Test: Momo Jord – produkter för en harmonisk livstil

Testproffs tittar närmare på Momo Jord och fem av deras produkter. Följ med när vi testar Andningssmycket, DD Frontline Hammock, DD Superlight Tarp, Zaphir Vindspel och Ullyogamatta. Samtliga frågor besvaras med recension och betyg.
BETYG
Momo Jord Logotyp
4.8/5
OM PRODUKTEN

Vilka är Momo Jord?

Att webbutiken Momo Jord drivs med hjärtat är utom all tvekan. De säljer allt för att kunna sova varmt och gott i skogen – men även allt du behöver för harmoni i vardagslivet. Med andra ord, här finns allt från yogamattor till meditationshjälpmedel och allt för ett aktiv utomhus- och fritidsliv. ”Vi vill inspirera till att leva lite mer innerligt, i lite mer förundran och magi”, skriver Momo Jord själva på hemsidan. För mig som hälsointresserad friluftsmänniska är deras välkurerade webbutik en ren fröjd. Det är som om jag själv hade valt ut sortimentet. Här finns faktiskt exakt allt för att leva ”lite mer innerligt”. Varken mer eller mindre.

I denna recension testar vi

9.4

Testproffs betyg

4.9/5
Prisvärda produkter med hög kvalité

Momo Jord är ett varumärke som genomsyras av en passion för en harmonisk livsstil och ett aktivt utomhusliv. Deras webbutik erbjuder produkter som främjar välbefinnande och inre frid. Med en känsla av omsorg och kvalitet erbjuder de handgjorda smycken, bekväma hammockar, lättviktiga tarpar och andra produkter som passar både för avkoppling och äventyr. Jag har varit särskillt imponerad över kvalitén, prisvärdheten och designen på deras produkter.

Fördelar

Nackdelar

Unboxing av Momo Jord

PRODUKTTEST

Andningssmycke

Träna dig själv att andas lugnt och länge

Principen bakom detta andningssmycke är att ”träna dig själv” i att andas ut både lugnt och länge. Det kan låta flummigt men det är extremt konkret och låter ditt parasympatiska nervsystem (det som är kopplat till matsmältning och lugn), få ta plats. Så här fungerar det nämligen: Varje gång du andas in ökar faktiskt din aktivitet i det sympatiska (fight or flight-systemet) något.

Hjärtat slår till och med lite fortare vid inandning än vid utandning. När du andas ut ökar i stället aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet, det som handlar om lugn och ro. Om du ser till att din utandning är längre än din inandning kommer du alltså att automatiskt bli lugnare. Du kan exempelvis försöka att andas in under fyra sekunder och andas ut under sex sekunder.

Med hjälp av andningssmycket får du alltså enkelt till en längre utandning än inandning och du kommer att märka att du genast blir lugnare.

Detta känns inte helt naturligt och är svårt att göra utan att verkligen anstränga sig. Men det är här andningssmycket kommer in. Du andas in genom näsan och ut genom andningssmycket. Andningssmycket har ett inbyggt motstånd (du kan själv välja motstånd genom att välja litet, mellan eller stort andningssmycke). Med hjälp av andningssmycket får du alltså enkelt till en längre utandning än inandning och du kommer att märka att du genast blir lugnare.

Handgjort i äkta silver 925

Smycket är handgjort och i äkta silver 925. Det är ungefär 2 cm högt och jag tycker det är genialiskt eftersom det alltid är med en. Smycket ser ut som en enkel berlock och du kan därmed bära det dagligen – och har därför möjlighet att använda det när helst det behövs. Själv har jag använt det i alla möjliga situationer. I hissen, efter en stressig jobbdag på kontoret vid hektiska Sveavägen i Stockholm. I en hammock i skogen, för extra djupavslappning. Under ett yogapass. I rusningstrafiken. Efter en konflikt med barnen.

TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om andningssmycket?

Jag har aldrig tidigare använt något liknande – detta känns helt unikt. Men jag älskar det! Smycket är alltid med mig, det är som en liten extra vän att hålla i handen. En trygghet runt halsen. Jag har till och med bytt ut mina guldörhängen jag hade tidigare, mot silver, eftersom jag vill fortsätta att använda detta andningssmycke kontinuerligt.

Jag var själv lite rädd för att det skulle upplevas som smutsigt, efter att man använt det ett tag, eftersom man faktiskt har det emot läpparna. Men det har inte varit något problem. Eftersom jag använder det konstant är det med även i duschen. Då tvättar jag av med lite extra tvål så att det alltid känns fräscht och fint.

Fyra saker vi gillar med andningssmycket

Två saker som kunde förbättras

Betyg för Andningssmycket?

