Test: Bered – en komplett beredskapslåda

I Sverige betonas individens roll starkt när det gäller beredskap för kriser. Därför har vi på Testproffs provat beredskapsådan från Bered. Hur bra är innehållet? Är det värt att skaffa en krislåda? Se vårt omdöme och betyg.
BETYG
8.9 Testproffs
bered
4.7/5
OM PRODUKTEN

Vad är Bered?

Alla som bor i Sverige har ett ansvar att vara förberedda inför kris eller krig. Vi ska kunna klara oss utan samhällets stöd i en vecka. Genom att vi alla ser till att förbereda oss och ta ansvar för vår egen krisberedskap bidrar vi till att Sverige bättre klarar en svår påfrestning.

Bereds affärsidé är att ta fram kvalitetssäkrade och genomtänkta produkter så att krisberedskap ska vara lika självklart som brandsläckare eller försäkring – i varje hushåll. De flesta lever i dag inte upp till MSB:s krav. Samtidigt lever vi i en skakig global geopolitisk situation, vilket gör behovet av förberedelse eller prepping ännu tydligare. Bered säljer inte bara väl utvalda produkter, även i färdigsammansatta kit, utan bidrar även till att sprida information och kunskap genom sin heltäckande kunskapsbank som uppdateras löpande.

Krisberedskap handlar om att skapa en trygg grund. När vi förmår täcka våra grundläggande behov kan vi fokusera på att lösa problem och lära oss att samarbeta på ett bra sätt. Bered vill inte sprida rädsla utan få oss att förbereda oss i lugn och ro, från en plats av kunskap, ödmjukhet och kärlek.

8.9

Testproffs betyg

4.7/5
Beredskapslåda som får toppbetyg

Bered får höga betyg av Testproffs. Du behöver inte vara prepper för att uppskatta denna smarta krisberedskapslåda. Vi uppskattar de välvalda och högkvalitativa produkterna som verkligen utgör basen och kärnan i din krisberedskap. Detta är ett enkelt och smart sätt att lösa sitt dåliga samvete och öka familjens beredskap, med ett enda köp. Du kommer att kunna laga mat, du kommer att kunna lagra och rena vatten och du kommer att kunna ta emot information samt ha en power bank. Du kommer även ha en oumbärlig första hjälpen-väska, allt i en smidig och snygg väska. Riktigt smart i dessa geopolitiskt oroliga tider!

Fördelar

Nackdelar

PRODUKTTEST

Unboxing av Beredskapslådan

Beredskapslådan

Bered har tagit fram en snygg och slitstark väska som innehåller grunden för komplett krisberedskap enligt MSBs riktlinjer. 

Väskan innehåller:

Vårt moderna och globala samhälle erbjuder oss många bekvämligheter, finns det är också oerhört sårbarhet. Minns ni bunkringen under covid och hur hyllorna plötsligt gapade tomma? Vi är helt enkelt väldigt känsliga för störningar på väldigt många olika håll. Därför behöver vi ha lite mat hemma, men vi behöver också ett antal dunkar med vatten, vattenreningstabletter, en nödradio som går att driva med allt från usb till solenergi – eller till och med vevkraft. Och vi behöver verkligen kunna värma vatten och tillaga mat. Bereds krisberedskapsväska eller beredskapslåda hjälper dig med allt detta.

Produkterna går också att köpa enskilt men vi rekommenderar att man köper hela väskan, så att man har allt man behöver.

Gasbrännare för inomhusbruk

Gasbrännaren är godkänd för inomhusbruk i välventilerat utrymme och hamnade högt i vårt stormkök bäst i test. Vi valde ändå att testa den utomhus. Den väger 1,6 kilo så den är för tung för en riktig långtur på fjället men funkar fint för en kortare dagstur. Du kan använda den på balkongen, utanför huset – eller som sagt inne i ett välventilerat rum. Du börjar med att spänna fast gasflaskan inne i den högra luckan. Det var väldigt smidigt – jag fick placera den rätt och sen trycka till med ”fästvredet” på spisen, men sen satt den som berget. Inga läskiga lösa slangar eller läckande rör.

Och det bästa – spisen har en inbyggd gnisttändare. Fråga mig inte hur den fungerar, för den funkade redan innan jag kopplat in gasbehållaren. Men spisen tänder alltså själv gaslågan, genom en snabb liten gnista. Du slipper fippla med tändstickor och samtidigt försöka manövrera en gaslåga – oerhört praktiskt! Jag blev enormt positivt överraskad av just denna enkla grej. Sen är det lätt att justera gaslågan och den fungerar snabbt och lätt. 

Riskastrullen kokade på någon minut, med ett traditionellt spritkök hade det nog tagit en kvart. En gasflaska ska räcka till 12 timmars användning på full effekt så en flaska bör utan problem räcka i en vecka. Självklart kan du köpa till extra gasflaskor.

Nödradio med powerbank

Den här lilla godbiten verkar kunna det mesta och toppar även Testproffs vevradio bäst i test. Du kan ladda den via bifogade usb-kabeln (bäst innan krisen, så klart), du kan ladda den med de inbyggda solcellerna och du kan också ladda dess inbyggda batteri genom att veva den inbyggda vevarmen.

Nödradion kan ta emot både FM- och AM-sändningar och den har två olika inbyggda ficklampor: en stark framtill samt en läslampa, vid sidan av radion. Vevradion har även en överfallslarmfunktion för extra säkerhet samt hörlursintag för 3.5 mm hörlurar.

Radions solcellsladdning och USB-uttag fungerar som en kraftfull Power Bank för dina USB-kompatibla enheter och gör att du kan ladda eller driva olika tillbehör, inklusive mobiltelefoner. Dessutom har du möjlighet att driva radion med tre AAA-batterier (batterier ingår ej) för extra beredskap och flexibilitet. En enkel knapptryckning gör det möjligt att växla mellan Power Bank-läge (Li-Ion) och batteridrift.

Enligt rekommendationerna från myndigheten MSB är en FM-radio med batteri/dynamo en viktig del av varje hushålls krisberedskap och den bör finnas i varje hushåll för att kunna ta emot Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), även vid strömavbrott.

10 L vattenbehållare

Bra och smidiga vattendunkar. Helt platta när de inte används, vilket sparar plats. Plasten är flexibel och inte alltför tjock, vilket underlättar hantering. Bra med ett stadigt handtag och kork. Lätt att stuva undan vattendunkarna i exempelvis nedre delen av skafferiet.

Jag kan säga att jag redan fått användning för dessa vattendunkar. Tack vare detta test hade jag dem redan fyllda med vatten i skafferiet. Det var väldigt tur, för när familjen kom hem trötta och hungriga var plötsligt allt vatten i lägenheten helt avstängt. Troligen var det något akut som hänt, för vi kunde se arbetsfordon som grävde i ledningarna utanför gatan. I vilket fall, nu hade vi vatten hemma, så vi kunde både laga mat och dricka vatten. Vi insåg dock att det lagrade vattnet vi hade inte skulle räcka till exempelvis toalettspolning. Tänk på att det går åt rejäla mängder vatten för att kunna spola i toaletten – samtidigt som just toaletten snabbt blir ett sanitärt problem om du bor i lägenhet och inte har möjlighet att spola. Köp därför gärna till några extra vattendunkar, så att du har tillräckligt med vatten hemma. För man vet verkligen aldrig när det händer och man plötsligt står utan vatten. För oss kom vattnet tillbaka efter ungefär fem timmar, men det var brunt ganska länge efter avstängningen, så jag är enormt tacksam för att jag hade dessa vattenbehållare från Bered hemma och fyllda med vatten! 

Jag märkte också att korken till dessa behållare är väldigt bra. När man fyller upp dem och stänger dem låser sig korken på ett smart sätt. När du sen ska öppna dem får du dra av korkens nedre remsa. Jag förutsätter att detta handlar om att bibehålla en fräschör i vattnet så länge som möjligt. 

Micropur Quick Vattenreningstabletter

Micropur Quick är klorbaserade vattenreningstabletter som eliminerar skadliga bakterier och skyddar dig mot sjukdomar som kan orsakas av vattenburna smittor. Räcker för att rena totalt 70 liter vatten.

En enda tablett renar en liter vatten. Du lägger helt enkelt en tablett i en liter klart vatten. Vänta i 30 minuter och du har säkert dricksvatten. Om vattnet är grumligt, bör du filtrera bort partiklar innan du tillsätter tabletten.

Första hjälpen-kit med 2 stycken nödfiltar

Bereds Första Hjälpen-kit passar perfekt både i bilen, i sommarstugan eller i beredskapsväskan.  

Första hjälpen-kitet innehåller allt från rengöringsprodukter till förbandsmaterial. Kittet innehåller även två stycken nödfiltar som erbjuder värme och skydd i extrema förhållanden och även kan användas som improviserade skydd vid regn eller sol.

TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om Bered?

Sammantaget är vi väldigt nöjda med Bereds krislåda. Självklart behöver man själv köpa till vissa grejer, exempelvis mat. Men beredskapsväskan ger dig grunden och du slipper välja mellan massa olika vevradios – här vet du att du får en som är bra. Detsamma gäller den utomordentliga gasolspisen – det är ärligt talat den bästa gasolspis vi använt. Vi uppskattar även första hjälpen-kitet och den bilagda informationen, både i tryckt form samt på hemsidan. En viktig brasklapp där är kanske att man tar till sig informationen på hemsidan INNAN krisen.

Saker som vi gillar

Saker som kunnat varit bättre

VÅRT BETYG

Vårt omdöme

89
Prisvärdhet
9.5
Kvalitet
9
Användarvänlighet
8.5
Design
8
Hållbarhet
9.5
Bered omdöme​

Bered får höga betyg av Testproffs. Du behöver inte vara prepper för att uppskatta denna smarta krisberedskapslåda. Vi uppskattar de välvalda och högkvalitativa produkterna som verkligen utgör basen och kärnan i din krisberedskap. Detta är ett enkelt och smart sätt att lösa sitt dåliga samvete och öka familjens beredskap, med ett enda köp. Du kommer att kunna laga mat, du kommer att kunna lagra och rena vatten och du kommer att kunna ta emot information samt ha en power bank. Du kommer även ha ett oumbärligt första hjälpen-kit, allt i en smidig och snygg väska. Riktigt smart i dessa geopolitiskt oroliga tider!

8.9
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

Frakt kostar 40 kr inom Sverige med DHL servicepoint. Fri frakt över 400 kr.

Leveranstiden är cirka 1-3  arbetsdagar inom Sverige.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Hanna
Hanna

Hanna är Testproffs självklara expert på allt inom hälsa och välmående. Hon har under flera år utforskat alla produkter inom området med en evigt brinnande iver. Hon är mamma till en tonårskille och en yngre dotter och gillar att spendera aktiv tid i naturen med familjen. Hon granskar därför även produkter inom hushåll, samt sport & fritid.

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.