Kreatin – Bäst i test 2024

För dig som vill öka din muskelstyrka och få bättre träningsprestation kan ett kreatinpulver ses som en självklarhet. Men vilken variant du ska välja är inte lika självklart. Vi har jämfört och undersökt för att få fram kreatin bäst i test och förenkla ditt val. Läs även vår guide för att komma fram till hur du bör använda kreatintillskott för bästa resultat.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Creatine 100% Aware

Creatine
100% Aware

5/5
PRISVÄRD
Kreatinmonohydratpulver 1 kg

Kreatinmonohydratpulver
1 kg

4.5/5
BÄST PREMIUM
Creatine Monohydrate Pure – Kreatin

Creatine Monohydrate Pure – Kreatin

5/5

Jämförelse av bästa kreatinet

När vi har jämfört kreatinprodukter har vi insett att det bästa kreatinet är rent och enkelt att använda. Dessutom kan du välja ett pulver som är lättare för din kropp att ta upp. Vi har också sett på hantering och de möjligheter du har att blanda med olika typer av vätska och mat. Ta en titt på vår lista med bästa kreatin och läs även vår guide för att komma fram till vad som är viktigast för dig.

TestProffs Logotyp Header

Vilket kreatin är bäst i test?

Bästa kreatin är Creatine 100% Aware som liksom andra produkter från Aware håller mycket hög kvalitet. Vi gillar särskilt att detta kreatinpulver är enkelt att använda i valfri vätska samt att det inte kräver någon uppladdningsfas. Det är bara att dra igång.

Det finns förstås några starka konkurrenter till Awares kreatinpulver. Med tanke på att du kanske har särskilda krav som att pulvret ska komma i miljövänlig förpackning eller vara utan smak och lukt så kan det vara väl värt att se på vårt urval av bästa kreatin just nu. Men läs också vår guide så att du kan komma fram till vad de viktigaste egenskaperna i en kreatinprodukt är för dig!

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer kreatinpreparat

Det finns några saker att tänka på när du ska välja kreatin. Bara för att det står ren kreatin på burken så betyder det inte att det alltid är samma sak som ren kreatin! Det första du ska tänka på är vilken typ av kreatin det rör sig om. Den vanligaste formen som också är den som har studerats så noga är den som kallas för kreatinmonohydrat.

Ren kreatin som är bra för dig och vår värld
Du bör dessutom fundera lite på kvalitet. Ren kreatin som inte har andra ämnen är bättre för dig och ofta också för vår värld. Det finns numera utmärkta kreatinpreparat som tillverkas med processer som inte är skadliga för naturen. Se om det finns stämpel från oberoende organisationer som NSF International eller Informed-Choice för att säkra att produkten inte innehåller skadliga ämnen.

Med tanke på dosering
Beroende på hur du kommer att använda kreatin så kan det vara så att du först ska börja med en upptrappningsfas för att sedan ligga på ett intag på omkring 3-5 gram per dag. Du kommer att märka att kreatinprodukter ofta erbjuder ett standardmått på 3 eller 5 gram så att du kan matcha på rätt sätt med ditt planerade kreatinintag.

När ska du ta kreatin?
Om du ska ta kreatin på språng så bör du välja ett pulver som är enkelt att blanda i vatten eller kanske välja tablettform för att göra det hela ännu enklare. Pulver är mycket populärt för att det är så pass kostnadseffektivt och för att det erbjuder möjlighet att blanda med vätska såväl som med mat.

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Vårt kreatin test hade stor fokus på effekt. Till att börja med satte vi ihop ett team med personer som tränar hårt, lagom hårt och på motionsnivå. Vi hade också med en person som inte bygger muskler men som är över 55 år och behöver ett ökat intag av kreatin.

För att få fram kreatin bäst i test har vi beaktat att olika användare har olika krav. Vi har sett på flera viktiga punkter som kan vara mer eller mindre viktiga för dig. Vi försökte att basera vårt omdöme på flera faktorer för att ge en så rättvis bild som möjligt av varje kreatinprodukt.

Punkter vi hade med då vi testade var:

Hur enkelt är det att använda kreatinprodukten?
Det här var väldigt viktigt för oss och vi beaktade flera viktiga aspekter vad gäller användning. Dels så tycker vi att det är viktigt att du snabbt kan få i dig kreatin på ett sätt som passar dig. Detta oavsett om det innebär att du bara blandar i vatten eller gör en shake.

Vi kikade också på:

 • Hur enkelt det är att dosera pulver
 • Hur enkelt det är att hantera förpackning
 • Om det är lätt att ta med förpackningen i väska
 • Om du lätt förstår doseringsanvisningar

Vi har ju också tagit med kreatin tabletter på vår lista med bästa kreatin just för att vi insåg att det absolut finns användare som tycker att det blir för mycket arbete med att blanda ett pulver. Då passar det ju utmärkt med tabletter som ger samma mängd kreatin med ett enda piller.

Resultat och känsla vid användning
Vad gäller resultat så har vi fått ge detta lite tid. Det finns förstås kreatinpulver som omedelbart ger en annorlunda känsla under och efter träning. Men vi har inte krävt att denna känsla ska infinna sig efter en dag eller två.

Här har vi också tänkt på saker som upptrappning eller om kreatinet används i mindre dos från start med målet om att få effekt på längre sikt. Det viktigaste var att vi tids nog ville uppleva ökad prestation och mer uthållighet under styrketräning såväl som märkbar förbättring med muskelbygge. Vi jämförde också saker som upplevd träningsvärk med tanke på återhämtning efter hård träning.

Smak och lukt
Det här är ett område där vi hade lite olika uppfattning. Det tycks vara så att de flesta vill ha rent kreatinpulver utan smak. Men vissa tycker att det blir roligare med en smak och det har vi beaktat.

Lukt är däremot inget som ger plus. Det ska vara en god doft om det är ett pulver med smak och ingen lukt överhuvudtaget då pulvret är utan smak. När det finns en konstig lukt så kan det påverka upplevelsen av att använda kreatin på ett negativt sätt. Det kan till och med leda till att du hoppar över eller glömmer bort att ta kreatin.

Kreatin pris 
Vad gäller pris så kan vi säga att de bästa kreatinpulver vi har sett på har ett ganska likvärdig pris. Det finns märken som överraskar men här måste vi förstås alltid ta reda på varför det är billigare.

Billigt kan i vissa fall betyda lägre kvalitet. Vi har också tänkt på att vissa produkter är billigare för att de innehåller färre doser. Priset måste ses per dos och så ska vi komma ihåg att många märken ger rabatter så att du ändå kan få det bästa kreatinpulvret till ett lägre pris.

Håller andra användare med oss?
Efter att ha genomfört kreatin test och diskuterat vår upplevelse så ville vi se om andra användare känner likadant. När det gäller internationella produkter som säljs i flera länder har vi gått igenom användarrecensioner på olika språk för att få en bättre bild av kreatinproduktens effekt.

När vi såg på användaromdömen av kreatin så fick vi också vinklar som vi inte alltid tänkt på. Detta bidrog till punkter som vi tror kan hjälpa dig då du är ute efter bästa kreatin för dig. Som till exempel en sådan sak som att folk ofta glömmer att ta kreatin vilket inte var något vi hade problem med i vårt testteam.

Bästa Kreatin

Bäst i test

1. Creatine 100% Aware

Testproffs - Bäst i test 2024
Creatine 100% Aware
5/5

Fördelar

Nackdelar

Creatine 100% från Aware är verkligen kreatin bäst i test!

Det är svårt att inte ge högsta betyg till detta kreatinpulver och det är så många som känner precis likadant. Aware har utmärkt sig som ett företag som tillverkar riktigt bra kosttillskott och deras kreatin är inget undantag. 

Det tar inte alls lång tid att märka skillnaden. Du får helt klart en skjuts både vad gäller prestation och muskelbygge redan inom 1-2 veckors användning. Du bör snabbt märka att du orkar fler repetitioner när du använder dig av Creatine 100% men detta förutsätter förstås att du använder produkten på rätt sätt och i kombination med andra insatser för ökad prestation under träning.

Utan smak eller med colasmak?

Vi tycker liksom många andra att bästa varianten är den som är smaklös. Då du använder Awares Creatine 100% utan smak så blir det verkligen ingen konstig bismak. Däremot så tycker vi att colavarianten känns lite mindre attraktiv. Dessutom är den inte lika naturlig med flera E-nummer.

Något som vi vill påpeka är den enkla användningen vilket givetvis är A och O för den här typen av produkt. Pulvret löses lätt upp med vatten så du slipper klumpar vilket också är en anledning till att smaken blir så bra.

