Proteinpulver – Bäst i test 2024

Kraftfullt, nyttigt med god smak. Finns det ett proteinpulver som ger ett maxat stöd och smakar gott? Det har vi tagit reda på genom att testa ledande märken och några bubblare. Resultatet är flera proteinpulver bäst i test inom olika segment så att du kan hitta det som kommer att passa dina behov allra bäst.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Proteinpulver Whey Protein Aware 900g

Whey Protein
Aware 900g

5/5
BÄST PREMIUM
Proteinpulver Vassleprotein Vanilj 750 gram Holistic

Vassleprotein Vanilj 750 gram Holistic

4.9/5
BÄSTA VEGANSKA
Proteinpulver Ärtprotein 750g Holistic

Proteinpulver Ärtprotein 750g Holistic

4.9/5

Jämför bästa proteinpulvret

Innan du köper en hel dunk med proteinpulver för flera hundra kronor vill du veta att det här är en investering som kommer att löna sig. Med rätt produkt så får du den skjuts du behöver oavsett om det gäller att bygga muskler eller snabbare viktnedgång.  Vi har listat bästa proteinpulver med tanke på olika behov av innehåll och smak. Läs även vår guide för att komma fram till vilken typ av pulver du är på jakt efter.

TestProffs Logotyp Header

Vilket proteinpulver är bäst i test?

Bästa proteinpulver 2024 är Aware Whey Protein som tillverkas i Sverige och erbjuder en perfekt konsistens utan klumpar. Vi tycker att smaken är god och att det är väldigt bra att det finns olika smaker. Dessutom är ju detta pulver särskilt anpassat för dig som är känslig mot laktos.

Men det finns flera alternativ som tävlar om första platsen som proteinpulver bäst i test och vi tycker att du ska se igenom hela vår lista. Vi har även tagit med veganska alternativ och proteinpulver i olika prisklasser så att du kan finna varianten som kommer att stämma väl överens med dina behov just nu.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du som användare väljer bästa proteinpulver

Numera finns det så gott om proteinpulver att det kan kännas svårt att välja. Med så många val och smaker kan du ju undra vad som är viktigast. När vi genomförde vårt proteinpulver-test så insåg vi exakt vilka frågor som bör ställas innan beställning.

Du kan ju enkelt får värden för hur mycket protein varje portion ger dig och dessutom kan du alltid ponera innehållet både vad gäller ämnen och hur produktionen har gått till. Vad gäller smaken får vi säga som det är, den är ju som baken.

Innan du köper ett proteinpulver ska du ponera följande:

Syftet med proteinpulvret

Varför ska du använda ett proteinpulver? Anledningen kommer helt klart att påverka vad du har behov av. 

Några exempel:

Det går förstås också att använda proteinpulver för att du tycker att det är ett bra sätt att få i dig mer protein som en del av din kosthållning och träning. Men försök att reda ut vad du är ute efter så att du får ett pulver som bäst motsvarar dina förväntningar.

Ingredienser – naturliga, kolhydrater, svensktillverkat…

Om du kör på periodisk fasta, äter gräsuppfött kött och undviker alla kemiska ämnen som inte finns naturligt i växter och djur så har du ju samma krav på ditt proteinpulver. Ta en titt på hur det har tillverkats och med vilka råvaror. Se över innehållslistan och försäkra dig om att du upplever att innehållet är i enlighet med dina önskemål.

Här kan det också vara viktigt att betänka det där med kolhydrater. Särskilt om du vill gå ner i vikt och försöker minska intaget av glukos. Ett proteinpulver kan ha mer eller mindre socker. Du får se på innehållsförteckningen för att veta med säkerhet.

Hur enkel är användningen?

Ta reda på hur du kan använda pulvret. Om det enbart är för shakes är det förstås viktigt att du inte behöver skaka armen ur led för att få en klumpfri shake. Sedan kan det vara av intresse att se om det går att blanda med vatten, mjölk, juice och kanske annat, som gröt eller bakverk.

Om du är en person som tycker om att variera ditt intag bör du välja ett pulver med protein som är flexibelt. Det bör vara kompatibelt med allt från vatten till overnight oats. Denna information får du i produktbeskrivning men också via användarkommentarer som visar hur pulvret används och om det fungerar bra.

Smaker som du trivs med

Äpple med mint och ett stänk av kola kanske låter gott men betänk att du ska använda detta pulver varje dag i många veckors tid. När det kommer till smak så är det svårt att gå på vad andra tycker. Om många säger att det smakar gott och det rör sig om en rätt så universell smak så är chansen god att du känner likadant.

