Magnesium – Bäst i test 2024

Magnesium är extremt viktigt för hälsan och välmåendet. Magnesium är avgörande för allt från cell-, muskel- och nervfunktion, till ben- och hjärthälsa. Magnesium deltar i över 300 enzymatiska reaktioner men reglerar också hjärtrytmen och bibehåller normalt blodtryck. Men vilket magnesium är bäst? Vilket magnesium passar dig och vilket blir bäst i test?
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Magnesium M4

Magnesium M4

5/5
PRISVÄRD
Magnesiumcitrat 440 mg

Magnesiumcitrat 440 mg

4.7/5
BÄST PREMIUM
Magnesium 90 Kapslar Holistic

Magnesium 90 Kapslar Holistic

4.9/5

Jämför bästa magnesium

Magnesium är avgörande för många olika biologiska processer i kroppen och en brist på magnesium kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive muskelkramp, trötthet, och försämrad benhälsa. Därför är det viktigt att säkerställa att man får tillräckligt med magnesium genom kosten eller kosttillskott om det behövs. Vet du med dig att du inte äter tillräckligt med magnesiumrika livsmedel kan du behöva fundera på kosttillskott. Men det finns en mängd olika varianter – så vilket magnesium är lätt att ta upp och passar dig bäst?

TestProffs Logotyp Header

Vilken magnesium är bäst i test?

Bästa magnesium 2024 är Magnesium M4. Detta beror på att kapslarna innehåller hela fyra sorters lättabsorberad magnesium. Dessutom är de helt fria från magnesiumoxid. Magnesium M4 tillverkas dessutom under ISO 9001-standard och kapslarna är fria från alla oönskade ämnen. 

Tänk dock på att bästa magnesium för just dig beror på flera faktorer. Det beror på dina individuella behov. Hos oss kan du jämföra olika magnesiumtillskott och läsa våra recensioner för att underlätta ditt val. Du kan då se varför vi tycker att Magnesium M4 är bäst och hur detta magnesiumtillskott står sig mot andra produkter. 

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du som användare väljer bästa magnesiumtillskottet

När du väljer magnesiumtillskott, behöver du fundera både vad det är för typ av magnesium och hur väl kroppen absorberar just denna magnesiumtyp, för att få ut maximal effektivitet av ditt tillskott. Se till att doseringen är lämplig för dina behov och välj produkter av hög kvalitet från pålitliga tillverkare. Kontrollera eventuella tillsatta ingredienser och att produkten är fri från allergener, om du har någon allergi. Ta även hänsyn till individuella hälsobehov och konsultera en läkare vid behov.

När du väljer magnesiumtillskott är det några faktorer att tänka på:

1. Magnesiumform
Det finns olika former av magnesiumtillskott: magnesiumoxid, magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiummalat är några vanliga varianter. Vissa former är lättare för kroppen att absorbera än andra. Magnesiumcitrat och magnesiumglycinat anses ofta vara lättabsorberade former, de har helt enkelt högre biotillgänglighet. 

2. Dosering
Doseringen av magnesiumtillskott varierar beroende på individuella behov och hur ditt allmänna hälsotillstånd ser ut. Följ naturligtvis alltid din läkares rekommendationer. 

3. Kvalitet och renhet
Se till att välja ett tillskott från en pålitlig tillverkare som följer höga kvalitetsstandarder. Det ger dig som kund en självklar trygghet. 

4. Eventuella tillsatta ingredienser
Vissa magnesiumtillskott innehåller ytterligare ingredienser som kan vara bra för hälsan, såsom vitaminer eller mineraler som stöder magnesiumabsorptionen, eller andra örter och näringsämnen.

5. Eventuella allergier eller intoleranser
Om du har allergier eller intoleranser mot vissa ämnen, se till att läsa igenom produktens ingredienslista noggrant för att undvika potentiella allergener.

6. Individuella behov
Hur ser din egen hälsa ut? Finns det särskilda faktorer som kan påverka ditt val av magnesiumtillskott? Det är självklart alltid klokt att även diskutera med din läkare.

