Luftfuktare bäst i test 2024

Vi har noggrant granskat och testat de mest populära luftfuktarmodellerna för att ge dig all den information du behöver för att hitta den bästa luftfuktaren för ditt hem eller kontor. Utforska vår guide för att upptäcka de topprankade luftfuktarna på marknaden och skapa en bättre inomhusmiljö med optimal luftfuktighet.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024

Stylies Orion

5/5
BÄSTA ÅNGFUKTARE

Cleverio AM300

5/5
STÖRSTA YTA

Arida Wet U600

5/5

Jämför bästa luftfuktaren

Med den bästa luftfuktaren så kan du öka ditt hems luftfuktighet markant. Detta innebär att luften du andas in och lever i blir hälsosammare för dig. Du kan ganska snart märka skillnad som att du inte längre har torra ögon och att det känns lättare att andas. För personer med astma är luftfuktaren en fantastisk vän när de kalla och torra vintermånaderna gör entré. Om du är intresserad av bättre luftkvalité i hemmet, läs också vårt bäst i test luftrenare.

TestProffs Logotyp Header

Vilken luftfuktare är bäst i test?

Bästa luftfuktaren är Evaporativ luftfuktare Stylies Orion som är liten och behändig men mycket effektiv. Vi gillar särskilt att detta är en evaporativ luftfuktare som inte spiller fukt och damm omkring sig. Du får även en filterfunktion som kan plocka upp mindre orenheter från inomhusluften.

Evaporativ kan verkligen rekommenderas för användning i hemmets olika rum såväl som på kontoret. Med detta sagt så är det förstås viktigt att du väljer luftfuktaren som stämmer bäst överens med dina behov. Vi har tagit fram några modeller till som kan vara väl värda att beakta om du till exempel vill använda dig av en enda luftfuktare för ett mindre hem.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer bästa luftfuktaren

Med så många fina alternativ kan det kännas lite svårt att välja luftfuktare. Det du måste tänka på är vilket resultat du vill få med denna apparat. Den bästa luftfuktaren i ett test kan mycket väl vara en baddare på att skapa perfekt fukthalt när det gäller inomhusluften. Men hur klarar den ett större kontor? Här är några av huvudfaktorerna du bör komma ihåg när du väljer din luftfuktare. Om du har tänkt igenom följande punkter innan du köper ökar chansen för att du får en modell som du blir riktigt nöjd med.

1. Kapacitet och rumsstorlek

Titta alltid på luftfuktarens kapacitet. Dels så ska du titta på hur stor yta den är anpassad för och dels bör du vara medveten om hur länge den kan jobba med en full tank. Grundfunktionen går alltid ut på att förse rummets luft med mer fukt. Detta kan ske på lite olika sätt.

Dels så kommer vattentankens storlek att få betydelse och dels så handlar det om hur ångan skapas, hur snabbt och hur den skickas ut i ett rum. Det viktigaste för dig är att se på hur stort utrymme luftfuktaren är gjord för så att du kan matcha rätt med ditt hem, sovrum eller kontor.

2. Energianvändning och effektivitet

En effektiv luftångare behöver inte alls slösa på energi. Med modern teknologi kan luftfuktaren fungera väldigt energisnålt. Dessutom kan du använda dig av funktioner som styrning med app och timer för att se till att apparaten inte står på i onödan.

Den bästa kombinationen är hög effekt med god spridning och energisnålhet. Detta är fullt möjligt att få. Ta en titt på siffrorna för den modell som du är intresserad av. Ponera hur mycket ström den drar samt hur stor yta den fuktar luften för. Med tanke på att den här typen av apparater som regel är energieffektiva så kan du gott lägga lite större fokus på kapacitet så att du klarar dig med en eller två enheter i stället för flera.

