Test: Nordic Preparation

Testproffs tittar närmare på och testar Nordic Preparation som erbjuder produkter inom outdoor och beredskap. Hur bra är deras titankök? Motvarar vattenflaskan med reningsfilter våra förväntningar. Se recension och betyg i detta test.
BETYG
9.1 Testproffs
4.7/5
OM PRODUKTEN

Vilka är Nordic Preparation?

Nordic Preparation är en e-handlare inom outdoor och beredskap som faktiskt grundats av militärer. Och det märks, på ett väldigt positivt sätt. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer ett exklusivt utbud av produkter inom områdena säkerhet och beredskap till privatpersoner och företag. Det är högkvalitativa outdoor- och överlevnadsprylar i exempelvis ren titan, som är oslagbart lätt, tåligt, starkt och inte ger någon smak. Nordic Preparation erbjuder även tjänster, samarbeten, samhällsinformation och guider.

Nordic Preparations mål är att bli den ledande butiken med produkter och tjänster för beredskap, prepping och säkerhet. Bolaget startade som SwePrep, grundat 2019. I dag har de bytt namn till Nordic Preparation. Fokuset är att ta fram och sälja högkvalitativa produkter för säkerhet och beredskap, när och där det behövs. I vårt vevradio bäst i test hamnade Nordic Preparation i topp som premium produkt.

Att kunna känna sig säker och trygg är viktigt och med grundarnas erfarenhet från Försvarsmakten och flera år av överlevnadsövningar vet de vad som krävs. Nordic Preparation har tagit fram produkter de vet fungerar för att kunna hantera olika krissituationer.

9.1

Testproffs betyg

4.8/5
Nordic Preparation titanserie får toppbetyg

Nordic Preparation får höga betyg av Testproffs. Vi uppskattar deras högkvalitativa titanserie – troligen Sveriges absolut bästa utomhuskök! Grundarnas bakgrund inom det militära borgar för djup kunskap och medvetenhet om vad som faktiskt krävs i en nödsituation. Här finns egenutvecklade produkter inom allt du behöver för både prepping, beredskap, friluftsliv och överlevnad. Vi uppskattar också deras innovativa och smidiga vattenreningsflaska med inbyggt filter som renar vattnet i takt med att du dricker det – helt utan kemikalier.

Fördelar

Nackdelar

PRODUKTTEST

Unboxing av Nordic Preparation

Sveriges bästa utomhuskök i titan

Bolaget har som sagt bland annat tagit fram ett komplett paket helt i titan, av högkvalitativt TA1-titan. Testproffs har testat deras hopfällbara vedkök (som väger helt otroliga 198 gram och är ungefär lika stort som ett C5-kuvert när det är hopfällt). I titanserien ingår även muggar, kastrull, stekpanna och vattenflaska i titan. Gjorda för att hålla hela livet och de säger själva att detta är det mest kompletta och högkvalitativa utomhusköket på marknaden. Vi är beredda att hålla med. 

Vedköket är lätt att fälla upp och är riktigt smart utformat. Sidorna har lufthål så att elden får tillräckligt med syre, samtidigt som de tre väggarna även skyddar elden och verkligen koncentrerar värmen åt ett enda håll, nämligen uppåt, mot kastrullen. Eftersom veden är vindskyddad är det också mycket lättare att tända upp en eld, jämfört med på bar backe där vinden ofta jobbar emot en. Om du är intresserad av att läsa mer finns det en artikel för bästa stormköket 2024.

Det finns många fördelar med att köket faktiskt drivs av ved. Eller snarare småpinnar, på grund av den smarta och energieffektiva utformningen. Vi har ganska gott om natur och skog i Sverige och det är ganska enkelt att samla ihop några mindre pinnar och tända upp sitt titankök. Jämför det med att du faktiskt måste se till att ha gasbehållare eller t-sprit hemma (och kommer du alltid att kunna köpa mer sånt i en nödsituation?). Och visst kan du även elda med ved utomhus även utan detta utomhuskök. Men då får du bygga någon annan form av ställning för kastrullen och du kommer inte att kunna få samma energieffektivitet som du får med dessa skyddande titanväggar, som är skapade just för att bibehålla den ultimata elden och värmen. 

Det är också märkbart enklare att tända en eld i köket än på barmark, eftersom du har ett inbyggt vindskydd i köket. Det ryker inte heller åt alla håll och kanter på samma sätt utan röken koncentreras mer uppåt. Behöver du blåsa lite på elden går det utmärkt, både från ”luckan” framtill eller från de nedre sidohålen som finns på tre av väggarna.

Högst upp fäster du två tvärslåar och på dessa kan du ställa allt ifrån en mugg till en kastrull eller stekpanna.

Titankopp med lock och ihopfällbart handtag

Vi har testat denna titankopp med lock tillsammans med utomhusköket i titan. Koppen har ihopfällbara handtag och ett litet lock och väger rekordlätta 98 gram. Det skulle alltså räcka med ett frimärke för att posta den. Helt otroligt. Titan rostar inte, är lika starkt som stål men hälften så tungt. Häng den på ryggsäcken när du är ute på vandring så kan du dricka både morgonkaffe och färskt porlande vatten ur fjällbäcken. Fenomenalt, vi älskar den. Titanet har en len och trevlig känsla också, det är inte alls lika hårt och kallt som stål. Hela produktserien andas kvalitet och detta är verkligen en kopp du kan ha livet ut. Det lilla locket gör att vattnet kokar upp snabbare, men också att du kan behålla värmen på din dryck eller mat längre. Smart!

Vattenflaska med vattenreningsfilter

Vi människor klarar oss inte särskilt länge utan vatten, det är bara att inse. Och att dricka smutsigt vatten i en nödsituation kan snarast förvärra situationen med exempelvis diarréer eller andra mer eller mindre allvarliga magåkommor.

Testproffs har testat Nordic Preparations dricksflaska med vattenreningsfilter, med avancerad hålfibermembranteknik. Filtret i flaskan klarar att filtrera upp till 1 500 liter vatten var du än befinner dig. (Det går också att byta ut filtret, när det är dags.)

  • Flaskans filter avlägsnar 99,9999 % av vattenburna bakterier.
  • Den eliminerar bakterier, protozoer, E. coli, Giardia, Vibrio cholerea, Salmonella Typhi, Leptospiros men också mikroplaster. Filternoggranhet: 0,01 mikron.

Självklart är vattenflaskan tillverkad av BPA-fri plast. Filtret tar bort biologiska föroreningar och garanterar omedelbart rent dricksvatten när du behöver det som mest. Utmärkt att använda när du reser, vid lokala vattenföroreningar eller i nödsituationer när vi kanske inte längre är garanterade tillgång till färskt och rent dricksvatten. 

Vi gillar att flaskan också har en karbinhake så att man lätt kan fästa den i ryggsäcken eller bältet. Och nu kommer Nordic Preparation-grundarnas militärbakgrund fram på riktigt: I locket finns en liten kompass, för att underlätta navigering. Det är såna små detaljer som verkligen kan vara avgörande! Imponerande! På vår flaska sitter kompassen löst så om man håller flaskan upp och ner ramlar den ur, men kanske är det för att man ska kunna ta bort den innan exempelvis diskning? Det vore logiskt. 

Du fyller flaskan med vatten och dricker sedan ur munstycket. Filtret renar vattnet allt eftersom du dricker. Vattnet du suger i dig från munstycket tvingas helt enkelt igenom filtret, som består av avancerad hålfibermembranteknik, och det vatten du dricker blir rent och säkert, även om du nyss hämtade det i en sjö. Detta utan att behöva behandla vattnet med olika typer av kemikalier, vilket jag personligen inte är förtjust i. Det känns mycket bättre att filtrera vattnet.

TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om Nordic Preparation?

Saker som vi gillar

Saker som kunnat varit bättre

VÅRT BETYG

Vårt omdöme

91
Prisvärdhet
9.1
Kvalitet
10
Användarvänlighet
9
Design
8.5
Hållbarhet
10
Rengöring
8
Nordic Preparation omdöme​

Nordic Preparation får höga betyg av Testproffs. Vi uppskattar deras högkvalitativa titanserie – troligen Sveriges absolut bästa utomhuskök! Grundarnas bakgrund inom det militära borgar för djup kunskap och medvetenhet om vad som faktiskt krävs i en nödsituation. Här finns egenutvecklade produkter inom allt du behöver för både prepping, beredskap, friluftsliv och överlevnad. Vi uppskattar också deras innovativa och smidiga vattenreningsflaska med inbyggt filter som renar vattnet i takt med att du dricker det – helt utan kemikalier.

9.1
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

Frakt kostar 49 kr inom Sverige med Schenker express. Fri frakt över 499 kr.

Leveranstiden är cirka 1-2  arbetsdagar inom Sverige.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Emma
Emma

Emma är en engagerad förälder med två barn. Hon har erfarenhet av att välja och använda produkter inom barn- och familjeområdet, inklusive leksaker, kläder och barnvagnar. Emma gillar även att spendera tid i trädgården och naturen och har därför även varit gästskribent inom ämnet trädgård och verktyg.

Andra omdömen

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.