Laddbox bäst i test 2024

Du vill ha en elbilsladdare som passar din bil, är enkel att förstå sig på och med en design som känns rätt för din bostadsmiljö. Vilken ska du välja? Vi har tagit en titt på rekommenderade modeller för att komma fram till laddbox bäst i test. Vi har tagit hänsyn till allt från funktion till användaromdömen.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
garo-entity-pro-laddbox

Garo Entity Pro: 22 kW

4.9/5
PRISVÄRD
defa-power-laddbox

DEFA Power 22 kW

4.8/5
BÄST PREMIUM
zaptec-pro-laddbox

Zaptec Pro: 22 kW

4.9/5

Jämför bästa laddboxen

I takt med att elbilen har blivit en möjlighet för många hushåll så har också utbudet av laddboxar vuxit. Det kan vara svårt att veta vilken modell du bör välja när det finns så många intressanta alternativ. Dessutom är det ju inte säkert att den bästa laddboxen för din granne även kommer att vara ditt bästa val. Dra nytta av vår guide och våra tips för att hitta laddboxen som du får störst nytta av!

TestProffs Logotyp Header

Vilken laddbox är bäst i test?

Bästa laddboxen 2024 är Garo Entity Pro: 22 kW som passar bra för alla bilar. En laddbox anpassad till det svenska klimatet med smarta funktioner så som Garo Price Adaption som gör det möjligt för dig att automatiskt ladda när elen är som billigast.

 

Nu är det förstås så att den bästa laddboxen för dig kan vara en annan modell och vi tycker att du ska läsa vidare och ta en titt på de modeller som vi rekommenderar. Det viktigaste är att du får den bästa tekniken för dina behov men du kan vara säker på att de modeller vi presenterar här kan koras som laddbox bäst i test inom flera kategorier.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer bästa laddboxen

Med elbil är det nästan ett måste att ha en laddbox hemma. Om du kan installera boxen där du parkerar din bil så blir det mycket enklare att säkra att bilen alltid är laddad och redo att köras. Det finns en rad viktiga saker att beakta innan du köper.

Utöver effekt och smarta funktioner så är det förstås viktigt att du får en design som du trivs med. Om ni kör flera elbilar kanske det också kommer att behövas flera uttag så att ni inte måste turas om med laddningen. Tänk på följande då du ska köpa laddbox.

1. Effekt

När det ska gå undan med laddningen är du glad att du har köpt en laddbox med hög effekt. Effekten påverkar direkt laddningshastigheten och den mäts i kW. Om du har en bil med stort batteri är detta minst lika viktigt som då du vill kunna snabbladda.

Fast du kan inte bara fokusera på hög effekt. Det är väldigt viktigt att laddboxens effekt matchar det elsystem du har. Du får fundera på om du eventuellt vill uppgradera elsystemet inför installationen av laddbox eller om du bör anpassa laddboxen till nuvarande situation.

2. Priset

Laddboxens pris beror på flera saker som hur hög effekt den har, vilka funktioner den erbjuder såväl som märket. Frågan är som alltid hur mycket du kan tänka dig att betala för vad. Märket är inte alltid så viktigt och det särskilt om det finns många som redan har köpt boxen och som har gett goda omdömen.

Men du bör vara noga med att gå igenom funktioner och beakta om de är något som du har behov av eller inte. För många kan det vara klokt att betala mindre för enkelhet som går att lita på, hellre än mer för sådant som låter hur coolt som helst men som sedan inte är relevant för just dig.

3. Smarta funktioner

Laddboxarna blir smartare för varje år som går. Moderna varianter kan erbjuda timer och schemaläggning så att du kan ställa in specifika tider för laddningen. Det är ju bra om du har ett elavtal som innebär att du får billigare el under vissa tidpunkter på dygnet.

Dessutom kan du välja modeller som går att fjärrstyra via appar och som gör det enkelt att hålla koll på elförbrukningen via en smartphone eller dator. Med den här typen av funktioner kan du optimera laddningen och utvärdera kostnad och effekt.

4. Lastbalansering eller inte

En mycket viktigt fråga när du ska köpa laddbox är hur den kommer att påverka ditt hems elsystem. Du bör undvika överbelastning av systemet och det kan du göra med en laddbox som erbjuder lastbalansering.

När laddboxen har lastbalansering så kommer den att anpassa sig till det som händer i ditt elsystem just nu. Det betyder att den kan dra ner eller upp på laddningshastigheten beroende på hur många andra apparater i ditt hem som är igång samtidigt. På så vis slipper du att huvudsäkringen går i ett för att du har glömt bort det där med lastbalansen.

5. Design

Det är klart att design är viktigt. Du vill ha en laddbox som ser bra ut och stämmer väl överens med utseendet på ditt hem och ditt garage. Många modeller finns i olika färger och med skal som går att anpassa.