Vårt råd är att vara lite försiktig med smaker som låter häftiga men som i verkligheten kan bli alltför intensiva. Om du köper en större förpackning är det alltid klokt att välja en klassisk smak som du vet att du kan trivas med.

Ett rimligt proteinpulver pris

För det bästa proteinpulvret kan du betala mer men inte hur mycket som helst. Inte ens ekologiska pulver med bästa smaken kostar en förmögenhet. Räkna inte bara på vad påsen eller burken kostar. Betänk vad varje portion kommer att kosta dig och om du tycker att det är rimligt.

VÅRA TEST

Så här valde vi ut proteinpulver

Vi satte oss ner för att diskutera våra testpunkter innan vi ens ställde upp aktuella pulver på bordet. Det var viktigt för oss att alla var införstådda med olika användningsområden och olika krav. Om du vill ha bästa proteinpulvret för muskelbygge så kommer du ju att se på faktorer som skiljer sig en del från den som vill ha ett pulver som kan bromsa åldrande och minska värk i leder.

Vi satte fokus på:

Vad proteinpulvret är till för
Detta var alltid vår första fråga. För pulver som ska användas ofta och länge var vi mycket striktare med vår utvärdering av smak. Dessutom tänkte vi på möjligheten till variation för den som kommer att använda extra protein under många månaders tid och därmed gå igenom flera förpackningar.

Det var viktigt för oss med tydlighet så att du som konsument förstår vad varje pulver är menat för. Vi tycker att vissa märken är lite bättre på denna bit men alla varianter som kom med i vår proteinpulver bäst i test lista är produkter som på ett tydligt sätt visar dig syfte och användning.

Ingredienser och användning
Vi tog en titt på hur smaker har skapats och om man har använt artificiella sötningsmedel. Några av de pulver vi testade var helt naturliga och dessutom gjorda av svenska kvalitetsingredienser. I vissa fall ekologiska. Detta är punkter som har spelat in i vårt urval av de allra bästa proteinprodukterna.

Vi testade också hur enkelt det var att använda på olika platser. Det bästa pulvret är enkelt att ta med i gymväskan och bör inte ha en förpackning som lätt spiller och stökar ner. Inte i köket och inte i väskan!

Tillredning och förvaring
Tillredning handlar ju om hur mycket du måste blanda och skaka för att få en fin konsistens. Här märkte vi att många märken har jobbat extra med detta så vi stötte inte på något katastrofalt men visst fanns det skillnader.

Förvaring var också en punkt för vi ville veta om det var så att pulvret behövde vara i kyl eller frys för att hålla sig. Dessutom går denna punkt ihop med användning då vi testade hur enkelt det var att försluta förpackning och ställa undan utan spill.

Smak och känsla
Vi var inte alltid överens om smak men vi kunde ändå enas om känslan var bra eller inte. För att kontrollera om våra reaktioner på smak och känsla stämmer så har vi jämfört med användarrecensioner. Dessutom har vi försökt tänka på ett logiskt sätt. Det säger ju sig själv att den som inte gillar choklad inte kommer att tycka om ett pulver med rik chokladsmak.

Vi har också försökt skilja mellan syntetisk och naturlig smak. Här är det utan tvivel så att kvalitetsproteinpulver med svenska ingredienser leder ligan. Sedan finns ju alltid möjligheten att välja ett smakfritt proteinpulver vilket också finns med i vår lista med de bästa produkterna.

Pris och användarrecensioner
Vi har försökt se på pris både med tanke på vad man kan tänkas vilja lägga på ett pulver och på vad som ingår i det. Det är inte bara mängden pulver du får för priset som får betydelse. Vi har också sett på proteinmängden för varje portion för att komma fram till om det är ett prisvärt proteinpulver eller om det kan klassas som dyrare.

Vi vill dock inte säga att dyrare pulver alltid är ett bättre val eller att billigare pulver inte kan erbjuda kvalitet. Vår utgångspunkt har varit att jämföra priset med det du faktiskt får också med tanke på hur pulvret ska användas och hur ofta.

Bästa Proteinpulver

Bäst i test

1. Whey Protein Aware 900g

Testproffs - Bäst i test 2024
Proteinpulver Whey Protein Aware 900g
5/5

Fördelar

Nackdelar

Aware gör marknadens bästa proteinpulver

Vi blev glatt överraskade av hur smak efter smak var riktigt god. Iskaffesmaken med kall mjölk blev precis som iskaffe och hallonvarianten i overnight oats var en riktig killer. Det var rentav svårt för oss att försöka komma fram till vilken smak vi tyckte allra bäst om.

Men det allra bästa är förstås att det inte klumpar sig. Detta är ju en god anledning till att smaken fördelas på ett så bra sätt. Detta oavsett om du gör en smoothie, gröt eller snabbt blandar med mjölk.

Svårt att hitta nackdelar

Vi försöker ju vara riktigt kritiska när vi synar produkter men här var det svårt att hitta riktiga nackdelar. Priset är riktigt bekvämt och produkten är producerad i Sverige med kvalitetsingredienser. Det enda vi kunde klaga lite på är att förpackningen inte alls stämmer överens med innehållet.

Det är rentav lite svårt att se vilken smak som finns i vilken förpackning. Du får läsa texten nere i hörnet om du skaffar flera smaker för att säkra dig om att ta rätt när det ska vara choklad, banan, karamell eller jordgubbe. Tummen upp till att det också finns en variant utan smak.

Bästa pris hos

Awarenutrition.se

2. Vassleprotein Vanilj 750 gram Holistic

Testproffs - Bäst Premium 2024
Proteinpulver Vassleprotein Vanilj 750 gram Holistic
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Holistic vassleprotein hjälper dig med sötsuget

Det här är en riktigt fin produkt som görs på vassle från nordiska gårdar med god djurhållning. Om du vill använda proteinpulver för att gå ner i vikt eller behålla den du äntligen har nått är detta något att se lite närmre på.

Pulvret har krom som tillsats och det är något som kan vara en stor hjälp för att hålla blodsockernivåerna där du vill ha dem. Ett perfekt mellanmål istället för kanelbullen eller något annat som skjutit insulinet i höjden.

Ett fint stöd för dig som bygger muskler

Men vi vill inte att du ska se på Vassleprotein Vanilj från Holistic som enbart till för den som vill gå ner i vikt. Detta är ett högkvalitativt protein som kommer att ge ett fint stöd för muskelbygge. Notera att pulvret inkluderar enzymer som hjälper kroppen med upptaget av protein och som även ger bättre laktosnedbrytning.

Vi gillar särskilt att detta pulver har en mycket god balans av aminosyror. Alla essentiella och icke essentiella aminosyror ingår i korrekt balans. Därmed är detta ett bra val för dig som tränar riktigt hårt såväl som för dig som har ett behov av mer protein och tycker att det är svårt att fylla det via den vanliga kosten. Smaken är god och du slipper klumpar men visst hade det varit fint med fler smaker.

Bästa pris hos

Biohackbalance.se

3. Proteinpulver ärtprotein 750g Holistic

Proteinpulver Ärtprotein 750g Holistic
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Ett veganskt proteinpulver som imponerar

Vi imponerades av proteinhalten i detta pulver som trots att det är veganskt faktiskt erbjuder mer protein per portion än många vasslebaserade varianter. Detta pulver är helt utan smak och har inga tillsatser i form av socker vilket verkligen är en fördel för dig som är ute efter ett rent pulver.

Det var lätt att blanda med vätska såväl som i lite tjockare konsistenser som gröt. Den naturella smaken är så pass mild att du inte märker av den då du blandar i en smoothie eller i gröten. Vi testade även i bakning i en vanlig sockerkaka och det gick bra!

Veganskt proteinpulver med komplett aminosyraprofil

För dig som är laktosintolerant eller som av andra skäl vill ha ett veganskt pulver med protein så är detta ett riktigt bra val. Du får en komplett aminosyraprofil där proteinhalten ligger på över 80%. Något som också kan vara bra att veta är att ärtor innehåller höga mängder av fiber, mineraler och vitaminer.

Dessutom är ju detta pulver utan soja och gluten och det är ekologiskt. Med andra ord så rör det sig verkligen om ett mycket rent pulver utan gifter från tillverkning som kan ge ett fint stöd för muskelbygge eller då du vill öka proteinintaget för att gå ner i vikt. 

Bästa pris hos

Happyvegan.se

4. Aware Isolate Protein Double Rich Chocolate 900g

Proteinpulver Aware Isolate Protein Double Rich Chocolate 900g
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Ett bra proteinpulver för dig som älskar choklad

Här måste vi säga att en del av oss som testade inte var lika imponerade som andra helt enkelt för att vi tycker lite olika om chokladsmak. Men det vi kan säga är att den som gillar en intensiv smak av choklad med största sannolikhet kommer att tycka om Aware Isolate Protein Double Rich Chocolate pulver.

Det råder inga tvivel om att detta är ett kvalitetsproteinpulver som dessutom är väldigt snålt på kolhydrater. Mycket bra för dig som vill satsa på extra stöd till muskelbygget såväl som för dig som vill öka proteinintaget men inte glukosintaget.

