Test: Knatteplock barnartiklar för matbordet

Testproffs riktar sitt fokus mot Knatteplock och deras barnprodukter. Här testas mugg, glassformar, haklapp, skedar och vattenflaska. Funkar deras barnprodukter bra? Se betyg och omdöme i detta test.
BETYG
8.6 Testproffs
knatteplock-produkter
4.6/5
OM PRODUKTEN

Vilka är Knatteplock?

Knatteplock har sin bas och grundades i Stockholm 2021 av Elin Oresten tillsammans med hennes man Sebastian Oresten. Elin var den högpresterande managementkonsulten som under sin mammaledighet upptäckte ett stort intresse för kostlära med särskilt fokus på sin dotter Bonnie. Det var under sin mammaledighet som Elin utbildade sig till kostrådgivare och även startade sitt välkända Instagram-konto Knatteplock för att dela med sig av sina lärdomar.

Idag har kontot över 100 000 följare och hon har även hunnit med att författa en bok med olika recept inom plockmat som lämpar sig väl för föräldrar som söker inspiration på goda och näringsrika recept. Recepten i boken och hela filosofin bakom varumärket representerar en ny våg inom barnmat som skiljer sig tydligt från utbudet idag med söta klämmisar och majskrokar.

Säkra produkter av högsta kvalitet

Alla Knatteplocks produkter är tillverkade av livsmedelsgodkänt material och är certifierade enligt flera olika standarder, bland annat REACH, LFGB och FDA-standard som är de mest omfattande och strikta testerna som finns på området. Samtliga silikonprodukter är fria från giftiga material och plaster och är godkända för användande tillsammans med livsmedel.

8.6

Testproffs betyg

4.6/5
Smarta barnartiklar från Knatteplock

Knatteplock är ett intressant koncept för ökad matglädje och kunskap kring matbordet och plockmat. Deras produkter känns genomtänkta med snygg design och bra material. Pre-spoon nybörjarsked tillsammans med glassformarna och vattenflaskan med sugrör gick hem i hushållet. Efter testet känns Knatteplock prisvärt och omtyckt!

Fördelar

Nackdelar

Vad är BLW (Baby Led Weaning)?

Baby Led Weaning är en metod som ofta används som avvänjning efter amning av en bebis. Barnet går direkt från bröstmjölk, eller ersättning, till vanlig mat som är skuren i mer greppvänliga bitar. Man brukar referera till det som plockmat i dagligt tal och metoden avser att främja barnets utveckling och egen förmåga att inta mat. Detta för att underlätta ett utforskande och lustfyllt ätande hos barnet i tidig ålder.

Hjälper att stimulera barns matglädje

Knatteplock startades av Elin Oresten med en tydlig ambition om att förändra synen på barnmat. Man ville stimulera föräldrar att låta sina barn ha ett mer utforskande förhållningssätt till mat så att fler barn kan få en lustfylld och sund relation till mat. Vägen till att göra detta går genom att göra själva matupplevelsen rolig för barnet. Hur Knatteplock anser att man kan göra detta är ett återkommande tema i sina olika kommunikationskanaler mot föräldrar som vill börja med BLW och plockmat.

Instagramkontot Knatteplock

Det var via instagram som hela resan med Knatteplock startade. Idag har man över 110 000 följare och växer oerhört snabbt. På kontot delar Elin med sig friskt om sitt eget barns ätande och är väldigt transparent med alla utmaningar som hon själv möter på med sin dotter Bonnie. Centrala teman i övrigt på instagram är veckorecept som presenteras både på svenska och engelska. Just recepten är något som flera av kontots följare följer slaviskt för att det underlättar vardagsstressen så pass mycket och eftersom de vet att det kommer hjälpa till att skapa en mer lustfylld matupplevelse för deras barn.

Boken “Knatteplock” med plockmatsrecept

Med Norstedts förlag som utgivare, så har Elin Oresten författat boken “Knatteplock: mat ditt barn kan äta själv från sex månader”. Det är en självklar kokbok att ha i hemmet för alla föräldrar som är intresserade av plockmat och att låta sina barn utveckla en sund och glädjefylld relation till mat. Recepten är en tydlig motpol mot puréer och skedmatning som annars präglat barnmat i flera decennier. Bokens recept är anpassade för barn i alla olika åldersspann:

  • 6-9 månader
  • 9-12 månader
  • 12 månader uppåt

Knatteplock-podden

För följare som kanske vill få inspiration när de är på promenad, så passar Knatteplock-podden väldigt bra. Temat här är naturligtvis samma som på instagramkontot, det handlar om att inspirera föräldrar att erbjuda sina barn en lustfylld och sund relation till mat. Elin Oresten är själv programledare och bjuder in flera olika experter på olika teman för att fördjupa följarens kunskap inom olika perspektiv när det kommer till forskning om barns hälsa, BLW och plockmat.

Gästspel från Knatteplock i TV4:s Nyhetsmorgon

Knatteplocks framfart och goda förhållningssätt till barnmat har också rönt mycket uppmärksamhet i media. Det kanske tydligaste exemplet på detta är när Elin Oresten själv bjöds in till TV4:s populära program Nyhetsmorgon. Här fick hon laga ett par av sina favoritrecept som programledarna fick smaka på och även berätta om sin egen historia och vad hon och Knatteplock försöker uppnå med sitt kunskapsbyggande och med de produkter som de tagit fram för att stimulera barns matglädje.

Fokus på hållbarhet i produktionsledet

För att säkerställa att samtliga standarder upprätthålls, så genomför Knatteplock löpande undersökningar i produktionsledet. Vidare så är även hållbarhet ur ett miljömässigt och socialt perspektiv ett stort fokus på Knatteplocks sida. Arbetsförhållandena måste vara säkra och personalen måste få rätt ersättning för det arbete de utför. De har även en uppförandekod som producenterna är skyldiga att följa.

Förutom själva produktionen så är även transporterna en central del i Knatteplocks hållbarhetstänk. De försöker löpande att välja transportmedel efter det som ger minst koldioxidavtryck.

Unboxing av produkter från Knatteplock

PRODUKTTEST

Vilka av Knatteplocks barnartiklar ingår i testet?

GLASSFORM FÖR BEBIS/BARN: Denna glassform ska lämpa sig bra till bebisar och små barn då handtaget är utformat för att vara extra lätt att greppa för små händer. Glassformen är delvis gjord av silikon vilket ska göra det enkelt att få ut glassen ur formen när den är klar. Glassformen ger 4 stycken glassar.

VATTENFLASKA MED SUGRÖR FÖR BARN: Isolerad vattenflaska med sugrör för barn tillverkad i rostfritt stål. Vattenflaskan kan användas både som termos och vanlig vattenflaska. Flaskan har ett inbyggt sugrör och storleken är anpassad för att små barn själva ska kunna greppa vattenflaskan och dricka ur den självständigt.

MUGG MED SUGRÖR: Mugg med sugrör i silikon. Volym 1,2 dl. Går att dricka vatten ur, samt tjockare vätskor som smoothie. Sugröret har även ett stopp som gör att sugröret inte går att dra ur muggen.

HAKLAPP MED ÄRM & VATTENAVVISANDE FICKA: haklapp med ärm i vattenavvisande material. Även fickan nedtill på förklädet är täckt med vattenavvisande galontyg.

PRE-SPOON/NYBÖRJARSKED: Nybörjarsked för bebisar. Kan användas från 6 månader. Det spelar ingen roll vilken sida bebisen äter ifrån.

Knatteplock glassform för bebis/barn

Det är, precis som enligt beskrivningen, enkelt att få ut glassarna ur glassformen. Mitt barn på snart 3 år håller enkelt i glassen och tycker mycket om den (trots att ”glassen” består av grönsaker och frukt). Bebisen på 8 månader har lite svårt att ”äta rätt” men det känns ändå som att hon skulle kunna hålla i glassen med lite övning, och hon äter det som ramlar ner på bordet framför henne.

Saker som vi gillar

Saker som kunde förbättras

Betyg för glassformar

Betyg 8.8
Prisvärdhet
4/5
Hållbarhet
4.5/5
Rengöring
4.7/5
Kvalitet
5/5

Knatteplock vattenflaska med sugrör för barn

Enkel att dricka ur. Snygg design. Mycket bra att den kan hålla både värme och kyla, så att man kan använda den året om. Bra funktion att sugröret går att fälla ner så att den inte läcker. Det kommer inte vara några problem alls att ha med det här i vårt dagliga kit när vi är utomhus tillsammans med hela familjen.

Saker som vi gillar

Saker som kunde förbättras

Betyg för vattenflaska med sugrör

Betyg 9.1
Prisvärdhet
4/5
Hållbarhet
5/5
Rengöring
4.7/5
Kvalitet
5/5

Knatteplock mugg med sugrör

Snygg design och väldigt enkel för min son att hålla i när han skulle dricka. Till skillnad från andra liknande produkter, så läcker den inte när locket är på. Det var verkligen perfekt storlek för hans händer (han är drygt två år gammal) och han greppade det självmant direkt. Så jag behövde inte dirigera honom på något sätt utan det verkade komma väldigt naturligt hur han skulle göra för att börja dricka. Så väldigt bra ur det hänseendet!

Saker som vi gillar

Saker som kunde förbättras

Betyg för mugg med sugrör

Betyg 8.2
Prisvärdhet
4/5
Hållbarhet
5/5
Rengöring
4.6/5
Kvalitet
4/5

Haklapp med ärm & vattenavvisande ficka

Väldigt fin design på haklappen, så det var inte utan lite stolthet som jag trädde på den på min dotter. Glada, fina mönster som går i linje med ambitionen att skapa matglädje för barn. Hon fick både mat och vätska på den och det var väldigt enkelt att tvätta efteråt. Hon verkade även väldigt bekväm i haklappen, vilket inte är fallet. Oftast försöker hon slita av den och tycker inte alls om den men det slapp vi här.

Saker som vi gillar

Saker som kunde förbättras

Betyg för haklapp med ärm

Betyg 8.2
Prisvärdhet
4/5
Hållbarhet
4.5/5
Rengöring
4.5/5
Kvalitet
4.5/5

Knatteplock pre-spoon nybörjarsked

Jag blev förvånad att min bebis på bara 8 månader kunde använda skeden helt själv, första gången hon provade. Det tyder på att Knatteplock verkligen lyckats ta fram något som alla klarar av. Det tog lite tid men hon lyckades även få upp maten på skeden och få in den i munnen. Så, glatt överraskad och jag förstår varför det här, enligt vad de själva skriver på sin hemsida, är en av deras absoluta storsäljare.

Saker som vi gillar

Saker som kunde förbättras

Betyg för pre-spoon nybörjarsked

Betyg 9.0
Prisvärdhet
4.5/5
Hållbarhet
5/5
Rengöring
5/5
Kvalitet
4.5/5
VÅRT BETYG

Vårt samlade omdöme

86
Prisvärdhet
8
Kvalitet
9
Design
9
Användarvänlighet
8
Hållbarhet
9
Knatteplock omdöme

Knatteplock är ett intressant koncept för ökad matglädje och kunskap kring matbordet och plockmat. Deras produkter känns genomtänkta med snygg design och bra material. Pre-spoon nybörjarsked tillsammans med glassformarna och vattenflaskan med sugrör gick hem i hushållet. Efter testet känns Knatteplock prisvärt och omtyckt!

8.6
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

Knatteplock leveranstid är 2-5 arbetsdagar inom Norden. Cirka 4-7 arbetsdagar utanför Norden.

 

Fri frakt över 599 SEK. Handlar du under detta belopp eller önskar ett annat fraktsätt än det som är fraktfritt, är frakten en extra kostnad på 39 kr inom Sverige.

 
SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Hanna
Hanna

Hanna är Testproffs självklara expert på allt inom hälsa och välmående. Hon har under flera år utforskat alla produkter inom området med en evigt brinnande iver. Hon är mamma till en tonårskille och en yngre dotter och gillar att spendera aktiv tid i naturen med familjen. Hon granskar därför även produkter inom hushåll, samt sport & fritid.

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.