VÅRA TEST

Så här valde vi ut magnesiumtillskott

Testproffs genomförde en metodisk analys av olika magnesiumtillskott. Vi granskade olika former, när det gäller absorption. Vi tittade också på produkternas dosering och bedömde hur pålitliga tillverkarna var, när det gällde kvalitet och renhet. Vi granskade också ingredienserna noga och höll särskilt utkik efter allergener och andra ämnen som kan skapa reaktioner hos personer som lider av olika intoleranser.  

Vad har vi tittat på för att utse den bästa produkten till användaren? 

Absorptionsförmåga

Vi bedömde hur väl de olika produkterna absorberas i kroppen. Magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumoxid absorberas helt enkelt inte på samma sätt. Vilket magnesium produkten innehåller spelar därför roll. 

Dosering och effektivitet

Vi tittade på produkternas dosering och hur väl den stämmer överens med forskningen om rekommenderade mängder. 

Kvalitet och renhet

Vi har särskilt valt att testa tillskott från pålitliga tillverkare som uppfyller höga kvalitetsstandarder. För vi vill alla veta vad våra kosttillskott faktiskt innehåller och att de håller hög kvalitet och renhet. 

Eventuella tillsatta ingredienser

Vi granskade eventuella tillsatta ingredienser för att säkerställa att de kompletterar magnesiumets fördelar utan att påverka renheten eller kvaliteten negativt.

Allergener

Vi granskade ingredienslistorna för att se om produkterna innehåller några allergener. Detta för att säkerställa att produkterna passar för olika hälsobehov.

Bästa Magnesium

Bäst i test

1. Magnesium M4

Testproffs - Bäst i test 2024
Magnesium M4
5/5

Fördelar

Nackdelar

Fyra sorters magnesium i en kapsel

Här får du hela fyra sorters magnesium i en enda kapsel – fenomenalt. Allt för att ge dig ett allsidigt och lättupptagligt magnesiumtillskott. Dessutom är produkten tillverkad under ISO 9001 vilket är en solklar trygghet för oss som kunder. Greatlifes Magnesium M4 är dessutom fri från gluten, soja, mjölkprodukter, GMO, ogräsmedel och bekämpningsmedel.

Fri från magnesiumoxid

Tack vare kombinationen av fyra olika sorters magnesium får du maximal effekt. Vi upplever att Magnesium M4 både minskar trötthet och utmattning. Den ger bättre sömn och återhämtning, dessutom. Passar även veganer och vegetarianer. 

Bästa pris hos

Greatlife.se

2. Magnesiumcitrat 440 mg

Testproffs - Prisvärd 2024
Magnesiumcitrat 440 mg
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Rent magnesiumcitrat

Magnesiumcitrat är den form av magnesium som anses ha allra bäst absorptionsgrad. Den är klart mer lättabsorberad än den vanliga magnesiumoxidformen. Magnesiumcitrat har en annan bonus också, mineralet drar in vatten i tarmarna. Det gör att mag-tarm-kanalen smörjs inifrån, vilket gör att avföringen passerar lättare. Därför är denna produkt idealisk för dig som lider av förstoppning. Om du däremot är väldigt lös i magen bör du välja någon annan magnesiumprodukt, för att undvika ännu mer fart på magen.

Nöjdhetsgaranti och certifierad

Weightworld erbjuder 100 % nöjdhetsgaranti på detta magnesiumtillskott. Är du inte nöjd får du pengarna tillbaka. Den är kvalitetscertifierad av GMP och både glutenfri och vegansk, vilket alltid är positivt, eftersom fler då har möjlighet att få ta del av fördelarna.

Bästa pris hos

Weightworld.se

3. Magnesium 90 Kapslar Holistic

Testproffs - Bäst Premium 2024
Magnesium 90 Kapslar Holistic
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Holistic – välkänt märke för holistisk hälsa

De flesta som är intresserade av hälsa känner nog till Holistic. Ett väletablerat varumärke för holistisk hälsa och som står för kvalitativa kosttillskott. Här betalar du absolut lite extra för märket. Det märks på att produkten är lite dyrare per mg magnesium, men å andra sidan kan du känna dig väldigt trygg med att du får ett välarbetat högkvalitativt tillskott. Produkten består av magensiumcitrat, magnesiummalat och magnesiumlaktat. Ingredienserna är valda för att absorberas lätt och dessutom ge en synergieffekt. 

280 mg för kvinnor, 350 mg för män

Vårt dagsbehov av magnesium är 280 mg för kvinnor och 350 mg för män. Men tränar du hårt, är stressad eller äldre kan du behöva ännu mer än så. Vår kropp har heller ingen depå för magnesium, så som vi har för exempelvis kalcium, så vi behöver kontinuerligt fylla på, varje dag. Det gör ett bra magnesiumtillskott väldigt viktigt, för de flesta av oss. Här har du en premiumvariant som vi upplever verkligen hjälper med både sömn, återhämtning och tar bort alla tidigare nattliga kramper i vaderna.

Bästa pris hos

Biohackbalance.se

4. Food-Grown® Magnesium

Food-Grown Magnesium
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Spännande, helt naturlig produkt

Det här är en spännande och helt naturlig produkt som består av näringsberikad lactobacillus! Därav namnet ”Food grown magnesium”. Förutom dessa lactobacillus består den av värmebehandlat pulver från råris och vegetabilisk cellulosa i kapseln, ingenting annat. Så vill du exempelvis undvika citronsyran i magnesiumcitrat eller av andra orsaker ha så rena och naturliga kosttillskott som möjligt så är detta väl värt att prova!

Bästa pris hos

Caelestebeauty.com

5. Trippel Magnesium 60 kapslar Pure

Trippel Magnesium 60 kapslar Pureness
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Vunnit flera priser

Detta magnesiumtillskott från Pureness har vunnit flera priser i den finländska hälsobranschen. Det innehåller malat, glycinat och taurat. Dessa är både lättupptagliga och dessutom skonsamma för magen. Lider du exempelvis av lös mage passar detta magnesium fint för dig, eftersom du då behöver undvika magnesiumcitrat. 

Bästa pris hos

Biohackbalance.se

6. Magnesium Premium Aware

Magnesium Premium Aware
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Mängdrabatt och hög koncentration

Här får du hög koncentration av citrat och glycinat – och dessutom mängdrabatt. Kapslarna passar dock inte dig som vegan eftersom själva kapseln är gjord av gelatin. Men vill du få ett effektivt magnesiumtillskott av god kvalitet, med hög koncentration och dessutom rabatt när du köper tre burkar är detta ditt val.

Citrat hjälper mot förstoppning

Detta tillskott från Aware innehåller magnesiumcitrat. Det är fenomenalt för dig som lider av förstoppning, men om du redan är lite lös i magen bör du välja ett annat, eftersom magnesiumcitrat sätter fart på magen.

Bästa pris hos

Awarenutrition.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Magnesium

Märke

Betyg

Kapslar

Återförsäljare


Magnesium M4
(Bäst i Test)

5.0

120 st

Rek. återförsäljare

Magnesiumcitrat

440 mg
(Prisvärd)

4.7

120 st

Rek. återförsäljare

Magnesium 90 Kapslar Holistic

(Bäst premium)

4.9

90 st

Rek. återförsäljare

Food-Grown® Magnesium

4.8

60 st

Rek. återförsäljare

Trippel Magnesium 60 kapslar Pure

4.7

60 st

Rek. återförsäljare

Magnesium Premium Aware

4.7

120 st

Rek. återförsäljare

OM MAGNESIUM

Varför är magnesium viktigt?

Magnesium är viktigt för kroppen av flera skäl:

1. Cellulär funktion
Magnesium är en viktig jon som är involverad i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen. Magnesium behövs för att cellerna ska fungera korrekt. Det gäller även energiproduktion, DNA-syntes men också själva proteinmetabolismen. Det är alltså väldigt grundläggande och påverkar det mesta, skulle man kunna säga. 

2. Muskel- och nervfunktion
Magnesium spelar roll för nervsignalöverföring och muskelkontraktion. Det hjälper musklerna att slappna av efter att de har kontraherats. Detta är anledningen till varför magnesium kan hjälpa om du har problem med muskelkramper, exempelvis i vaderna nattetid. Magnesium är helt enkelt avgörande för normal muskelfunktion och för att förebygga kramper. 

3. Benhälsa
Magnesium hjälper till att bibehålla benhälsan och är också involverad i regleringen av kalciummetabolismen. Vill du ha starka ben och förebygga benskörhet är magnesium alltså viktigt. 

4. Hjärt- och kärlhälsa

Magnesium hjälper till att bibehålla normalt blodtryck. Det kan också ha antiinflammatoriska och vasodilaterande effekter, vilket kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

5. Reglering av blodsockernivåer
Magnesium är involverat i insulinkänslighet och glukosmetabolism. Tillräckliga nivåer av magnesium kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna och minska risken för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Hur vet jag om jag har magnesiumbrist?

Symtom på magnesiumbrist kan variera, men det är vanligt med muskelkramper och trötthet. Du kan också märka oregelbundna hjärtslag, ökad irritabilitet, sömnproblem eller ångest. Matsmältningsbesvär som diarré eller förstoppning är andra tecken på magnesiumbrist. Även lågt blodtryck. Eftersom dessa symtom kan vara relaterade till andra tillstånd är det viktigt att rådgöra med en läkare för att få en korrekt diagnos om du misstänker magnesiumbrist. En läkare kan utföra blodprov för att mäta magnesiumnivåerna och rekommendera lämplig behandling, vilket kan innefatta kostförändringar eller tillskott.

FÖRDELAR & NACKDELAR

Fördelar och nackdelar med magnesium

Fördelar med magnesium

Magnesiumtillskott ger dig fördelar som muskelavslappning, förbättrad sömnkvalitet, stöd för benhälsa samt hjärt-kärlhälsa. Magnesium kan även ge minskad stress och ångest. Dessutom kan magnesium bidra till normal muskelfunktion och blodsockerreglering samt eventuellt även minska migränfrekvensen. För personer med brist på magnesium i kosten eller specifika hälsotillstånd kan tillskott vara fördelaktiga. Rådgör alltid med en läkare före användning.

Nackdelar med magnesium

Magnesiumtillskott kan ha vissa nackdelar, inklusive möjliga biverkningar som magbesvär, diarré eller illamående. Detta gäller särskilt vid höga doser. Överdosering kan leda till muskelsvaghet, lågt blodtryck eller hjärtarytmier. Vissa personer kan också vara allergiska mot magnesiumtillskott eller uppleva interaktioner med andra läkemedel. Dessutom kan långvarigt intag av höga doser magnesiumtillskott påverka absorptionen av andra mineraler, som kalcium och järn. Det är därför viktigt att följa doseringsrekommendationer och rådgöra med en läkare före användning. 

OLIKA MAGNESIUMTILLSKOTT

Vilken typ av magnesiumtillskott är det bästa?

Det finns ingen enstaka “bästa” typ av magnesiumtillskott eftersom det beror på individuella behov. Men vissa former av magnesium, som magnesiumcitrat och magnesiumglycinat, anses ha högre biotillgänglighet och därmed bättre absorption jämfört med andra former, som exempelvis magnesiumoxid. Individer med känslig mage kan föredra magnesium i form av kelater (till exempel magnesiumglycinat) för att undvika magbesvär eller diarré. Lider du å andra sidan av förstoppning kan magnesiumcitrat hjälpa dig att få lite fart på magen. Det är viktigt att välja en form som passar dina specifika behov och att konsultera med en läkare eller näringsexpert om du är osäker.

FAQ
Vanliga frågor

Ta gärna magnesium på kvällen, då det hjälper dig att varva ner och somna lättare. Dessutom upplever många att de även sover bättre under hela natten.

Biverkningar av magnesium kan inkludera magbesvär, diarré, illamående och kräkningar, särskilt vid höga doser. Överdosering kan leda till muskelsvaghet, lågt blodtryck, och i sällsynta fall hjärtarytmier. Vissa individer kan vara allergiska mot magnesiumtillskott eller uppleva interaktioner med andra läkemedel. Långvarigt intag av höga doser kan också påverka absorptionen av andra mineraler, som kalcium och järn. Rådgör gärna med en läkare innan användning. 

Magnesium är bra för muskelfunktion, nervsystem, benhälsa, hjärt-kärlhälsa, energiproduktion, blodsockerreglering, sömnkvalitet och kan även hjälpa vid migrän. Det stöder en rad biologiska processer som är avgörande för övergripande hälsa och välbefinnande.

Ja, magnesium är känt för att främja bättre sömnkvalitet genom att bidra till avslappning och minska stress. Det kan hjälpa till att lugna nervsystemet och främja djupare och mer avkopplande sömn.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.