Företagförsäkring – Bäst i test

Du bör ha en företagsförsäkring som du kan lita på. Det finns numera många försäkringar för företag och det kan vara svårt att komma fram till vilken som är bäst. Vi har noga undersökt de populäraste valen bland svenska försäkringsbolag för att se vad som erbjuds. Du kan också läsa vidare i vår guide för att få tips och råd för hur du kan välja bästa företagsförsäkringen för din verksamhet.
BÄST I TEST
söderberg-partners

Söderberg & Partners

5/5
ALTERNATIV
folksam

Folksam

4.5/5
ALTERNATIV
länsförsäkringar

Länsförsäkringar

4/5

Introduktion om företagsförsäkring

Optimera skyddet för din verksamhet med den bästa företagsförsäkring du kan teckna. Ett fint råd, men hur ska du hitta den? Testproffs har gjort jobbet åt dig! Vi har noga sett på försäkringsbolag för att plocka fram 5 av de främsta alternativen för försäkringar för företag för att se närmre på funktioner, fördelar och nackdelar.

TestProffs Logotyp Header

Vilken är den bästa företagsförsäkringen?

Den bästa företagsförsäkringen i Testproffs utvärdering blev Söderberg & Partners som ger dig möjlighet till en skräddarsydd försäkring för ditt bolag. Kombinationen av rådgivning och försäkringar för alla branscher är imponerande. Dessutom är det ju en stor hjälp att själv slippa leta efter rätt tillägg för den typ av företag som du driver.

Vi tycker också att det är viktigt med lokal närvaro och det erbjuder Söderberg & Partners. De finns runtom i landet och jobbar med riktigt fin support både för potentiella kunder och den som redan har tecknat en försäkring. För dig som vill få en kostnadseffektiv företagsförsäkring som är unikt anpassad för dina behov är detta det bästa valet!

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på vid teckning av företagsförsäkring

För att få den bästa företagsförsäkringen så är det viktigt att du noga tänker igenom syftet med den. Dessutom är det smart att ta reda på mer om vad du kan få med i ditt försäkringspaket. Du kanske inte ens är medveten om alla möjligheter och då är det ju svårt att avgöra om ett försäkringsbolag och deras erbjudande är ditt bästa val.

Behöver du en företagsförsäkring?

Idag får alla företag, nya som väl etablerade rådet att ha en bra företagsförsäkring. Inget företag är immunt mot naturkatastrofer, stöld och pandemier. Dessutom kan det ju bli tal om brand, maskiner som går sönder, tvist med kund eller leverantör eller att du krävs på skadestånd. Du bör teckna försäkringen för företaget innan du investerar i utrustning, lokaler och avtal!

Några viktiga saker att tänka på:

Svaret på den frågan beror givetvis på hur din verksamhet ser ut. Du bör tänka igen om vilken typ av händelse och skada som skulle kunna skada din verksamhet rent ekonomiskt. Det är här du behöver ha gott stöd från din företagsförsäkring.

För att komma fram till vilket behov du har bör du identifiera riskerna som finns inom ditt område och bransch. Kan det finnas risk rättstvister, brand, stöld?

Exempel på typer av försäkringar för risker är:

  • Ansvarsförsäkring
  • Rättsskyddsförsäkring
  • Egendomsförsäkring
  • Avbrottsförsäkring
  • Friskvårdsförsäkring

Normen är att försäkringsbolag har grundpaket som sedan kan byggas på med tillägg. För att du ska få en korrekt försäkring så är det alltså viktigt att du diskuterar hur din verksamhet ser ut och tänkbara risker innan du tecknar en försäkring.

Du bör komma fram till vad som är värdefullt i verksamheten och vad som kan bli kostsamt. Det handlar inte bara om materiella skador. En datorkrasch med förlorad digital information kan också bli mycket kostsam såväl som cyberattacker.

Vilka delar är viktiga i företagsförsäkringen?

Det finns flera mycket viktiga delar av företagsförsäkringar. Egendomsförsäkringen som brukar vara en del av grunden för försäkringen skyddar din egendom. Det kan vara maskiner såväl som inventarier. En annan viktig del är den som kallas för ansvarsförsäkring.

