Luftrenare bäst i test 2024

Håll inomhusluften fri från damm, allergener och föroreningar och skapa ett inomhusklimat som främjar hälsa och trivsel! Vi har sett närmre på luftrenare bäst i test för att se vad de populära modellerna har att erbjuda. Vi ger dig alla fakta - läs vidare i vår guide för att hitta bästa luftrenare för ditt hem och kontor.
BÄST I TEST

Winix Zero Compact Luftrenare

5/5
PRISVÄRD
tristar-vit-luftrenare

Tristar vit Luftrenare

5/5
BÄST PREMIUM
Winix Zero Pro luftrenare PlasmaWave

Winix Zero Pro Luftrenare

5/5

Jämför bästa luftrenare

När du faktiskt har den bästa luftrenaren så andas du hälsosam och väldoftande luft utan att ens reflektera över det. Elegant design och tyst gång gör att din luftrenare kan få jobba i alla rum. Även i sovrummet. Se dock till att välja en modell som stämmer väl överens med dina behov och krav som exempelvis neutralisering av lukt, pollenupptag och enkel användning.

TestProffs Logotyp Header

Vilken luftrenare är bäst i test?

Winix Zero Compact luftrenare är bäst i test av flera viktiga skäl. Den här modellen är allergicertifierad och har en design som gör den lämplig för alla rum såväl som på arbetsplatser. Vårt test bekräftar att tusentals nöjda användaromdömen inte har fel.

Om du är på jakt efter en luftrenare som rensar ut pollen, virus, bakterier och mer så är Winix Zero Compact ett säkert val. Samtidigt är det förstås viktigt att du beaktar dina specifika behov och din budget. Här kan du själv jämföra flera modeller för att hitta rätt system för dig och ditt hem.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer luftrenare

För att välja bästa luftrenaren för ditt hem eller din arbetsplats är det viktigt att du beaktar hur den ska användas. Det handlar både om att välja en modell med rätt kapacitet för utrymmet där luften ska renas och om att få egenskaper som möter dina specifika krav.

Om det finns allergiker i hemmet så är det förstås viktigt med en luftrenare som får bort pollen och damm. Med grannar som ofta röker på balkongen bredvid är det väldigt tacksamt med ett kolfilter som får bort dålig lukt. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste parametrarna att kika på när du jämför luftrenare.

1. Rumsstorlek

Det finns luftrenare som är gjorda för mindre utrymmen och modeller som klarar av att rena luft i stora öppna rum. Ta alltid en titt på hur många kvadratmeter modellen är gjord för. Mät också upp det utrymme du vill rena luften i så att du är väl medveten om vad du faktiskt behöver.

Tänk också på att portabla luftrenare är enkla att flytta på. Om du vill pendla mellan sovrum och vardagsrum kan det vara klokt att välja en modell med högre kapacitet på omkring 50 kvm.

2. Luftflöde

Luftflödet mäts som m3 per timme (m3/h). Det är mycket viktigt att se på denna siffra eftersom luftflödet är en av de viktigaste parametrarna för luftrenarens effektivitet. För att komma fram till denna siffra så mäter man hur effektivt maskinen får bort partiklar i ett rum. Den tekniska termen för detta är ekvivalent luftflöde.

Ekvivalent luftflöde är i grund och botten samma sak som luftflöde, avskiljningsgrad och kortslutning mellan insugsluft och utblåsluft. På engelska benämns detta som CADR (Clean Air Delivery). De bästa modellerna för större rum ligger på omkring 200 m3/h och mer.

3. Antal lägen och funktioner

Du kan förvänta dig flera inställningsmöjligheter på den bästa luftrenaren. Det bör finnas olika lägen för fläkten så att du kan öka eller minska på effektiviteten. Dessutom ska du ha tillgång till sleep mode som är till för timmarna då du vill ha ren luft men med minsta möjliga buller.

Det är också vanligt med timerfunktion så att du kan ställa in din luftrenare så att den drar igång innan du kommer hem. Detta kan vara särskilt viktigt för pollenallergiker under vårsäsongen då det är extra viktigt att ha hemmet som en fristad där det är pollenfritt.

4. Underhåll och filterbyte

I luftrenaren finns det ett filter som bör räcka ett bra tag. Hur länge beror på modell och typ av filter. Det bör röra sig om ett HEPA-filter som du ska få maximalt stöd och skydd mot luftföroreningar såväl som virus och bakterier.

De bästa luftrenarmaskinerna ger indikation om när det är dags att byta filter. Då måste du se till att skaffa samma typ av filter. Moderna luftrenare är enkla att underhålla. Utsidan håller du snygg med enkel avtorkning och insidans filter ska vara lätt att plocka ut och byta.

5. Effekt och energiförbrukning

En hållbar luftrenare är smart på så vis att det är enkelt att anpassa effektnivå efter behov. Med timer så ser du också till att apparaten inte drar energi i onödan. Hur mycket ström en luftreningsapparat drar kommer att bero på modell och funktioner. Men det finns varianter som inte drar mer energi än en klassisk glödlampa.

6. Ljudnivå

Det kan bli irriterande med en luftrenarfläkt som är så högljudd att du måste skruva upp volymen på TV och radio för att höra ordentligt. När ljudnivån ligger på omkring 50 dB så får det anses vara lågt. Lägre än ett normalt samtal.

Notera att det blir högre ljudnivå när du ökar fläktens hastighet. Om det finns flera steg på luftreningsmaskinen så kan du räkna med att det också kommer att låta mer då du kör ett högre läge. Här gäller det förstås att beakta hur du ska använda luftrenaren. Om den ska vara igång då du sover bör du säkra dig om att läget för natten är tystgående.

7. Filtreringsteknik

När vi ser på luftrenare bäst i test så står det klart att HEPA-filter är standard. HEPA-filter är högeffektiva partikelluftfilter som får bort mer än 99,9% av de luftburna partiklarna. Detta inkluderar damm, pollen, kvalster, bakterier och mögel. Tekniken går ut på att luft pressas igenom ett finmaskigt nät som fångar upp partiklarna innan den släpps ut i rummet igen.

Detta ska dock inte förväxlas med filtrering för dålig lukt. Detta kräver någon form av kol-filter. Utöver detta så kan du se på hur många lager filtret består av. Fler lager är som regel ett tecken på bättre rening.

8. Pris

Hur mycket kan du tänka dig att lägga på luftrenare? Stora luftrenare kan kosta 5 000 kronor och mer medan de allra minsta ligger på omkring 1000 kronor. Lägg till detta filterbyten som går på några hundralappar. Tumregeln är att det är klokt att investera i högre kvalitet med lägre energiförbrukning och färre filterbyten.

Kända märken kostar ofta lite mer än nykomlingar men du kan förstås hålla utkik efter rea och passa på när priset för högsta kvalitet blir lägre.

VÅRA TEST

För att komma fram till bästa luftrenare så har vi tittat extra noga på de funktioner som vi anser är de allra viktigaste för den här typen av apparat. Vi har tittat särskilt noga på hur väl luftrenaren renar luften och från vilken typ av partiklar. Användarvänlighet har också varit en mycket viktig punkt då vi har jämfört olika modeller och märken.

Efter att ha sett närmre på de bästa luftrenarna så har vi jämfört vår uppfattning med användarrecensioner. Detta för att bekräfta om våra personliga åsikter stämmer väl överens med vad andra användare har att säga om produkten.

1. Pris

Priset har alltid betydelse och vi har varit noga med att jämföra priser på luftrenare som kan anses tillhöra samma kategori. Precis som med allt annat så får du betala mer för högre kvalitet och fler funktioner. Samtidigt har vi noterat att det finns särskilt prisvärda val vilket du kan se i vårt urval av de bästa luftrenarna.

2. Omdömen och kundnöjdhet

Kundomdömen är viktiga och något som vi har lagt tid på. Vad folk som faktiskt har köpt och använt en luftrenare har att säga om den är för oss minst lika viktigt som vad experter säger i test av luftrenare. När många kunder från olika länder är nöjda så säger det något om produkten. Dessutom har vi via omdömen fått upp ögonen för möjliga problem som kan vara bra att tänka på när du ska välja rätt luftrenarmodell för ditt hem.

3. Erbjudanden

Det är inte alltid möjligt att köpa luftrenare på rea men det här är något som kan vara väldigt viktigt för dig med snäv budget. Vi har beaktat märken och modeller som kan erbjudas till bättre priser men här får du förstås vara medveten om att detta kan vara tidsbegränsat och bundet till en viss butik.

BÄSTA LUFTRENARE
Bäst i test

1. Winix Zero Compact luftrenare

winix_zero_compact_luftrenare
5/5

Fördelar

Nackdelar

Winix Zero vinner tester av luftrenare

Det här är en modell som får höga användarbetyg i många olika länder. Winix Zero Compact är särskilt populär för att den verkligen renar luften på ett effektivt sätt. Både från partiklar som kan vara hälsoskadliga och från dålig lukt.

Vi kan alltså konstatera att Winix Zeo Compact får höga betyg av experter såväl som användare. Apparaten lever väl upp till det som utlovas i produktbeskrivningen. Användningen är enkel och det är verkligen ett plus att slippa starkt ljus i sleep mode då detta kan irritera den som är ljuskänslig.

En tyst men inte knäpptyst luftrenare

Vi tycker att den här luftrenaren är tyst och bekväm att använda både i sovrum och vardagsrum. Den har låg ljudnivå och du kan välja lägsta läget för natten. Samtidigt måste vi säga att det finns de som inte tycker att modellen är tyst.

Om du är mycket känslig för ljud då du ska sova så kanske detta kommer att störa. Men för de allra flesta så är det låga ljudet samma sak som vitt ljud som enbart ger en rofylld stämning. Luften blir snabbt märkbart bättre då du slår på maskinen så den är helt klart en god investering även i förebyggande syfte.

Bästa pris hos

Hemklimat.se

2. Tristar luftrenare vit

Testproffs Emblem Prisvärd
tristar-vit-luftrenare
5/5

Fördelar

Nackdelar

Liten men effektiv luftrenare

Detta är en liten luftrenare från Tristar som har fått väldigt fina användaromdömen i flera olika länder. Om du har en mindre budget och dessutom nöjer dig med att få luftrening för en mindre yta kan detta vara ett bra val.

Luftrenaren Tristar AP-4782 har en rund och snygg design. Den är enkel att hantera med touch-funktion på den övre delen. HEPA-13-filtret fångar upp mikropartiklar och pollen på ett effektivt sätt. Kolfiltret får bukt med dålig lukt till exempel från matos.

Ett bra val för mindre rum

Tristar AP-4782 fungerar fint i olika utrymmen. Då den är lättviktig och enkel att bära så är det också lätt att flytta på luftrenaren till önskad plats. På natten drar du nytta av sleep-läget som är tystare. Dessutom kan du använda en timer för att ställa in när apparaten ska dra igång och när den ska stängas av.

För hem med husdjur och pollenallergiker kan detta vara en stor hjälp. Faktum är att användare rapporterar att luftrenaren snabbt gör skillnad med mindre allergiska reaktioner. Du kan använda den i köket såväl som i vardagsrummet för att få fräschare och säkrare inomhusluft.

Bästa pris hos

Husgiganten.se

3. Winix Zero Pro luftrenare

Testproffs Emblem Premium
Winix Zero Pro luftrenare PlasmaWave
5/5

Fördelar

Nackdelar

Effektiv luftrening med 5 viktiga funktioner

Om du har behov av en luftrenare som jobbar på ett riktigt effektivt sätt kan det vara värt att betala lite mer för en Winix Zero Pro. Denna premium-modell jobbar med fyra steg samt en antimikrobiell beläggning på HEPA-filtret för att rena luften.

Luftrenaren har ett förfilter som går att tvätta och som fångar upp större partiklar. Därefter tar sig luften genom ett kolfilter som får bort gaser och dålig lukt. Det tredje steget är ett HEPA-filter som fångar upp små partiklar. Efter detta används WINIX PlasmaWave ® tekniken för att få bukt med virus och bakterier.

Winix Zero Pro drar igång automatiskt

En stor fördel med Winix Zero Pro är att den har en automatisk funktion med hjälp av två sensorer. Den ena håller koll på partikelmängden i luften medan den andra scannar av lukter. När sensorerna märker att luften är ren kommer fläkten att jobba i långsammare och tystare takt.

Om sensorerna känner av många partiklar eller dålig lukt så kommer fläkten att öka tempo automatiskt. Det här ger mycket effektiv och intuitiv användning. Du har också ljus i olika färger som talar om för dig hur ren luften är (blått för bra, grönt för okej, gult för lite förorenat och rött för mycket förorenat).

Bäst pris hos

Hemklimat.se

4. Boneco H400 luftrenare

Boneco-H400
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Luftrening och luftfuktning i ett

För dig som främst är ute efter att rena och fukta luften så kan Boneco H400 vara ett bra val. Detta är en smart apparat som kombinerar filtrering med luftfuktning. Du kan välja att både rena och fukta eller att använda varje funktion för sig.

Boneco kan styras med en app men det är också möjligt att använda knappen som finns på luftrenaren för att dra igång den. Du behöver bara trycka in den och sedan vrida till önskvärt läge för fläkten. Luften sugs in och renas med förfilter och pollenfilter. Dessutom kommer trumman som fuktar luften också att plocka upp partiklar.

Enkelt att hålla filtren rena och effektiva

Du kan tvätta alla filter utom det utbytbara pollenfiltret för hand eller i diskmaskin. Rengöringen är enkel och leder till att du kan få ut lång användning av denna luftrenare innan det blir dags att byta ut delar.

Vattentanken är väl tilltagen och det är också ett stort plus. Det innebär ju att du inte måste fylla på i tid och otid. Under längre perioder med torr luft är det bara att slå på luftrenaren för att få ren och behagligt fuktig luft utan att fundera på underhåll eller att fylla på tanken! Notera att det finns sleep-läge såväl som babyläge, som är särskilt väl anpassat till det lilla barnets sovmiljö.

Bäst pris hos

Hemklimat.se

5. Arida Clean 600 luftrenare

4.5/5

Fördelar

Nackdelar

En luftrenare som klarar det mesta

Inte nog med att Arida Clean 600 har en rad olika filter och luftreningsfunktioner, varje filter finns i två exemplar. Du får alltså dubbelt så effektiv luftrening och därmed kan detta vara det bästa valet då det finns riktigt stora behov av att fånga upp alla partiklar från inomhusluften.

Luftrenaren passar lika bra i hem som på en arbetsplatser. Filtren och funktioner som fotokatalytiskt filter, jonisering och UV-ljus kommer åt allergener och mikroorganismer. Tekniken med namnet aerOHeal® är till för att neutralisera både virus och bakterier.

Så fungerar Arida Clean 600

Arida Clean 600 är designad för att ge maximal luftrening med dubbla filter. Det finns förfilter som fångar upp de stora partiklarna som hår och damm. Dessa filter kan du dammsuga för att fortsatt få ut mesta möjliga av luftrenaren.

Luften kommer även att renas av HEPA-filter som fångar upp partiklarna som kan vara farliga att andas in och som kan leda till allergiska problem. Det kan vara pollen, trafik-föroreningar och aerosoler. Bakom HEPA-filtren sitter det kolfilter som fångar upp gas och dålig lukt. Bakom kolfiltren finns fotokatalytiskt filter som i kombination med aerOHeal® får bukt med virus och bakterier.

Bästa pris hos

Hemklimat.se

6. vidaXL Portabel luft-kylare luftrenare och luftfuktare 8 L

portabel-luftrenare
4.4/5

Fördelar

Nackdelar

3 funktioner med en maskin

VidaXL är ett märke som satsar en hel del på användarvänliga och prisvärda produkter för hemmet. Deras portabla 3-in-1 luftrenare, luft-kylare och luftfuktare kan vara ett bra val för mindre utrymmen. Om du vill kombinera kylning med luftfuktning och dessutom filtrera bort större partiklar har du hittat rätt.

Priset är lågt och du kan enkelt rulla in apparaten till det rum där du vill använda den. Med två is-fack som du fyller på så blåser apparaten ut nedkyld luft i rummet. Luften som sugs in går genom ett filter som du kan plocka loss och hålla rent.

Enkel användning och rejäl vattentank

Du ser enkelt hur du ska dra igång maskinen med de knappar som sitter på ett bekvämt sätt längst upp på framsidan. Men det finns också en fjärrkontroll som kan vara bra att ha då du vill ändra inställningar från soffan.

8-literstanken är väl tilltagen så den behöver inte fyllas på så ofta. På sätt och vis kan vi säga att det rör sig om en avancerad fläkt som med hjälp av is och vatten förbättrar luftkvaliteten. Men detta är förstås inte ditt främsta val om du är ute efter bästa möjliga luftrening och dessutom vill få bort dålig lukt.

Bäst pris hos

Husgiganten.se

7. Stylies Pegasus luftrenare

Stylies Pegasus
4.1/5

Fördelar

Nackdelar

Spara pengar på filter med Stylies Pegasus

Kundomdömen för denna apparat imponerar! Stylies Pegasus är en intressant luftrenare som till skillnad från andra modeller inom samma segment inte använder sig av HEPA-filter. Istället så sitter det ett HPP-filter i apparaten. Detta filter kan du dammsuga eller skölja av med vatten.

Pegasus är ett bra val för dig som är allergiker och som vill klara av våren och sommaren med pollen och gräs. Det är enkelt att installera och börja använda Pegasus luftrenare. Den har flera lägen så att du kan styra över fläktens insats.

Tyst med lägre hastighetslägen

Så länge som du håller dig på hastighetsläge 1 eller 2 så är detta en mycket tyst luftrenare. Den passar bra nattetid då du inte vill bli störd av en vinande fläkt. Men när du kommer upp i högre fläkthastighet så låter det mer. En del beskriver det rentav som lite bullrigt.

Om du vill spara pengar på att slippa byta huvud-filter så är detta ett bra val. Notera också kolfiltret som kan vara ett fint stöd för inomhusmiljön om det blir väl mycket stekos eller grannen röker på sin balkong invid ditt öppna fönster.

Bästa pris hos

Hemklimat.se

8. Air&me Buldair luftrenare

3.7/5

Fördelar

Nackdelar

Så fungerar air&me Buldair luftrenare

Om du vill ha en enkel med effektiv apparat för luftrening ska du kika närmre på E.ON air&me Buldair. Detta är en liten luftrenare som du kan använda hemma i mindre rum, på kontoret och faktiskt också i fordon då det finns USB-uttag för strömtillförsel.

Buldair drar minimalt med ström och är förvånansvärt effektiv. Användare märker skillnaden i luftkvalitet när det gäller damm och pollen. Buldair filtrerar luften som sugs in med ett HEPA-11-filter som fångar upp riktigt små partiklar. Dessutom så kommer luften att joniseras vilket ger partiklarna negativ laddning.

Luftrening med aromaterapi

Utöver luftrening så har air&me luftrenare en aromaterapi-funktion. Du kan tillsätta eteriska oljor med dofter som du tycker om i en liten kammare inuti maskinen. När Buldair skickar ut den rena luften så blandas den med doften från oljorna.

Detta kan du använda enbart för att få en god doft eller för att till exempel underlätta under förkylningstider med eteriska oljor som pepparmint. Vad gäller lukt så finns det ju ett kolfilter i Buldair så den fungerar också mycket bra då matos och annan dålig lukt sprids i rummet.

Bästa pris hos

Hemklimat.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av luftrenare

Märke

Betyg

Maxyta

Pris

Till ansökan

1. Winix Zero Compact

50 m2 

fr. 1 999 kr

2. Tristar Luftrenare

15 m2 

fr. 1 697 kr

3. Winix Zero Pro

120 m2 

fr. 3 999 kr

4. Boneco H400

60 m2 

fr. 5 999 kr

5. Arida Clean 600

150 m2 

fr. 4 999 kr

6. vidaXL portabel luft-kylare luftrenare 

20 m2 

fr. 1 183 kr

7. Stylies Pegasus