Hundfoder – Bäst i Test 2024

Att hitta rätt hundfoder till sin hund är inte alltid lätt eftersom det finns otroligt många olika hundfoder. Vi har undersökt marknaden för att hitta det bästa hundfodret! Vilket hundfoder är bäst? Vårt bäst i test ger dig svaret vilket som är det bästa hundfodret!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Buddy Pet Foods Wild Venison

Buddy – Wild Vension

5/5
PRISVÄRD
Alg Gutten Spannmalsfria Lamm

AlgGutten - Grainfree Lamb

4.5/5
BÄST PREMIUM
Buddy Pet Foods Tasty Duck Bites

Buddy - Tasty Duck Bites

5/5

Jämför bästa hundfodret

Bra hundmat är en viktig roll för hur din hund mår. Att ge fel hundfoder till sin hund kan resultera i dålig mage, sträv päls, klåda i tassarna, gasig, men med rätt foder till din hund kan den få rätt förutsättningar för att kunna må som allra bäst.

TestProffs Logotyp Header

Vilket hundfoder är bäst i test?

Bästa hundfodret 2024 är Wild Vension från Buddy som är ett torrfoder med 60% högkvalitativt hjort- och rådjurskött kombinerat med 40% närande grönsaker, frukt och superfoods. Fodret passar många olika hundraser, även hundar med känsliga magar. Detta beror på att fodret är helt fritt från spannmål, gluten och innehåller prebiotika som bidrar till god bakterieflora, stärker immunförsvaret och förbättrar matsmältningen för hunden.

Ett foder som verkligen ger det allra bästa till din hund och som passar så många olika hundraser och behov, därför utnämner vi Wild Vension från Buddy till bäst i test. 

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du köper hundfoder

Det är inte alltid enkelt att handla foder till sin fyrbenta bästa vän eftersom man inte vet hur ens hund reagerar på fodret innan man testat. Men här har vi sammanställt några saker som man kan tänka på när man ska köpa hundfoder.

Varför vill jag byta foder?

När du överväger att byta hundfoder är det viktigt att ta sig tid att reflektera över varför du vill göra detta. Om din hund upplever hälsoproblem eller rent av inte vill äta av sitt nuvarande foder är det bra att se över ingredienslistan. Vissa hundar kan vara känsliga mot vissa ingredienser, såsom spannmål, gluten eller vissa proteinkällor. Genom att noggrant granska ingredienserna och identifiera potentiella allergener eller irriterande ämnen kan du göra valet enklare när du väljer ett nytt foder som passar din hund. Att ta hänsyn till din hunds behov är viktigt för att din hund ska må bra av maten den får serverad av matte eller husse.

Är min hund känslig mot något?

Kollagen kommer huvudsakligen från två källor:

 • Djur: Från hud, ben, brosk eller andra delar av djur som nötkreatur, kycklingar, grisar och fiskar. Det vanligaste är att kollagenet man köper kommer från nötkreatur eller fiskar.
 • Vegetabilier: Det går att producera kollagen från vegetabiliska proteiner, som jästceller eller växtbaserade källor.

För närvarande är dock den övervägande majoriteten av kollagenet på marknaden av animaliskt ursprung.

Behöver min hund ha spannmålsfritt foder?

Frågan om din hund behöver spannmålsfritt foder beror på din hunds eventuella allergier eller om hunden är känslig. Många hundar kan tolerera spannmål utan problem och kan dra nytta av de näringsämnen de ger. Men vissa hundar kan vara känsliga mot spannmål och kan uppleva magbesvär eller allergiska reaktioner. Kolla då efter foder som är fri från spannmål.

Är det någon specifik proteinkälla min hund mår bäst av?

Varje hund är unik och kan reagera olika på olika proteinkällor i sitt foder. Vissa hundar kan må bra av proteiner som kyckling, nötkött eller lax, medan andra hundar kan föredra eller tolerera andra proteinkällor som lamm, kalkon eller viltkött. Vad din hund mår bra av vet du som ägare bäst, är du osäker på vilken protein som är bäst för din hund kan du alltid konsultera med din veterinär.

Ha en övergångsfas vid byte av foder!

När du ska byta foder till din hund är det viktigt att genomföra en övergångsfas för att undvika matsmältningsproblem. Gradvis introducera det nya fodret genom att blanda det med det gamla under en period på ungefär två veckor. Öka gradvis mängden av det nya fodret medan du minskar mängden av det gamla. Detta ger din hunds mage tid att anpassa sig och minskar risken för magbesvär.

VÅRA TEST

Så här valde vi ut bästa hundfodret

Att genomföra ett test där vi utser bästa hundfoder har vi tagit hänsyn till flera olika parametrar. Vi tittade på allt ifrån innehåll men också om fodret är för känsliga hundar. Vi kikade också på andra användares åsikter och tog naturligtvis med pris i bedömningen.

Innehåll och val av ingredienser:
Vi tittade noga på fodrets innehåll för att kunna utvärdera fodret. Genom en noggrann granskning av val av ingredienser kunna bedöma vilket foder som lämpar sig bäst till vilken hund.

Allergivänlig:
Testproffs utvärderade om hundmaten är mer lämpad för hundar med allergi eller känsliga magar för att kunna erbjuda foder för alla hundar.

Användarrecensioner och feedback:
Testproffs samlade in och analyserade användarrecensioner och feedback för att få en helhetsbild av andra kunders upplevelse av fodret. Detta inkluderade att undersöka både positiva och negativa kommentarer för att få en balanserad bedömning av hundmaten.

Pris och kvalitet:
Vi utvärderade hundfodrets pris i förhållande till dess kvalitet för att bedöma om det erbjöd ett rimligt pris för konsumenterna.

Bästa Kollagen

Bäst i test

1. Buddy – Wild Vension

Testproffs - Bäst i test 2024
Buddy Pet Foods Wild Venison
5/5

Fördelar

Nackdelar

Kvalitet i en påse

Ett hundfoder som är helt naturligt med en blandning av 60% hjort- och rådjurskött kombinerat med 40% grönsaker, frukt och superfoods. Buddy har verkligen satsat på kvalitativa ingredienser för att din hund ska få i sig det allra bästa

Innehåller även prebiotika och kelp, prebiotika bidrar till god tarmflora och förbättrar matsmältningen medan kelp stärker klorna och är bra för pälsen. Ett riktigt kvalitativt hundfoder.

Passar många olika hundar

Ett hundfoder för vuxna hundar som passar allt ifrån den mest kräsna hunden till den med känslig mage. Valet av hjortkött gör att den passar hundar som är extra känsliga eller har allergier. Hjortkött är nämligen en proteinkälla som är mindre benägen att trigga allergier.

Fodret är utan spannmål och gluten, vilket är en vanlig allergi hos många hundar. Buddy använder istället grönsaker och frukt. Detta gör att det är ett foder för många olika hundar, oavsett om man har allergi, är känslig eller inte har några besvär alls. 

Bästa pris hos

Buddypetfoods.com

2. AlgGutten - Grainfree Lamb

Testproffs - Prisvärd 2024
Alg Gutten Spannmalsfria Lamm
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

För hunden med känslig mage

Ett hundfoder som passar både unga och vuxna hundar oavsett ras men framförallt hundar med känslig mage. Detta är ett bra val för känsliga hundar då det är fritt från spannmål, vilket kan är en vanlig ingrediens som många hundar kan vara känsliga eller allergiska mot.

Detta foderval är särskilt framtaget för att tillgodose behoven hos hundar utan att inkludera spannmål. Genom att erbjuda ett foder av lamm av hög kvalitet uppfyller det de näringsmässiga kraven för både unga och vuxna hundar.

Ett välbalanserat foder

Ingredienser som potatisflingor och morötter, kombinerat med prebiotika, är bra för mag- och tarmhälsan hos din hund. De har även svensk rapsolja i fodret för att öka fetthalten, vilket ger en välbalanserad näring för din hund.

Valet av dessa ingredienser resulterar i ett foder som förbättrar din hunds immunförsvar, ger en glansigare päls och är snäll mot magen. Ett foder som passar alla åldrar och raser oavsett om man har en hund som är känslig eller inte.

Bästa pris hos

Dogmania.se

3. Buddy - Tasty Duck Bites

Testproffs - Bäst Premium 2024
Buddy Pet Foods Tasty Duck Bites
5/5

Fördelar

Nackdelar

Perfekt för dig med mindre hundraser

Detta foder är utformat för att passa små hundar eftersom de har gjort bitarna extra små (0,5-0,7 cm) så även de allra minsta hundraserna kan äta maten. Passar såklart större hundraser också, vissa hundar föredrar små foderbitar.

Fodret passar även hundar med tandproblem tack vare sina små bitar. Den minskade storleken på bitarna gör det enklare för hundar med tandproblem att tugga och smälta maten. Det gör också att hundar som har känslig mun kan njuta av en måltid utan att uppleva obehag eller svårigheter med att äta.

Innehåller anka och prebiotika

Anka är en utmärkt proteinkälla som erbjuder flera fördelar för hundens hälsa. Det är ett lättsmält protein vilket är bra för hundar med känsliga magar eller matsmältningsproblem. Dessutom är anka rikt på näringsämnen som stödjer en god muskeltillväxt.

Prebiotika är en bra ingrediens i hundfoder som främjar en sund bakterieflora i hundens mage och tarmar. Genom att stödja tillväxten av goda bakterier, stärker prebiotika också hundens immunförsvar, förbättrar matsmältningen och ökar näringsupptagningen.

Bästa pris hos

Buddypetfoods.com

4. Lily's Kitchen Farmhouse Stew

Lilys Kitchen - Farmhouse Stew
4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Fördelar med laxolja i foder

Laxolja är en rik källa till omega-3- och omega-6-fettsyror. Dessa oljor bidrar till att främja en frisk och glänsande päls hos din hund. Utöver att förbättra hud och päls, har omega-fettsyror också visat sig vara fördelaktiga för hjärtat och hjärnan hos hundar, dessutom är laxolja bra för ledernas smidighet och rörlighet.

Tack vare att de tillsatt laxolja i fodret ger det en övergripande hälsa och välmående för din hund. Genom att stödja pälsens glans, hjärtats hälsa, hjärnans funktion och ledernas rörlighet, är detta fodertillskott ett bra val för att främja en aktiv och livlig livsstil för din hund.

Innehåller spannmål

Spannmål är inte en dålig ingrediens om hunden tål det, i fodret använder de sig av urgamla spannmålsblandningen av dinkel, råg och amarant. Det är en bra sammansättning av kolhydrater som hjälper till med mättnaden, att hunden inte blir lika fort hungrig. Denna mix är inte bara mättande utan även rik på viktiga mikronäringsämnen, vilket stöder din hunds hälsa.

Genom att inkludera en balanserad kombination av dinkel, råg och amarant i fodret får din hund en näringsrik kost som ger energi för dagliga aktiviteter. Denna urgamla spannmålsblandning tillhandahåller inte bara nödvändiga kolhydrater för att hålla hungern i schack, utan även viktiga mikronäringsämnen för hälsan.

Bästa pris hos

Petster.se

5. Buddy - GrassFed Lamb

Buddy Pet Foods Grass Fed Lamb
4.2/5

Fördelar

Nackdelar

För hunden med allergi eller känslig mage

Ett helfoder med färskt och lufttorkat lamm som är anpassat för hundar med allergi eller känslig mage. Innehåller en monoproteinblandning och en balanserad kombination av grönsaker, frukt och superfoods, som främjar näringsupptagning och en god matsmältning. Bitarna är formade i en rund och platt form på cirka 1,2-1,6 cm.

Grass-Fed Lamb passar perfekt för flera hundtyper: hundar med foderallergi, hundar med känslig mage eller hud, samt hundar med normal aktivitetsnivå. Dess näringsrika sammansättning och bra egenskaper gör det till ett mångsidigt val för hundar med olika behov och livsstilar.

Kelp och prebiotika - bra för hunden

Kelp är ett torkat sjögräs som erbjuder flera hälsofördelar för din hund. Utöver att ge glansig päls och starka klor, hjälper det att upprätthålla en god matsmältning. Dess fina egenskaper  gör kelp till en viktig ingrediens som kompletterar hundens kost för att din hunds hälsa ska vara så bra som möjligt.

Prebiotika är en bra tillsats som kan främja en hälsosam bakterieflora i hundens mage och tarmar. Dessutom stöttar det hundens immunförsvar och kan resultera i förbättrad näringsupptagning, vilket är viktigt för din hunds hälsa och välmående.

Bästa pris hos

Buddypetfoods.com

6. Lily's Kitchen Adult Sepherd's Pie

Lilys Kitchen - Shepherds Pie
4.2/5

Fördelar

Nackdelar

Innehåller hälsofrämjande ingredienser

Fodret är rikt på hälsofrämjande ingredienser, inklusive glukosamin och kondroitin, som är bra för att stödja ben- och ledhälsa hos hundar. Prebiotika är en sammansättning för att gynna en sund matsmältning – medan L-karnitin – en naturlig förening, bidrar till att hantera fettlagring och främja optimal viktbalans hos din hund.

Med en mängd hälsofrämjande ämnen erbjuder fodret många bra ingredienser för att stödja din hunds hälsa. Genom att kombinera glukosamin, kondroitin, prebiotika och L-karnitin främjar det ben- och ledhälsa, en balanserad matsmältning och viktreglering.

Hundfoder om din hund behöver gå ner i vikt

Detta foder innehåller en låg fetthalt vilket gör att det passar extra bra för hundar som behöver gå ned i vikt. Fodret innehåller en balanserad sammansättning och ger fortfarande nödvändiga näringsämnen samtidigt som den hjälper till att hantera din hunds viktminskning.

Med sin låga fetthalt är detta foder en utmärkt lösning för hundar som behöver minska vikten. Dess noggrant balanserade sammansättning erbjuder fortfarande alla nödvändiga näringsämnen för att stödja hundens hälsa och välbefinnande. Genom att välja detta foder kan du hjälpa din hund att uppnå och bibehålla en optimal vikt på ett hälsosamt sätt.

Bästa pris hos

Petster.se

7. Buddy – Puppy Love

Buddy Pet Foods - Puppy Love
4.2/5

Fördelar

Nackdelar

Specialanpassat för valpar

Puppy Love är ett utformat helfoder som ger valpar all den näring de behöver för att växa och må bra. Med kalkon och lax som huvudingredienser erbjuder det en hög proteinhalt (på hela 80%), sunda fetter och essentiella näringsämnen som främjar en sund tillväxt och utveckling.

Detta specialanpassade hundfodret är perfekt för valpar från 4 veckors ålder. Den balanserade mixen av kalcium och fosfor bidrar till en sund utveckling av ben och leder. Bitarna är anpassade till valpar, de är runda och platt form på cirka 1,0-1,2 cm vilket gör dem lätta att äta och smälta för unga valpar.

Hudvårdande mineraler och vitaminer

Hundmaten innehåller noggrant utvalda ingredienser för att ge din valp en näringsrik och balanserad kost. Kombinationen av proteinrik kalkon och fettrik lax ger din valp alla essentiella näringsämnen som behövs för en bra utveckling.

Sötpotatisen i fodret är rik på fiber, kalcium samt vitaminerna B6, C och A. De bidrar till ett starkare immunförsvar hos din valp och till en hälsosam matsmältning. Tillsatsen av prebiotika stödjer en god bakterieflora i magen, stärker immunförsvaret och förbättrar matsmältningen samt ökar näringsupptagningen. Dessutom innehåller vår hundmat kelp som är ett torkat sjögräs som stärker päls och klor och upprätthåller en god matsmältning.

Bästa pris hos

Buddypetfoods.com

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Hundfoder

Märke

Betyg

Typ

Kötthalt

Återförsäljare

Buddy – Wild Vension (Bäst i test)

5.0

Torrfoder

60% kött

Rek. återförsäljare

AlgGutten - Grainfree Lamb (Prisvärd)

4.5

Torrfoder

18% kött

Rek. återförsäljare

Buddy - Tasty Duck Bites
  (Premium)

4.9

Torrfoder

65% kött

Rek. återförsäljare

Lily's Kitchen Farmhouse Stew

4.5

Torrfoder

21% kött

Rek. återförsäljare

Buddy - GrassFed Lamb

4.5

Torrfoder

60% kött

Rek. återförsäljare

Lily's Kitchen Adult Sepherd's Pie

4.4

Torrfoder

32% kött

Rek. återförsäljare

Buddy – Puppy Love

4.4

Torrfoder

80% kött

Rek. återförsäljare

OM HUNDFODER

Vilken typ av foder är bäst för min hund?

Vilket foder som är bäst för din hund beror på olika saker, alla hundar är unika vilket gör det svårt att veta exakt vilket foder som din hund mår bäst av utan att ha testat det. Men generellt sett är ett foder av hög kvalitet som innehåller en balanserad blandning av proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler att föredra. Välj det foder som är bäst anpassat efter din hunds specifika behov och som inte innehåller några potentiella allergener eller irriterande ämnen om den är känslig mot något – man får testa sig fram och läsa på om varje foder för att se om det är något din hund skulle gilla.

Olika typer av hundfoder

Det finns flera olika typer av hundfoder som var och en har sina egna egenskaper och fördelar:

 • Torrfoder:
  Detta är den vanligaste typen av hundfoder och kommer i form av små bitar eller pellets. Torrfoder har en längre hållbarhet, är bekvämt att förvara och kan bidra till att främja tandhälsan genom att minska uppbyggnaden av plack.

 • Blötmat:
  Även känd som konserver eller våtfoder, det kan vara mer lockande för hundar som är kräsna och har “krävande” smaklökar. Det kan också vara fördelaktigt för hundar med tandproblem som inte kan tugga maten själv.

 • Råfoder:
  Råfoderdieter, även kända som BARF (Biologically Appropriate Raw Food) eller raw food, består av obehandlade, ofta råa ingredienser som kött, ben, grönsaker och frukt. Denna diet efterliknar hundens “naturliga” diet men är väldigt krävande och kräver kunskap om hur mycket man ska ge sin hund och av vilka råvaror.

Är spannmål i hundfoder dåligt?

Att ha spannmål i hundfoder är inte nödvändigtvis dåligt, men det beror på din hunds eventuella allergier eller intoleranser. För vissa hundar kan spannmål vara en viktig källa till kolhydrater och fiber och kan ingå som en del av en balanserad kost. Medan vissa hundar kan vara känsliga mot spannmål och uppleva magbesvär, hudirritation eller allergiska reaktioner. För dessa hundar kan spannmålsfria alternativ vara ett bättre val.

Det är viktigt att veta att spannmål i sig inte är skadligt för hundar, men att välja ett hundfoder som passar din hund bäst är avgörande för att främja deras hälsa.

Kan hundar äta vegetariskt eller veganskt foder?

Hundar är allätare vilket betyder att de kan leva på vegetarisk och vegansk kost om den är anpassad och näringsbalanserad för en hund. Men det mest optimala att ge till sin hund är ett foder som innehåller ingredienser som kommer både från djurriket och växtriket.

FRÅGOR OM HUNDMAT

Hur mycket foder ska jag ge min hund?

Mängden foder som din hund behöver beror på olika faktorer såsom ålder, ras, aktivitetsnivå, och individuellt energibehov. Generellt sett bör du följa de rekommendationer som anges på förpackningen av det specifika hundfodret du använder. Dessa rekommendationer brukar vara baserade på din hunds vikt och/eller storlek.

Vad är farligt för min hund att äta?

Det finns en mängd olika saker hundar inte ska få i sig och vissa livsmedel är giftigare än andra. Det är inte lätt att ha koll på vad som är farligt och inte. Viss mat kan vara direkt livshotande för hunden medan vissa saker blir farligt om hunden får i sig stora mängder. Här är en lista på livsmedel som man inte ska ge till sin hund.

 • Choklad
 • Lök
 • Vindruvor
 • Russin
 • Kakao
 • Kärnhuset på äpplen

Vad gör jag om min hund inte vill äta sitt foder?

Det är alltid lika jobbigt när din hund inte vill äta och man inte kan kommunicera med dem vad som är fel. Att få sin hund att börja äta igen om den matvägrar kan vara svårt och något som funkar för en hund kanske inte funkar för en annan. Här får man testa sig fram vad som funkar, nedan är några förslag att testa för att få din hund att börja äta igen. Men håll koll på din hunds tillstånd om den både slutar äta och dricka så kan den vara sjuk och då ska du alltid kontakta veterinären.

Låt inte maten stå framme:

Låt inte maten alltid stå framme utan försök ha mattider så hunden att vänjer sig när den får mat och inte. Ge hunden en rutin att man äter två gånger om dagen, om det är valpar så äter de fler gånger om dagen, men samma sak där – ha mattider så hunden inte lär sig att maten inte alltid står framme.

 • Aktivera hunden:
  Testa att göra matstunden som en lek, kör sök i vardagsrummet, att du gömmer lite mat b