Test: Foam Accessories – Schampokakor och hårvård

Testproffs provar Foam Accessories handgjorda hår- och hudvårdsprodukter. Hur funkar deras shampo- och balsamkakor? Se resultat med video och bilder i omdömet.
BETYG
Testproffs 9,2
foam-shampoo
4.7/5
OM PRODUKTEN

Vilka är Foam Accessories?

Det finns många problem med vanligt schampo. Nummer ett är att de innehåller vatten och alla produkter som innehåller vatten och ska stå länge i rumstemperatur behöver konserveringsmedel i någon form. I princip alla vanliga schampon innehåller också mycket starka och uttorkande rengöringsämnen. En av de vanligaste kemikalierna i traditionella schampon, som också ger dem dess löddrande effekt, är natriumlaurylsulfat (benämns ofta SLS i innehållsförteckningen). Det är också viktigt att förstå att den där riktigt krispiga känslan man kan få av att tvätta håret med ett standardschampo också innebär att naturliga oljor i hårstråna har lösts upp, vilket i längden kan leda till ett livlöst och torrt hår, med en fet hårbotten.

Problemet med alltför starka rengöringsämnen är nämligen att du inte bara tvättar rent utan även torkar ut, vilket ger hårsäckarna en signal om att de behöver producera ännu mer talg, för att inte hårbotten ska bli uttorkad och vips har man hamnat i en ond spiral med en hårbotten som löpt amok och där ständiga starka hårtvättar är ett måste.

Sen var det detta med vatten och behov av konservering. Parabener är ett vanligt konserveringsmedel och någon variant av parabener är vanligt förekommande i de flesta schampon. Under de senaste två decennierna har det gjorts många studier kring dess hälsopåverkan. Kanske behövs å andra sidan inga externa studier, kanske vill man bara undvika onödiga ämnen i och på sin kropp? Eftersom schampokakor är fasta och inte flytande behöver de inte konserveras. Tänk på att låta dem torka ordentligt direkt efter användning.

Det finns kort sagt mycket att vinna på att försöka hitta bättre alternativ. Många som gått ifrån traditionella schampon och tidigare behövt tvätta håret varje dag berättar att hårbotten balanserats och de kanske nu tvättar håret en gång i veckan i stället – utan att håret ens är flottigt eller fett.

Precis samma känsla har jag efter att ha testat Foam Accessories schampokakor. Jag har en mycket känslig och torr hårbotten som lätt producerar överskottshud i form av torra fjäll, men använder jag traditionella starka schampon blir håret också rejält fett och tråkigt väldigt snabbt.

Därför var jag väldigt nyfiken och glad över att få testa Foam Accessories shampo- och balsamkakor.

9.2

Testproffs betyg

4.8/5
Höga betyg för Foam Accessories

Foam Accessories får höga betyg av Testproffs. Vi uppskattar de väl genomtänkta, handgjorda produkterna som är dryga, miljövänliga och faktiskt väldigt bra för ditt hår! Detta är schampokakor framtagna med kärlek, handgjorda här i Sverige. De har en storsäljande schampokaka för vågigt eller lockigt hår men också för dig med känslig hud eller dig med fett hår som behöver balansera hårbotten. Tänk vilken bra effekt på miljön vi skulle få om alla slutade med traditionellt schampo i plastflaskor, med SLS och parabener och så vidare. Vi uppskattar företag som Foam Accessories som gör något som är bra för oss – samtidigt som det är bra för vår miljö!

Fördelar

Nackdelar

PRODUKTTEST

Unboxing av Foam Accessories

Cotton Sensitive Schampokaka – doftfritt för känslig hud

Denna helt doftfria Cotton Sensitive schampokaka är skonsam och vårdande. Den passar dig med känslig hud eller doftkänslighet. Noga utvalda ekologiska oljor återfuktar och stärker ditt hår. Förtvålad cocos och olivolja ger ett härligt lödder som tillsammans med de vårdande egenskaperna hos ricin, argan och bomullsfröolja som tillsammans arbetar för att återfukta och stärka håret.

Denna är min absoluta favorit. Mjuk och len och vårdande – men tvättar också verkligen rent.

Cotton Sensitive Balsamkaka – doftfritt för känslig hud

Cotton Sensitive Balsamkaka är en doftfri balsamkaka som återfuktar och reder ut. När balsamet blöts upp bildas en lyxig kräm, av vårdande ekologiska oljor. Använd balsamkakan längs med längder och toppar för att få ett hårsvall som är lättare att kamma och reda ut.

Denna balsamkaka är extremt dryg och även om Foam Accessories utformat schampokakorna för att fungera helt utan balsam kan det ändå vara skönt med en balsamkaka, framförallt om man har väldigt torrt hår – eller väldigt långt, som jag. Balsamkakan är lite hårdare än schampokakan och man får blöta den några gånger och sen fördela den mjuka oljan som bildas över längderna. Kamma igenom med händerna och låt verka en minut. Skölj därefter ut och torka. Resultatet blir ett perfekt hår och för mig håller det utan att överdriva en vecka. Har du precis kommit ur det vanliga schampoträsket kan ditt hår behöva en liten omställningsperiod, men håll ut!

Ocean Waves schampokaka – för lockigt hår

Forest Treat Balsamkaka är speciellt utvecklad för torrt och skadat hår. Du blöter upp balsamkakan med lite vatten och då bildas en lyxig kräm som återfuktar och reparerar ditt hår. Vårdande kakaosmör tillsammans med sheasmör, arganolja och ricinolja ger ditt hår näring och hjälper ditt hår att återfå sin glans och elasticitet. 

Foam Accessories rekommenderar att man använder denna balsamkaka på extremt torrt och slitet hår till dess att håret återställts och du kan gå över till att använda enbart schampokakan. Balsamkakan är lite hårdare än schampokakorna och mycket dryg. Tillsammans med schampokakan i samma serie gör denna balsamkaka dotterns extremt torra och trassliga hår mycket lättare att reda ut. Hon behöver verkligen ordentliga vårdande produkter med rena ingredienser för att inte hela håret ska bli en enda trasslig boll. Jag har tidigare ofta fått säga till henne att antingen kämpar vi med hårkamningen eller så får jag klippa av håret, så det är verkligen uppskattat med allt som kan underlätta utredning och kamning av hennes hår!

Forest Treat Schampokaka – reparerande och återfuktande

Denna härliga schampokaka doftar av exotiska bär och choklad. Håret får njuta av oljor direkt från naturen: kokosolja, olivolja och kakaosmör. Ricin- och arganolja smörjer ditt hårstrå med fukt och ger elasticitet. Forest Treat schampokaka är tillverkad av naturliga ekologiska oljor som ger rengör ditt hår samtidigt som de återfuktar. Detta är perfekt för väldigt torrt hår. Dotterns hår är extremt torrt – jag menar extremt. Denna, tillsammans med balsamkakan i samma serie, har fungerat väldigt bra för henne.

Forest Treat Balsamkaka – torrt och slitet hår

Forest Treat Balsamkaka är speciellt utvecklad för torrt och skadat hår. Du blöter upp balsamkakan med lite vatten och då bildas en lyxig kräm som återfuktar och reparerar ditt hår. Vårdande kakaosmör tillsammans med sheasmör, arganolja och ricinolja ger ditt hår näring och hjälper ditt hår att återfå sin glans och elasticitet. Foam Accessories rekommenderar att man använder denna balsamkaka på extremt torrt och slitet hår till dess att håret återställts och du kan gå över till att använda enbart schampokakan.

Balsamkakan är lite hårdare än schampokakorna och mycket dryg. Tillsammans med schampokakan i samma serie gör denna balsamkaka dotterns extremt torra och trassliga hår mycket lättare att reda ut. Hon behöver verkligen ordentliga vårdande produkter med rena ingredienser för att inte hela håret ska bli en enda trasslig boll. Jag har tidigare ofta fått säga till henne att antingen kämpar vi med hårkamningen eller så får jag klippa av håret, så det är verkligen uppskattat med allt som kan underlätta utredning och kamning av hennes hår!

Macchiato Schampokaka – normalt till fett hår

Har du normalt eller kanske lite fett hår? Då är detta en vårdande och balanserande schampokaka för dig. Macchiato schampokaka rengör skonsamt och hjälper hårbottens balans att återställas. Den skonsamma rengöringen hjälper till att motverka fett hår samtidigt som den ger ditt hår lyster och volym. Noga utvalda ekologiska oljor balanserar och ger lyster och näring. Och du kommer att dofta kaffe och karamell!

Sport Schampokaka

En smidig och snabb lösning för dig som tränar mycket. Schampokaka och tvål i ett. Passar alla hårtyper och har en unisexdoft som för tankarna till havet. Innehåller ekologiska vårdande oljor som ger ditt hår allt det behöver samtidigt som den ger maximal återfuktning till huden. Jag upplever att det är smart att ha med denna till exempelvis gymmet. Man behöver dock något att lägga den i efteråt så att den inte kladdar ner väskan. För mig har pappasken schampokakan levererades i funkat fint till det, men kanske vill du hitta en annan lösning?

TESTPROFFS TYCKER

Vad tycker vi om Foam Accessories?

Vi har verkligen uppskattat dessa lyxiga schampokakor och önskar att fler skulle gå över till dessa. Du slipper starka tensider, du slipper konserveringsmedel och dessutom behövs ingen plast. Transporter kan också minskas eftersom de tar minimalt med plats – det är miljömässigt dumt att frakta runt en massa vatten i standardschampoflaskor. Dessutom är schampokakorna från Foam Accessories extremt dryga, jag är själv förvånad över hur dryga. På bilden med de vita schampokakorna i trätvålfatet har jag använt båda ett par gånger vardera – och de ser helt nya ut!

Saker som vi gillar

Saker som kunnat varit bättre

VÅRT BETYG

Vårt omdöme

92
Prisvärdhet
8
Kvalitet
10
Användarvänlighet
9
Design
9
Hållbarhet
10
Foam Accessories omdöme​

Foam Accessories får höga betyg av Testproffs. Vi uppskattar de väl genomtänkta, handgjorda produkterna som är dryga, miljövänliga och faktiskt väldigt bra för ditt hår! Detta är schampokakor framtagna med kärlek, handgjorda här i Sverige. De har en storsäljande schampokaka för vågigt eller lockigt hår men också för dig med känslig hud eller dig med fett hår som behöver balansera hårbotten. Tänk vilken bra effekt på miljön vi skulle få om alla slutade med traditionellt schampo i plastflaskor, med SLS och parabener och så vidare. Vi uppskattar företag som Foam Accessories som gör något som är bra för oss – samtidigt som det är bra för vår miljö!

9.2
VÅRA TEST
Hur gick testet till?
SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

TESTAT AV
Hanna
Hanna

Hanna är Testproffs självklara expert på allt inom hälsa och välmående. Hon har under flera år utforskat alla produkter inom området med en evigt brinnande iver. Hon är mamma till en tonårskille och en yngre dotter och gillar att spendera aktiv tid i naturen med familjen. Hon granskar därför även produkter inom hushåll, samt sport & fritid.

Andra omdömen
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.