Plattång – Bäst i Test 2024

Finns det den perfekta plattången? Vi har testat och jämfört för att visa dig vägen till en plattång bäst i test för din hårtyp. Med den bästa modellen så blir det inte bara snyggt. Det blir även enkelt att styla så läs vår guide innan du köper tången.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Straight & Curl Nano Pro Plattång Björn Axén Tools

Straight & Curl Nano Pro Plattång Björn Axén Tools

4.9/5
PRISVÄRD
Remington S3700 Ceramic Glide 230 Plattång

Remington S3700
Ceramic Glide
230 Plattång

4.7/5
BÄST PREMIUM
Mini Plattång Björn Axen Tools

Mini Plattång
Björn Axén
Tools

4.8/5

Jämför bästa plattången

Efter att ha testat och jämfört kom vi fram till att den bästa plattången är den som passar bäst för ditt hår. Det finns modeller som fungerar bra för kort och för långt hår. Men du kan också välja en specialplattång som är extra bra för lugg, tjockt hår eller kortare tunt hår. Du bör alltså vara väl medveten om vad du har behov av för att välja bästa plattången för dig.

Läs vår guide och lär dig mer om möjliga funktioner och välj sedan en plattång bäst i test med tanke på din hårtyp och hur du kommer att använda tången.

TestProffs Logotyp Header

Vilken plattång är bäst i test?

Bästa plattången är Straight & Curl Nano Pro från Björn Axén Tools som erbjuder en enorm flexibilitet. Detta är en plattång som också kan användas som locktång och den har ett grepp som är bekvämt. Vi tycker att det är den bästa plattången oavsett den erfarenhet du har av att platta hår.

Vårt test har dock avslöjat flera möjliga kandidater för plattängernas prispall. Ta en titt på de allra bästa modellerna och lär dig mer om deras egenskaper. Läs också vår guide för att få fina tips och råd så att du kan välja plattången som bäst lever upp till dina behov och krav.

VAL AV PLATTÅNG

Att tänka på när du väljer

För att välja bäst plattång för dig så gäller det att du har koll på hur dessa stylingverktyg fungerar. Dessutom ska du tänka på vad ditt hår kräver för att det ska bli bra. Låt oss ta en titt på några av de allra viktigaste punkterna att beakta innan du köper tången.

Vilken typ av hår är plattången gjord för?

Alla plattänger är inte gjorda för alla hår. Det finns modeller som kan passa ett bredare spektrum av hårtyper men det finns också specialiserade varianter. Det gäller att hitta en modell som stämmer överens så väl som möjligt med ditt hår.

Den kan vara gjord för:

 • Långt och tjockt hår
 • Kort hår och lugg
 • Långt och tunt hår
 • Riktigt lockigt hår

Saker som kommer att skilja sig mellan de olika typerna av tänger för plattning är högsta och lägsta temperatur, tjocklek på plattan, längd på plattan och material i plattan. Detta är sådant som får betydelse för hur väl det kommer att fungera att platta ditt hår med tången.

Ergonomi som du trivs med

Den här punkten är viktig oavsett om du använder plattången dagligen eller en gång per vecka. Det kan ju ta en stund att få ordning på håret och då vill du inte bli trött och sliten i handen. Det finns modeller som är ergonomiskt utformade och sedan kan det förstås vara klokt att välja en tång som inte är tung eller svår att hantera.

Skydda ditt hår mot värme och slitage!

Du ska kunna platta ditt hår utan att det tar skada av detta. Med smarta teknologier för värmejustering och keramiska material så får du glansigt och fint hår varje gång du stylar. Det är klart att det kommer att få betydelse hur du tar hand om ditt hår i övrigt men se till att du har en plattång som är snäll mot ditt hår.

VÅRA TEST

Så här testade vi produkterna

Med tanke på att det inte är helt enkelt att kora en plattång bäst i test när det finns så många att välja på så skapade vi ett team med olika hårtyper. Det var viktigt för oss att undersöka precis vilken typ av hår varje tång var bra för. Vi har förstås också sett på grundläggande saker som plattångens säkerhet, användarvänlighet och form.

Vi testade och jämförde:

Funktion och användarvänlighet

När du köper en plattång så vill du att den ska fungera. Detta oavsett om du satsar på en dyrare modell eller väljer en budgetvariant. Det första vi såg på var hur enkelt det var att förstå hur man använder tången. 

Vi ställde frågor som:

 • Är det enkelt att slå på och stänga av?
 • Förstår man lätt hur justering ska göras?
 • Hur laddar man?

Innan vi såg på andra tester och användaromdömen så testade vi utan förkunskaper för att få en känsla för användarvänligheten. Sedan undersökte vi funktioner som vi i vissa fall hade missat.

Flexibilitet och värmereglage

Det finns plattänger med eller utan sladd. Vilket som är bäst är väldigt subjektivt. Men något vi har sett på är hur lång sladden är för det får ju betydelse när du ska styla dig själv och andra.

Vi har också undersökt värmereglage för att komma fram till hur stor skala du får. Detta är viktigt med tanke på att tjockare och lockigare hår kräver högre värme vilket inte alls är att rekommendera för tunnare hår.

Säkerhet och skydd för håret

Plattänger kritiseras ofta för att slita på håret. Dels för att de är varma och dels för att materialet i plattorna inte alltid är så hårvänligt. Vi har noterat att de ledande märkena har insett detta problem. De erbjuder olika typer av keramiska material som glider fint mot håret.

Vad gäller värme så är det ju standard att kunna komma upp i temperaturer på omkring 200 grader Celsius. Här är det viktigt att förstå att din hårvård kommer att bero på flera saker. Dels måste du lära dig vilken temperatur som krävs för att ditt hår ska plattas ut och dels måste du lära dig hur länge du håller tången omkring håret.

Vi har testat med tanke på hårtyp och har följt riktlinjer om att använda värmeskydd i håret samt att inte hålla tången omkring håret för länge. På så vis har vi fått en korrekt uppfattning om huruvida plattången kan anses slita på håret eller inte. 

Plattångens prisvärdhet

Det är förstås en individuell fråga hur mycket du kan tänka dig att lägga på en plattång. Vår insikt har varit att det finns god anledning till att välja en bättre modell som kostar mer om du är flitig användare. För dig som bara plattar lite då och då kan det absolut räcka långt med en billig plattång som håller måttet.

Men oavsett vad du väljer så tycker vi att du ska få valuta för pengarna. Vi har varit noga med att se på om varje plattång lever upp till sin produktbeskrivning. Detta oavsett om det rör en dyr eller billig plattång.

Utöver detta så tog vi en titt på användaromdömen. Både svenska och utländska då det var möjligt. Detta för att jämföra med vår egen uppfattning och för att upptäcka vinklar som vi kanske inte tänkt på.

Bästa plattång

Bäst i test

1. Straight & Curl Nano Pro Plattång Björn Axén Tools

Testproffs - Bäst i test 2024
Straight & Curl Nano Pro Plattång Björn Axén Tools
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Straight & Curl Nano Pro är en flexibel plattång

Det är svårt att hitta några egentliga minus med denna plattång från Björn Axén Tools helt enkelt för att den är så smidig och flexibel. Du kan använda den för kort hår såväl som för långt. Vi tycker att det är särskilt fördelaktigt med en så pass lång sladd.

Dessutom ska det sägas att denna plattång faktiskt är riktigt bra för lockar. Därmed får du ut så mycket mer av samma verktyg. Plattången ligger bra i handen men notera att du inte kan låsa armarna.

Plattång för professionella resultat

Det kan vara väl värt att investera i en Straight & Curl Nano Pro plattång helt enkelt för att den har vad som krävs för professionella resultat. Vi håller med användaromdömen om att det blir riktigt snyggt oavsett om du plattar eller lockar håret.

Den nano-keramiska beläggningen är bra för minskad friktion. Håret skyddas på detta vis och du får dessutom mer glans när du plattar eller lockar. Detta är en plattång som är gjord för att minska statisk elektricitet och för att se till att ditt hår bevarar sin fukt.

Bästa pris hos

Obhnordica.se

2. Remington S3700 Ceramic Glide 230 Plattång

Testproffs - Prisvärd 2024
Remington S3700 Ceramic Glide 230 Plattång
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Remington S3700 Ceramic Glide är en prisvärd plattång

Det som imponerar oss med Remington S3700 Ceramic Glide är hur mycket du får för pengarna. Detta är en plattång med 110 mm plattlängd vilket innebär att den kan fungera bra även för lite längre hår. Du får supersnabb uppvärmning. Redan efter 15 sekunder kan du börja platta håret!

Med hela 8 steg för värmen så är det verkligen enkelt att anpassa. Dessutom är högsta värmen mycket hög och det är väldigt bra när du vill jobba på ett precist och effektivt sätt. Notera att det går bra att använda denna plattång världen över så den blir ett givet resesällskap.

Bra glid och skydd mot håret

Plattan har en beläggning med fyra lager. Detta bidrar med ett bra glid och så får du på detta vis ett fint skydd mot värmeskador på håret. Du kan givetvis välja lägre temperaturer men även på den högsta är det svårt att skada håren med tången.

Sladden har en bra längd men det finns förstås längre. För dig som behöver en riktigt lång sladd så är detta inte den bästa plattången. Men den har viktiga finesser som automatisk avstängning efter en timme. Vi tycker att det här är ett säkert val för dig som vill ha en riktigt bra plattång som du dessutom kan resa med.

Bästa pris hos

Kjell.com

3. Mini Plattång Björn Axén Tools

Testproffs - Bäst Premium 2024
Mini Plattång Björn Axen Tools
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Mini plattång för kort hår och lugg

Det här är en helt fantastisk plattång för kort hår och lugg. Björn Axén Tools miniplattång är ett verktyg du inte kommer att ångra. I varje fall inte då du behöver fixa luggen och en kortare frisyr. Designen är så smart att du aldrig kommer att dra dig för att använda tången.

Vi måste säga som det är. Med denna premiumtång får du vänta en minut på att den perfekta värmen på 200 grader infinner sig. Men den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge. När plattan är redo så kan du snabbt få till rätt look!

En perfekt plattång för resan

Miniplattången från Björn Axén kommer med en smart väska som du lätt får med dig. Då tången bara är 15 cm lång så kan du till och med ha den i din handväska. Vi testade även på lite längre hår och det gick bra. Men bäst var denna tång just för kortare hårpartier som luggen.

Vi skulle kunna rekommendera den som plattång enbart för detta syfte då det är få tänger som kommer i närheten av resultaten du får med denna mini plattång. Den medföljande väskan är värmetålig så du behöver inte vänta på att tången ska kylas av innan du packar ner den igen.

Bästa pris hos

Obhnordica.se

4. Dyson Corrale -plattång (Koppar)

Dyson Corrale-plattång
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

En kändis bland plattänger

Priset kan få vem som helst att lyfta på ögonbrynen och frågan är förstås om du betalar för Dysons goda rykte eller om detta faktiskt kan ses som en investering. Vårt test avslöjade att Dyson Corrale med koppar och mangan beläggning är en mycket bra plattång.

Du kan använda den både för att platta och för att locka håret. Tekniken med mangan och kopparlegering är till för att plattorna ska forma sig omkring ditt hår. Det är på grund av detta som du i vissa lägen inte behöver högre värme än 165 grader. Det finns två steg till (upp till 210 grader) så det går förstås att öka temperaturen om du vill det.

Minskat slitage och enkel användning

Det är inte för inte att denna tång har vunnit utmärkelser. Den fick priset som årets stylingprodukt år 2021 på ELLE International Beauty Awards. Något som vi tycker ger goda skäl till att välja denna modell är att du kan välja om du vill ha sladd eller inte. När du har laddat batteriet så har du upp till 30 minuters styling utan sladd.

Notera att du får en smart laddningsstation som du ställer tången i samt att den har en skärm där du ser hur mycket batteri som finns kvar. Användningen är enkel men vi vill flagga för att detta inte är det allra bästa valet för dig som har riktigt grovt hår. Det klarar den inte lika fint på en laddning.

Bästa pris hos

Dyson.se

5. Beurer HS 50 Ocean Plattång

Beurer HS 50 Ocean Plattång
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Beurer HS 50 Ocean plattång fungerar som förväntat

Du märker på en gång att det här är en enklare plattång men den gör förvånansvärt väl ifrån sig. En del menar till och med att den kan mäta sig med några av de allra bästa plattängerna. Detta kan diskuteras men det rör sig helt klart om en prisvärd produkt som håller vad den lovar.

Du får upp rätt värme hyfsat snabbt och du kan välja att platta håret med en temperatur på mellan 120 och 220 grader. Om du har lite tunnare hår kan det vara bra att lämna värmen på omkring 160 för att inte skada håret. Vi gillar att denna möjlighet finns.

Du kan lämna den på utan fara

Om du glömmer plattången på är det ingen fara. Efter 30 minuter kommer den att stängas av automatiskt. När vi har testat på kort och längre hår så kan vi säga att det fungerar väl på båda. Risken för att skada håret är mycket liten med den fina keratinbeläggningen som gör att plattången glider smidigt.

Vi testade också att använda tången för att locka och det gick bra. Lockning går snabbt så det här är ett bra redskap att ha. Det kan passa för dig med en mindre budget som kan tänka dig en lite enklare modell som är prisvärd.

Bästa pris hos

Kjell.com

6. Straight & Curl Wide Plattång Björn Axén Tools

Plattång Straight Curl Wide Björn Axen tools
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Straight & Curl Wide från Björn Axén Tools är en favorit

Det här är ett verktyg för styling som vi verkligen gillar. Men det ska sägas att det är plattningen som fungerar effektivt. Vi tycker inte att den lockar lika bra vilket man skulle kunna tro av namnet. Med detta sagt måste vi ändå medge att det här är en av de bästa plattängerna som finns.

Björn Axén Tools gör dig inte besviken. Med extra bredd på plattan så är det roligt och enkelt att variera styling. Vi märkte att just denna modell är riktigt bra för långt hår. Så för dig med långt och tjockt hår kan detta vara lösningen.

Mindre problem med statiskt hår

En annan sak som vi måste nämna är att Straight & Curl tången har särskild joniseringsteknik. Denna är till för att du inte ska få statiskt hår och vi tycker att det fungerar utmärkt. Tången har också en keramisk keratinbeläggning som bidrar med extra glans.

Vi gillar att sladden är väl tilltagen. 3 meter räcker för det mesta. Dessutom kan du lita på att tången stängs av automatiskt om du skulle glömma bort. Den kommer med en påse som klarar av värmen så att du snabbt kan packa ner igen efter användning.

Bästa pris hos

Obhnordica.se

7. Mermade Hair Straightener

Mermade Hair Straightener - Pink
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Mermade plattång för rakt och vågigt hår

Mermade är en plattång som fungerar bra för att platta håret och för att göra det vågigt. När vi testade på olika hårlängd så kom vi fram till att Mermade fungerar särskilt bra på mellanlångt hår. Om du har hår till axlarna och vill kunna platta och göra det vågigt kan detta vara ett bra val för dig.

Det är också ett plus att kunna justera värmen. På så vis måste du inte använda mer värme än vad som krävs för din typ av hår. Det är något som sörjer för minskad risk för att värmeskada håret med plattången.

En bra plattång i budgetklassen

Något vi måste påpeka är att detta är en plattång med enklare design. Den gör jobbet och fungerar fint men har inte alla finesser som premium-varianter erbjuder. Sladden är lång men inte superlång, det blir platt men inte super-platt…

Om du inte har en så stor budget just nu till stylingverktyg för håret så kan en Mermade plattång vara ett bra val. Notera dock att du inte kan locka med den och att designen är aningen otymplig. Om du använder plattången dagligen kan det vara värt att investera lite mer i en modell med ett ergonomiskt handtag.

Bästa pris hos

Lookfantastic.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av plattång

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Straight & Curl Nano Pro Plattång Björn Axén Tools

(Bäst i test)

4.9

599 kr

Rek. återförsäljare

Remington S3700 Ceramic Glide 230 Plattång
(Prisvärd)

4.7

399 kr

Rek. återförsäljare

Mini Plattång Björn Axén Tools
(Premium)

4.8

313 kr

Rek. återförsäljare

Dyson Corrale -plattång (Koppar)

4.7

4990 kr

Rek. återförsäljare

Beurer HS 50 Ocean Plattång

4.7

499 kr

Rek. återförsäljare

Straight & Curl Wide Plattång Björn Axén Tools

4.6

1259 kr

Rek. återförsäljare

Mermade Hair Straightener

4.6

864 kr

Rek. återförsäljare

OM PLATTÅNG

Bra att veta innan du köper plattång

När vi testade och jämföra de bästa plattångsmodellerna så insåg vi att det krävs lite mer än den bästa plattången för ett gott resultat. Vi ska gå igenom saker som du bör vara medveten om för att kunna fatta ett gott beslut och hitta en modell som du blir riktigt nöjd med.