Tänk på att diskret design kan vara bra om du inte vill att folk som åker förbi ska uppmärksamma att du har laddbox och elbil. Dels för att du känner att det är din ensak och dels för att du inte vill locka till dig folk som tänker att de kanske kan tanka gratis då du inte märker det. Se alltid på designen och beakta hur den kommer att se ut där du vill installera boxen.

6. Antal uttag

Om du har flera elbilar eller funderar på att skaffa en till så är det inte så dumt att ha elbilsladdare med flera uttag. Det här gör det ju enkelt att ladda flera bilar samtidigt. Det blir billigare i längden då du slipper installera en laddbox till och kan också vara en räddning i en familj där flera ska samsas om laddstationen.

7. Garanti

Garanti för laddbox är en trygghet. Inte bara för att du vet att du har täckning för fel. När tillverkare av laddboxar ger garanti så säger det något om deras produkt och det förtroende de har för den.

Längre garantiperiod eller en omfattande garanti som både täcker delar och arbete vid fel kan vara ett väldigt fint skydd för dig. Ta med andra ord en titt på hur garantin ser ut och vad som ingår i den.

VÅRA TEST

Hur gjorde vi testet?

Funktion och effekt

När vi började se på de bästa laddboxarna för den svenska marknaden just nu så insåg vi att det inte är så lätt att välja. För att göra det hela lite enklare så har vi i vårt laddbox-test fokuserat på det som vi tycker är viktigast nämligen funktion och effekt, design, pris och användaromdömen.

Baserat på följande parametrar har vi kunnat välja ut laddbox bäst i test såväl som modeller som absolut förtjänar en plats på prispallen och i topplistan. Men du bör förstås alltid vara väl medveten om vad som är viktigast för dig så att du kan välja i enlighet med dina krav och behov.

Design

Design och funktion går hand i hand. Här har vi sett på utseende såväl som hur designen förenklar användningen. Det kan vara så grundläggande saker som att det ska vara enkelt att få ett gott grepp och komma åt.

Vi har sett det som en fördel med anpassningsbar design. Det vill säga att du kan välja färg och skal som passar ditt hem bäst. Dessutom har vi jämfört vår uppfattning om design med användaromdömen för att kontrollera att vi har tänkt på rätt sätt och inte missat något som bör undersökas.

Pris

Vad gäller pris så inser vi också att det finns riktigt bra laddboxar till lägre priser som kanske är enklare men ändå bästa valet för dig. För oss har det varit väldigt viktigt med prisvärdhet. Om du ska betala mer för en laddbox så ska du också få mer för pengarna. För att kunna göra oss en uppfattning i denna fråga så har vi jämfört modeller inom samma prisklass för att se om de även erbjuder samma funktioner och tvärtom.

Användaromdömen

Vi vet att det är lätt att bli väldigt förtjust i en viss produkt för att den matchar ens egna behov väldigt väl. Med tanke på att elbilsägare har skiftande behov så har vi sett noga på användaromdömen av varje modell som vi har tagit med i vår lista med bäst i test laddboxar.

Vi har sett det som ett plus då användaromdömen bekräftar vår uppfattning och som en uppmaning att ta reda på mer. Vi har också upptäckt områden och detaljer som vi kanske annars inte hade tänkt på tack vare denna viktiga input.

Bäst i test

1. Garo Entity Pro: 22 kW

Testproffs - Bäst i test 2024
garo-entity-pro-laddbox
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Garo Entity Pro för privatpersoner och företag

Garo Entity Pro laddbox är en modern modell som erbjuder riktigt hög effekt och därmed snabb laddning. Den är utformad för att passa privata hem såväl som företag. Den som vill hålla koll på laddningar för att ta betalt för dem kan enkelt göra det med Garo Connect-appen.

Något som är väldigt positivt är den automatiska Garo Price Adaption-funktionen som säkrar att bilen laddas när det är billigast. Om du har timpris på ditt elavtal så kan det finnas en hel del pengar att spara på detta.

En laddbox som håller hög kvalitet

Priset är ganska högt och det blir än mer när du väljer ett viktigt tillägg som lastbalansering. Samtidigt ska det sägas att det här är en prisvärd laddbox. För dig som är ute efter en trygg laddbox som är enkel att använda och ställa in så kan detta vara ett mycket bra val.

Notera att det rör sig om en smart laddbox som kan uppdateras med nya funktioner och tillägg. På så vis kan detta vara ett bra val även med tanke på framtiden och nya elbilar som du vill kunna ladda med samma box.

Bästa pris hos

Evify.se

2. DEFA Power 22 kW

Testproffs - Prisvärd 2024
defa-power-laddbox
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

DEFA Power 22 kW erbjuder dynamisk laddning

Med DEFA Power laddbox får du riktigt dynamisk laddning som dessutom kan bli ekonomisk för dig. Laddboxen är utformad för att ditt hems elförbrukning hela tiden ska analyseras så att bilens laddning inte leder till överbelastning. Om det inte vore för ett lite högre pris samt en otympligare design än GO så hade denna modell helt klart kunnat utnämnas som laddbox bäst i test.

Modellen kommer att anpassa sig till den ström som finns tillgänglig och laddar därmed snabbare och effektivare då det finns utrymme för detta. Du får en smart design som är enkel att hantera. Vi tyckte bara att det kunde vara lite enklare att vinda kabeln efter användning.

Smart och kostnadseffektiv laddning

Det här är ett bra val för dig som gärna vill använda smarta funktioner för att få kostnadseffektiv laddning. DEFA har en särskilt DEFA Power app som du kan använda för att justera och planera din elbilsladdning. Med denna app kan du bland annat få uppdaterade priser från Nord Pool så att du har total koll på vad laddningen kommer att kosta dag för dag.

När elpriser är höga kan du med appen ställa in hur mycket du drar ner på laddningen. Med PowerSmart kan du även skapa ett laddningsschema så att du kan ställa in dina krav för en längre period. Det här fungerar oavsett vilket elbolag du har. Vi tycker också att ett stort plus med denna laddbox är att den är så väl anpassad till olika typer av elbilar så vi ser den som ett mycket bra val för väldigt många.

Bästa pris hos

Evify.se

3. Zaptec Pro: 22 kW

Testproffs - Bäst Premium 2024
zaptec-pro-laddbox
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Zaptec Pro 22 kW är en avancerad laddbox

Den här modellen måste komma med i vårt urval av bästa laddboxar helt enkelt för att den imponerar med sin effekt och alla möjligheter du får med den. Detta är laddboxen för framtiden som redan nu har molnlösning.

Om du vill erbjuda andra laddning av sina bilar mot betalning så är det enkelt att göra med hjälp av Zaptec Park tillägget. Detta gör att just denna modell kan vara väldigt smart för en bostadsförening där det är många som har intresse av en gemensam lösning för laddning av elbilar. Med Park-appen är det enkelt att se vem som ska betala för vad.

Snabb laddning för olika miljöer

Vi hade i första hand rekommenderat Zaptec Pro-laddboxen för föreningar och parkeringsplatser. Men det är klart att du rent teoretiskt skulle kunna välja denna modell för ett privat hem. Den är otroligt smart på så vis att du får inbyggd lastbalansering och otroligt snabbt laddning.

Vi ser stora likheter mellan Zaptec Pro och laddbox bäst i test Zaptec Go så du lär bli nöjd även med denna för ett privat hem. Frågan är förstås om det är motiverbart att betala mer då du kanske inte kommer att behöva stödet för många användare och möjligheten att ta betalt.

Bästa pris hos

Evify.se

4. Charge Amps Dawn 22 kW

charge-amps-dawn-laddbox
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Charge Amps Dawn 22 kW är en modern laddbox

Vi diskuterade om Charge Amps Dawn borde vara med på prispallen som en av de bästa laddboxarna just nu. Det här är en modell som har många viktiga funktioner. Du kan via en molntjänst kontrollera laddningen och det finns också app att tillgå till exempel för schemaläggning.

Det som gör att vi inte tycker att Charge Amps Dawn laddbox är det allra bästa valet är att saker som lastbalansering kommer som tillval. Då modellen redan är lite dyrare så blir det alltså ganska dyrt att se till att den har precis allt som du kan tänkas behöva.

Modern laddbox med fina kundomdömen

För dig som behöver en snabb laddbox och som kanske redan nu har ett mycket starkt elsystem hemma så kan detta vara ett bra val. Tekniken är utan tvivel mycket modern samtidigt som det är enkelt att förstå hur laddboxen ska användas.

MID-mätaren är en mycket användbar funktion. Den fungerar så att du kan mäta och se precis hur mycket el du använder för att ladda bilen. Du ser också informationen individuellt för varje laddning och det går att lagra informationen i molnet för vidare statistik och analys av din användning.

Bästa pris hos

Evify.se

5. Charge Amps Halo: 11 kW

charge-amps-halo-11kw-laddbox
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Charge Amps Halo är enkel att använda

Vi gillar verkligen den enkla användning som Charge Amps erbjuder. Här måste du inte fundera så mycket på det elsystem du har just nu. Effekten är lägre men om du planerar din laddning på ett smart sätt så bör det inte vara någon större nackdel.

Lastbalansering ingår inte men kan fås som tillval vilket givetvis rekommenderas om du inte vill störa driften av andra elektriska maskiner och apparater i ditt hem. Det finns ingen 4G-uppkoppling men väl WIFI så det går att styra boxens funktioner via en router. Det kräver förstås att boxen placeras där det finns signal från en router.

Snygg och genomtänkt design

Ett stort plus med denna box är snygg design. Vi gillar färgen och hur kabeln sitter då den är upplindad. Även om den är väl tilltagen (över sju meter lång) så är det enkelt att linda den på ett snyggt sätt. Dessutom går den att böja ner till temperaturer på -25 grader så det förblir snyggt och prydligt även då det blir vargavinter.

Missa inte att du kan få den snygga boxen att lysas upp i mörkret. Leta upp denna funktion och aktivera den för en riktigt fin effekt då det blir mörkt tidigt på kvällskvisten. Ljusstyrkan som finns på utkanten av boxen som en ring kan regleras med hjälp av Charge Amps molntjänst så länge som du ser till att boxen förblir uppkopplad.

Bästa pris hos

Evify.se

6. Zaptec Go: 22 kW

zaptec-go-laddbox
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Zaptec Go 22 kW är en grön laddbox

För dig som vill ha en kompakt och riktigt miljövänlig laddbox så kan Zaptec Go 22 kW vara ett fantastisk val. Den är utvecklad i Norge med ledande grön norsk teknik och givetvis med tanke på vad som krävs för att laddboxen ska fungera i vårt nordiska klimat.

Vi är riktigt imponerade av hastigheten du får för laddningar med denna modell. Den är helt klart en av de kraftfullaste som finns på marknaden. Detta bekräftas både i flera laddbox-tester och av individuella omdömen. Det märks att norska Zaptec har varit med länge nu. Deras erfarenhet av att ta fram laddboxar för hem såväl som för offentliga miljöer har definitivt bidragit till Gos fina design.

Smarta funktioner ger en enklare laddningsprocess

Det här är en modern laddbox som kan tänka åt dig. Den har särskilda funktioner som förenklar laddningsprocessen samtidigt som du spar energi. Du kan använda Zaptec-appen för att styra och hålla koll på laddningen. Det går även bra att schemalägga laddning till tider då elpriserna är lägre.

Vi gillar särskilt att denna laddbox erbjuder väl fungerande lastbalansering. Du kan ha den igång utan att fundera på vilka andra hushållsmaskiner som jobbar samtidigt. Dessutom måste vi lägga till att detta är en otroligt kompakt laddbox som har en design som vi tror passar bra i olika hemmiljöer. Modellen är förstås utvecklad för att klara av tufft väder och extrem kyla.

Bästa pris hos

Evify.se

7. Tesla Wall Connector 22 kW

tesla-wall-connector-laddbox
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Tesla Wall Connector är snabb och användarvänlig

För dig med Tesla är detta den bästa laddboxen. Tesla Wall Connector är mycket enkel att använda. Vi tycker att appen är enkel att förstå och den har du ju antagligen redan vant dig vid då du kör Tesla.

Denna laddbox är mycket effektiv och därmed så får du snabb laddning. Du bör dock vara medveten om att lastbalansering inte ingår. Detta ska du välja till som tillval och det bör du göra om du vill undvika överbelastning av ditt hems elsystem.

En prisvärd laddbox med snygg design

Priset på denna laddbox är högst rimligt och ligger rentav lågt jämfört med andra modeller av samma kaliber. Vi gillar designen och det faktum att det går att välja mellan olika färger. Därmed är det inte alls svårt att få design som stämmer väl överens med din boendemiljö.

En laddbox som är gjord av härdat glas känns också unikt och riktigt fint. Det är roligt att slippa plasten som annars är så vanligt förekommande. För dig med Tesla som inte har behov av dynamisk lastbalansering så tror vi att detta kan bli ett mycket bra val.

Bästa pris hos

Evify.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av laddboxar bäst i test

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

Garo Entity Pro: 22 kW

(Bäst i test)

4.9

Premium

Från 10 805 kr

Rek. återförsäljare

DEFA Power 22 kW (Prisvärd)

4.8

Standard

Från 6 999 kr

Rek. återförsäljare

Zaptec Pro: 22 kW (Premium)

4.9

Premium

Från 10 805 kr

Rek. återförsäljare

Charge Amps Dawn 22 kW

4.7

Standard

Från 7 799 kr

Rek. återförsäljare

Charge Amps Halo: 11 kW

4.5

Standard

Från 6 999 kr

Rek. återförsäljare

Zaptec Go: 22 kW 

4.8

Standard

Från 4 995 kr

Rek. återförsäljare

Tesla Wall Connector 22 kW

4.6