Eltandborste bäst i test – Jämförelse av 10 eltandborstar

En eltandborste rekommenderas av tandläkare på bred front och har därför på kort tid blivit det självklara valet för den som vill förbättra sin munhygien och tandhälsa. Men vilken eltandborste bör du välja? I denna bäst i test jämförelse granskar Testproffs de bästa eltandborstarna 2023 har att erbjuda.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024

Be Lucent Prism Sonic

5/5
PRISVÄRD
byno-eltandborste

Byno Eltandborste

4.5/5
BÄST PREMIUM
Oral B-Pro i0 10

Oral B-Pro i0 10

5/5

Introduktion om eltandborste

I det här testet genomförde Testproffs panel tester på flera olika eltandborstar för att hitta det absolut bästa valet för dig som konsument. Batteritid, rengöringslägen, konsumentgarantier, trycksensorer och alla andra egenskaper som skiljer de olika eltandborstarna åt utvärderades. Vi genomför alltid våra tester så som du själv skulle testat dem och får därför en så pass verklighetsförankrad bild som möjligt.

TestProffs Logotyp Header

Vilken är den bästa eltandborsten?

Bästa eltandborsten är  Be Lucent Prism Sonic med sin riktigt effektiva men ändå mjuka rengöring, sin eleganta design och överlägsna batteritid. Något som lyftes fram extra i testet är att batteritiden på hela två månader gör att den fungerar fint även på resa. Den är också så snygg att man faktiskt vill ha den stående framme, vilket inte brukar vara fallet när det gäller munvårdsprodukter.

ATT TÄNKA PÅ

Är verkligen en eltandborste bättre än en traditionell tandborste?

Ja, de flesta tandläkare rekommenderar att använda elektrisk tandborste istället för en traditionell tandborste. Ett av skälen till det är att den elektriska tandborstens roterande och vibrerande rörelse mer effektivt avlägsnar plack och matrester från tänderna. En annan anledning till att en eltandborste rekommenderas framför en traditionell tandborste är för att man kan välja olika borsthuvuden och borstlägen anpassat efter ens individuella behov. Du kan exempelvis välja ett borsthuvud särskilt framtaget för att rengöra känsligt tandkött eller vid en tandställning.

Du får dessutom tillgång till smarta funktioner så som trycksensorer, timers och varningsmeddelanden som hjälper dig att borsta tänderna på rätt sätt. Detta gör att man systematiserar sättet man borstar sina tänder på och därmed får en bättre munvård, konsekvent över längre tid.

Hur länge ska man borsta tänderna med eltandborste?

Precis som vid vanlig tandborstning rekommenderas cirka två minuter per tillfälle, en minut i underkäken och en i överkäken. Det kan även tilläggas att rekommendationen är att borsta tänderna både på morgon och kväll, därför blir alltså den totala rekommendationen för hur lång tid man ska borsta tänderna fyra minuter per dag.

Hur ofta ska man byta eltandborste?

Själva eltandborsten behöver du inte byta ut oftare än cirka vartannat år, men själva borsthuvudet rekommenderar vi att man byter var tredje månad.

Behöver man rengöra sin elektriska tandborste varje gång?

För att säkerställa att din elektriska tandborste håller så länge som möjligt rekommenderar vi att man tvättar den efter varje tillfälle. För att göra detta enkelt så kan man separera varje del och noga torka av efter man rengjort dem så att man blir av med överflödigt vatten. Efter man rengjort noga så ska man låta handtaget torka i upprätt läge. Du kan även doppa borsthuvudet i kokande vatten cirka en gång i veckan för att desinfektera borsthuvudet.

Kan man få vitare tänder av att använda en eltandborste?

Eftersom eltandborstar mer effektivt tar bort matrester och plack än traditionella tandborstar, så bidrar de till att man kan få vitare tänder. För att få en extra synlig vitningseffekt, så säljer även många eltandborstföretag vitningsmedel som man kan använda som en del i sin dagliga munvårdsrutin för att få vitare tänder.

VÅRA TEST

Hur gick testet till?

Vi på redaktionen valde ut en grupp av fem olika Testproffs i vår panel som fick testa samtliga produkter över en tre månader lång period. Samtliga testproffs ombads att utföra sitt produkttest helt opartiskt enligt vår utvärderingsmall, utan påtryckningar från varken tillverkare eller oss som företag. Produkterna utvärderas baserat på design, batteritid, synligt resultat, pris, funktioner och prestanda.

Efter genomförda produkttester från vår panel har vi på redaktionen sedan slutligen sammanställt samtliga tester i det här djupgående testet där vi också utser “Bäst i test”, “Prisvärd” och “Bäst premium”. Vi tydliggör vilken produkt som lämpar sig bäst inom de tre olika kategorierna eftersom vi vet från tidigare erfarenhet att detta är något som efterfrågats av våra kunder.

Bäst i test

1. Be Lucent Prism Sonic Eltandborste

Testproffs - Bäst i test 2024
5/5

Fördelar

Nackdelar

Snabba vibrationer och oscillationer ger optimal plackborttagning

Detta är en riktig pärla. Prism Sonic Eltandborste från Be Lucent skapar både snabba vibrationer och oscillationer för att ge dig den optimala plackborttagningen. Dessutom är den snygg som bara den och har en massa kul hyss för sig. Den trådlösa laddningsbasen lyser i olika färger under laddning och den har en massa grafiska element som rör sig i själva tandborstskaftet – som tydligen delvis är en skärm. Ändå är tandborsten faktiskt vattentät (IPX8)! 

Prism Sonic Eltandborste kan starta automatiskt eller så trycker du på knappen för att starta den. Själva borstningen börjar lite stillsamt och sätter sen igång. Borstningen är både mjuk och grundlig på samma gång. Den skakar inte så där hemskt som många andra eltandborstar kan göra. Den är i stället mjuk och fin, samtidigt som den verkligen gör riktigt rent. 

Två minuter – riktigt rena tänder

Be Lucent Prism Sonic eltandborste spelar en liten trudelutt medan du borstar och du får också en signal när det är dags att byta kvadrant, alltså till exempel sluta borsta yttre tandrad i nederkäken och börja med inre tandrad. Följ signalerna så har du borstat igenom hela munnen på exakt två minuter. Stå inte och gnugga för länge med manuella borstar! Använder du Be Lucent Prism Sonic kommer borstningen att gå på exakt två minuter – och tänderna blir dessutom klart renare. 

Tandborsten behöver bara laddas var 60:e dag, vilket är fenomenalt bra. Tandborsthuvudet har också en inbyggd tungskrapa på ovansidan, vilket är smart. Skulle du trycka tandborsten för hårt mot tänderna kommer den att signalera med hjälp av varningsljus, så att du kan sänka trycket.  Dessutom erbjuder Be Lucent 30 dagars nöjdhetsgaranti. Är du inte helt nöjd får du pengarna tillbaka.

Bästa pris hos

Be-lucent.com

2. Byno Eltandborste

Testproffs - Prisvärd 2024
byno-eltandborste
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Den perfekta eltandborsten för den prismedvetne

Efter nästan en månads användande kan jag med övergygelse säga att Byno är den bästa eltandborsten jag någonsin testat. I startpaketet från Byno ingår eltandborste, borsthuvud, resefodral, laddstation och 50 tandtrådsbyglar. Jag brukar inte själv gilla tandtrådsbyglar utan föredrar gammal hederlig tandtråd på tråd, men dessa var väldigt funktionella, så tack för den bonusen!

Byno är inte lika aggressiv som de märken jag använt tidigare, men den borstar ändå renare. Den kittlas lite och jag tror det är för att det finns många små lite längre strån. Men hellre att den kittlas än att den måste borsta så hårt att tandköttet drar sig tillbaka, vilket jag tyvärr haft problem med tidigare märken. Så Byno kombinerar en skonsam användarupplevelse med djup rengöring – högsta betyg på det!

Tre borstningslägen duger mer än väl för vardagsbehoven

Byno erbjuder tre olika borstningsinställningar: white, clean och massage. White ser till att polera tänderna extra vita, clean ger en skonsam rengöring och massage masserar tandköttet. Du byter enkelt mellan lägena genom att hålla inne startknappen i några sekunder. Byno startar sen alltid på det senaste valda läget och du ser enkelt på borsten vilket av de tre lägena som är aktivt, tack vare en vit indikationslampa. 

Jag fick även testa ett par andra eltandborstar men kunde snabbt konstatera att särskilt många fler lägen än de här tre faktiskt inte behövs. Jag är fantastiskt nöjd med Byno, det här är den av eltandborstarna som jag själv kommer behålla och därför rekommenderar jag den allra mest – särskilt för dig som är kostnadsmedveten!

Bästa pris hos

Byno.se

3. Oral-B i0 10

Testproffs - Bäst Premium 2024
Oral B-Pro i0 10
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Den kompletta eltandborsten om du har råd med den

Med sju olika borstningslägen, så lämnar inte Oral-B i0 10 någon besviken sett till mångsidighet och möjligheter för den mest individanpassade munvården. Men jag fann ganska snabbt att jag varierade mellan ett eller två olika lägen bara, det blev lite overkill för min del men jag förstår att det finns andra där ute som uppskattar alla möjligheter som den här eltandborsten erbjuder. 

Allra mest uppskattade jag superkänslig borstning, det var både skonsamt och fick jobbet gjort så att tänderna kändes riktigt rena. Jag tror att det borstningsläget som de allra flesta hade uppskattat mest.

Den bästa eltandborsten för dig som är teknikintresserad

De sju olika borstningslägena är en fin feature, men det som särskiljer Oral-B i0 10 från alla andra tandborstar på marknaden är den fina appen. Det är via den som de visar upp sin bredd teknikmässigt där AI är en central del och där de även visar upp 3D-tandspårning – riktigt snyggt! Du kan alltså spåra din egen tandborstning och därmed säkerställa att du verkligen går igenom hela munnen som du ska. Jag fick direkt tanken att jag kunde visa upp det här för min tandläkare nästa gång jag gör mitt besök för att bevisa att jag verkligen sköter tandborstningen som jag ska.

Det kan även vara värt att nämna att appen erbjuder möjligheten att sätta olika mål för sin tandborstning (vitgörande, tandköttsvård, plackbekämpning, fräsch andedräkt) och få feedback och input på hur du ska anpassa tandvården efter det. Man belönas med medaljer i appen och få alltså sin beskärda del av gamification för sin munhygien. Det kan man tycka vad man vill om, men jag väljer att se det som något positivt.

Bästa pris hos

Netonnet.se

4. Finesmile IQ

fine-smile-iq
5/5

Fördelar

Nackdelar

En elegant eltandborste med allt som behövs

FineSmile IQ imponerar med sin kompakta storlek och snygga skandinaviska design. Det faktum att den endast väger 51g gör att det inte var några problem att få med den på min semester. Normalt brukar jag irritera min sambo med min högljudda eltandborste men inte med med Finesmile IQ.

Med 32 000 mikrovibrationer per minut är inte mest av alla på marknaden men det fyller mer än väl det faktiska behovet jag har när det kommer till en eltandborste. Dessutom erbjuder tandborsten flera olika lägen som kan anpassas efter individuella behov.

Synligt vitare tänder efter två veckor

Jag erkänner, utseende är viktigt för mig och jag värdesätter att ha fina vita tänder och här blev jag imponerad av Finesmile IQs vitningsformula.

För FineSmile IQ är inte bara en elektrisk tandborste, den är också utrustad med en speciell vitningsformula som gav synliga resultat på tänderna för mig. Efter bara några veckors användning kan jag redan se en märkbar förändring i mina tänders färg. Detta utan att jag upplevde någon nämnvärd ilning eller försämring av emaljen som annars kan ske när man använder vitningsprodukter.

Bästa pris hos

Finesmile.se

5. Beconfident Sonic Whitening Eltandborste

beconfident-eltandborste
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

En eltandborste med resultat som gav beröm hos tandläkaren

Sonic Whitening eltandborste är en i raden av populära produkter från Beconfident med fokus på munhälsa. Denna eltandborste har varit med i snart två år i badrumsskåpet och blivit lite av en personlig favorit efter att snart testat ett dussin eltandborstar. Sonic Whitening är vattentålig och har en genomtänkt design som ligger bra i handen.

Det finns fem olika borstfunktioner – clean, sensitive, gum care, white och polish. För vanlig borstning rekommenderas clean. Att borsten vibrerar 38 000 gånger per minut och tar kliniskt bevisat bort plackbeläggningar effektivt tvivlar jag inte en sekund på då min tandläkare varit imponerad av bristen på tandsten samt fina övergripande munhälsan vid de senaste besöken.

Batteritid som verkligen överträffar förväntningar

Grundläggande funktioner som timer finns givetvis, den ger en kort signal vid 30 sekunder och tandborsten stannar sedan vid två minuter. Det tillkommer även ett Whitening-borsthuvud som funkar väldigt bra tillsammans med deras blekande tandkrämer (kan också rekommenderas) som finns i mängder av smaker.

Batteritiden är också en starkt bidragande orsak till eltandborsten hamnar högt på listan. Den håller lite drygt 12 veckor, har aldrig räknat veckor men batteriet håller en mindre evighet. USB-laddaren är smidig men hade gärna inkluderat en adapter. Sonic Whitening är väldigt tyst och i början nästan kittlar borsthuvudet, en känsla som dock försvinner efter ett par användningar. Värt att nämna också är att extra borsthuvuden är relativt billiga vilket är ett plus.

Bästa pris hos

Beconfident.com

6. Oral B-Pro 3 3000

4.6/5

Fördelar

Nackdelar

En prisvärd och effektiv eltandborste för basbehovet

Oral-B Pro 3 3000 är en något mer basic eltandborste men jag måste säga att jag är imponerad över dess prestanda och enkelhet. I en tid där avancerade eltandborstar lockar med olika funktioner och appar, är det ibland befriande med en tandborste som fokuserar på det väsentliga till ett överkomligt pris.

Med Oral-B Pro 3 3000 får du en grundläggande men tillförlitlig tandborstning. Med tre olika program att välja mellan – daglig rengöring, känslig och vitgörande – kan du anpassa borstningen efter behov. Även om det saknas en display för att visa det valda programmet, är det lätt att identifiera genom ljudsignalerna vilket man van vid.

Trycksensor och helt okej batteritid inkluderas

Tandborsten är enkel att komma igång med och erbjuder en batteritid på upp till två veckor. Jag har upplevt att batteriet håller vad det lovar, och en röd lampa indikerar i god tid när det är dags att ladda den igen. Det finns också en trycksensor som varnar om man applicerar för mycket tryck under borstningen, vilket är ett användbart tillägg för att undvika skador på tänderna och tandköttet.

Med tanke på priset får man en pålitlig och effektiv eltandborste. Visserligen saknar den avancerade funktioner och en app-koppling som finns hos dyrare modeller, men det behöver inte vara en nackdel för alla. Oral-B Pro 3 3000 levererar renhet och komfort utan onödig komplexitet.

Bästa butik

Apotekhjartat.se.se

7. Foreo Issa 3

4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Imponerande svenskt ingenjörsskap möter god munhygien

Foreo Issa är prissatt i det övre mellansegmentet men det är också av en god anledning. Den sjukt imponerande batteritiden och livslängden på produkten är resultatet av ett gediget arbete inom forskning och utveckling från Foreo – som för övrigt är ett svenskt bolag i grunden men som nu finns i nästan 80 länder över hela världen. 365 dagars batteritid efter en enkel USB-laddning är bortom min förståelse, hatten av för att de lyckats med detta.

Riktigt ren och bra känsla i hela munnen

Men det är inte bara tekniken vi ska fokusera på här utan vad jag faktiskt kände vid tandborstning och här var jag absolut inte besviken. Just att man får en så stor variationsmöjlighet och kan borsta tänder, tandkött, tunga och kind med en och samma tandborste är grymt. Jag kunde anpassa intensiteten på pulseringarna väl så att jag inte fick ont i tandköttet och det blev genuint väldigt rent efter användande. 

Det finns ytterligare funktioner så som timer och trycksensor att önska men det här är verkligen en bra och mångsidig eltandborste som jag kan rekommendera!

Bästa butik

Apotekhjartat.se

8. Philips Sonicare ProtectiveClean 5100

Philips Sonicare ProtectiveClean 5100
4.3/5

Fördelar

Nackdelar

En smart eltandborste att lita på

Den här eltandborsten skapar verkligen en känsla av renhet i tänderna. Jag tror att det beror på den soniska tekniken de använder och att man samtidigt som man borstar tänderna också sprutar vatten, vilket enligt tillverkaren gör att man helt enkelt då får en djupare rengöring än vad andra eltandborstar lyckas få till. Jag tycker också att den har flera av de smarta funktionerna man önskar med trycksensorer, timer och varning när det är dags att byta ut borsthuvudet.

Enkel eltandborste att ta med sig på resan

Jag tycker man fick med ett väldigt snyggt resefodral och att den tillkommande laddaren också var väldigt behändig att ha med sig. Jag var iväg på en bröllopsweekend under testperioden och hade då inga problem alls att få plats med tandborsten i min väska. Och dessutom kunde jag verkligen känna mig fräsch i munnen i tid till festiviteterna när man verkligen vill att allting från topp till tå är på högsta nivån. Där gjorde inte Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 mig besviken, snarare tvärtom. Så det här är en smart, enkel och tillräckligt funktionell eltandborste för att förtjäna en rekommendation från oss på Testproffs.

Bästa pris hos

Computersalg.se

9. Jordan Smile Plus TBX-300B

4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Ett bra budgetalternativ

Jag tycker att Jordan tagit fram en riktigt prisvärd eltandborste här som egentligen uppfyllde nästan allt jag behövde. Visst, den är lite i det otympligare laget med sin höga vikt och jag får inte någon fantastisk machine learning och gamification för att jag ska borsta tänderna på en elitnivå – men det behöver jag heller inte. 

Drygt 500 kr för Jordan Smile Plus TBX-300B är en bra prisnivå och får därmed också köprekommendation från min sida. Över 1000 kr så upplever jag att det finns bättre alternativ men i den här prisklassen så blir det verkligen ett fullgott alternativ och en utmanare till Byno som vi utsett till den absolut bästa billiga eltandborsten.

Skonsam för tandköttet, tydlig feedback om man trycker för hårt

Jag tyckte trycksensorn i den här tandborsten fungerade väldigt bra. Jag lät min vilda son trycka på för glatta livet som ett stresstest och då varnade den på ett bra sätt och han lärde sig snabbt att det inte var rätt sätt att borsta tänderna på. Nog för att det här är en funktion som man lärt sig ta för givet med eltandborstar men likväl så är det något jag som förälder uppskattar mycket. Det är viktigt att barn lär sig god munhälsa så tidigt som möjligt, bristande munvård tenderar att bli en dyr historia annars. Så även här har den här eltandborsten gjort ett gott intryck på mig och hushållet i stort.

Bästa pris hos

Kjell.se

10. Philips DiamondClean 9000

Philips DiamondClean 9000
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

En Rolls-Royce bland eltandborstar

Får man kalla en eltandborste för vacker? Hur som helst, så tycker jag verkligen att Philips gjort ett otroligt jobb med designen på den här eltandborsten och alla tillbehör som kommer med den. För det är rikligt med tillbehör och gadgets som tillkommer till den här premiumtandborsten.

Användarupplevelsen i sig var även den högklassig, jag fick otroligt ren känsla i munnen och deras whitening tandkräm fungerade väldigt bra. Inga ilningar och mina kaffefläckar blev mycket färre, det behövdes under 30 dagar för att jag skulle se synbara skillnader.

Snyggt laddningsglas och resefodral för den stilmedvetne

Det är stilkänsla på Philips DiamondClean 9000. Jag älskar verkligen att ha ett tandborstglas i badrummet som också laddar produkten. Här har de verkligen tänkt till och lyckats göra en alldaglig vara i badrummet till något funktionellt och snyggt, högsta poäng på det! Jag är dessutom väldigt kär i det snygga resefodralet som är laddningsbart via USB, det går helt i linje med designen på samtliga andra delar i det här kitet. Har du pengarna, så är Philips DiamondClean 9000 min absolut största bubblare i premiumsegmentet för eltandborstar.

Bästa pris hos

Computersalg.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av tandborstar

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

Finesmile IQ

5.0

Premium

Från 990 kr

Rek. återförsäljare

Byno

4.8

Budget

Från 590 kr

Rek. återförsäljare

Oral B-Pro i0 10

4.9

Premium

Från 3 449 kr

Rek. återförsäljare

Beconfident Sonic Whitening

4.7

Premium

Från 995 kr

Rek. återförsäljare

Oral B-Pro 3 3000

4.5

Budget

Från 499 kr

Rek. återförsäljare

Foreo Issa 3

4.4

Premium

Från 1 885 kr

Rek. återförsäljare

Philips Sonicare ProtectiveClean 5100

4.3

Premium

Från 1 750 kr

Rek. återförsäljare

Jordan Smile Plus
TBX-300B

4.4

Budget

Från 499 kr

Rek. återförsäljare

Philips DiamondClean 9000

4.6

Premium

Från 2 879 kr

Rek. återförsäljare

ATT ANVÄNDA ELTANDBORSTE

Hur använder jag bäst en eltandborste?

Tack vare den inbyggda timerfunktion som de flesta eltandborstarna idag har, så får man en tydlig indikation på hur tandläkarna vill att vi ska borsta våra tänder. 

Det handlar om att lägga 30 sekunder på insidan av underkäken, 30 sekunder på utsidan av underkäken, 30 sekunder på utsidan av överkäken och sedan 30 sekunder på insidan av överkäken. För att ge dig som användare vägledning, kommer därför eltandborsten att vibrera var 30:e sekund, så att det blir tydligt för dig att byta sektion i munnen och gå vidare till nästa del.

  • Överkäke och underkäke
  • Höger och vänster sida
  • Utsidan, insidan, och tändernas tuggytor
  • Området bakom de bakre tänderna och mellan tänderna

Utöver tiden du ska spendera på din tandborstning så är det även viktigt att du applicerar rätt vinkel på eltandborsten och att du inte applicerar för mycket tryck mot tandköttet. För att underlätta detta så har de flesta eltandborstar en inbyggd trycksensor som tydligt varnar om du skulle lägga för mycket tryck mot tandköttet, ett tryck som riskerar att skada tandköttet istället för att rengöra det på ett korrekt sätt. Är du även intresserad av vitare tänder kan vi rekommendera denna artikel tandblekning hemma bäst i test.

MER OM ELTANDBORSTAR

Vad är en eltandborste?

En eltandborste nyttjar elektriskt energi för att vibrera eller rotera med borsthuvudet så att man får en mer djupgående och effektiv rengöring av tänderna, tandköttet och tungan. Traditionella tandborstar har i århundraden varit normen men vid det här laget i Sverige så är adoptionen av eltandborste så pass stor att det är mer regel än undantag att använda en eltandborste istället för en traditionell tandborste.

Tekniska innovationer bidrar till bättre munhygien

Det är inte bara för att du får lite extra vibration i samband med din tandborstning utan eltandborstarna har en rad andra innovationer som bidrar till en mer konsekvent och korrekt tandborstning. Flera av funktionerna fungerar som en sorts rådgivande tandläkare i ditt eget hem som påminner dig om att borsta med korrekt vinkel, med korrekt hårdhet och med korrekt längd. Och nu med introduktion av 3D-scanning för din tandborstning samt implementering av mobilappar och AI-teknik i eltandborstar så står vi inför nästa stora kliv för förbättrad munhygien till den stora massan. 

Priset för den allra senaste tekniken kommer bli billigare och billigare och därmed blir kommer god munhygien på bred skala bli en verklighet inom en snar framtid.

Hur är det att borsta med en eltandborste?

Upplevelsen av att borsta med en eltandborste skiljer sig åt mellan olika produkter men gemensamt för alla är att du med hjälp av elektricitet får hjälp att, på ett djupare sätt, rengöra tänderna från matrester och plack. Det finns två olika typer av eltandborstar; oscillerande eltandborstar (där borsthuvudet roterar från upp/ner och sida till sida ) och soniska eltandborstar (där borsthuvudet vibrerar).

Men det är inte bara elektrifierande av munvård som är den stora grejen med eltandborstar utan det har även utvecklats en rad smarta funktioner som man endast kan få via en eltandborste. Samtliga av dessa funktioner har utvecklats i samråd med rådande expertis inom tandvård och har medfört att stora kliv tagits inom tandvård på bred front. Här nedan ska vi lista ett par av dessa och gå igenom varför de är viktiga för förbättrad munhygien.

Trycksensor för att inte borsta för hårt

Ett vanligt misstag man gör när man borstar tänderna i sin iver att verkligen få rent tänderna är att man borstar för får och skadar tandköttet. De flesta eltandborstar idag har en smart trycksensor inbyggd som tydligt varnar när man borstar för hårt. Det här är alltså en tydlig innovation som gör att man slipper blöda i tandköttet eller uppleva ömhet som gör att munhygienen blir en börda. Där har eltandborsten verkligen bidragit med en positiv innovation.

Timer för att borsta korrekt tid

Flera eltandborstar har inbyggd timer som vibrerar lite lätt var 30:e sekund, detta för att indikera att det är dags att byta till en ny sektion i munnen. De fyra delarna som man delar in tandborstningen i normalt är insida underkäke, utsida underkäke, insida överkäke och utsida överkäke. Totalt ska varje tandborstning vara i två minuter och naturligtvis utföras två gånger per dag.

Olika borstningslägen för olika behov

Det finns flera olika inställningar att använda för sin eltandborste som passar ditt specifika behov. Exempel på olika borstningslägen är daglig rengöring, mjukt läge, tandköttsvård, intensiv rengöring, vitgörande läge, superkänslig och tungrengöring. Varje borstningsläge är framtaget i samråd med tandläkare och innebär att vibrationstalen anpassas efter det specifika behovet som borstningsläget ska uppfylla.

VARVTAL

Hur många varvtal i en eltandborste är bra?

Varvtal för eltandborstar anges ofta i rörelser/minut och varierar från 1 000 rörelser/minut upp till 62 000 rörelser/minut. Mängden varvtal i en eltandborste är för många en indikation på prestanda, likt mängden megapixlar i en mobilkamera. Men att se på varvtalet i en eltandborste ur det perspektivet, vore att missta sig. Det är ett alldeles för komplext område för att sammanfattas så enkelt och det beror verkligen på vilken typ av användande av din eltandborste du som konsument ska använda din eltandborste för.

Fler varvtal i en eltandborste är inte alltid bäst

Mängden varvtal i en eltandborste är viktigt om du vill ha möjligheten att använda olika borstningslägen. Vid djupare rengöring, om du inte har känsligt tandkött, så är ett högre varvtal exempelvis att föredra. Men det kommer till ett pris av att eltandborsten i regel blir väldigt högljudd, vilket kan störa omgivningen och inte skapa den bästa upplevelsen för hushållet i stort.