3. Funktioner och användarvänlighet

För att du ska använda din luftfuktare regelbundet och verkligen dra nytta av den så är det förstås viktigt att den är enkel att förstå sig på. Allt från reglage till hur du fyller på vattentank och byter filter bör vara lätt att hantera. Sätt dig in i hur apparaten ska användas och skötas och ta även en titt på användaromdömen. Om folk talar om att det är enkelt att använda luftfuktaren så är det antagligen så. Dessutom kan du ju se på bilder och film hur maskinen startas och drivs med hjälp av app och kanske också med fjärrkontroll.

4. Integrerad hygrometer

En hygrometer mäter luftfuktigheten och är viktig att ha till hands när du försöker förändra din inomhusluft. Om du väljer en luftfuktare med integrerad hygrometer så kommer apparaten att mäta åt dig. Moderna luftfuktarenheter kan också reglera sig själva med hjälp av informationen de får från den inbyggda hygrometern. På så vis kan du lita på att maskinen skickar ut rätt mängd ånga utifrån vad som faktiskt behövs i ett rum.

5. Ljudnivå och design

Ingen vill ha en bullrig fläkt i sitt sovrum och det är viktigt att tänka på denna aspekt. När luftfuktaren arbetar med en fläkt är det viktigt att det går att reglera denna. Du bör kunna välja en lägre hastighet som också innebär tystare gång för natten då en tyst miljö är extra viktig för god sömn.

Det är också klokt att välja en modell som marknadsförs som tyst. Då kommer du att ha ett grundläge som är utan buller och kanske också möjlighet till ännu stillsammare gång med sleep-program. Ett vanligt samtal ligger på 60dB vilket kan vara bra att komma ihåg när du försöker föreställa dig vad som menas med en ljudnivå på 30, 40 eller 55 dB.

VÅRA TEST

För att komma fram till luftfuktare bäst i test har vi sett på de allra viktigaste egenskaperna. Med tanke på att varje maskins design kan påverkas av hur olika komponenter samverkar har det också varit viktigt för oss att undersöka hur luftfuktaren fungerar i verkligheten.

Vi har jämfört vår uppfattning med användaromdömen. För internationella märken har vi även tagit en titt på vad användare i andra länder säger för att se om detta matchar vår och svenska användares uppfattning. Detta har gett oss en bättre helhetsbild såväl som insikt i unika funktioners inverkan.

1. Befuktningsgrad och rumsstorlek

En viktig parameter för varje luftfuktare är givetvis hur väl den kommer att befukta ett utrymme. Vi har sett på hur snabbt rummet får behaglig luftfuktighet såväl som vad som händer då denna har uppnåtts. Kommer luftfuktaren att fortsätta skicka ut samma mängd ånga eller anpassar den sig?

Vi tycker också att det är viktigt att undersöka om en luftångare faktiskt klarar den yta som anges. Det var spännande att upptäcka att vissa modeller faktiskt ger mer än vad produktbeskrivningen lovar. Detta hör ihop med hur rum hänger ihop med andra rum och även hur torr luften är då maskinen slås på.

Vi försökte jämföra hur en luftfuktare avsedd för större rum klarade en mindre lägenhet och tvärtom. Detta för att se hur pass flexibel användning det går att få av den bästa luftfuktaren. Många gånger finns det ju ett behov av att använda samma apparat för flera rum vid olika tillfällen och det har vi haft i åtanke då vi har testat och jämfört.

2. Ljudnivå

En del blir tokiga av surret från en liten fläkt medan andra kallar detta för vitt ljud som man
blir lugn av. Vi insåg ganska snabbt att vad som kan kallas för tyst gång kan betyda lite olika, beroende på vem du är och vad du tycker är vitt ljud.

För att ge en korrekt bild av ljudet från luftfuktare så har vi dels litat på vår egen uppfattning såväl som på användaromdömen. Vi har också sett på möjligheten till olika program där saker som lägre fläkthastighet kan leda till att apparaten blir mycket tystare.

Viktiga iakttagelser som om det går att ha tv och stereo på samma ljudnivå som vanligt när luftfuktaren är på har tagits med i bedömningen. Det handlar ju inte bara om siffror och statistik utan också om hur apparaten upplevs i vardagen med de ljud vi ofta omger oss med.

3. Design och byggkvalité

När en hushållsmaskin ska stå framme på golvet eller på ett bord så bör den vara fin att se på. Moderna luftfuktare är gjorda med tanke på att det ska se bra ut. De har också viktiga egenskaper som minimerat spill så att det inte blir stökigt eller skadligt att använda luftångare på ett trägolv eller träbord.

Hög kvalitet innebär att det går att använda och flytta på ångaren med jämna mellanrum utan att detta innebär snabbare slitage. Vi har testat hur det fungerar att använda en ångapparat i olika rum vid olika tillfällen och även att ta med den till en annan plats som arbetsplatsen.

Reglage är också en bit som är viktig att undersöka. Det finns stora fördelar med modellerna som du kan styra via app och fjärrkontroll. Då behöver du inte ständigt trycka på knappar eller pilla på en skärm. Här är det förstås viktigt att detta fungerar som tänkt och att det inte finns buggar som gör att du till sist ändå får stå där och klicka dig fram på luftfuktarens skärm.

3. Användarvänlighet

Vi tycker att det ska vara enkelt att komma igång med en ny hushållsapparat. Detta oavsett om den ska fukta luften, blanda deg eller göra rent på golvet. Hur lång tid ska du behöva lägga på att läsa instruktionsboken för luftfuktaren och hur lång är den? Detta har vi lagt märke till.

De bästa modellerna är enkla att förstå och kan faktiskt dras igång utan att du läser en rad i instruktionsmanualen. Sedan är det förstås viktigt att du tar till dig av mer information för att dra nytta av alla de egenskaper som maskinen har. Här har vi gett ett plus i kanten till modeller som har både textmanualer och videos som du lätt kommer åt online.

De bästa luftfuktarna har användarvänligheten gemensamt. Detta oavsett om du vill göra en inställning med timer för att komma hem till en bostad med perfekt luftfuktighet eller om du snabbt vill ta reda på nuvarande luftfuktighet.

BÄSTA LUFTFUKTARE
Bäst i test

1. Stylies Orion

Testproffs - Bäst i test 2024
5/5

Fördelar

Nackdelar

Stylies Orion är den bästa luftfuktaren

Om du är på jakt efter en luftfuktare som både fångar upp damm och skickar ut ånga för bättre inomhusluft så kan Stylies Orion Evaporativ luftfuktare vara något för dig. Denna apparat har fått höga användarbetyg och det är inte svårt att förstå varför. Systemet fungerar.

Orion fungerar med naturlig avdunstning från vatten i en vattentank. Fuktigheten sprids med en fläkt som har två hastighetsnivåer. Oavsett vilken hastighet du väljer så är det tyst. Om du ens kommer att märka av det så låter det lite som en svag viskning.

Enkel användning med lite eftertanke

Du häller på vatten i tanken med vattenkanna för att inte spilla. En del tycker att detta är svårt då öppningen är ganska liten. Men vår erfarenhet är att det med en mindre kanna inte alls är särskilt svårt. Dessutom upptäckte vi att man lätt kan ta av maskinens övre del och fylla direkt i vattenbehållaren så med lite eftertanke är detta enkelt att ta hand om. I apparaten finns det en filtermatta som suger åt sig vatten från behållaren. När fläkten för den torra luften genom detta filter så försvinner även damm vilket är positivt. Överlag är det enkelt att förstå hur det hela fungerar och vad du ska göra. Vi gillar att det finns instruktionsvideo för själva manualen är bitvis lite klurig.
Bästa butik

Hemklimat.se

2. Cleverio AM300

BÄSTA ÅNGFUKTARE
5/5

Fördelar

Nackdelar

En bra luftfuktare för mindre lägenhet

Cleverio AM300 kan vara ett bra val för ett större rum eller för en mindre lägenhet. Det här är en luftfuktare som är enkel att använda. Du kan välja mellan kall eller varm vattenånga vilket är anmärkningsvärt med tanke på hur billig apparaten är. Var dock medveten om att det drar mycket mer energi att skapa varm ånga.

Du kan styra Cleverio direkt på maskinen med knappar eller så väljer du att styra den med app. När du har fyllt vattentanken så räcker den mellan 10 och 40 timmar beroende på vilket program som du väljer. Med appen går det alltså att dra igång luftfuktaren, med full tank, så att luften har rätt fuktighet när du kommer hem.

Luftfuktare med aromaterapi för bättre hälsa

Den här luftfuktaren kan även användas för aromaterapi då den kan fungera likt en diffuser. Det finns en bricka inbyggd där du kan hälla på doftolja. Det är dock viktigt att du använder rätt typ av olja. Det ska vara aromoljor som är särskilt till för luftfuktare för att det ska fungera som tänkt.

Under vintermånader då du kanske drabbas av snuva och hosta så kan det vara skönt med aromaterapi som lättar upp din andning och ger en piggare känsla. Luftfuktare är också kända för att vara bra för hälsan även utan aromaterapioljor. När luften blir fuktigare så hjälper det både mot torr hud och torra slemhinnor. Forskning tyder även på att fuktigare luft kan motverka virus och bakterier. Vi får helt enkelt för torr inomhusluft på vintrarna här i landet.

Bästa pris hos

Kjell.se

3. Arida Wet U600

STÖRSTA YTA
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Arida Wet U600 är en stor luftfuktare

För dig som vill försäkra dig om att det går att fukta luften ordentligt i ett större rum så kan det vara intressant att se lite närmre på denna modell. Arida Wet U600 har en väl tilltagen tank, så förutom att den klarar större rum så kan du räkna med längre drift innan den behöver fyllas på igen.

Ljudnivån är helt klart godkänd men den är lite högre än de allra bästa luftfuktarna. Om du är känslig för ljud så kanske du kommer att tycka att den är lite bullrig. Särskilt om du vill ha den igång på natten i ett stort sovrum.

UV-ljus och aromaterapi med luftfuktaren

Utöver att fukta luften i ditt hem så kan du använda Arida Wet U600 för att få renare luft. Den har utrustats med UV-ljus som fungerar mot bakterier. UV-ljuset riktas mot vattnet i tanken och ser till att det inte skickar ut bakterier via ångan.

Det är förstås också viktigt att rengöra vattentanken regelbundet. Detta är enkelt och du kan även plocka isär locket för rengöring. Du kan även använda denna luftfuktare för aromaterapi. Det finns en liten bricka märkt för olja där du kan droppa några droppar av din favoritdoft för att ångan ska sprida en doft du tycker om i rummet. Kom ihåg att det ska vara anpassad doftolja.

Bäst pris hos

Hemklimat.se

4. Beurer LB37 Luftfuktare

BILLIGAST
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

En billig luftfuktare för små rum

Den som behöver en effektiv luftfuktare för det minsta utrymmet kan spara pengar på att välja Beurer LB37. Detta är en modell som drar minimalt med ström och som dessutom har riktigt tyst gång. Välj nattläget för att sova gott med luftfuktaren på i ditt sovrum.

Du slipper också ljus från apparaten då du vill sova. Det finns en knapp som släcker kontrolljuset på apparaten så att du får din nattliga ro. Med ultrasonic-funktionen så kommer denna luftfuktare att använda ultraljudsoscillation för att separera droppar från vattentankens yta. En fläkt sprider sedan denna fina ånga vidare i rummet.

Bättre inomhusklimat med aromadynor

Du får märkbart bättre luft i det lilla utrymmet med Beurer LB37 och dessutom kan du lägga till doft om du vill. Detta fungerar med särskilda aromadynor vilket är viktigt att notera. Du bör inte börja droppa doftolja i själva vattentanken.

Notera att detta är en väldigt enkel luftfuktare. Den har en snygg design och kan passa bra på ett bord i ett mindre vardagsrum eller i sovrummet. Det finns inga extra finesser så detta är enbart för dig som är ute efter mer fukt och möjligtvis aromaterapi samtidigt.

