Stavmixer – Bäst i Test 2024

Se till att den bästa stavmixern finns i ditt kök! Vi har korat stavmixer bäst i test och har funnit flera modeller som imponerar med fina egenskaper. Läs vår guide och ta del av våra tips för att hitta den bästa modellen för dina behov.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
InfinyForce Pro Stavmixer

InfinyForce Pro Stavmixer

5/5
PRISVÄRD
Create 5 Stavmixer

Create 5 Stavmixer

4.8/5
BÄST PREMIUM
QuickChef Stavmixer

QuickChef Stavmixer

4.9/5

Jämför bästa stavmixern

Det är väl värt att ta en titt på de stavmixers som vi har sållat ut. Efter att ha testat och jämfört så fann vi modellerna som lever upp till sina beskrivningar. Den bästa stavmixern är den som kommer att passa din matlagning och budget. Ta del av våra tips och vår köpguide för att säkra dig om att hitta rätt handmixer för ditt kök!

TestProffs Logotyp Header

Vilken stavmixer är bäst i test?

Bästa stavmixern är InfinityForce Pro som kombinerar kraften från den pålitliga motorn med skarpa blad. Vi gillar formen på denna stavmixer och tycker dessutom att den har riktigt användbara tillbehör. Om du vill ha det allra bästa så är detta ett enkelt val.

Det finns förstås fler stavmixrar som kan anses vara de allra bästa. Vad som blir bäst för dig kommer att bero på dina specifika behov och din budget. Här kan du läsa mer om de bästa stavmixrarna för att finna den som stämmer väl överens med dina krav. Ta också del av vår guide med tips och råd!

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer

Det är egentligen inte alls komplicerat att välja den bästa stavmixern. Du behöver i grund och botten bli medveten om hur du ska använda din handmixer och vilket resultat du vill få med den. Vi måste dock säga att det därefter kan bli lite svårare tack vare en uppsjö av märken och modeller att välja från.

Då kan du förstås ta en titt på vår lista med de allra bästa modellerna inom olika segment som premium och budget. Men innan du gör det bör du ha följande punkter i åtanke:

Vad är det du ska mixa med din stavmixer?

Om det handlar om såser och soppor så kan du klara dig fint även med en svagare stavmixer. Men då det rör lite tyngre uppdrag som frusen frukt och råa grönsaker så krävs det mer kraft.

Tänk igenom vad du ska mixa och hur ofta. Personer som ständigt blandar, vispar och hackar med handmixrar behöver ett gott ergonomiskt stöd såväl som god motorkraft. När du vet med dig att du kommer att stå och mixa i flera minuter i sträck så duger det ju inte med en modell som klarar max 30 sekunder utan paus.

Budget – Ett skäligt stavmixer pris för dig

Hur mycket får stavmixern kosta? Det bör du vara väl medveten om när du väljer. Vi har valt ut riktigt bra modeller inom olika prisklasser. Tänk dock på att den billigaste stavmixern inte kommer att ge samma stöd som dyrare modeller med tillbehör och viktiga effekter. Oavsett vilken prisklass du väljer så bör du vara väl insatt i vad du får för pengarna.

Hantering, rengöring och förvaring

Det bör vara enkelt att använda en stavmixer. Det här är en produkt som egentligen inte ska kräva några särskilda studier för att förstå. Tryck på knappen och mixa. Så enkelt bör det vara.

Dessutom ska du välja en mixer som är lätt att hålla ren och som inte förstörs av disk och förvaring. Det kan vara klokt att beakta mixerns mått såväl som den plats delarna kommer att ta så att du vet var setet får bo då det inte är i bruk.

VÅRT TEST

Såhär testade vi produkterna

Vi har testat stavmixers hands on för lite olika uppgifter. Detta för att ge en rimlig och rättvis bild av varje modells förmåga.  Med ett varierat testteam har vi fått ett varierat test. Vi har inte bara blandat soppa och potatismos vilket är viktigt för att ge dig en bra bild av vad de utvalda handmixrarna klarar av.

Vi har:

Testat och jämfört

Vi har testat och jämfört stavmixrar med varandra. Även billiga modeller med färre funktioner har jämförts med dyrare varianter med tanke på saker som skärpa på knivblad och ergonomi.

