Test: Happie Camp glamping

Testproffs åker ut till Värmlandsskärgården och testar på Happie Camps glampingupplevelse. Hur fungerar glamping? Komplett recension med video och bilder.
BETYG
9.4 Testproffs
happie-camp
4.5/5
OM PRODUKTEN

Vad är Happie Camp?

Happie Camp vill erbjuda magiska naturupplevelser i vacker, undangömd natur. Happie Camp har ett antal enkla och naturnära boenden med hög komfort. Syftet är att göra det lättare att komma ut och ostört få njuta av naturen, själva eller i gott sällskap. Happie Camp vill ge fler möjligheten att finna lycka i det enkla och naturliga. Genom skogsbad – alltså naturterapin shinrin yoku från Japan – parat med ett genuint skandinaviskt friluftsliv för de människor närmre naturen på ett hållbart sätt.

Forskning visar att längre naturvistelser stärker immunförsvaret, ökar koncentrationsförmågan och lindrar smärta. Naturen bidrar även till att sänka vårt blodtryck, minska vår stress och oro samt mildra nedstämdhet. Dessutom blir vi gladare av att vistas i naturen.

Happie Camp erbjuder enskilda hotellrum i skogen, bäddade och förberedda för att du ska kunna komma ner i varv och på ett bekvämt sätt njuta av din tid i naturen. Du sover i riktiga sängar, med täcken och madrasser i merinoull och du har tillgång till ett fullt utrustat utekök samt egen toalett. Tältet står avskilt i strandkanten och är givetvis vänt mot solnedgången. Happie Camp erbjuder flera vackra camper, i både Värmland och Småland. Företaget har en stark ambition om att göra minsta möjliga åverkan på platserna, så tälten har byggts där det finns plats, mellan stenar och träd.

9.4

Testproffs betyg

4.7/5
Testproffs delar ut höga betyg till Happie Camp

Happie Camp erbjuder ett koncept som andas premium och kärlek till naturen. Att få komma nära naturen på detta enkla och lättillgängliga sätt, utan att köpa egen utrustning eller släpa tung ryggsäck, var helt fantastiskt. Det bästa av två världar, natur men utan allt tungt bärande och planerande. Nästan fullpott för Happie Camp, en upplevelse vi kan rekommendera!

Fördelar

Nackdelar

PRODUKTTEST

Vårt intryck av Happie Camp

Är du en inbiten stadsråtta som knappt kommer ut i naturen? Eller en gammal van friluftsräv, som dock får eksem bara av att tänka på allt man behöver packa och fixa? Är du trött på att bära tungt och sova på ett knöligt gammalt liggunderlag, med ett dussin kottar under rumpan? Då kan glamping hos Happie Camp vara något för dig. 

Glamping betyder ungefär glamourös camping och det stämmer ganska bra. Du får nämligen alla fördelarna: en enskild och avslappnande vistelse i vild och vacker natur, men utan att behöva packa mer än din tandborste och kanske en varm tröja till kvällen. Allt annat finns på plats och är redan fixat. Sköna sängar med fantastiskt mjuka täcken i 100 % merinoull, ekologiska välgenomtänkta lyxmåltider och inte minst ett fullutrustat tält med sänglampor, power bank – och trägolv. 

Visst kan du campa på egen hand och bära ryggsäck med tält och allt. Men då får du också sköta all planering och allt packande och sen vackert släpa. Och du lär inte kunna släpa en merinoullssäng på ryggen, utan då står du där med ditt knöliga liggunderlag. Happie Camp erbjuder helt enkelt en riktigt enkel och nära naturupplevelse, men med lite lyx och komfort – utan att du behöver packa och planera i månader.

En härlig naturupplevelse i Värmlandsskärgården

Vi älskade vår vistelse vid Vänerns strand utanför Karlstad. Maffiga klippor, vackert och vilt. Ett område bakom campet var visserligen kalavverkat, men det störde inte så mycket, eftersom marken ändå var så full av liv och erbjöd den kanske rikaste bärskogen vi någonsin sett. Det regnade en hel del första dagen, men det störde inte särskilt mycket. Det gick fint att laga mat och umgås ute ändå och det tänker vi är viktigt att poängtera. Svensk sommar innebär inte sol varje dag, det regnar ganska ofta. Men vi hade det lika mysigt ändå. Elden värmde fint och vi kom ganska snart in i den lunk vi människor nog är tänkta att leva i. 

Rent biologiskt är vi fortfarande i princip samma varelser som en gång vandrade på savannen, som jägare och samlare. Våra hjärnor är närmast identiska med våra förfäders, vår fysiska kropp likaså. Vi är gjorda för ett liv i och med naturen. Och jag tror att den gör något med oss. Även med oss nutidsmänniskor som mest sitter på kontor eller framför skärmar av olika slag, i klimatkontrollerade lägenhetskomplex.

Vi är gjorda för kuperad mark under fötterna, temperaturskillnader, att få somna när solen går ner och vakna av att den går upp. Att höra vindens sus i träden ovanför den tunna tältduken slår an något inom en. Eller vågorna som slår in mot klipporna nedanför campet. Man känner sig mer levande. Mjuk mossa under fötterna eller ett varmt sommarduggregn i ansiktet; det är taktila upplevelser, som jag tror väcker just vår ursprunglighet i oss. Vår kropp vaknar till liv, pulsen går ner; en förnöjsamhet och ett inre lugn sprider sig.

Vi märkte att vi började komma ner i varv och tempo. Samtalen blev djupare, bättre, viktigare. Man kommer varann nära under en sån här vistelse. Har du en relation du vill läka eller fördjupa? Kanske kan Happie Camp vara något för dig?

Perfekt som egenretreat, par eller vänner

Det vore också intressant att testa att åka helt på egen hand. Några dagars egenretreat i skogen. Med meditation i soluppgången, skogsbad och total tystnad. Om jag själv känner mig nära utbrändhet i framtiden ska jag se till att åka på en solokvist-resa till ett Happie Camp och verkligen varva ner och läka i naturen. Utan krav, utan planering och packlistor. Annars är det perfekta resor för par, vänner eller liknande.

För oss är valet enkelt. Visst finns lyxiga hotell med guldkranar och dyra mattor. Men hellre en vistelse på Happie Camp med liv i kroppen och lugn i själen. Att få komma nära naturen på detta enkla och lättillgängliga sätt, utan att köpa egen utrustning eller släpa tung ryggsäck, var helt fantastiskt. Det bästa av två världar, natur men utan allt förbannat jox och planerande. Tack Happie Camp! 

Vägen dit och framkomst

Vår testare är inbokad på campet i Värmlandsskärgården utanför Karlstad. Först i bokningsmejlet får vi koordinaterna och hemlighetsmakeriet är lite eggande. Inte ens när vi sitter i bilen – ute på småvägar där gps:en får kämpa rejält – vet vi riktigt var vi ska hamna. Men vårt mål visar sig vara långt ute i skogen, precis vid Vänerns strand. Vi ser en röd bod och ett par andra parkerade bilar. De bilarna är dock de enda tecken vi ser av andra människor under hela vistelsen, i övrigt får vi vara helt i stillhet, i naturen, precis som vi hoppats.

I boden hämtar vi, med hjälp av en kod vi fått i bokningsmejlet, ut vår förbeställda matkasse. I vår box i boden finns även en gasoltub, toalettpapper samt en dunk med dricksvatten. Det finns även en separat låda med ullfiltar och kepsar till salu. Vi hämtade både gasoltub, toalettpapper samt dricksvattendunken. Med facit i hand hade vi kunnat lämna allt utom maten vid första vändan, för toalettpapper, gasoltuber och dricksvatten fanns redan vid campet. Toalettpappret, gasoltuben och dricksvattendunken är alltså extra, vid behov. Det räcker gott att hämta endast maten vid första vändan. Behöver du senare mer toalettpapper, vatten eller gasol kan du enkelt gå och hämta det. Vid boden finns också gott om färdighuggen ved, det är bara att hämta i valfri mängd.

Vi går genom skogen, över fuktiga myrar och ser buskar som fullkomligt dignar av mogna blåbär och lingon. Vi har nog aldrig tidigare sett så mycket bär på samma plats. Vi följer skyltarna och hamnar vid ett vackert A-format tält, vänt mot vattnet och solnedgången. Tältet öppnas med samma kod vi tidigare använt vid boden. Vi kan skymta ett annat tält genom träden, vid en annan udde. Men det ligger långt från vårt camp och vi störs inte av det. I övrigt ser vi bara skog och natur så långt ögat når, vilket är precis vad vi kommit hit för!

Tältet och utrustningen

I mitten av tältet är det ståhöjd med god marginal. Det finns självklart myggnät och tältduken är rejäl och vattentät. Den ljusa färgen släpper dock igenom ett fint dagsljus så under dagtid behövs ingen belysning i tältet. Vid sängborden finns ändå två nattygsbord med uppladdade sänglampor, om man vill läsa en stund på kvällen. Mitt i tältet är två riktiga träsängar placerade – inga luftmadrasser här inte. Sängarna är bäddade med tjocka täcken och filtar i 100 % merinoull. Även kudden och madrassen täcks av tjock, gosig merinoull. 

Under vår vistelse var det ganska kyligt och ett lätt duggregn. Men alla täcken och filtar höll oss varma och nöjda, utan bekymmer. Ull har ju den fantastiska egenskapen att den svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Dessutom för den bort fukt – så glöm historiska tältnätter när du vaknat och allt varit fuktigt – det kommer inte att hända här.

Om du mot förmodan ändå skulle frysa finns varmvattenflaskor som går att fylla på. I tältet finns även två stolar samt köksutrustningen, som du med fördel bär ut till uteköket. Här finns även manglade lakan och handdukar. Du får även ett par ulltofflor från Woolpower, tillverkade i Östersund. Dessa tofflor får du sedan ta med dig hem. I tältet finns även en brandsläckare och en första hjälpen-låda. Som sagt, genomtänkt och med kärlek och hjärta.

Uteköket

Uteköket består av en bänk samt utemöbler och ett litet sol- och regnskydd. Själva köksutrustningen är av högsta kvalitet, det är Primus och Kockums rakt igenom. Här finns allt. Själva Primus-köket drivet av gasol och du har två kokplattor. Det finns tallrikar, skålar, muggar och glas, skärbrädor, knivar, rivjärn, kort sagt: allt. Dock saknade vi en extra diskbalja. Det finns en, men för att enklare kunna skölja av den diskade disken vore det bra med en extra. Regnskyddet kunde även göras något större, för det är ju mysigt att sitta ute, även om det regnar lite grann. 

I anslutning till uteköket finns även en fantastisk trefot för eldning. Vi eldade i princip hela tiden. Dels skapar det ju en helt unik känsla. Den totala friden. Stillhet, natur, elementen i sin råhet. Och så elden; livet, kraften, styrkan. Den ger ju också värme och håller borta mygg. Det gick fint att elda, trots duggregn.

Maten

Vi hade förbeställt mat och fick två rejäla lådor med mat. Initialt kände vi en oro för att kylvaror skulle ha kunnat bli dåliga medan de väntade på oss i boden, men det hade vi inte behövt oroa oss för. Happie Camp har tänkt på allt. Först och främst är allt ekologiskt, veganskt och även glutenfritt. Läs gärna den meningen igen, för vi vet alla hur svårt det är att få till den kombinationen. Men inte nog med det. Allt är torrvaror eller i någon form av flaska eller konserv som inte kräver kylförvaring. Och det är gourmetmat, full med smak och kärlek. Vi åt exempelvis livets svamprisotto gjord på norrländsk svamp och rejäla klunkar matlagningsvin. Näringsjäst gav fin ostsmak och anrättningen toppades med torkade lingon och granskottsolja. Helt fenomenalt. 

Flera innovativa och kul snacksmöjligheter finns också. Vill du dricka något annat än vatten behöver du dock ta med det själv. Undantaget kaffe – inklusive en kaffevariant med bland annat supersvampen chaga – men också en härlig varm choklad. Maten kostar en extra slant och går att välja bort men vår bestämda rekommendation är: köp till maten! Den är genomtänkt, riktigt god och du får tydliga och enkla recept på både svenska och engelska. Lämna dina konserverade fiskbullar hemma och njut av Happie Camps innovativa friluftsmat i stället!

Toalett och hygien

En enkel tältkåta med komposttoalett, strö, toalettpapper och handsprit finns bredvid ditt tält. Du kan alltså göra dina behov i avskildhet och med värdigheten i behåll, så att säga. Vad gäller dusch är det sjön som gäller. Tvål, shampo och balsam från Sjö & Hav finns på plats – och du får ta med dig dem hem efter vistelsen. Att ta ett svalkande bad, från de dramatiska klipporna vid Värmlandsskärgården, långt från kommunala badplatser – eller ens andra människor – är något helt speciellt. Eftersom det inte finns någon annan dusch använde vi Vänern som tvagningsplats.

Vi uppskattade verkligen att ha fått ett komplett kit från Sjö & Hav eftersom produkterna är speciellt utvecklade för att löddra i både söt- och saltvatten, samtidigt som de är lätt biologiskt nedbrytbara och har minimal påverkan på den känsliga marina miljön. Vi upptäckte att det gick lätt att kasta flaskorna till varandra eftersom de flöt i vattnet! Även diskmedlet Happie Camp använder är från samma märke och därmed anpassat för utomhusbruk under enkla förhållanden, vilket känns bra.

Meditationsupplevelse i naturen

Jag som skriver dessa rader är en van meditatör och har följaktligen mediterat lite överallt. Men få meditationsupplevelser slår den jag fick när jag satt på en mjukslipad klippavsats och blickade ut över Värmlandsskärgården, under denna vistelse hos Happie Camp. Solen hade precis letat sig upp på himlen, vinden for över vattnet, upp mot klippan där jag satt och fick både hår och kläder att dansa. Det var som om jag flöt framåt och nästan flög ut över vattnet. Himmel, vatten, berg, luft och vind – och så elden i trefoten bakom mig. Alla element, samlade. Och så jag i skärningspunkten. En helt magisk känsla. Min bara ansiktshud mot vinden, mot solen och värmen. Och så en sällsam stillsam inre glöd och känsla av lycka och renhet. Av tacksamhet.

Naturupplevelse utan krav på prestation

Men du behöver inte ens meditera eller utföra något särskilt för att få starka naturupplevelser när du är på Happie Camp. Faktum är att en av grundarnas huvudsakliga ambitioner är att du ska få vara i naturen, helt utan krav på prestation. Att bara kunna få vandra planlöst i naturen. Entreprenören Staffan Svantesson tröttnade nämligen på att friluftsliv blivit mer av en materialsport, eller att det krävts strapatsrika vandringar eller tävlingsliknande moment för att kunna få komma ut. Han ville ta bort alla krav på prestation och skapa ett naturretreat där du bara kan få vara.

TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om Happie Camp?

Happie Camp erbjuder komfort med skön säng och vettiga hjälpmedel och tillgång till allt du behöver. Men du behöver inte gå milslånga vandringar, du behöver inte kämpa med tunga ryggsäckar eller tävla mot en endaste person. Du är välkommen att bara andas, vila, njuta och hitta dig själv och din djupt ursprungliga mänsklighet. En väldigt sympatisk tanke, tycker vi, som själva märkt av allt högre krav på prestation och utrustning när det gäller just friluftsliv.

Saker som vi gillar

Saker som kunnat varit bättre

VÅRT BETYG

Vårt omdöme

94
Prisvärdhet
9
Kvalitet
9
Design
9
Hållbarhet
10
Komfort
10
Happie Camp omdöme​

Happie Camp erbjuder ett koncept som andas premium och kärlek till naturen. Att få komma nära naturen på detta enkla och lättillgängliga sätt, utan att köpa egen utrustning eller släpa tung ryggsäck, var helt fantastiskt. Det bästa av två världar, natur men utan allt tungt bärande och planerande. Nästan fullpott för Happie Camp, en upplevelse vi kan rekommendera!

9.4
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
FAQ
Vanliga frågor

Olika anläggningar har olika datum för öppning och stängning. Generellt öppnar Happie Camp i maj och stänger i september.

Incheckning kl 16 – Utcheckning kl 11

 

Ca en vecka före din ankomstdag skickas ett mail med exakta koordinater till ditt Happie Camp. Det rekommenderas att du skriver in koordinaterna i Google Maps eller använder länken som skickas till dig i mailet.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Hanna
Hanna

Hanna är Testproffs självklara expert på allt inom hälsa och välmående. Hon har under flera år utforskat alla produkter inom området med en evigt brinnande iver. Hon är mamma till en tonårskille och en yngre dotter och gillar att spendera aktiv tid i naturen med familjen. Hon granskar därför även produkter inom hushåll, samt sport & fritid.

Andra omdömen

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.