Betyg 9.8
Prisvärdhet
5/5
Kvalité
5/5
Användarvänlighet
4.5/5
Design
5/5

DD Frontline Hammock (olive green)

Detta är en hammock för att kunna sova ute under bar himmel. Den består av underrede med dubbel botten, där du kan lägga in liggunderlag eller underblanket. (Vilket oftast behövs i Sverige, skulle jag säga, tyget är lätt och andas bra men eftersom kroppen ligger tungt emot tyget blir det också lätt ganska kallt.) DD Frontline Hammock har också ett inbyggt utomordentligt myggnät. Dock medföljer ingen tarp så ska du sova ute med risk för regn behöver du komplettera med någon form av tarp, så att du inte vaknar upp sjöblöt mitt i natten. Se vårt test av tarp här!

Busenkel att få upp helt utan instruktion

Jag har aldrig tidigare satt upp någon hammock men denna var verkligen busenkel att få upp, helt utan att ens läsa någon form av instruktion. Det var bara att vira tamparna som håller uppe själva liggdelen ett antal gånger runt två lämpliga träd, skjuta in två stödpinnar för myggnätet och sen vira de två linorna som håller uppe myggnätet runt samma träd. Det tog max fem minuter och sen låg jag i en härlig insektsskyddad kokong och tittade upp i de vajande trädkronorna …

Testet genomfördes utan liggunderlag eller underblanket, men jag rekommenderar starkt att man skaffar det, om det inte är tryckande varmt ute. Även liggställningen blir säkerligen ännu bekvämare med liggunderlag – det kommer att ligga fint på plats eftersom det är dubbel botten i hammocken – eller underblanket.

Vad tycker vi om DD Frontline Hammock?

Det är mycket enkelt att komma i och ur hammocken eftersom man kan öppna myggnätet på båda sidor. Man kan också ta av myggnätet helt, om det inte behövs. Det finns flera praktiska fickor i hammocken, så att man lätt håller ordning på sina saker under natten. Man vill inte behöva leta efter ficklampan när man exempelvis behöver upp och kissa …

DD Frontline Hammock känns som extremt hög kvalitet för pengarna. Den är rymlig och härligt stor, man ligger skönt och ombonat, med gott om skydd på sidorna. Den väger endast 860 gram och sätts upp på ett par minuter. Den är så skön att man helst inte vill gå upp. Ljuvligt avslappnande och man känner sig riktigt trygg inne i sin kokong, hela natten lång.

TESTPROFFS TYCKER

Fem saker vi gillar med DD Frontline Hammock

Två saker som kunde förbättras

Betyg för DD Frontline Hammock

Betyg 9.4
Prisvärdhet
5/5
Kvalité
4.5/5
Användarvänlighet
5/5
Design
5/5
Material
4/5

DD Superlight Tarp

DD Superlight Tarp kan användas antingen över en hammock, exempelvis den vi testar här. Eller så kan den användas enbart, för att bygga ett enkelt vindskydd eller tält. Detta är, precis som namnet antyder, en lättviktstarp. Den väger bara 460 gram. Tarpen har hela 19 förstärkta fästpunkter så det ska inte vara några problem att fästa den, hur du än väljer att göra det. Den har fyra pinnar och fyra medföljande snören. Dock finns ingen lina särskilt för att hålla upp taket. Du får antingen använda två av linorna till att skapa en takås (men då har du alltså bara två linor kvar av de fyra medföljande) eller så får du ta med lite extra lina.

Lättviktig och välgjord

Tarpen är lätt och lättviktig och känns välgjord och genomtänkt. De fyra fästpinnarna är vackert utformade men vi upplever dem som något små. Även linorna kunde varit något längre.

Vid testet regnade det inte, så vi har inte testat regntåligheten, men tarpen ska klara 3,000mm och alltså vara helt vattentät även i kraftigt regn.

Detta känns som en klockren grej att ha med sig i skogen, oavsett vad man ska göra. Ett portabelt regnskydd som du sätter upp på två minuter, helt enkelt. Perfekt för fisketuren, älgjakten eller helgens tur i skogen.

TESTPROFFS TYCKER

Fem saker vi gillar med DD Superlight Tarp

Tre saker som kunde förbättras

Betyg för DD Superlight Tarp

Betyg 9.0
Prisvärdhet
4.1/5
Kvalitét
4.5/5
Användarvänlighet
5/5
Design
4.5/5
Material
4.5/5

Yogamatta av ull - Momo Jord

Lyxig och 100% ull

Detta är en enormt lyxig yogamatta 75 cm x 200 cm, av ren värmande OEKO TEX-certifierad mulesingfri ull, med stadig botten av gummi och polyester – så att den ligger på plats.

Yogaytan är av 100% ull, med en densitet av hela 500 gram per kvadratmeter. Det märks, den är oslagbart mjuk men också hållbar och stunsig. Undersidan är mer stabil än alla andra ullyogamattor jag tidigare provat. Du knyter enkelt ihop mattan med det fastsydda bomullssnöret, praktiskt och vackert.

Bra för meditation och stretching

Denna yogamatta lämpar sig bäst för stilla yoga eller meditation och stretching. Älskar du yinyoga eller kundaliniyoga? Då är detta mattan för dig! Jag har många stela områden och behöver stretcha dagligen. Personligen tror jag att vi alla skulle må gott av att just stretcha dagligen. Jag mediterar också varje morgon. När man stretchar och mediterar är det lätt att man känner sig ganska kall. Värmen från denna ullmatta gör att kroppen slappnar av och det är lättare att gå djupare i stretchen. Inget annat underlag är heller bättre för restorative yoga eller savasana.

Hela familjen dras till denna matta. Den har blivit barnens nya favorit-viloplats. Det enda jag ångrar är att jag inte köpte en för längesen. Kroppen fastnar inte lika lätt på denna matta som på en vanlig gummimatta. Jag upplever ofta att det tar stopp i vissa stretchövningar på en vanlig gummimatta, här kommer jag lättare ut i rätt stretchläge. Och värmen. Och mjukheten. Det är som att få yoga och meditera i ett värmande moln.

Ull är naturligt smutsavvisande men behöver den tvättas kan man antingen lägga ut den i snön eller tvätta försiktigt för hand, med ulltvättmedel.

TESTPROFFS TYCKER

Fyra saker vi gillar med Ullyogamattan

En sak som kunde förbättras

Betyg för Ullyogamatta - Momo Jord

Betyg 9.6
Prisvärdhet
5/5
Kvalitét
5/5
Rengöring
4/5
Design
5/5
Material
5/5

Zaphir vindspel Twilight

Dessa vindspel går bra att hänga utomhus (under tak, eftersom de har ett hölje i papp), där de kan låta vinden skapa magiska ljudklanger. Eller så håller du dem i handen medan du rör dig, exempelvis efter en yogaklass. Min yogalärare tog fram en sån här efter en yogaklass och jag blev helt betagen. Klangerna och tonerna tog mig till en djupare avslappning än någonsin tidigare. Det var något överjordiskt och nästan magiskt med ljudet … Därför ville jag gärna testa den även hemma.

Skapar lugn med fina toner

Självklart är det lyxigast om någon annan kan gå runt dig och låta vindspelet sprida klanger runt dig, medan du exempelvis ligger i savasana. Eller om du kan öppna fönstret och hänga vindspelet i fönstret. Men jag tar det ibland i ena handen och vandrar genom lägenheten, när jag behöver lugna ner mig lite extra. När jag vill släppa oviktigheter och fokusera inåt. Har du en yogapraktik eller är noga med andlighet – eller bara vill fokusera på hälsa och välmående? Då är alla tänkbara medel för att hitta fokus och inre styrka och glädje välkomna, tänker jag. För mig är detta ljuvligt. Som toner från himlen.

Tänk på att alla våra sinnen alltid är aktiva. Yoga ger dig något för din känsel och din andning. Men du får kanske inte alltid något för din hörsel, om du praktiserar yoga eller meditation hemma. Här är ett sätt att råda bot på det. Klangen från detta vindspel är sprött och melodiskt, finstämt och böljande. Det gör något i och med min själ.

TESTPROFFS TYCKER

Fyra saker vi gillar med Zaphir vindspel twilight

En sak som kunde förbättras

Betyg för Zaphir Vindspel Twilight

Betyg 9.0
Prisvärdhet
4.5/5
Kvalitét
4.5/5
Användarvänlighet
5/5
Design
5/5
VÅRT BETYG

Vårt samlade omdöme

94
Prisvärdhet
10
Design
9
Användarvänlighet
10
Kvalitét
9
Material
9
Momo Jord omdöme

Momo Jord är ett varumärke som genomsyras av en passion för en harmonisk livsstil och ett aktivt utomhusliv. Deras webbutik erbjuder produkter som främjar välbefinnande och inre frid. Med en känsla av omsorg och kvalitet erbjuder de handgjorda smycken, bekväma hammockar, lättviktiga tarpar och andra produkter som passar både för avkoppling och äventyr. Jag har varit särskillt imponerad över kvalitén, prisvärdheten och designen på deras produkter.

9.4
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

På Momo Jord har du en månads returrätt så att du i lugn och ro kan testa produkten.

Det är fri frakt om du handlar för över 1 000 kr.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Picture of Hanna
Hanna

Hanna är Testproffs självklara expert på allt inom hälsa och välmående. Hon har under flera år utforskat alla produkter inom området med en evigt brinnande iver. Hon är mamma till en tonårskille och en yngre dotter och gillar att spendera aktiv tid i naturen med familjen. Hon granskar därför även produkter inom hushåll, samt sport & fritid.

Andra omdömen
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.