Genom att blanda saker som soppa med olika modeller har vi snabbt fått en god uppfattning om förmåga och resultat. Vi har förstås tagit hänsyn till huvudsyftet med varje handmixer. En viktig punkt i vårt stavmixer test var att se hur väl varje modell levde upp till sin produktbeskrivning.

Sett noga på funktioner och egenskaper

Vi har också noga gått igenom varje stavmixermodells funktioner och egenskaper med frågor som:

  • Blir det skakigt med turboeffekt?
  • Går detta plocka isär delarna?
  • Går det att diska i maskin?
  • Hur enkelt är det att justera hastighet?
  • Hur ser tillbehören ut?

Jämfört vårt test med användaromdömen

Även om vi är flera som har testat och synat de utvalda stavmixrarna i sömmarna så finns det givetvis ett behov av en större bild med fler användaromdömen. Många av de bästa stavmixrarna säljs över hela Europa och i andra delar av världen.

Vi har sett på användaromdömen på flera olika språk för att se om dessa stämmer väl överens med vår uppfattning. På detta vis har vi även funnit nya vinklar och frågor som vi inte tänkt på vilket kan vara en stor hjälp för dig när du använder vår guide för att finna den bästa stavmixern för dig!

Rimliga förväntningar

Sist men inte minst så måste vi säga att vi med vårt test har försökt att ha rimliga förväntningar. Med tanke på pris och märke så har vi ställt kraven högre eller lägre. Detta återspeglas också i vår guide där vi tydligt nämner när en stavmixer är enkel men har god funktion så att du får en korrekt uppfattning om prisvärdheten.

Bäst i test

1. InfinyForce Pro Stavmixer

Testproffs - Bäst i test 2024
InfinyForce Pro Stavmixer
5/5

Fördelar

Nackdelar

InfinityForce Pro är en stark stavmixer

Om du vill ha en handmixer som har gott om kraft men som inte känns tung och svår att använda så är InfinityForce Pro ett bra val. Motorn på 1200 watt gör att du kan mixa allt från sås till frusen frukt. Bladen är mycket skarpa och har en beläggning av titan.

Faktum är att bladen på mixern erbjuder det som kallas för Powelix-teknologi. Detta innebär att du får en optimal skärvinkel. Vi märkte att detta ger särskilt krämig konsistens vilket är underbart när du vill mixa till en smoothie.

Riktigt bra tillbehör som du får god användning av

När vi gick igenom tillbehören så blev vi riktigt imponerade. I grund och botten så kan ju en stavmixer som vinner bäst i test vara helt utan tillbehör men vi kan inte sticka under stol med att det är bra att få bägare, visp, minihackare och tillbehör för att göra barnmat med.

Handtaget har god ergonomi vilket är viktigt när du ska mixa lite hårdare ingredienser som frusen frukt. Hastighetsinställningen är steglös och här måste vi nämna att vi tyckte att det var lite svårt att ha koll på exakt hastighet. Du trycker på knappen hårdare för att öka hastigheten och det kräver lite invänjningstid.

Bästa återförsäljare

Obhnordica.se

2. Create 5 Stavmixer

Testproffs - Prisvärd 2024
Create 5 Stavmixer
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Create 5 är en billig stavmixer med god kvalitet

Om budgeten är mindre så kan det finnas goda skäl till att satsa på en Create 5 från Electrolux. Electrolux är ju ett säkert märke och denna mixer har utrustats med TruFlow tekniken som förenklar blandandet. Det hela går ut på att bladen har optimerats för att ge bättre blandning.

När vi testade så tyckte vi att det låg bra nära vår testvinnare men det ska ju sägas att watten är lite lägre. Om du vet med dig att du behöver den optimala kraften och blandningsförmågan så hade vi rekommenderat InfinityForce istället.

En bra stavmixer för flera behov

Med denna stavmixer kommer det en bägare såväl som minihackare och visp. Detta kan anses vara standard bland bättre stavmixrar. Tillbehören täcker gott och väl för de flesta behoven.

Vi skulle vilja säga att detta är god kvalitet men en enklare modell som du kan bli riktigt nöjd med. Priset är minst sagt skäligt för vad du får så du tar ingen större chansning med Create 5 stavmixer från Electrolux.