Om någon skulle skadas av dina produkter eller av dina tjänster så kanske du blir skyldig till skadestånd. Då kommer företagsförsäkringen som har ansvarsförsäkring att täcka för detta. Rättsskyddsförsäkringen kan täcka kostnader för advokat eller jurist om du hamnar i någon form av tvist. Om det skulle bli ett driftsstopp så kommer en avbrottsförsäkring att täcka för uteblivna intäkter.

Då du har anställda så kan det också ingå försäkringar som rör deras trygghet. Men detta ska inte förväxlas med det kollektivavtal som de kan vara anslutna till. Om så är fallet så måste du även teckna avtalsförsäkringar som anges i det avtalet.

Behövs tilläggsförsäkringar?

Ibland kan det verka onödigt med tilläggsförsäkringar som bara ökar på premien. Det kan också vara så att du faktiskt klarar dig bra med basen som finns med i den grundläggande företagsförsäkringen. För vissa branscher kan det vara nödvändigt med specifika tillägg.

Det kan röra sig om saker som försäkring vid skador på patient efter behandling, besöksolycksfall eller förlust av huvudnyckel. Olika försäkringsbolag har olika typer av tillägg. Det är inte nödvändigtvis så att din bästa företagsförsäkring är den som inte kräver något tillägg. Tvärtom så kan en flexibilitet och många möjligheter vara perfekt.

Vilka är de vanligaste tilläggsförsäkringarna?

Det finns många möjliga tillägg och vissa försäkringsbolag kan skräddarsy dessa i enlighet med bransch och de specifika behov som finns.

Bland de vanligaste finner vi:

  • ID-stöld försäkring
  • Cyberskyddförsäkring
  • Avbrott på arbetsområde
  • Förmögenhetsbrottsförsäkring
  • Konsultansvarsförsäkring
  • Skydd vid epidemi
  • Utställningsförsäkring
  • Maskinförsäkring
  • Företagsbilförsäkring
  • Nyckelpersonförsäkring
  • Miljö-försäkring

Glöm inte bort att försäkra dig själv!

När du äger och driver ett företag ska du inte glömma bort att försäkra dig själv som person. Det finns flera viktiga försäkringar som är särskilt till för dig som driver ett bolag. Några exempel på viktiga försäkringar för företagsägare är:

  • Arbetslöshetsförsäkring

Du kan bli medlem i en A-kassa för att på så vis få skydd om du inte lyckas som tänkt med din verksamhet.

  • Olycksfallsförsäkring

Även du kan drabbas av olycksfall och då är det bra att ha en försäkring för detta.

  • Pensionsförsäkringar

Utan tjänstepension kan det vara bra att ha en pensionsförsäkring eller att ordna med privat sparande. Här finns det mycket att välja på från försäkringsbolag som erbjuder försäkringar till företag.

  • Sjukavbrottsförsäkring

Om du blir sjuk så finns det försäkringar som kan täcka för fasta kostnader så att du klarar av perioden då du inte kan jobba som vanligt.

  • Extra tillägg för sjukpenning

Det finns också särskilda tillägg för dig som företagsägare som gör att du till exempel kan få en höjd sjukpenning. Du kan också teckna tillägg som täcker för kostnader du kan få för att få vård och för en person som du får sätta in som vikarie för dig.

VÅRA TEST

Hur gick testet till?

För att kunna jämföra företagsförsäkringar, utvärdera och komma fram till bästa företagsförsäkring så var vi tvungna att börja med att utreda vilka behov som bör mötas. Här finns det ju en rad möjligheter beroende på företag och verksamhet. Vi satte rätt så tuffa krav för vårt test och det var bara några få som tog sig till slutgallringen för topp 5.

Med en tydlig bild av vad som bör erbjudas som grund och vad som bör finnas att välja till såväl som möjlighet till flexibilitet så kom vi fram till bästa valet av företagsförsäkringsbolag.