Aware Isolate är enkelt att använda och röra till

Om vi jämför med våra topp-val i detta proteinpulver test så är Isolate kanske inte lika smidigt i sin konsistens lika snabbt som andra varianter. Men det blir en shake utan klumpar utan att du måste skaka så att du blir trött i armen. Konsistensen är fin och len och dessutom kan du ju variera användningen på ett mycket fint sätt.

Vår erfarenhet är dock att denna variant gör sig bäst på klassisk väg med en shaker. Du kan enkelt blanda till din shake inför eller efter träning. Det går bra med vilken standardshaker som helst. Det känns tryggt att pulvret är tillverkat i Sverige.

Bästa pris hos

Awarenutrition.se

5. Anew Protein Blueberry & Vanilla Shake

Proteinpulver Anew Protein Blueberry & Vanilla Shake
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Anew är ett proteinpulver som stöttar och förebygger

Anews proteinpulver med vanilj och blåbärssmak måste komma med för det är ett av de bästa valen för dig som i första hand vill få i dig protein för hälsans skull. Detta pulver har flera intressanta ingredienser som bland annat kan ge ett gott stöd till din muskel- och led-hälsa.

Något vi tycker är lite extra intressant med Anew proteinpulver är att de har inkluderat kollagenhydrolysatformel som är en biologisk aktiv variant av kollagen. Kollagen är ju väldigt viktigt för leder såväl som för huden. På sätt och vis kan detta ses som ett mycket gott stöd för dig som börjar märka tecken på åldrande.

Ett bra pulver för dig som vill öka proteinintaget

Vi tror också att denna variant kan vara ett bra val för dig som försöker gå ner i vikt, sysslar med periodisk fasta och av olika skäl känner att du måste få upp proteinintaget. MCT-oljan är ju också av särskilt intresse för dig som jobbar med fasta för hälsans skull.

Smaken är enligt vårt tycke helt okej och vi kunde inte se att det finns några särskilda klagomål på den. Kombinationen av vanilj och blåbär fungerar fint och det är förstås trevligt att pulvret enkelt kan blandas med vatten i en shaker för ett snabbt och välgörande mellanmål.

Bästa pris hos

Xtrabutiken.se

6. Whey Deluxe Protein 900g

Proteinpulver Whey Deluxe Protein 900g
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Whey Deluxe Protein finns i flera smaker

Det är förstås roligt med proteinpulver i flera smaker och här toppar Whey Deluxe Protein ligan. Men efter att ha testat så måste vi säga att alla smakerna inte håller riktigt samma nivå. Inte bara för att vi givetvis har olika åsikter om vad som smakar gott. 

Det känns lite mindre naturligt än de allra bästa proteinpulvren och det är viktigt att vara medveten om. Med detta sagt så rör det sig ändå om goda smaker och de flesta bör tycka att det fungerar fint med mjölk fast kanske inte lika gott med vatten.

Enkelt att blanda och ta med sig

Påsen har en praktisk storlek och kommer med skopa som är enkel att ta med. Därmed kan du snabbt ordna med en shake på väg innan träning. Vi vill dock påpeka att kolhydratinnehållet är lite högre än andra pulver inom samma kategori. 

Detta kanske är mindre viktigt för dig som tränar hårt men om du är ute efter ett bra proteinpulver för viktnedgång eller som stöd för periodisk fasta hade vi inte i första hand rekommenderat denna variant.

Bästa pris hos

5vemore.com

7. Anew Protein Chocolate Shake

Proteinpulver Anew Protein Chocolate Shake
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

God chokladsmak och MCT-olja

Det är välkänt att MCT-olja kan bidra med bättre fettförbränning samtidigt som den gör gott för både mage och hjärta. Vi kan alltså se flera skäl till att du som jobbar med att gå ner i vikt på ett hållbart sätt kan se fördelar med Anew chokladproteinshake. Särskilt om du gillar chokladsmak!

Med detta pulver får du både MCT och kollagen som kan vara särskilt viktigt för den som vill bromsa åldrandet och ta hand om leder och muskler. Proteinet är högkvalitativt vassle så det rör sig inte om ett veganskt pulver vilket är viktigt att komma ihåg.

Enkelt att tillgodose det dagliga proteinbehovet

Vi kan helt klart säga att detta är ett av de bästa proteinpulver du kan hitta när fokus ligger på viktnedgång och underhåll av leder. Det är enkelt att mäta upp rätt mängd och se till att du får i dig så mycket protein du behöver utan att behöva äta mycket mer mat.