Vad gör en plattång?

Plattar håret förstås! Visst är det så, men faktum är att du kan använda plattänger för mer än att räta ut håret med värme. När du pressar de två värmeplattorna omkring håret så blir det platt. Men du kan också vira håret runt tången för att skapa en lock. Därmed går det alltså i vissa fall att skapa lockar eller vågor med samma tång som du plattar med.

Hur använder du en plattång?

För att få bästa möjliga resultat bör du göra följande:

 1. Förbered ditt hår
  Tvätta och torka håret. Du får bäst resultat när du använder plattången på torrt hår.
 2. Applicera värmeskydd
  Använd ett värmeskyddande medel för att inte slita på ditt hår med tångens värme.
 3. Dela upp håret i sektioner
  Detta gör det mycket lättare att platta och få ett snyggt slutresultat.
 4. Se till att tången är redo
  Dra igång tången och vänta tills den är tillräckligt varm. Detta kan ta upp till en minuts tid beroende på märke och modell.
 5. Platta från rot till topp
  För att räta ut håret ska du klämma till och långsamt dra plattången från rot till topp. Om en dragning inte räcker så upprepar du.
 6. Spraya med hårspray
  För att få plattningen att hålla längre kan du spraya med hårspray eller en spray som ger fin glans.


Locka håret med plattång

Om du vill locka ditt hår med plattång så gör du samma sak som när du ska platta. Kläm sedan fast tången nära rötterna och vrid den 180 grader samtidigt som du drar nedåt långsamt. Om du vill ha kraftfullare lockar kan du vrida ett varv till med plattången.

Måste du använda värmeskydd för håret?

Det är viktigt att använda värmeskydd när du använder stylingverktyg med värme. Det finns särskilt värmeskyddande medel för håret som du applicerar efter att ha tvättat det. Detta skyddar ditt hår från att bli torrt och sprött till följd av värmen från tången som du plattar med.

Hur väljer du bästa plattången för dig?

Beakta:

 • Materialet på plattor – Keramiska plattor ger en jämn värmefördelning och de är skonsamma mot håret. Titan blir snabbt varmt och är därmed idealiskt för dig med tjockt och riktigt lockigt hår.
 • Temperaturkontroll – Det är bra med en plattång med justerbar temperatur eftersom den kan användas för olika hårtyper.
 • Plattornas storlek – Smala plattor är bra för kort hår och detaljerad styling. Bredare plattor fungerar bra för långt och tjockt hår.
 • Ytterligare egenskaper – Du kan också välja en modell som har teknologi som reducerar slitage och frissighet. Det finns också modeller som är framtagna för att ge extra glans.

Plattång utan sladd eller inte…

Det finns trådlösa plattänger som du kan ladda upp. Dessa är förstås väldigt praktiska när du tar plattången med dig på resa eller ska styla långt från ett eluttag. De trådlösa plattängerna är mindre och lättare men var medveten om att deras batteritid kan vara begränsad samt att de sällan erbjuder samma värmeeffekt som plattänger med sladd.

FAQ
Vanliga frågor

Vi ser att automatisk avstängning har blivit normen för de bästa plattängerna. Det är bra för vi kan alla glömma och det är inte att rekommendera att lämna en plattång på under flera timmars tid. Med automatisk avstängning minskar risken för överhettning och brand.

För att hålla din plattång i gott skick bör du efter att den har svalnat torka av den. Gör detta då den är urkopplad och helt sval. Du kan torka av med en fuktad trasa och få bort rester från dina hårvårdsprodukter med en bomullspinne som du doppar i alkohol. Var dock försiktigt med att använda för mycket vatten när du gör rent eftersom detta kan skada elektroniken.

Det beror på din budget och vad du är ute efter. Du kan få en prisvärd men enkel modell för några hundralappar och du kan lägga flera tusen kronor på en professionell modell.

Det här beror på hur ofta du använder den och på vilket sätt. En riktlinje är att en bra plattång håller mellan 2 och 5 år. När uppvärmningen inte längre är jämn eller plattorna har skadats är det dags att byta!

Om du gillar att platta såväl som locka ditt hår kan det vara klokt att satsa på en modell som erbjuder båda funktionerna. Men vi ska säga att det faktiskt finns gott om plattänger som fungerar väldigt bra för lockning trots att de inte marknadsförs på detta vis.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER