt alternativ. Dessa kassar erbjuder exklusiva recept och ingredienser av högsta kvalitet, som garanterat kommer att imponera på smaklökarna.

VÄLJA MATKASSE

Vilken matkasse ska man välja?

När det kommer till att välja rätt matkasse får man utgå från sig själv eller sin familjs behov. För den som vill att matlagningen ska vara så smidig och enkel som möjligt, är snabbkassar ett utmärkt val. Dessa kassar innehåller färdiga recept med korta tillagningstider, vilket passar perfekt för hektiska vardagar när tiden är knapp. Å andra sidan, om man värdesätter lyxigare matupplevelser och vill unna sig något extra, kan premiumkassar vara det rätta valet.

För dem som föredrar en hälsosam livsstil, är hälsokassar ett utmärkt alternativ. Dessa kassar innehåller näringsrika och balanserade recept. Slutligen, för dem med allergier, kan allergikassar vara det bästa valet. Dessa kassar innehåller ingredienser som är fria från vanliga allergener och är säkra för personer med speciella kostbehov.

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja en matkasse som passar ens egna behov och livsstil, och det finns en rad olika alternativ att välja mellan beroende på vad man är ute efter.

Veganska matkassar

Veganska matkassar är specifikt utformade för dem som följer en vegansk livsstil och innehåller ingredienser och recept som är helt fria från animaliska produkter såsom kött, fisk, mjölkprodukter och ägg. Veganska matkassar är baserade på grönsaker, baljväxter, tofu, spannmål och andra växtbaserade livsmedel. Dessa kassar är perfekta för både erfarna veganer och dem som är nyfikna på att utforska vegansk kost. 

Det är viktigt att notera att det finns olika leverantörer som erbjuder veganska matkassar med olika prisklasser, recept variationer och leveransalternativ, så det kan vara värt att utforska olika alternativ för att hitta den som bäst passar ens behov och preferenser.

Matkassar för viktminskning

Viktminskningsmatkassar är utformade för att underlätta för dig som strävar efter att minska vikten genom att erbjuda hälsosamma måltidsalternativ. Dessa matkassar innehåller vanligtvis recept med noggrant utvalda ingredienser och uträknade kalorier som främjar viktminskning samtidigt som det ska smaka gott. Genom att erbjuda förberedda recept hjälper viktminskningsmatkassar till att förenkla måltidsplaneringen. Med fokus på näringsrik mat och kaloriberäknade portioner är matkassen perfekt för dig som vill nå sitt viktminskningsmål på ett hälsosamt sätt.

Matbutikernas matkassar

Många matbutiker erbjuder idag sina egna versioner av matkassar, som är förpackade med färdiga recept och ingredienser för att underlätta för dig som kund. Dessa matkassar kan vara ett bekvämt alternativ för dig som vill handla sina matvaror och samtidigt få inspiration till sina måltider. Genom att erbjuda färdigpaketerade kassar med allt som behövs för att laga mat hemma, sparar du tid och energi på att planera och handla ingredienser separat.

Vad är fördelarna med en matkasse?

Att prenumerera på en matkasse erbjuder följande fördelar:

Tidsbesparing
Genom att få färdigplanerade recept och ingredienser levererade till dörren sparar du tid på inköp och planering av måltider.

Minskad stress
Matkassar minskar stressen med att fatta beslut om vad man ska laga till middag varje dag och ger en struktur kring måltidsplaneringen.

Variation
Matkassar erbjuder olika recept och ingredienser, vilket ger möjlighet att utforska nya rätter och smaker utan att behöva leta efter recept eller ingredienser på egen hand.

Minskat matsvinn
Genom att få exakt mängd ingredienser som behövs för varje recept minskar risken för matsvinn och sparar pengar genom att undvika att köpa för mycket mat.

Bekvämlighet
Med leverans direkt till dörren är det bekvämt att få matkassen utan att behöva lämna hemmet – beställ hemleverans från soffan.

Att välja en matkasse kan vara ett smart val för den som vill spara tid, minska stress och njuta av goda och varierade måltider utan att behöva lägga ned mycket tid och energi på planering och inköp.

Vad är nackdelarna med en matkasse?

Nackdelarna med en matkasse kan inkludera:

Begränsad valfrihet
Trots att matkassar erbjuder ett brett utbud av recept och ingredienser kan man känna att de har mindre valfrihet jämfört med att handla i en vanlig livsmedelsbutik, särskilt om man har allergier.

Kostnad
Även om en matkasse kan vara bekväm och tidsbesparande, kan kostnaden vara högre jämfört med att handla mat separat. Detta beror på att man betalar för bekvämligheten av färdigplanerade recept och leveransservice.

Begränsade leveransalternativ
Vissa matkassar har inte fritt val när det kommer till leverans utan levererar endast på bestämda dagar och inom specifika tidsintervall, vilket kan vara opraktiskt om man har ett hektiska scheman eller oregelbundna arbetstider.

FAQ
Vanliga frågor

Oftast är det på söndagar eller måndagar, vilken dag du får din leverans beror på var du bor. Men kolla med den specifika leverantören vilka leveransalternativ som finns tillgängliga och vilka dagar de levererar till ditt område.

Ja, du kan avsluta en prenumerationstjänst för matkassar. De flesta matkasseleverantörer erbjuder flexibla abonnemang där man kan pausa, avsluta eller ändra sin prenumeration enligt sina egna behov och önskemål.

I de flesta matkassarna kommer alla ingredienser du behöver för receptet och det du behöver ha hemma är salt, peppar och något att steka i samt vanliga hushållsredskap. Skulle det vara att du behöver egna ingredienser så kommer det stå på receptet vad du behöver ha hemma.

  • Skärbräda
  • Kökskniv
  • Stekpanna
  • Kastrull
  • Stekspade
  • Ugnsform

Ja, i vissa matkassar har man möjlighet att välja recept själv baserat på ens egna preferenser. Dessa matkassar ger dig flexibiliteten att välja dina favoritrecept från en lista eller veckomeny. Medan andra matkassar innehåller fördefinierade recept som är kopplade till den valda kassen.

Förvaring av maten beror på typen av ingredienser. Här är några allmänna riktlinjer:

Färskvaror
Förvara färskvaror som kött, fisk och mejeriprodukter i kylskåpets kallaste del, vanligtvis på en hylla nära baksidan.

Grönsaker och frukt
Förvara dem i kylskåpet i grönsakslådor. Vissa grönsaker, som lök och potatis, förvaras dock bäst utanför kylskåpet.

Torrvaror
Förvaras bäst i en sval, torr plats borta från direkt solljus.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.