Bästa återförsäljare

Electrolux.se

3. QuickChef Stavmixer

Testproffs - Bäst Premium 2024
QuickChef Stavmixer
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

QuickChef stavmixer är nära perfektion

Det här är en stavmixer som kommer mycket nära perfektion. Vi har svårt att hitta några egentliga minus. Hade den varit sladdfri så hade det varit tal om stavmixern för alla sammanhang och platser. 

Sladden är dock väl tilltagen vilket vi gillar när vi testar på en bänk där det bara finns ett uttag på väggen. Turboeffekten fungerar väldigt bra utan att det blir skakigt i handen. Vi tycker också att denna stavmixer har en fin form att hålla i. Du tar dig enkelt igenom en frusen frukt som ska bli smoothie!

Enkel användning och rengöring

Du behöver verkligen inte läsa instruktionerna för att komma igång. Knapparna är tydliga och du har alla de tillbehör som behövs för de vanligaste uppgifterna med stavmixer. Vi tycker också om att bägaren är väl tilltagen så att du kan använda den för allt från smoothie till en slät soppa.

Skaftet är enkelt att plocka av och göra rent. Handdisk är att rekommendera men det är klart att det går att lägga in knivdelen i diskmaskinen om du vill det. Var dock försiktig med hanteringen för det rör sig om riktigt vassa blad!

Bästa återförsäljare

Obhnordica.se

4. Stavmixer 4i1 1000W

Stavmixer 4i1 1000W
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

En enkel men praktisk stavmixer

För dig som är på jakt efter en billig stavmixer som gör enklare jobb så kan denna vara ett bra val. Vi testade och kände genast att det rör sig om mindre kraft än vad de bästa stavmixrarna bjuder på men det fungerar.

Du kan använda denna stavmixer för flera moment som att vispa, blanda, hacka och mixa. Hastigheten är enkel att justera och det finns ett pulsläge. Bladen är rostfria så du kan diska i diskmaskin om du vill.

Vassa blad i rostfritt stål

Vi tycker att bladen håller en god skärpa men inser att kraften ändå inte riktigt räcker till de mesta avancerade uppgifterna. Med detta sagt så är det dock så att denna handmixer fungerar alldeles utmärkt för vanliga uppgifter som att mixa soppan eller göra mos av kokade grönsaker.

Tillbehören är precis vad som kan tänkas behövas med visp, liten hackare och blandningsskål. Dessutom har skålen plats för 800 ml vilket är väl tilltaget och mycket användbart. Designen är kompakt men inte ergonomisk så detta är ett bra val för mer sporadisk användning där du ändå inte kommer att bli särskilt trött i handen av att mixa.

Bästa återförsäljare

Tostarp.se

5. Super Mix Pro Stavmixer

Super Mix Pro Stavmixer
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Super Mix Pro är enkel att använda

Det råder inga tvivel om att detta är en stavmixer som är enkel att använda. Du förstår på ett intuitivt sätt hur du ska göra. Det är bara att sätta på skaftet och börja mixa. Vi insåg att 400 watt motor innebär att mixern inte är gjord för de hårdaste matvarorna.

Men för kokta grönsaker och avokado fungerade det riktigt bra. Perfekt för barnmaten och guacamolen. Om din tanke med en stavmixer är att göra puréer, blanda soppan och enklare uppgifter som inte kräver så mycket kraft kan denna modell fungera helt okej.

En robust stavmixer för ett lågt pris

Vi blev glatt överraskade över hur robust handmixern är trots sitt låga pris. Även då du kör turbo så skakar det inte nämnvärt. Detta gäller för enklare saker att mixa. När vi försökte med riktigt hård frusen frukt och is så var det inte lika smidigt.

Kannan för att mixa i är aningen mindre än vad vi har sett för andra mixrar men den har fördelar som ett smidigt silikonlock att täta till med. Du får också en liten minihackare som fungerar alldeles utmärkt för saker som lök.

Bästa återförsäljare

Obhnordica.se

6. Create 4 Stavmixer

Create 4 Stavmixer
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Create 4 är god kvalitet från Electrolux

Det här är en enklare handmixer som kan fungerar fint för såsen eller soppan. Electrolux har utrustat Create 4 med sin TruFlow-teknik. Detta innebär att mixerbladen har en design som gör att du får ett krämigt och fint resultat.

När vi testade att göra barnmat på kokade rotfrukter så var det enkelt. Mixern klarar utmaningen galant och du får en jämn fin konsistens på kort tid. Det ska dock sägas att du bara har en hastighet och turbo. Men för enklare uppdrag som sås eller soppa så behöver du knappast mer.

Bra och giftfria material

Det är bra att knivarna och deras skaft är gjorda av rostfritt stål som inte släpper loss några gifter i varm soppa. Plastdelarna är också BPA-fria så att du slipper oroa dig. Du kan mixa direkt i bägaren men den är lite mindre så för soppa tycker vi att det fungerar bäst direkt i grytan.

Det här är en mixer som kan rekommenderas för dig som mest behöver handmixern för soppor, såser, puréer och pesto. Den blandar effektivt men som vi sagt lite svagare jämfört med modellerna som har en högre effekt på motorn.

Bästa återförsäljare

Electrolux.se

7. Rubicson Stavmixer

Rubicson Stavmixer
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Den enklaste stavmixern du kan hitta!

Ibland vill man ha så enkelt som bara möjligt. Inte bara för att detta givetvis innebär ett lägre pris. Om du inte har lust att betala extra för tillbehör eller en motor som kan ta sig igenom läder och is så kan en Rubicon stavmixer räcka alldeles utmärkt.

Den försöker inte låtsas vara världens bästa stavmixer men för dig som faktiskt bara behöver blanda lite mjukare mat då och då så kan den ju vara det. Var dock medveten om att du inte kommer att få det slätaste av resultat. Det blir malet men inte så mycket mer än så.

Lätt att använda och rengöra

Ett stort plus med denna stavmixer är att den är så pass enkel att använda. Du får två hastighetsnivåer att välja mellan. När du är klar är det bara att plocka av skaftet med knivarna för att diska. Detta kan du göra i diskmaskin.

Kabeln är cirka 1 meter lång vilket räckte gott och väl för oss när vi testade. Vi hade rekommenderat denna mixer för dig med mycket liten budget och behov av att blanda enklare saker som såser och milkshakes. Var dock medveten om att du inte kan köra mixern längre än 30 sekunder i sträck utan avbrott!

Bästa återförsäljare

Kjell.com

8. ESGE stavmixer P 200 Profi

ESGE stavmixer P 200 Profi
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Unold ESGE stavmixer erbjuder hög kvalitet

Vi ställde oss minst sagt tveksamma till denna stavmixer då vi såg på watt och pris. Kan en stavmixer på 200 watt verkligen mäta sig med modellerna som ligger på omkring 1000 watt? Svaret på den frågan är både ja och nej.

Det här är en robust stavmixer som är utvecklad för att hålla för evigt. Så om din plan är att för evigt blanda mjuka såser och soppor så kan du ha hittat rätt. När vi testade på en halvkokad grönsakssoppa blev vi positivt överraskade, det blev så slätt och krämigt!

Smarta tillbehör med unik design

Du får visp fast att det inte ser ut som en traditionell visp. Tillbehören är skivor som kan användas för blandning och vispning. Vi testade vispskivan på ägg och fick fram perfekt äggvita för marängen på under 30 sekunder!

Detta är en bra stavmixer för att vispa ägg och grädde, potatismos och soppor. Den är enkel att använda och att hålla ren. Priset är högt men då ska vi komma ihåg att detta är en stavmixer med löftet om att hålla för evigt. När vi ser på äldre recensioner online så verkar detta också vara ett löfte som infrias.

Bästa återförsäljare

Lusini.com

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av stavmixer bäst i test

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

InfinyForce Pro Stavmixer 
(Bäst i test)

1190 kr

Rek. återförsäljare

Create 5 Stavmixer (Prisvärd)

995 kr

Rek. återförsäljare

QuickChef Stavmixer
(Premium)

1399 kr

Rek. återförsäljare

Stavmixer 4i1 1000W

831 kr

Rek. återförsäljare

Super Mix Pro Stavmixer

399 kr

Rek. återförsäljare

Create 4 Stavmixer

629 kr

Rek. återförsäljare

Rubicson Stavmixer

199

Rek. återförsäljare

ESGE stavmixer P 200 Profi

3113 kr

Rek. återförsäljare

OM STAVMIXER

Stavmixer köpguide

Om du inte har köpt ny stavmixer på flera års tid kan du bli positivt överraskad av utvecklingen inom detta segment. Priserna blir allt bättre för kvalitet som också förbättras. Numera kan du använda en handmixer i likhet med en större matberedare fast för mindre och enklare matlagningsuppdrag förstås.

Vad är en stavmixer?

En stavmixer kan också kallas för handmixer och är en form av liten matberedare som du håller i handen. I botten sitter det knivblad som kommer att rotera och på så vis blanda och skära det som du sätter ner mixern i.

Det går att använda olika munstycken för en stavmixer så att du kan använda den för att vispa med eller för att hacka. På handtaget sitter det knappar som du styr intensitet för blandning med.

Vad är det för skillnad på blender och en stavmixer?

En blender är en större köksmaskin som är självgående. Den kräver mer plats och kan ha många olika program för matlagningsuppgifter. Med detta sagt så kan det absolut vara så att du kan använda stavmixern i likhet med en blender för att till exempel få en slät och fin soppa eller göra sås.

Det finns numera stavmixers som har styrka som påminner om en blender.  Men det kommer ju aldrig att bli samma sak när du håller mixern i handen och riktar den ner i en skål. Fördelen med en handhållen blender är förstås flexibiliteten och möjligheten att snabbt blanda utan att först behöva skruva ihop en massa olika delar.

Vilken stavmixer är bäst?

Det beror på dina behov och hur ofta du blandar med mixer. Märken som Electrolux har flera fina modeller och så finns det mindre kända märken som också står bakom stjärnor på mixerhimlen.

Vi föreslår att du först benar ut vilket stöd du behöver få från din mixer för att sedan komma fram till bäst stavmixer för dig. De vi listar i vårt bäst i test är alla bra val men du får ut mest av modellen som har egenskaperna du faktiskt har behov av.

Vilken kraft behövs i en stavmixer?

Kraften beskrivs ofta i watt vilket i grund och botten handlar om hur stark motorn är. För enklare blandningar av såser och mjukt grönsaksmos bör det fungera fint med lägre watt. När du ska göra smoothies med frusen frukt är det inte så dumt att komma upp på nivåer på 800 watt och mer.

Men det är viktigt att förstå att det inte bara hänger på watten. När en stavmixer har utvecklats med smart teknik för knivbladen så är det också något som kan påverka hur enkelt det blir att mixa. Under vårt stavmixer test så lärde vi oss att det faktiskt finns väldigt bra modeller som har lägre watt men som ändå blandar på ett helt fantastiskt vis tack vare unik design.

Vad är skillnaden mellan dyr och billig stavmixer?

Den största skillnaden ligger i kraft och funktion. Dyrare stavmixers är gjorda för att kunna blanda och hacka hårdare matvaror. En billig stavmixer kan vara gjord av kvalitetsmaterial men är för det mesta till för lite enklare uppgifter som inte kräver stor motorkraft eller särskild bladdesign på knivarna.

Dessutom kan dyrare handmixers har tillbehör som gör att du kan använda mixern för mer än att blanda. Det kan röra sig om ett eller flera tillbehör som också kan ha högre eller lägre kvalitet vilket återspeglas i priset.

FAQ
Vanliga frågor

Stavmixers används först och främst för att blanda och vispa med. Denna handmixer passar bra för att blanda smoothies, vispa grädde, förbereda kaksmet och göra potatismos eller kakdeg. Dessutom kan du göra sås, dressing och dip med en handmixer.

Ta alltid en titt på motorkraften som mäts i watt och hur enkel mixern är att använda. Dessutom bör du ta en titt på hur du kan variera hastighet och om det finns funktioner som turbo och puls. Du ska också se på de tillbehör du får med mixern. Om du vill vispa grädde med din stavmixer så ska den komma med en visp.

Det finns handmixers som kommer med degkrokar men detta är inte ett måste