Vi tycker att det var enkelt att blanda och gillar att det går bra att använda pulvret för mer än shakes som till exempel smoothies och övernatten-gröt. Vi vill dock inflika att detta pulver har lite lägre proteinhalt än de vi har toppat vår proteinpulver lista med. För dig som tränar hårt kan det finnas anledning till att välja en protein-tätare variant.

Bästa pris hos

Xtrabutiken.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Proteinpulver

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Whey Protein Aware 900g

(Bäst i test)

5

279 kr

Rek. återförsäljare

Vassleprotein Vanilj 750 gram Holistic
(Bäst premium)

4.9

379 kr

Rek. återförsäljare

Proteinpulver Ärtprotein 750g Holistic
(Bästa veganska)

4.9

349 kr

Rek. återförsäljare

Isolate Protein Double Rich Chocolate 900g

4.8

379 kr

Rek. återförsäljare

Anew Protein Blueberry & Vanilla Shake

4.8

399 kr

Rek. återförsäljare

Whey Deluxe Protein 900g

4.7

349 kr

Rek. återförsäljare

Anew Protein Chocolate Shake

4.8

399 kr

Rek. återförsäljare

OM PROTEINPULVER

Vad är proteinpulver?

Proteinpulver kan klassas som en form av kosttillskott där fokus ligger på att erbjuda mer protein. För den som tycker att det är svårt att få i sig tillräckligt med protein via kosten så kan ett pulver erbjuda en koncentrerad form som ger ett effektivt intag.

Pulvret tillverkas normalt sett genom att man extraherar protein från olika källor och sedan skapar pulver av detta. Tillskottet är populärt bland atleter, bodybuilders, de som vill går ner i vikt och de som av olika skäl inte kan få i sig tillräckligt med protein via kosten.

Vilka typer av källor på proteinpulver finns det?

Proteinpulver kan innehålla olika typer av protein som:

Varför ska man ta proteinpulver?

Om du upplever att du inte får i dig tillräckligt med protein via kosten kan du ta det i pulverform. Det kan finnas olika skäl till att vilja öka på proteinintaget på detta vis. Det kan handla om att du tränar intensivt och bygger muskler varpå du behöver mer protein. Det kan också handla om att du tvärtom vill minska kroppsmassa och försöker förändra din kost med ett minskat intag av kolhydrater.

Oavsett varför så är det förstås viktigt att vara medveten om vad du gör. Det är att rekommendera att rådgöra med en expert eller coach som kan göra dig medveten om hur du bör äta och leva i övrigt för att må bra och nå dina träningsmål.

FÖRDELAR & NACKDELAR

Fördelar med proteinpulver

Proteinpulver är bekväma att använda och ger ett snabbt sätt att öka proteinintaget utan att behöva förbereda en komplett måltid. Det är otroligt viktigt att få i sig tillräckligt med protein både för muskelreparation och för muskeltillväxt, så här kan pulverformer vara väldigt bra att tillgå.

Andra fördelar är:

Nackdelar med proteinpulver

Det finns också nackdelar med proteinpulver som är viktiga att vara medveten om. Det kan till exempel vara så att en del märken pepprar sina produkter med en hög andel konstgjorda sötningsmedel och fyllnadsmedel. Dessa kan ge negativa hälsoeffekter.

Andra nackdelar kan vara:

FAQ
Vanliga frågor

Ja och nej. Det beror helt och hållet på dig! Om du behöver mer protein så kan det vara nödvändigt med proteinpulver helt enkelt för att du inte har möjlighet att äta motsvarande mängd kött eller kikärtor!

Ja, om du är allergisk mot en ingrediens som laktos eller soja så kan du vara allergisk mot proteinpulver. Ta alltid en titt på vad som finns i det innan du börjar!

Det bästa proteinpulvret ger dig det stöd du är ute efter för din kropp och hälsa. Det kan innebära att det inkluderar MCT och kollagen eller att det är ett rent vasselpulver som maxar proteinintaget för ditt muskelbygge.

Ja, så länge som du inte överskrider rekommenderade intagsnivåer och pulvret är en del av en balanserad kost så är det säkert. Men du bör förstås välja ett pulver som är utan skadliga tillsatser och även hålla koll på det protein du får i dig från andra källor.

Barn bör få sitt protein från vanlig mat för att säkerställa att det får ett välbalanserat näringsintag. Det är sällan nödvändigt med proteinpulver till barn såvida en läkare eller dietiskt inte rekommenderar det.

Bäst tid för proteinpulver beror på dina hälsomål. För muskeltillväxt och återhämtning kan det vara klokt att inta en shake med proteinpulver omkring 30 minuter efter träning. Om du vill gå ner i vikt kan du använda proteinpulvret i samband med en måltid eller som ett mellanmål när som helst under dagen.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER