Primer – bäst i test 2024

Primer används under sminket för att få det att bli jämnt och hålla bättre. Men vilken primer är bäst av alla tusentals märken som finns? Vi på Testproffs har testat de bästa produkterna på marknaden och valt ut den absolut bästa primern.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml

Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml

4.9/5
PRISVÄRD
IDUN Minerals Face Primer Iris 30 ml

IDUN Minerals Face Primer
Iris 30 ml

4.7/5
BÄST PREMIUM
FAQ P1 Manuka honey primer

FAQ P1

4.8/5

Jämför bästa primern

En primer är en sminkprodukt som appliceras på huden efter rengöring, serum och dag- eller nattkräm, men före ditt smink. Primerns främsta funktion är att lägga en bättre grund på huden så att sminket ser bättre ut under en längre period. Den ska jämna ut hudtonen, minska synligheten av porer, rynkor och ojämnheter därför är det bra att ha en primer i sin sminkrutin. 

TestProffs Logotyp Header

Vilken primer är bäst i test?

Bästa primern 2024 är Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml som har en härlig konsistens med skimmer i sig. Det ger ett härligt lyster under sin foundation och huden ser verkligen glowig ut. Om man inte vill ha smink är ett tips att blanda den i sin dagkräm för att få ett härligt skimmer i ansiktet.Förutom att den skimrar så jämnar den ut huden och sminket blir väldigt fint och håller längre.

Sen något vi tyckte var häftigt med denna primer är att den innehåller en avancerad suddteknologi för att skapa en omedelbart strålande och felfri hy – därför utnämner vi Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml till bästa primer. 

VÅRA TEST

Så här valde vi ut primers

Att genomföra ett test där vi utser bästa primer har vi tagit hänsyn till flera olika parametrar. Alla testpersoner utgick från detta när man gjort sin bedömning och sen har vi tillsammans kommit fram till resultatet. Vi tittade på allt ifrån innehåll men också på vad primern har för egenskaper. Vi kikade såklart på andra användares åsikter och tog naturligtvis med pris i bedömningen.

Innehåll och val av ingredienser:
Vi tittade noga på innehållet för att kunna utvärdera primern. Genom en noggrann granskning av valet av ingredienser och vilka egenskaper de har.

Egenskap:
Testproffs utvärderade primern utifrån egenskap, vad den gjorde för huden. 

Användarrecensioner och feedback:
Testproffs samlade in och analyserade användarrecensioner och feedback för att få en helhetsbild av andra kunders upplevelse av primern och kunna göra en bedömning. Detta inkluderade att undersöka både positiva och negativa kommentarer för att få en balanserad bedömning av produkten.

Pris och kvalitet:
Vi utvärderade priset i förhållande till dess kvalitet och storlek för att bedöma om det erbjöd ett rimligt pris för konsumenterna. 

Bästa primern

Bäst i test

1. Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml

Testproffs - Bäst i test 2024
Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Ger ett otroligt lyster

En primer som innehåller skimmer vilket gör att huden ser glowig och fin ut. Man behöver lite produkt till hela ansiktet så den är dryg. Om man vill kan man blanda den i sin dagkräm även fast man inte ska sminka sig för att ge huden ett fint lyster.

Den slätar ut huden och ger en jämn yta att applicera sitt smink på. Den gör att sminket håller sig fint längre och inte lägger sig i fina linjer. Perfekt att ha under en hel arbetsdag för att ditt smink inte ska “glida” runt i ansiktet.

Bra och fin förpackning

En riktig snygg och praktisk förpackning. En pumpflaska är väldigt hygienisk eftersom du inte behöver pilla med dina händer i någon burk. Man får även ut lagom mängd produkt så man inte behöver slösa på primern i onödan.

Förutom att det är en bra förpackning innehåller den en avancerad suddteknologi som jämnar ut hudtonen och minimerar uppkomsten av stora porer och fina linjer. Den skapar en slät yta som hjälper makeup att hålla längre – som en primer ska funka.

Bästa pris hos

Lookfantastic.se

2. IDUN Minerals Face Primer Iris 30 ml

Testproffs - Prisvärd 2024
IDUN Minerals Face Primer Iris 30 ml
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Formula med grå nyans

När man först ser primern blir man lite skeptisk för den är nämligen grå i färgen eftersom den innehåller aktivt kol. Men när man applicerar den på huden blir den genomskinlig och smälter in i huden. Det aktiva kolet hjälper till att hålla sminket på plats. 

Primern ger en en jämn bas så det blir enkelt att applicera din foundation, BB-cream eller CC-cream efter och resultatet blir jämnt och fint. En bra primer för ett väldigt bra pris. 

Oparfymerad primer

Detta är en vattendelare, antingen gillar man produkter med parfym i eller så vill man ha den parfymfri. Så om du gillar produkter utan parfym är denna primer för dig. Den är lämplig för alla hudtyper men även för den känsliga huden.

Primern är vegansk och dermatologiskt testad. För att något ska få kallas att de är dermatologiskt måste den vara testad på människor. När utvalda personer har testat primern under ett tag så undersöker man att huden reagerar som den ska, att den inte blir irriterad eller allergisk, innan produkten godkänns. 

Bästa pris hos

Apotekhjartat.se

3. FAQ P1

Testproffs - Bäst Premium 2024
FAQ P1 Manuka honey primer
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

En vårdande primer

Denna primern är både näringsrik och mjukgörande som innehåller äkta manukahonung som boostar hudens elasticitet för en naturlig lyster. Det är en tunn konsistens så om du gillar det, är denna primer för dig. Men gillar du en mer krämig konsistens är inte denna att rekommendera.

Primern passar alla hudtyper och är dermatologiskt testad. Den är återfuktande som lindrar torrhet och bidrar till ett friskare utseende samtidigt som den håller sminket på plats under dagen. 

För alla hudtyper - passar en mer mogen hy

Denna primer passar alla hudtyper men om man kollar på egenskaperna hos primern är den mer lämpad för en mogen hy med fina linjer. Manukahonungen är rik på näring och innehåller kraftfulla antioxidanter och mjukgörande egenskaper som hjälper huden att se yngre, slätare och mer fyllig ut.

Så vill man ha en primer som verkligen slätar ut huden och som har både hudvårds egenskaper och “sminkfunktion” är denna primer för dig. För den håller sminket på plats samtidigt som den jobbar med din hud.

Bästa pris hos

Foreo.com

4. NARS Cosmetics Radiance Primer SPF 35

4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Glow och lyster i en tub

Som namnet lyder, radiance så ger denna primer ett superfint glow. Den har en härlig konsistens med lätt täckning. Applicera primern i ett tunt lager i ansiktet och sen lägg på din foundation för ett hållbart resultat. Den håller sminket på plats under hela arbetsdagen. 

Primern har ett lätt pärlemorskimmer som gör huden glowig. Använder du inte smink så kan du använda denna ändå för att ge huden extra lyster. Tips är att blanda någon droppe i din dagkräm.

En primer med SPF

Primern innehåller SPF 35 vilket vi gillar. Solskydd är otroligt viktigt och är något som många glömmer bort att applicera. Så att primern ger lite solskydd är bra, men glöm inte att fylla på SPF under dagen för att slippa skador från solen.

Förutom att den innehåller SPF är den oljefri och dermatologiskt testad. Den passar även alla olika hudtoner och hudtyper. 

Bästa pris hos

Lookfantastic.se

5. INIKA Organic Primer Pure Perfection 30 ml

4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Primer med hudvårds egenskaper

Denna primer innehåller massa vårdande ingredienser såsom jojobaolja, aloe vera och hyaluronsyra som återfuktar huden och minskar intrycket av fina linjer. En primer som inte bara håller sminket på plats utan även tar hand om huden samtidigt.

Den passar alla hudtyper oavsett om du har torr, normal eller kombinerad hud så det är en primer för alla. Primern är också vegansk och innehåller inga animaliska ingredienser. 

Ökar elasticiteten i huden

Primern ökar återfuktningen, ökar elasticiteten och skapar en slät och dewy bas för ditt smink. Denna primer lämpar sig mer för en mogen hy om du vill minska dina fina linjer. INIKA har kliniskt testat denna primer och den ska minska rynkor upp till 61% på 28 dagar.

Så vill du ha en primer som inte bara håller sminket på plats och ger en fin bas att arbeta på utan även vårdar huden i ansiktet är detta en primer för dig. Två i en produkt för dig som vill minska dina fina linjer.

Bästa pris hos

Apotekhjartat.se

6. Dermalogica Skin Perfect Primer SPF30 22 ml

Dermalogica Skin Perfect Primer SPF30 22 ml
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Utjämnande effekt på huden

Denna primer ger en utjämnande effekt på huden och lämnar den väldigt len. Den är berikad med pärlpuder och naturliga mineralfärger som balanserar hudtonen, verkar pigmenthämmande och ger en väldigt fin lyster. 

Primern kan användas för sig själv över din dagkräm för att få massa lyster eller för att ge en perfekt bas till ditt smink. Eftersom den jämnar ut hudtonen är den en väldigt bra primer att ha som bas och ger rätt förutsättningar för att ditt smink ska bli som önskat, jämnt.

Professionell hudvård

Denna primer klassas som professionell hudvård som innehåller många aktiva ingredienser. Den passar för alla hudtyper, men är idealisk för mogen eller förtida åldrad hud. Den fyller ut fina linjer och rynkor för att skapa ett felfritt underlag. Du får en jämn hud, fin lyster och ett osynligt UV-skydd med SPF 30 som skyddar mot solen.

Bästa pris hos

Apotekhjartat.se

7. ICONIC London Underglow Blurring Primer 27ml

ICONIC London Underglow Blurring Primer 27ml
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Ger lyster samtidigt som den kontrollerar glans

En primer som ger massa glow samtidigt som porerna blir mer utsuddade, huden ser slätare ut och överflödig glans är under kontroll. Den minskar texturen på huden och tar bort områden med överflödig glans, utan att för den skull dämpa ditt glow. 

Det är en hybridprodukt som både har hudvårds egenskaper och skyddar och återfuktar huden samtidigt som din makeup appliceras enkelt och håller hela dagen med en skön och fin finish.

Smidig applicering

Förpackningen på primern är väldigt smidig med en pipett som enkelt tar upp produkt som du kan applicera med “droppfuntkion” på huden. 2-3 droppar räcker till hela ansiktet så den är väldigt dryg och håller ett bra tag.

Du kan både använda denna som en primer men också som en liten skimmerprodukt som du lägger på din dagkräm utan att du lägger smink över. Det ger ett väldigt fint glow samtidigt som den vårdar din hud eftersom den har vårdande egenskaper.

Bästa pris hos

Lookfantastic.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av primer

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml

(Bäst i test)

5.0

413 kr

Rek. återförsäljare

IDUN Minerals Face Primer Iris 30 ml (Prisvärd)

4.7

214 kr

Rek. återförsäljare

FAQ P1 (Premium)

4.8

915 kr

Rek. återförsäljare

NARS Cosmetics Radiance Primer SPF 35

4.7

413 kr

Rek. återförsäljare

INIKA Organic Primer Pure Perfection 30 ml

4.7

539 kr

Rek. återförsäljare

Dermalogica Skin Perfect Primer SPF30 22 ml

4.6

745 kr

Rek. återförsäljare

ICONIC London Underglow Blurring Primer 27ml

4.6

301 kr

Rek. återförsäljare

OM PRIMER

Vad är primer?

Primer är en sminkprodukt som du har under ditt smink. Det finns olika typer av primers med olika egenskaper precis som allt annat inom hudvård och smink. Det finns primers som är mer återfuktande, skimriga osv. Så valmöjligheterna är många men alla har samma grundfunktion. Att det ska ge en bra grund till ditt smink så det håller sig fint längre.

Att tänka på när du som användare väljer den bästa primern

När du ska välja en primer är det väldigt svårt att veta vilken som kommer passa dig bäst innan du testat den. Men en bra utgångspunkt är att du funderar över vad du vill att din primer ska ge för resultat. Utgå även från din egen hudtyp och pris. Det är tre punkter som kan vara bra att tänka på när du funderar över vilken primer som är bäst för dig.

Vad vill jag ha för primer?

Det finns många olika egenskaper som varje primer har. Vill du få jämnare hud och att primern balanserar hudtonen? Eller vill du få maxat glow? Bestäm innan vad som är viktigt för dig och vilket resultat du vill ha med din primer och kolla marknaden efter dina behov för att få ditt önskade resultat.

Vad har jag för hudtyp?

Sen får du kolla efter en primer som passar din hudtyp, alla har vi olika hudtyper antingen är man torr, normal, kombinerad, oljig eller mogen hy. Hitta en primer som är för din hudtyp för att du ska få så bra resultat som möjligt. 

Hur mycket får primern kosta?

Det finns primers i alla olika prisklasser så fundera över vad du vill betala för en primer. Är du i stort behov av en primer eller har vissa krav som primern ska göra kanske priset inte spelar lika stor roll som om du vill testa någon för första gången. Men marknaden är stor så det finns mängder av olika prisklasser.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Vad är primer bra för?

En primer är bra att använda om man vill att sminket ska sitta på plats. Den lägger grunden för ditt smink, den jämnar ut huden så att du får en bra start innan du börjar applicera resten av ditt smink. Den får även sminket att sitta längre så att sminket ser bra ut hela dagen.

Fördelar med primer

Att använda en primer i sin sminksrutin har många olika fördelar. Nedan har vi listat några fördelar med att använda primer:

Förbättrar hållbarheten på ditt smink
Primern fungerar som en bas som jämnar ut huden och skapar en jämn yta för sminket att appliceras på. Detta bidrar till att förlänga sminkets “hållbarhet” genom att förhindra att det smetas ut eller försvinner under dagen.

Minskar synligheten av porer och fina linjer
En primer kan fylla i porer och fina linjer, vilket skapar en slätare yta för sminket att sitta på. 

Man får lyster och glow
Vissa primers ger ett riktigt fint glow som gör basen på ditt smink väldigt fint plus att du kan använda en skimrig primer på din dagkräm utan att sminka dig efter. Det blir superfint och väldigt naturligt.

Ger en jämn hud
Primer ger en jämn hud och balanserar hudtonen, detta gör att sminket blir enklare att lägga om man har en bra grund.

Minskar oljig glans
Vissa primers är speciellt utformade för att kontrollera överflödig olja och matta ner huden. Detta är extra bra för personer med fet eller kombinerad hudtyp eftersom det hjälper till att hålla sminket på plats längre utan att behöva bättra på sminket under dagen.

Nackdelar med primer

Nackdelarna med en primer är inte många men om man ska lista något är det att det kräver ett extra steg i sin sminkrutin och att det blir en till kostnad för sitt smink.

Kräver ett extra steg i sminkrutinen
Att applicera en primer innan sminket blir ett extra steg i sin sminkrutin. Om du har superstressigt på morgonen kan alla steg kännas som jobbiga men annars tar det ca 30 sek att applicera primer så det är ingen enorm tidsskillnad på att inte använda primer. 

Kan vara kostsamt 
Primers kan vara relativt dyra så det blir en extra kostnad i sin sminkrutin när övrigt smink redan är dyrt. 

FAQ
Vanliga frågor

I vårt bäst i test vann Yves Saint Laurent Touche Éclat Blur Primer 30 ml som har en härlig konsistens med skimmer i sig. Men något som är bäst på någons hud behöver inte vara bäst för din hud. Välj en primer som motsvarar det du vill att den ska göra för dig. Är det viktigt med skimmer eller att den ska reducera fina linjer? Utgå från ditt eget behov när du väljer en primer för dig.

Primer är en sminkprodukt som du har under ditt smink som hjälper till att jämna ut huden och får sminket att hålla längre. Tänk er en primer som när man målar väggfärg, det är samma inom smink, att det lägger en fin grund.

Applicera primer med fingertopparna eller en sminkborste beroende på vad du själv föredrar. Båda funkar fint att applicera med. 

Efter rengöring, serum och dag- eller nattkräm som första steg i sin sminkrutin innan man applicerat något annat.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.