Vi fokuserade på:

  • Omfattning
  • Möjlighet till skräddarsydd försäkring
  • Rådgivning
  • Support
  • Kostnad
  • Omdömen

För oss var bemötande från kundtjänst samt tydlighet mycket viktiga parametrar. Vi satte oss in i omdömen för att se hur dessa motsvarade vår uppfattning av dessa punkter.

Viktiga frågor vi har ställt oss är:

  • Hur enkelt är det att få information?
  • Hur får man en offert för försäkringen?
  • Vad händer om försäkringen faktiskt behövs och skadeanmälan görs?
  • Hur tydliga är villkoren?
  • Stannar kunder kvar hos samma försäkringsbolag?
  • Vad är den övergripande känslan av försäkringstjänsten?
Bäst i test

1. Söderberg & Partners

söderberg-partners
5/5

Fördelar

Nackdelar

En riktigt bra tjänst för företagsförsäkringar

Det är svårt att inte kalla Söderberg & Partners för Sveriges bästa försäkringsmäklare. Detta särskilt då det handlar om företagsförsäkringar. De har helt enkelt tagit fram en arbetsordning som gör det smidigt och enkelt att hitta rätt försäkring.

Från start så får du rådgivning som passar din verksamhet och situation. Du paras ihop med korrekt rådgivare som sedan kan guida dig till bästa företagsförsäkringen för ditt bolag. Det spar tid och leder till råd som faktiskt ger något. Detta oavsett om du till sist tecknar försäkringen eller inte.

En försäkringstjänst med höga betyg

Något som stärker vårt intryck av Söderberg & Partners som det bästa valet för företagsförsäkring är alla fina omdömen. När vi ser på äkta recensioner av deras försäkringstjänst så blir det tydligt att de lever upp till sina mål om att erbjuda skräddarsydda lösningar.

Som företagskund så får du hjälp med en detaljerad riskanalys som sedan ligger till grund för det försäkringsskydd som din verksamhet får. Dessutom får du allt detta till en kostnad som står sig väl mot konkurrensen.

Vår uppfattning är att Söderberg & Partners är ett bra val både för små bolag och för riktigt stora verksamheter. Detta eftersom de inte jobbar med en mall för alla utan istället ser unikt på varje företags behov. Det rör sig helt enkelt om skräddarsydda företagsförsäkringar.

Se ditt pris hos

Soderbergpartners.se

2. Folksam

folksam
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Enkelt att få information om försäkring

Något som är ett stort plus med Folksam är att de har en väl utvecklad tjänst för företagsförsäkringar. Dessutom är ju detta ett välkänt försäkringsbolag i Sverige. På deras hemsida kan du skriva in företagets organisationsnummer för att sedan få den typ av information du behöver.

Du kommer snabbt att få veta vad som gäller och det går att justera försäkringen så att den passar dina specifika behov. Samtidigt ska det sägas att detta automatiska förfarande inte går att jämföra med den skräddarsydda tjänst du får av Söderberg & Partners. Det är också viktigt att förstå att det i första hand handlar om försäkringar för småföretagare.

Ett välsorterat grundpaket

Vi tycker att grundpaketet som Folksam erbjuder företag är välsorterat. Det inkluderar både kris-försäkring och tjänsteresor. Sedan får du en lång lista med möjliga tillägg och det är förstås också bra. Tack vare detta så bör du kunna få till ett paket som passar ditt företag bra.

Om du driver en mindre verksamhet så kan alltså Folksam vara ett bra alternativ för dig. Var dock medveten om att det ibland är svårt att få hjälp och information snabbt över telefon. Supporten är god då den ges men det kan bli längre väntetid då du ringer.

Se ditt pris hos

Folksam.se

3. Länsförsäkringar

länsförsäkringar
4/5

Fördelar

Nackdelar

Bra med branschanpassade försäkringar

Det är helt klart en fördel med branschanpassade försäkringar. Länsförsäkringar delar upp sina företagsförsäkringar för att matcha olika branscher. På så vis kan du hitta den typ av försäkring som kan passa din verksamhet bäst. Det finns till exempel särskilda planer för entreprenad, fastigheter, lantbruk och tjänsteföretag.

Kostnaden för din försäkring kommer att bero på risken som finns med det din verksamhet sysslar med. För nystartade företag så finns det ett attraktivt försäkringspaket med fast pris under 6 månaders tid. Du kan se om det går att få ner kostnaden för ökad risk genom att göra riskreducerande insatser.

Support som varierar i kvalitet

Vad gäller supporten så blir det både ris och ros. Det har förekommit en hel del kritik mot vissa lokala kontor för långsam respons som dessutom inte alltid är så trevlig. Dessutom kan det bli problem om du vill föra över pengar till din företagsförsäkring med PayPal.

Du kan då få se på andra alternativ men det kan bli struligt om överföringarna inte fungerar som tänkt. Det har förekommit tillfällen då kundtjänstpersonal felaktigt har stoppat PayPal-överföringar på grund av penningtvättslagen. Det ser vi som ett minus med tanke på hur många företag som idag jobbar med denna och liknande betalningstjänster.

Se ditt pris hos

Lansforsakringar.se

4. if Skadeförsäkring

if skadeförsäkring
4/5

Fördelar

Nackdelar

Snabbt och enkelt att få offert

Det finns fördelar med If företagsförsäkring. Bland annat så måste du inte ha ett företag för att få en offert. För dig som håller på att dra igång är detta smidigt. Du kan klicka för att du ännu inte har företag och ändå få en offert som bygger på den information du kan ge.

If är ett försäkringsbolag som erbjuder företagsförsäkringar både för små och stora företag. De ser till att du får rätt ansvarsförsäkring för din bransch och jobbar med att skräddarsy varje försäkringspaket så att det passar din verksamhet på bästa möjliga vis.

Alla är inte nöjda

En sak vi märkte på en gång var att det finns en del klagomål på support och hantering av försäkringsmål från kunder hos If. Det stämmer att man som potentiell kund inte får samma snabba bemötande som då man har en försäkring.

På grund av detta så kan det bli lite väl långa väntetider då du skickar ett mejl eller ringer för att ställa en fråga. Samtidigt ska vi också påpeka att existerande kunder har mycket gott att säga om snabb och effektiv hantering av försäkringsfrågor. Det är bra när du väl blir kund och har en företagsförsäkring från If.

Se ditt pris hos

If.se

5. Trygg-Hansa

trygg-hansa företagsförsäkring
4/5

Fördelar

Nackdelar

God variation av företagsförsäkringar

Trygg-Hansa vänder sig till stora och små företag med väl varierade företagsförsäkringar. Du kan själv klicka in på den typ av försäkring som passar din verksamhet på Trygg-Hansas hemsida. Då får du mer information och du kan snabbt begära offert för att se vad det skulle kosta för ditt företag.

Vi uppskattar att det går att få sjukvårdsförsäkring för företaget med Trygg-Hansas paket. Detta kan vara en viktig förmån inom flera branscher. Cyberförsäkringen är också ett exempel på företagsskydd som är högst efterfrågat just nu.

Det ska dock sägas att Trygg-Hansas kundtjänst inte alltid fungerar snabbt och smidigt. Dessutom har de inte lokala kontor i varje stad. Detta och stundtals seg telefontjänst har lett till en del klagomål i omdömen av detta försäkringsbolag.

Se ditt pris hos

Trygg-hansa.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av företagsförsäkring

Märke

Betyg

Trustpilot

Prissegment

Återförsäljare

1. Söderberg & Partners

5.0

4.6/5

Individuellt pris

Rek. återförsäljare

2. Folksam

4.5

4.1/5

Individuellt pris



Rek. återförsäljare

3. Länsförsäkringar

4.0

1.3/5

Individuellt pris



Rek. återförsäljare

4. if Skadeförsäkring

4.0

4.5/5

Individuellt pris

Rek. återförsäljare

5. Trygg-Hansa

4.0

3.4/5

Individuellt pris



Rek. återförsäljare

TECKNA FÖRETAGSFÖRSÄKRING

Så tecknar du en företagsförsäkring – steg för steg

Precis hur du tecknar en företagsförsäkring beror på det bolag som du tecknar den med. Men vi kan se en viss form som de flesta försäkringsbolagen använder sig av för den här typen av försäkring. Låt oss ta en titt på processen steg för steg så som den normalt sett ser ut.

Steg 1 – Hitta bästa företagsförsäkring

Oavsett om du är ute efter försäkring för handelsbolag eller företagsförsäkring för enskild firma eller AB så måste du börja med att hitta rätt. Jämför företagsförsäkringar och bestämd dig för den du tycker passar bäst. Begär offerter för att få veta vad som ingår och vad det kommer att kosta dig med försäkringen.

Steg 2 – Teckna försäkringsavtal

Efter att du har fyllt i din information i ett formulär som du finner på försäkringsbolagets hemsida så kan du tacka ja till den offert som du får. Det går att godkänna avtal digital med bankID så det behöver verkligen inte vara en långdragen procedur.

Steg 3 – Håll uppsikt över din försäkring

När du väl har tecknat avtal så börjar inbetalningarna och för detta har du valt en betalningsmetod som kan fungera med autogiro eller manuellt. Det är viktigt att tänka på att du ska rapportera till försäkringsbolaget om något som påverkar villkoren i kontrakten förändras. Om risker blir större så måste du kanske betala mer och tvärtom.

Vad kostar en företagsförsäkring?

Vilket företagsförsäkring pris du får kommer att bero på hur den utformas och vilket bolag du har tecknat försäkringen med. När du jämför företagsförsäkring med tanke på pris så måste du alltid fundera på vad du får för pengarna.

Ibland kan det vara väl värt att betala lite mer för en försäkring som verkligen ger dig det stöd och den trygghet som du behöver. Var medveten om att det kan vara stora skillnader på premie. En del enklare försäkringar för företag kanske inte kostar mer än några hundralappar per månad. Andra försäkringar till exempel de som ges till arbetsgrupper som snickare kan ligga på över 2000 kronor per månad.

Jämför företagsförsäkring med offerter från flera försäkringsbolag

När du jämför företagsförsäkring ska du alltså tänka på mer än pris. Det viktigaste är innehållet och att du får det stöd som du är ute efter.

Några viktiga punkter att tänka på:

  • Begär offerter – Detta bör du kunna göra gratis. Med en offert ser du svart på vitt vad du får för priset som erbjuds. Var noga med att ge varje försäkringsbolag samma uppgifter så att de kan basera sina offerter på samma information.
  • Ta reda på att försäkringen täcker allt – Om du är medveten om dina behov och verksamhetens risker är det inte svårt att se över att försäkringen täcker allt så att ditt företags tillgångar skyddas och försäkringen matchar din riskprofil väl.
  • Ta en titt på självrisker – Om du skulle göra en skadeanmälan så kan självrisker påverka hur mycket du kommer att få betala ur egen ficka. Men vi ska också komma ihåg att en lägre självrisk också normalt sett är synonym med högre premie och tvärtom.
  • Ta en titt på extra försäkringstillägg – Ta reda på möjliga tillägg för att kunna jämföra företagsförsäkringar. Kanske finns det support dygnet runt, juridisk hjälp, gratis rådgivning och rabatter på paket. Tänk också på hur tilläggen kan ge ditt företag ett mervärde. Det kan till exempel vara att dina anställda blir extra nöjda med ett friskvårdstillägg.
  • Läs det finstilta – Du måste se över undantag och begräsningar för att förstå en försäkring. Detta ger dig inblick i vad som inte kommer att täckas.
  • Diskutera med delägare – Försäkring för enskild firma kanske innebär att du fattar beslutet på egen hand. Men när det gäller försäkring aktiebolag behöver så kan det vara så att du behöver se över beslutet med delägare som är aktiva i beslutsfattning för verksamheten.
  • Se på försäkringsbolagets rykte – Ta reda på mer om försäkringsbolagets rykte genom att läsa kundrecensioner och omdömen.

Utöver dessa punkter så kan det vara klokt att ta kontakt med kundtjänst och ställa frågor som du har. Tänk på hur detta fungerar. Bra kommunikation kan vara ett tecken på att bolaget faktiskt är noga med att ta hand om sina kunder vilket du kan dra nytta av längre fram.

När du har jämfört alla dessa faktorer så kan du fatta ett välgrundat beslut om vilken företagsförsäkring som kommer att passa din verksamhet allra bäst.

FAQ
Vanliga frågor

Nej, om du jobbar hemma så bör du vara medveten om att hemförsäkringen inte kommer att fungera som en företagsförsäkring. Den kommer inte att ersätta för skador på och stöld av inventarier, verktyg, maskiner, lager och färdiga produkter som ingår i din verksamhet.

Om du har en hemmadator som du använder för jobb så är det också viktigt att veta att försäkringsbolaget som du har hemförsäkring från kan räkna den som en maskin som tillhör ditt företag. Då får du ingen ersättning för stöld eller skador på datorn via hemförsäkringen.

Om du inte är bunden av kollektivavtal eller så kallade hängavtal så behöver du inte teckna avtalsförsäkringar. Men om du har anställda och du är ansluten till kollektivavtal så måste du följa detta avtals avtalsförsäkringar.

Det går förstås också bra att teckna avtalsförsäkringar trots att det inte finns något kollektivavtal. Det är upp till dig som företagsägare att besluta om.

Som företagare har du precis som anställda rätt till det svenska sociala försäkringssystemet. Du får alltså sjukpenning, föräldrapenning, pension och mer. Det du bör vara medveten om är att inkomsten som sjukpenningen grundas på räknas ut lite olika beroende på företagsform. Man ser på om du betalar skatt på överskott eller på en lön som du tar ut för att räkna ut din sjukpenning.

Bolagsformen kommer alltså att påverka de sociala försäkringarna som sjukpenning och föräldraledighet.

Du har kanske sett den som tillägg för företagsförsäkringar. Detta är en bra försäkring att ha om du skulle drabbas av en olycka eller bli sjuk. Med sjukvårdsförsäkring så kan både du och dina anställda få vård snabbt.

Avbrottsförsäkringen fungerar som kompensation för de fasta utgifter som ett företag har. Det kan vara hyra, leasingavgifter såväl som ränta på företagslån. Om något sker som gör att det blir ett avbrott i verksamheten så kan denna försäkring vara en räddning.

Om du måste stänga din verksamhet på grund av brand eller något annat under en längre tid så blir det väldigt svårt. Butiker, restauranger och hotell som måste avbryta sin verksamhet kan gå under om de inte är försäkrade på detta vis.

Ibland kan du påverka priset på företagsförsäkringen. Vi har tagit upp att en högre självrisk kan innebära en lägre premie men det finns mer att göra. Om du inför skadeförebyggande åtgärder så kan det ses som något som kan motivera en lägre försäkringspremie. Dessutom är det bra att kunna uppvisa en skonsam skadehistorik.

Exempel på skadeförebyggande åtgärder är:

  • Installation av brandlarm
  • Stöldskydd för föremål
  • Extra fysiska skydd för anställda
  • Arbetskläder och skyddsmaterial
  • Förbättrad belysning och ventilation

Det finns företagsförsäkringar som kan utökas så att de även täcker för distansarbetare som jobbar hemifrån. Det kan dock krävas flera tillägg som täcker riskerna som uppstår då folk jobbar på distans. Det rör sig till exempel om saker som cybersäkerhet och så den typ av arbetsrelaterade skador som kan ske i hemmet.

Nyckelpersoner i företag är chefer, grundare eller specialister som är otroligt viktiga för att verksamheten ska fungera som tänkt. Om en nyckelperson blir skadad eller kanske går bort så kan en extra försäkring för detta vara en hjälp. Med en utbetalning så kan företaget fortsatt fungera medan man letar efter en efterträdare.

Detta är inte vanligt förekommande i Sverige men sker ofta i andra länder som USA. Där finns det så kallade ryktesförsäkringar som kan täcka för kostnader om företagets rykte skadas. I Sverige handlar det snarare om att få försäkring för rättstvister som kan uppstå då någon sprider ett falskt rykte och på andra sätt försöker skada din verksamhet och du vill ställa personen inför rätta.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.