Skrivare – Bäst i Test 2024

Om du är på jakt efter bästa skrivaren så är du på rätt plats! Vi har testat skrivare bäst i test för att se vilka skrivare som håller måttet. Resultatet är en topplista med de allra bästa modellerna för hemmakontoret. Läs även vår guide för att välja bästa printern för dig.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024

Epson EcoTank ET-2812

4.9/5
PRISVÄRD

Canon Pixma TS5150

4.5/5
BÄST PREMIUM

Brother MFC-J6540DW

4.9/5

Jämför skrivare för hemmakontoret

Det kan bli plågsamt på hemmakontoret när det inte finns en väl fungerande skrivare. Då du ska byta ut den gamla skrivaren som har gjort sitt eller investera i din första printer är det väl värt att jämföra för att få den allra bästa modellen. Ta en titt på våra testvinnare och välj skrivare bäst i test med egenskaperna som du är ute efter!

TestProffs Logotyp Header

Vilken skrivare för hemmakontoret är bäst i test?

Bästa skrivaren för hemmakontoret är 2024 är bläckstråleskrivaren Epson EcoTank ET-2812 som frigör dig från behovet av bläckpatroner. Denna modell är enkel att hantera och du får väldigt många utskrifter för pengarna. Vi tycker att den passar perfekt för hemmakontoret med en smart form som du får plats med.

Med detta sagt vill vi dock nämna att det finns flera skrivare som kommer bra nära första plats och som också kan förtjäna titeln som skrivare bäst i test. Vad som är bäst för dig kommer ju att bero på dina specifika behov så läs vidare och välj modellen som har egenskaperna som matchar dina krav!

ATT TÄNKA PÅ

Testproffs process för att välja ut den bästa skrivaren till hemmakontoret

För att hitta bästa skrivaren för hemmakontoret har vi sett närmre på populära modeller som får höga betyg i skrivare tester såväl som i omdömen. Det har varit  väldigt viktigt för oss med smidig användning. På hemmakontoret finns det sällan teknisk support att ropa på när det blir för klurigt!

Vi har också sett en hel del på ekonomin. Det ska inte kosta för mycket att skriva ut så ofta som du känner för och dessutom bör skrivaren vara snäll mot miljön. Vi har givetvis sett på andra användares omdömen och kommentarer för att få en bättre bild av varje skrivares kapacitet.

Enkel användning

I dag ska ingen behöva läsa en bok för att förstå hur en skrivare ska användas. Med detta sagt så kan det förstås finnas god anledning till att lära sig lite mer om en modell som kan mer. Vi har gett tummen upp till tydliga användarmanualer och videos som på ett enkelt sätt förklarar hur man skriver ut, scannar och mer.

Uppkopplade skrivare

För oss är wifi och uppkoppling till molnet ett plus. Även ett hemmakontor kan ha behov av utskrifter från olika enheter, inte minst mobiltelefoner. Att kunna skriva ut från molnet är också bra då du kanske vill ta hand om utskriften från annan plats. Vi har ställt höga krav på hemmaskrivarens uppkopplade status!

Utskrifter du har råd med

Hur mycket får varje utskrift kosta? Det har vi diskuterat och svaret beror givetvis på hur din budget ser ut samt vad du ska skriva ut. När vi har testat skrivare har vi jämfört den kvalitet du får för pengarna. Det är inte så att flest antal utskrifter har vunnit. Vi har också sett på kvalitet för varje utskrift och hur snabbt du kan upptäcka att det är dags att byta patron eller fylla på med bläck.

Omdömen och användarkommentarer

Vi vet att det lätt blir subjektivt i skrivare-test. Vi har alla en tanke om hur en skrivare ska fungera och det påverkar hur vi uppfattar nya modeller. För att få en bättre bild av varje printer så har vi kikat på användarkommentarer. Både svenska och utländska. Det har hjälpt oss att upptäcka nackdelar såväl som fördelar som vi kanske inte tänkt på i vårt test.

Skrivare pris

Du kommer att se att vi anger vilka skrivare som är prisvärda i vårt test. Detta betyder inte att de har det lägsta priset. Men en billig skrivare för hemmabruk kan absolut vara otroligt prisvärd. Det här beror ju lite på de funktioner du får och vad du har behov av. Vårt råd är att du funderar lite på vad som är viktigast för dig och hur mycket du kan tänka dig att betala för högre kvalitet och extra funktioner.
Bäst i test

1. Epson EcoTank ET-2812

Testproffs - Bäst i test 2024
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

En bäst i test skrivare från Epson

Du känner kanske igen varumärket. Epson är inga nykomlingar och det är förstås en trygghet. Deras EcoTank ET-2812 skrivare är för dig som vill få riktigt billiga utskrifter. Vi gillar att användningen är så enkel. Förutom en ganska liten skärm så är det verkligen lätt att använda förstå hur skrivaren ska användas.

Bläckflaskorna är gjorda för att du enkelt ska kunna fylla på utan att det blir kladdigt. Du slipper patroner och faktum är att ett set med bläckflaskor kan ge till upp till 4500 svartvita sidor och 7 500 i färg. Detta är ungefär lika mycket som vad 72 bläckpatroner hade gett dig.

En smart skrivare

Vi gillar också att detta är en smart skrivare. Det går att kontrollera den med Epson Smart Panel app från din mobiltelefon. Därmed kan du skriva ut, kopiera och scanna dokument med mobilen och sedan få pappersutskrifter via skrivaren. Felsök och skrivarinställningar kan också skötas med appen.

För dig som gillar skrivare med många egenskaper så kan detta bli ett helt fantastiskt val. Du kan skriva ut fina bilder i färg och med pappersladdning med plats för 100 ark så går det att få mycket gjort utan påfyllnadspauser. Designen är kompakt och du får wifi så att du enkelt kopplar skrivaren till olika enheter.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

2. Canon Pixma TS5150

Testproffs - Prisvärd 2024
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Canon Pixma TS5150 erbjuder enkel användning

Det är svårt att inte gilla Canon Pixma TS5150 och vi ser att många användare känner precis som vi i detta avseende. Det är enkelt att installera och använda skrivaren. Du får helt trådlös utskrift med appen Canon PRINT. På detta vis kan du även scanna dokument med din smartphone.

Vi gillar att det är enkelt att skriva ut via molnet med hjälp av PIXMA Cloud Link som du får via Canon-appen. Det här är en modern skrivare som inte alls känns komplicerad och den har en snygg design som bör passa bra på de flesta hemmakontor. Vi vill dock påpeka att den inte är lika snabb som vårt bäst i test-val.

En användarvänlig skrivare för hemmakontoret

Vi skulle summera detta som en användarvänlig skrivare för hemmakontoret. Det går att välja automatisk dubbelsidig utskrift och dessutom har du kompakt pappersmatning som ger plats för vanligt såväl som fotopapper samtidigt.

Knapparna är smidiga och du kan vinkla panelen så att du ser inställningarna på ett tydligt sätt. Det som vi tyckte var mindre bra med designen är att du måste ha uppsamlingsfacket utdraget för att kunna skriva ut. Det innebär att skrivaren tar mer plats och det kommer att få betydelse var du placerar den.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

3. Brother MFC-J6540DW

Testproffs - Bäst Premium 2024
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Brother MFC-J6540DW för mindre kontor och arbetsgrupper

Det här är en kompakt skrivare som kan fungerar perfekt för ett hemmakontor såväl som för mindre kontor. Brother MFC-J6540DW är kostnadseffektiv med bläck som är billigare, då vi jämför med andra kvalitetsmärken som exempelvis HP.

Vi gillar att skrivaren ger snabb utskrift och det även för dubbelsidiga utskrifter. Dessutom är det väldigt enkelt att installera och komma igång med skrivaren. Den är större och tyngre än enklare skrivare men i gengäld så får du en maskin som känns riktigt stadig och trygg att använda.

Enkel användning och mobilkompatibel

Vi tycker att användningen är enkel och detta bekräftas av omdömen både från svenska och utländska användare. Du har både trådlös och trådbunden anslutning och det går att använda mobil app för smidigare utskrifter.

Papperskapaciteten är högre än för mindre skrivare vi har med på vår topplista med bästa skrivare för hemmakontor. Om du ständigt blir irriterad över att fylla på med mer papper så kan det vara smart med plats för 250 ark.

Bästa återförsäljare

Officeandprint.se

4. Canon Pixma TS3350

4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Canon Pixma TS3350 är god valuta för pengarna

När vi började testa Canon Pixma TS3350 så tyckte vi genast att skrivaren ger god valuta för pengarna. Det rör ju sig om en väldigt billig skrivare. Kvaliteten på utskrifterna är god och dessutom får du fina funktioner som kan passa mycket bra för dina behov hemma såväl som på ett mindre kontor.

Skrivaren har både scanner och kopiator och är enkel att installera. LCD-skärmen gör det enkelt att använda och underhålla skrivaren. Med trådlös anslutning är det också smidigt att göra utskrifter från olika enheter.

Är detta ett bra val för dig?

Om du har en begränsad budget och inte behöver en skrivare som klarar av många utskrifter på kort tid kan detta fungera. Det du måste vara medveten om är att det inte blir billigt med underhåll. Färgpatronerna kostar en bra slant så detta är inte skrivaren för dig som ständigt hanterar krävande fotoutskrifter.

Vi upptäckte också att duplex-funktionen inte är helt automatisk. Du måste manuellt ange att du vill skriva ut både jämna och ojämna sidor. Vi tyckte att det var lite meckigt. På grund av detta och den aningen långsamma utskriftstakten så anser vi att detta kan vara ett bra val för hemmabruk för enstaka tillfällen.

Bästa återförsäljare

Kjell.com

5. Brother MFC-J4340dw

4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Brother MFC-J4340dw är enkel att använda

Det här är en Brothe-skrivare som är lätt att installera och använda. Den har en design som passar bra för hemmakontoret såväl som för ett mindre kontor. Det finns en USB 2.0 port och du kan använda wifi. Notera dock att du inte får en USB-sladd med i paketet.

Om du vill spara papper kan du dra nytta av automatisk duplex-print. Denna modell är snabb och smidig att använda och det går bra att skriva ut från mobila enheter. Vi tycker att LCD-skärmen är aningen liten men det går att läsa av den tack vare tydligt och skarp text.

Utskrifter med god kvalitet

Oavsett om du skriver ut i svartvitt eller färg så kan du räkna med hög kvalitet. Vi har noterat att vissa användare tycker att färgutskrifterna inte riktigt känns så proffsiga. Det bör du beakta om du är särskilt ute efter en skrivare för färgutskrifter.

Vi tycker att den kompakta designen är enkel att hantera och gillar att denna skrivare inte väger så mycket. Detta är en skrivare som ska matas med bläckpatroner. Det betyder att den kan bli lite dyrare i drift än andra bläckstråleskrivare.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av skrivare bäst i test

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

Epson EcoTank ET-2812 (Bäst i test)

5.0

Mellan

Från 2 521 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Canon Pixma TS5150 (Prisvärd)

4.5

Låg

Från 1 617 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Multifunktion Brother MFC-J6540DW (Premium)

4.9

Högt

Från 4 906 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Canon Pixma TS3350

4.5

Låg

Från 799 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Brother MFC-J4340dw bläckstråleskrivare

4.4

Mellan

Från 2631 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

OM SKRIVARE

Så får du den bästa skrivaren till hemmet

Många har behov av någon form av hemmakontor. Inte bara för att kunna jobba på distans eller driva en egen verksamhet. Faktum är att det ofta dyker upp situationer då det kan vara smidigt att ha en egen skrivare som dessutom fungerar som scanner.

För att få den bästa skrivaren för ditt hem så är det viktigt att du blir väl medveten om dina behov och preferenser. Låt oss ta en titt på några frågor du bör ställa innan du väljer en skrivare bäst i test. Med svar på följande punkter blir det lättare för dig att avgöra om du har funnit rätt modell.

Vilka behov har jag och vad är min budget?

En modern skrivare kan göra mer än skriva ut text i svartvitt. För att komma fram till vilka behov du har bör du också bli medveten om vad du kan begära.

En skrivare kan:

 • Fungera som scanner
 • Fungera som fax
 • Skriva ut i flera olika storlekar
 • Skriva ut med fotokvalitet
 • Skriva ut på båda sidorna av pappret
 • Fungera för flera användare

Fler funktioner kan innebära att priset går upp men det behöver inte röra sig om stora skillnader. Om du har en tajt budget kan du alltid börja i den ändan och se vilka modeller och märken som är tillgängliga för summan du kan avvara.

Var också medveten om att kända skrivaremärken kan erbjuda rabatter och kampanjer som till exempel cashback. Det finns alltså möjlighet att köpa en dyrare skrivare till ett bättre pris om du är om dig och kring dig. Dra nytta av rabattkoder och liknande för butiker som säljer skrivare.

ATT VÄLJA SKRIVARE

Vilken typ av skrivare ska jag välja?

För att välja rätt skrivare ska du vara medveten om skillnaderna mellan några vanligt förekommande varianter. Utskriftstekniken påverkar inte bara den kvalitet du får på färg och form. Detta kan också vara något som påverkar kostnaden du har för drift och hur många utskrifter du får med varje patron eller påfyllning av bläck.

Bläckstråleskrivare

En bläckstråleskrivare fungerar genom att spruta droppar av mikroskopisk storlek på pappret. Det här är ett bra val om du behöver utskrifter med fina detaljer och dessutom vill få tillgång till en stor färgpalett. För fotografier och grafik är bläckstråletekniken att föredra.

Bläckstråleskrivare är normalt sett billigare än laserskrivare men de kan ha mycket lägre utskriftshastighet. Detta särskilt om du ska skriva ut större volymer. Du bör också vara medveten om att bläcket kan smeta om arket blir blött så den här typen av utskrifter är inte lika hållbara som de du får med andra typer av skrivare.

Laserskrivare

En laserskrivare fungerar med toner, ett finare pulver, och värme för att bild eller text ska fästa på pappret. Laserskrivare är effektiva och passar bra när det ska skrivas ut stora mängder dokument på kort tid. Dessutom räcker tonerkassetter ofta längre än bläckpatroner eller flaskor med bläck.

Laserskrivare är dock dyrare än bläckstråleskrivare och dessutom kan de vara större och tyngre. Därmed är detta kanske inte ditt bästa val för ett hemmakontor där det inte finns så mycket plats över för en skrivare. Laserskrivaren kan anses vara överdriven för användare med begränsat utskriftsbehov.

Fotoskrivare

Fotoskrivaren kan beskrivas som en specialiserad typ av bläckstråleskrivare. Den är optimerad för att ge fotografiska utskrifter med mycket hög kvalitet. Fotoskrivaren brukar använda fler färger än standard CMYK-skalan inkluderar. Detta ger djupare och livfullare bilder.

Om du vill få riktigt hög bildkvalitet och vill kunna skriva ut på många olika typer av fotopapper kan detta vara ett bra val. Det finns modeller som kan skriva ut direkt från en kamera. Vi måste förstås nämna att utskrifterna blir mycket dyrare än de du får med bläckstråle- och laserskrivare. Både bläck och fotopapper kostar mer.

TYP AV SKRIVARE

Passar laser eller bläck bäst för dina behov?

För många blir det till syvende och sist fråga om att satsa på bläck eller laser. För att välja mellan dessa två bör du fundera lite på din budget såväl som vilken typ av dokument du normalt sett skriver ut.

Laser funkar bättre om du:

 • Skriver ut stora volymer av textdokument som affärsrapporter eller uppsatser
 • Vill ha snabb utskriftshastighet
 • Är ute efter skarp textkvalitet
 • Vill ha lägre kostnad per sida jämfört med bläckstråleskrivare 

Bläckstråleskrivare funkar bättre om du:

 • Ska skriva ut färgdokument och fotografier
 • Behöver behandla ett brett spektrum av pappersmedia
 • Jobbar kreativt med skrivaren
 • Skapar prototyper med hjälp av pappersutskrifter

Vad gäller budget så kostar det normalt sett mindre att köpa en bläckstråleskrivare men över tid så kan vi säga att laserskrivaren har en lägre driftskostnad. Detta särskilt om du skriver ut stora volymer. Tänk också på att en bläckstråleskrivare kan kräva lite mer underhåll som att göra rent skrivarhuvudet samt att bläck kan torka om man inte använder skrivaren regelbundet.

Multifunktion- eller singelfunktionskrivare?

Den allra enklaste skrivaren skriver ut papper med text och bild. Kanske kan du skriva ut i svartvitt och färg. Men det finns förstås skrivare som har många fler funktioner än så. Fundera lite på om du vill kunna få automatisk dubbelsidig utskrift, även kallat för duplex. Kanske skulle det vara bra med en skrivare som dessutom kan användas som scanner.

Här är några funktioner som kan ingå:

 • Scanner
 • Fax
 • Olika pappersstorlek
 • Olika typer av papper
 • Uppkoppling till molnet

För många så är det självklart att välja multifunktionskrivare. Detta särskilt om det känns som en självklarhet att kunna använda skrivaren för att skriva ut texter och bilder med din smartphone. Var dock medveten om att dessa funktioner kan hanteras på lite olika sätt.

Scanning kan fungera med mobilen och inte med en scannerbädd. Det bör du vara medveten om så att du väljer det som känns bäst för dig.

FUNKTIONER

Vilka funktioner behöver du på skrivaren?

För att komma fram till vilka funktioner du behöver på din skrivare så är det förstås bra att vara medveten om när olika typer av egenskaper kan bli bra att ha. Även om du inte måste skicka fax så ofta så är det ju kanon om din skrivare finns där som räddaren i nöden då detta krävs.

Utskrift och pappersstorlek

De flesta kommer långt med skrivare som klarar av A4 och kuvertstorlek. Men det kan ju vara så att du behöver större utskrifter och då ska du se på skrivare med stöd för A5 och kanske större. Dessa modeller finns också för hemmakontoret.

Dubbelsidig utskrift

När du kan skriva ut på två sidor så spar du på papper. Detta är bra rent ekonomiskt såväl som för miljön. Om du satsar på lite dyrare papper av hög kvalitet så är det ju viktigt med sparsam användning. Dessutom kan det vara skönt med kompaktare utskrifter som inte resulterar i en massa onödiga lösblad

Scanner och kopiator

För att kunna skriva ut ett dokument så kan du behöva scanna det. Dessutom är det inte sällan dumt att ha möjligheten att kopiera ett dokument. Allt detta kan du göra med en skrivare som fungerar både som scanner och kopiator.

Detta kan fungera via en app eller direkt med en scannerbädd som finns inbyggd i skrivaren. Även om du kanske inte måste ha scanner och kopiator varje dag är det smart att se till att skrivaren för hemmakontoret erbjuder dessa funktioner.

Färgutskrift

Måste du skriva ut i färg? Detta beror givetvis på vad du normalt sett skriver ut. För vanliga vardagliga behov av textdokument så kan en färgskrivare kännas överflödig. Men så kommer situationerna då du faktiskt vill kunna få utskrifter i färg och då är du glad att denna funktion ingår i din skrivare.

Tänk på att färgskrivare inte alltid innebär att du kan skriva ut foton. Du behöver en mer avancerad modell för att kunna skriva ut grafiskt material av hög kvalitet. Var med andra ord medveten om hur avancerade färgutskrifter du är ute efter när du väljer din färgskrivare.

TEKNISKA DETALJER

Tekniska detaljer som skiljer skrivare åt

Utöver funktioner så finns det många tekniska detaljer som skiljer skrivare åt. För att välja bästa skrivaren för dig så är det smart att vara insatt i följande tekniska detaljer.

Upplösning på utskriften

Upplösningen beskrivs som DPI som står för dots per inch och visar hur många bläck-punkter en skrivare kan producera på en tum papper. Högre DPI betyder att du får finare detaljer och skarpare bilder. Detta är förstås mycket viktigt om du ska skriva ut foton och grafiska dokument. Bläckstråleskrivare har som regel högre upplösningskapacitet än laserskrivare.

Utskriftshastighet

Hur många sidor får du per minut (sidor/ppm)? Hur fort det går kommer att bero på saker som typ av dokument (text eller bild), pappersstorlek och vilken typ av skrivare du använder. Högre ppm-värde är samma sak som snabbare utskrift. Laserskrivare brukar vara snabbare än bläckstråleskrivare.

Anslutningsalternativ

Det är förstås viktigt att ta en titt på hur du kan ansluta skrivaren till datorer och nätverk. Detta kommer ju att påverka hur den kan integreras med de enheter som används och fungera smidigt i arbetsflöden.

Wifi är i stort sett standard men ta inte USB och Ethernet anslutning för givet. Ibland kan det ju vara bra att helt enkelt kunna använda en sladd för att koppla din enhet till skrivaren. Wifi är mycket bra när du vill slippa fysiska sladdar och dessutom vill kunna skriva ut från mobila enheter.

Bluetooth-anslutning är mindre vanligt men kan förekomma. Detta kan vara en fördel för en direkt utskrift från kompatibla enheter då du inte vill behöva ansluta till ett wifi-nätverk.

FAQ
Vanliga frågor

Det finns gott om skrivare bäst i test men som du antagligen inser så kommer den bästa skrivaren vara den som får höga betyg och som har funktionerna som du är ute efter. Vi anser att Epson EcoTank ET-2812 är bäst bläckstråleskrivare för hemmakontor.

Laserskrivare är mycket billiga i drift men numera kan du även välja billiga bläckstråleskrivare som fungerar med flaskor som kan fyllas på. De kan också vara kostnadseffektiva då behovet av att köpa nya patroner minskar.

Om du mest skriver ut textdokument och behöver stöd för stora volymer kan det vara klokt att satsa på laserskrivare. Om du vill ha en skrivare med gott stöd för grafiska utskrifter och foton är bläckstråleskrivaren ett bra val.

Du får räkna med omkring 2000 kronor och mer för en bra skrivare för ditt hemmakontor. I varje fall om du vill ha något som håller god kvalitet och ger kostnadseffektiv användning. Ibland kan det bli billigare och det särskilt om du köper under rea-tider.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.