Test: ReFerm – en postbiotisk havredryck

Jag hörde talas om ReFerm första gången i samband med en analys av tarmfloran. Min tarmflora visade att jag hade 0 % förekomst av Lactobacillus i tarmen och labbet som utförde testet rekommenderade mig att testa ReFerm för att förbättra artrikedomen i min tarm.
BETYG
Betyg 9.6/10
referm produkter
4.9/5
OM PRODUKTEN

Vad är ReFerm och fungerar det?

ReFerm består av fermenterat svenskt havre och bakterien Lactobacillus plantarum 299v (probiotika), samt kostfibrer (prebiotika) och olika hälsofrämjande produkter från fermenteringsprocessen (postbiotika), främst kortkedjiga fettsyror som mjölksyra och ättiksyra. Dessa omvandlas sedan till smörsyra av andra mikroorganismer i tarmfloran.

Smörsyra har visat sig medverka till att stärka tarmslemhinnans barriärfunktion samt ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket av förklarliga skäl är högintressant för dem som lider av läckande tarm. I en publicerad klinisk studie har ReFerm visat sig lindra symptom vid ulcerös kolit (UC) och i en opublicerad studie har det visat sig lindra symptom vid IBS.

9.6

Testproffs betyg

4.9/5
ReFerm får högt betyg av Testproffs

ReFerm får höga betyg av Testproffs eftersom jag upplevde resultat redan efter några veckor. Lugnare mage och bättre toalettbesök är några av faktorerna som gjorde att jag gav ReFerm höga poäng. Jag kommer att fortsätta med ReFerm och även se hur det fungerar på längre sikt.

Fördelar

Nackdelar

PRODUKTTEST

Vårt intryck av ReFerm

Jag vet inte om jag har läckande tarm, men jag har haft allergier och hudproblem hela livet – ofta kopplat till mat – så jag vore inte jätteförvånad om det vore så. Jag har konstaterade problem med halsbränna (gastroskopi har visat en öppen magmun), jag har också IBS och är känslig mot gluten (också påvisat i tester). Dessutom visade som sagt tarmfloretestet att jag helt saknade Lactobacillus i tarmen. Vilken tur att ReFerm innehåller just Lactobacillus!

Resultat efter några veckor

Efter ett par veckor med ReFerm känner jag att magen är lugnare och halsbrännan bättre. Jag har inte tagit något nytt tarmfloretest ännu, men utan att bli för specifik är toalettbesöken helt oproblematiska vilket säger mig att tarmen fungerar bättre. Magen är mindre svullen – jag känner inte att jag reagerat på den lilla mängden gluten som finns i ReFerm heller. Jag kommer att fortsätta att använda ReFerm under längre tid för att bygga upp en större artrikedom i tarmen.

Lugnare mage och halsbränna

Efter ett par veckor med ReFerm känner jag att magen är lugnare och halsbrännan bättre. Jag har inte tagit något nytt tarmfloretest ännu, men utan att bli för specifik är toalettbesöken helt oproblematiska vilket säger mig att tarmen fungerar bättre.

Jag vet att förändring när det gäller tarmhälsa tar tid, men jag ser också att ReFerm kan hjälpa mig med grundproblematiken. En stor del av vårt immunförsvar sitter dessutom i tarmen och jag är trött på att bli sjuk och smittad av minsta lilla. Jag vill ge min egen hälsa och immunförsvar de bästa förutsättningarna så jag kommer att fortsätta med ReFerm framöver. 

Att halsbrännan är bättre och magen lugnare är en stor bonus, naturligtvis, men allra viktigast känns faktiskt detta med artrikedomen i tarmen. Jag vill inte gå runt med 0 % Lactobacillus i tarmen, jag vill ha ett vettigt immunförsvar och en fungerande tarmhälsa. Har du magproblem, IBS, halsbränna eller vet med dig att du ätit ohälsosamt? Ge din hälsa en chans och testa denna enkla och lättanvända produkt. 

Unboxing av ReFerm prova-på paket

Smakar nyttigt men inte gott

En del har klagat på att produkten inte smakar gott. Jag håller faktiskt inte med. Den smakar fermenterat och ”nyttigt”, men jag tycker att det är helt ok. Den är väl inte ”god”, det är ingen gastronomisk upplevelse så att säga, men den är helt ok och jag har inte några problem med smaken. 

Jag tror att det är en vanesak. Blanda kanske ut den med lite extra vatten i början, om du tycker det känns svårt. ReFerm säger själva att man kan blanda i lite okoncentrerad saft om man har svårt för smaken. Det skulle jag inte vilja göra, men jag får i mig ReFerm utan minsta problem. Dessutom gillar jag att den ger en viss mättnadskänsla – perfekt i samband med måltid alltså – eller när du är lite småhungrig!

instruktionsbrev från referm
Enkla instruktioner för att komma igång med postbiotika.
referm-pulver
TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om ReFerm?

ReFerm är en produkt som levde upp till våra förväntningar och lite till. Vi gillar innehållet, bra effekt och smidigt att få i sig. Nedan belyser vi ett par saker som vi gillar och vad som kunnat varit bättre.

Saker som vi gillar

Saker som kunnat varit bättre

VÅRT BETYG

Vårt omdöme

96
Prisvärdhet
10
Kvalitet
10
Design
9
Användarvänlighet
9
Hållbarhet
10
ReFerm omdöme

ReFerm får höga betyg av Testproffs eftersom jag upplevde resultat redan efter några veckor. Lugnare mage och bättre toalettbesök är några av faktorerna som gjorde att jag gav ReFerm höga poäng. Jag kommer att fortsätta med ReFerm och även se hur det fungerar på längre sikt med mage och kroppen.

9.6
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

Priset på ReFerm varierar beroende på vilket paket du väljer. ReFerm priser ligger på från 395 kr och uppåt när vi gjorde testet. Aktuella priser hittar du enkelt på deras hemsida.

Du blandar enkelt ut innehållet från en portionspåse i knappt 2,5 dl vatten tills det löses upp. Om du har tillgång till en shaker är det att föredra så att det skakas ordentligt, men det går även bra att röra om med en sked tills pulvret löses upp i vattnet.

Drick ReFerm på tom mage och vänta helst en timme innan nästa intag av dryck eller mat. Då gör det bäst nytta, men går det inte att få ihop livspusslet, så anpassa tiden för dina behov. Vi rekommenderar att du dricker en ReFerm direkt på morgonen och därefter en gång på eftermiddagen som mellanmål.

Ja, lider du av symtom som uppblåst mage, diarré, gaser, förstoppning eller en allmänt öm och orolig mage kan ReFerm hjälpa till att lindra besvären. ReFerm kan användas som ett komplement till din vanliga kost och drycken ger ingen negativ påverkan på ditt immunförsvar.

Nej. ReFerm består endast av vegetabiliska råvaror och är därmed fritt från både laktos och mjölkprotein.

De flesta brukar märka en förändring inom 2-4 veckor. Vid mer omfattande symtom, såsom vid diarré, tar det generellt sett cirka 3-4 månader innan symtomen ger med sig. Vi rekommenderar att du fortsätter dricka ReFerm tills du känner ett varaktigt och hållbart resultat.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Emma
Emma

Emma är en engagerad förälder med två barn. Hon har erfarenhet av att välja och använda produkter inom barn- och familjeområdet, inklusive leksaker, kläder och barnvagnar. Emma gillar även att spendera tid i trädgården och naturen och har därför även varit gästskribent inom ämnet trädgård och verktyg.

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.