Bäst pris hos
apotekhjartat.se

5. Air & me Gota luftfuktare

4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Air&Me Gota har snygg design och HygroSmart

Det här är en fin luftfuktare för dig som vill ha något som ser modernt och snyggt ut. Placera din Air&Me Gota lite högre upp för att få en jämn spridning av vattenångan som den skickar ut. Air&Me har ett unikt HygroSmart system som i grund och botten är en form av hygrometer.

När du aktiverar HygroSmart funktionen så kommer luftfuktaren att reglera luftfuktigheten helt automatiskt. På så vis får du rätt nivå oavsett vad du först har ställt in. Luftfuktaren är inställd för att du ska få mellan 48 och 53% relativ luftfuktighet i rummet.

En liten luftfuktare för små utrymmen

Det är viktigt att notera att detta är en mycket liten luftfuktare med en tank som du plockar av och fyller på under kranen innan du vänder tillbaka över bas-delen. Att tanken inte rymmer mer än 3 liter är på så vis bra eftersom det är rätt så tungt som det är att fylla på vatten på detta vis.

För ett litet kontor eller sovrum kan Air&Me Gota fungera fint. Men om du har behov av lite mer effektiv luftfuktning så bör du ta en titt på några av de större modellerna som har vunnit luftfuktare bäst i test här ovan.

Bästa pris hos

Hemklimat.se

6. Medisana Luftfuktare UHW

3.9/5

Fördelar

Nackdelar

Medisana luftfuktare UHW med ultraljudsteknologi

Medisana UHW fungerar med ultraljudsteknologi. Det betyder att luftkvaliteten i ett rum kan förbättras avsevärt. Du kan använda reglaget för att ställa in hur mycket ånga du vill att den ska avge. Det finns tyvärr ingen inbyggd hygrometer så om du vill ha koll på vad som händer med luftfuktigheten så får du skaffa en i detta syfte.

Medisana UHW luftfuktare har en relativt tyst gång. Användare rapporterar att maskinen är tyst nog för att man ska kunna använda den i ett sovrum. Dessutom har du en knapp för nattljus så att du inte störs av luftfuktaren på natten.

Intressant design som kan passa i olika rum

Du ser enkelt hur du ska dra igång maskinen med de knappar som sitter på ett bekvämt sätt längst upp på framsidan. Men det finns också en fjärrkontroll som kan vara bra att ha då du vill ändra inställningar från soffan.

8-literstanken är väl tilltagen så den behöver inte fyllas på så ofta. På sätt och vis kan vi säga att det rör sig om en avancerad fläkt som med hjälp av is och vatten förbättrar luftkvaliteten. Men detta är förstås inte ditt främsta val om du är ute efter bästa möjliga luftrening och dessutom vill få bort dålig lukt.

Bäst pris hos

Husgiganten.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av luftfuktare

Märke

Betyg

Maxyta

Pris

Till ansökan

1. Stylies Orion

50 m2 

fr. 1 999 kr

2. Cleverio AM300

30-40 m2 

fr. 1 299 kr

3. Arida Wet U600

80 m2 

fr. 2 999 kr

4. Beurer LB37

20 m2 

fr. 649 kr

5. Air&me Gota

50 m2 

fr. 1499 kr

6. Medisana Luftfuktare

30 m2 

fr. 1 200kr

OM LUFTFUKTARE

Vad är en luftfuktare?

Med en luftfuktare kan du tillföra luften fuktighet på ett enkelt och snabbt sätt. Luften i ditt hem eller på din arbetsplats kan av flera olika skäl vara för torr för att det ska vara bra för din hälsa. Med en luftångare så skickar du ut vattenånga som snabbt blandar sig med den torra luften så att det blir lättare att andas igen.

Hur fungerar en luftfuktare?

En luftfuktare kommer att suga in torr luft som då den skickas ut från apparaten igen tar med sig små vattendroppar. Detta sker genom att luften passerar en vattentank där den plockar upp små droppar vatten som följer med ut i rummet igen.

Du kan reglera vilken fuktighet du vill få i ett rum. Det finns även modeller som har hygrometer som känner av luftfuktigheten. På detta vis kan maskinen avgöra hur mycket ånga som behöver skickas ut och när eller när det värde du har ställt in har nåtts.

Det är svårt att överdriva med luftfuktare som har hygrometer men du bör tänka på att alltför hög luftfuktighet inte heller är bra för dig. De bästa luftfuktarna gör det möjligt för dig att ställa in önskad fuktighet samt att följa utvecklingen så att du vet hur fuktigt det är i rummet.

Vad är skillnaden mellan en luftfuktare med ånga och avdunstning?

Ånga och avdunstning ger samma resultat. Du får ökad luftfuktighet men metoderna fungerar på olika sätt. De skiljer sig i hur fukten tillförs luften. Ångfuktare fungerar på så vis att vattnet som finns i tanken värms för att det ska bildas ånga som kan skickas ut i rummet med en fläkt.

En ultrasonisk luftfuktare fungerar genom att använda en ultraljudsvibrator för att bryta ner vattenmolekyler i små vattendroppar. Dessa små vattendroppar sprutas sedan ut i luften i form av en fin dimma. Ultrasoniska luftfuktare har fördelen att de snabbt ökar luftfuktigheten i ett rum och kan vara tysta i drift. Det är viktigt att notera att de kräver regelbunden rengöring eftersom mineralavlagringar från vattnet kan ackumuleras på ytan av luftfuktaren och i luften.

Med en varmluftfuktare kokas vattnet och bakterier och mikroorganismer försvinner som du inte vill ha i luften du andas in. Ånga är hygieniskt och kan vara mycket bra för personer som lider av allergi eller som har andningsproblem. Var dock medveten om att den här typen av luftfuktare drar mer energi eftersom de måste hetta upp vattnet för att skapa ångan.

Luftfuktare med avdunstning kallas också för evaporativa luftfuktare. Dessa fungerar med en fläkt som blåser luft genom ett fuktigt filter. När luften går genom det fuktiga materialet så kommer vatten att avdunsta och det ökar rummets luftfuktighet.

Luftfuktare med avdunstning drar mindre energi eftersom de inte kräver värme för att skapa ånga. Dessutom är den här varianten självreglerande. När luftfuktigheten i rummet går upp så blir det svårt för vattnet att avdunsta så risken för att du skulle överfukta med avdunstningsapparaten är minimal.

Då vattnet inte kokas med den avdunstande metoden så använder man sig ofta av UV-ljus för att få den bakteriedödande effekten. När det inte finns något UV-ljust är det extra viktigt att rengöra enheten regelbundet och noggrant för att inte sprida mikroorganismer i luften.

BÄSTA LUFTFUKTARE

Hur hittar jag den bästa luftfuktaren?

1. Storlek

Ska du ställa luftfuktaren på en hylla eller på nattygsbordet vid din säng? Fundera lite på hur stor apparaten är och var du ska ha den ståendes. Tänk också på att storleken kommer att påverka hur stor vattentanken kan vara och därmed också apparatens kapacitet. Du får räkna med att det krävs större modeller för större rum.

2. Ljudnivå

Om du lätt stör dig på ljud och inte tillhör de som anser att fläktljud är ett skönt vitt ljud ska du verkligen vara noga med att välja en tyst modell. De som ligger på omkring 20-25 dB avger inte mycket mer än en viskning. Om de även har ett nattläge som är ännu tystare så blir detta det bästa valet för dig.

3. Effekt

Luftfuktare drar som regel inte mycket energi. Någonstans omkring 40 watt är normalt. Det finns modeller som drar mer då de kan värma upp vatten och avge varm ånga. Men även dessa kommer att vara energisnåla om du väljer kall ånga. Om du ska använda luftfuktaren flitigt kan det vara klokt att välja en energisnål modell. Fast inte på bekostnad av kapacitet förstås.

4. Rumsstorlek och ml i timmen

Kapaciteten blir extra viktig om du behöver luftfuktning i större rum och kanske för flera rum. Här ska du se på den rumsstorlek som luftångaren är gjord för. Ta också en titt på hur många ml per timme som kommer att fuktas. Ett högt tal är bra för dig som är ute efter en kraftfullare luftfuktare.

Du behöver dock inte överdriva. Det finns många mindre modeller som kan fungera alldeles utmärkt även i ett större rum. Det kan ta lite längre tid innan de når målet du har satt upp för luftfuktigheten, men det kommer att fungera.

5. Vattentank

Vattentankens storlek är särskilt viktig för dig som vill använda luftfuktaren utan att behöva fylla på med vatten så ofta. När det går att hälla på många liter på en gång kan det ju gå flera dagar innan du behöver fundera på detta.

Du bör också tänka på att vattentanken blir tyngre i enlighet med sitt innehåll. När vattentanken är basen så är det ju inte svårt att hälla på många liter vatten. Men om du tänker dig att du ska fylla på tanken under kranen och sedan montera så blir det tungt. På samma vis kan du tänka om du vill flytta din luftfuktare då den har fullt tank.

Tänk också på att platsen du placerar luftfuktaren på ska klara av vikten av den fulla tanken. Var noga med att ställa apparaten på ett stadigt underlag och lär dig hur du fyller på tanken utan att spilla så att du inte skadar omkringliggande möbler och föremål.

6. Vikt

Vikten på en luftfuktare kommer att styras en hel del av vattentanken. Resten av apparaten väger normalt sett inte mer än omkring 1-2 kg. Vikten får betydelse när du ska flytta på maskinen såväl som då du vill placera den högt upp på en hylla eller på ett bord.

När luftfuktaren väger mer så är det verkligen viktigt att det inte finns risk för att den kraschar och landar på människor som befinner sig alldeles intill. Detta oavsett om den står på en hylla eller om du har placerat den på ett sidobord.

7. Kvalité

En god rekommendation är att välja en luftfuktare som håller hög kvalitet. Du ska kunna använda apparaten flitigt utan att det betyder att knappar slits ut eller att märkning försvinner på dem. Hög kvalitet innebär också att det är enkelt att hålla luftfuktaren ren så att den förblir hygienisk.

8. Pris

Mindre luftfuktare är billigare men matchar kanske inte det rum eller hem som du vill fukta luften i. Om du inser att du får köpa flera exemplar för att möta dina behov så är det kanske bättre att satsa på en större och effektivare modell som kostar mer. Håll utkik efter rea för att få högsta kvalitet till lägsta pris.

FAQ
Vanliga frågor
Den bästa luftfuktaren är den som har funktionerna du har behov av. Det kan innebära att den sprider fukten snabbt och effektivt över en större yta samt att du kan använda dig av doftolja om du vill det. När du vet vad du är ute efter blir det enklare att se på de bästa luftfuktarna och välja den som stämmer bäst överens med dina krav. Vi kan dock säga att vår testvinnare har egenskaperna som passar de allra flesta!
En luftfuktare är så bra som sin design och det rum den placeras i. Om du väljer rätt variant för den rumsstorlek du har och dessutom är noga med att använda apparaten på rätt sätt så kommer den att fungera som tänkt. Detta särskilt om du väljer en modell med goda användarbetyg. När luftfuktaren fungerar som den ska kommer den att ge dig bättre inomhusluft vilket är bra både för känslan och för din hälsa.
Ånga fås fram med värme medan avdunstning sker på så vis att luft skickas genom att blött filter vilket leder till att vatten avdunstar. Båda är till för att förse luften med mer fukt och fungerar med fläkt för att sprida den ut i rummet.

Det kan det vara. Du får en doft som du tycker om och så kan du testa aromaterapi till exempel med dofter som pepparmint för att göra det lättare att andas då du är förkyld. Är du å andra sidan känslig för dofter är det kanske bäst att låta bli doftoljan.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.