Olika varvtal passar bättre för vissa behov

Anledningen till att olika varvtal lämpar sig bra för olika behov är alltså för att man som kund ofta vill ha olika borstningslägen på sin eltandborste. Det finns uppåt 20 olika borstningslägen ute på marknaden som varierar från väldigt lätt tandborstning för känsliga områden, till en mer djuprengörande rengöring på de allra högsta varvtalen.

Den genomsnittlige kunden har inte behov av hela skalan och därför kan det bli ett onödigt stort fokus på varvtalet. Det viktiga är istället att veta vilket behov man har i sin tandborstning och förstå om varvtalet räcker till det för det behovet.

Oscillerande och soniska eltandborstar

En oscillerande eltandborste rör sig upp/ner och sida till sida medan en sonisk eltandborste fokuserar på själva vibrationen. Vilken teknik som lämpar sig bäst för dig som konsument är ett ämne som debatterats under flera år, men det råder ändå en konsensus på marknaden att både oscillerande eltandborstar och soniska eltandborstar är fördelaktiga alternativ till traditionella tandborstar.

BATTERITID

Hur lång batteritid har en eltandborste?

Batteritiden på en eltandborste varierar mycket mellan olika modeller. Men i Testproffs test så varierar batteritiden på samtliga testade eltandborstar från 40 minuter till 8 veckor. Skillnaden i batteritid är alltså enorm och det kan man säga är gemensamt för de modeller med längre batteritid är att de har en något enklare utformning och oftast inte erbjuder fullt lika många funktioner som en mer kraftfull eltandborste som i vissa fall alltså har en en batteritid på under en timma.

Fördelar med en längre batteritid

En eltandborste med lämpar sig bättre för dig som behöver en enkel eltandborste att ha med sig på resande fot där möjligheten att konstant hålla eltandborsten laddad är något mer begränsad. Men den lämpar sig även för dig som inte har som rutin att ställa eltandborsten på laddning efter varje användning och helt enkelt önskar mer flexibilitet i vardagen för din munhygien.

FAQ
Vanliga frågor

Ja, de flesta tandläkare rekommenderar att använda en eltandborste för att sköta sin munhygien.  Eltandborstens roterande och vibrerande rörelse avlägsnar plack och matrester mer effektivt från tänderna. Du får dessutom tillgång till smarta funktioner så som trycksensorer, timers och varningsmeddelanden som hjälper dig att borsta tänderna på rätt sätt. Detta gör att man får en bättre och mer konsekvent munvård över längre tid.

Det finns ingen anledning att byta ut den tandkräm som man använder för sin traditionella tandborste för att man går över till att använda eltandborste. Fokus ligger fortfarande på att ha bra nivåer av fluorid i tandkrämen för att stärka tandytan och förebygga hål. En fluoridkoncentration på minst 1000 ppm fluorid är rekommenderat.

Det är rekommenderat att spendera totalt två minuter per tandborstningstillfälle uppdelat på en minut för underkäken och en minut för överkäken. Sedan så är det naturligtvis rekommenderat att borsta tänderna två gånger per dag, vilket gör att den totala rekommenderade tiden för tandborstning blir 4 minuter per dag.

Eltandborsten i sig behöver du inte byta särskilt ofta, men däremot är det rekommenderat att byta borsthuvuden minst var tredje månad. Eltandborsten i sig räcker det att se över var tredje år ungefär.

Garantin på de flesta eltandborstar är minst två år men i många fall så kommer en eltandborste att vara funktionell i upp till fem år efter köptillfället.

Ja, det är möjligt att få vitare tänder vid användning av en eltandborste kontra en traditionell tandborste tack vare de roterande och vibrerande rörelserna i eltandborsten som mer effektivt avlägsnar plack och matrester i eltandborsten. Men det är viktigt att man använder eltandborsten rätt för att man ska ha chans att få vitare tänder.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.