Bästa pris hos

Awarenutrition.se

2. Kreatinmonohydratpulver 1 kg

Testproffs - Prisvärd 2024
Kreatinmonohydratpulver 1 kg
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Kreatinpulver som är lätt att blanda och använda

Vi är riktigt imponerade av ett så billigt kreatinpulver som samtidigt erbjuder så hög kvalitet. Det råder inga tvivel om att detta pulver gör skillnad. Annars hade de ju inte vågat ge nöjdhetsgaranti. Folk inser att det fungerar så det är ingen som ber om pengarna tillbaka.

Vi vill dock säga att det inte var lika snabb effekt som med Awares kreatinpulver. Du bör dock märka att du orkar lite mer redan efter någon veckas användning. Om du jobbar med en personlig tränare kan du be om lite hjälp med att hålla ett öga på hur din insats förändras. Kanske kan ni pusha lite mer när du drar igång med pulvret.

Hög kvalitet med enklare förpackning

Pulvret håller som sagt riktigt hög kvalitet och är rent. Det är helt veganskt och även utan gluten. Att du får så pass mycket i en förpackning för ett så lågt pris gör ju att du kanske kan tycka att det inte finns någon anledning till annat märke när detta kreatin ger så fin effekt.

Vi måste dock säga att det inte är så smidigt med påse-formatet för en så stor förpackning. Det hade varit enklare att hantera en burk med lock. Detta kan du förstås leva med men tänk på att vara lite försiktig när du öppnar och måttar för att undvika spill. Du måste försluta ordentligt om du ska ta påsen med i din träningsväska!

Bästa pris hos

Weightworld.se

3. Creatine Monohydrate Pure – Kreatin - Premium

Testproffs - Bäst Premium 2024
Creatine Monohydrate Pure – Kreatin
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Bästa kreatin med tanke på miljön

För dig som är ute efter ett rent kreatinpulver som dessutom är fritt från gifter och tillverkas med tanke på att hålla vår natur ren så är detta ett bra val. Creatine Monohydrate Pure är helt utan tillsatser och har testats för att vara fritt från allergener och tungmetaller.

Burken är gjord av bioplast och är utan BPA, PFAS och PFOS såväl som nitrosaminer och mineraloljemättade kolväten. Det är bra för dig men också för naturen då du kastar den tomma burken.

Kreatin med hög biotillgänglighet

I burken så finner du det patenterade pulvret Creavitalis®-kreatinmonohydratkvalitet. Det som är så unikt med detta kreatin är att det har mikroniserats dubbelt. Detta ger snabbare absorption och mycket hög biotillgänglighet.

Vi kan helt klart säga att det märks skillnad och användare instämmer. Det tar inte många dagar att märka effekten av att använda Creatine Monohydrate Pure i samband med träning. Dessutom tycker vi att det är en fördel att det är så lättlösligt i vätska och att det är utan lukt. Lite knepigt förstås med en sådan liten burk så det kan vara så att du får köpa flera förpackningar så att det räcker lite längre.

Bästa pris hos

Greatlife.se

4. Kreatin Holistic

4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Kreatin Holistic är ett säkert val

Det är enkelt att blanda 1-2 tsk av detta pulver med 2-4 dl vätska. Vi tycker att det är lättupplösligt så länge som du använder dig av ljummen vätska. Dessutom passar det bra i shakes så du kan lägga till shaken du tar på morgonen och eftermiddagen.

Effekten märks och detta kan förstås bero på att det rör sig om ett mikroniserat pulver som kan öka biotillgängligheten. Vi tycker att burken är ganska liten men innehållet håller hög kvalitet och det här är ett säkert val för dig som vill se skillnad i prestation och snabbare muskelbygge.

Bättre återhämtning efter träning

I vårt kreatin test så var detta en av de produkter som gav god effekt för återhämtning. Problem med träningsvärk tycks minska och dessutom så tog det inte lång tid att märka effekten vid högintensiv träning.

Att pulvret är utan smak kan förstås ses som en fördel då du själv kan blanda med vätskor som har smak. Det kan dock ses som lite tråkigt för dig som fördrar en färdig produkt som dessutom har en smak som du gillar.

Bästa pris hos

Biohackbalance.se

5. Thorne Kreatin

4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Thorne Kreatin är ett naturligt kreatinpulver

Thorne erbjuder ett rent kreatinmonohydratpulver som är enkelt att använda. Vi gillar den smidiga förpackningen. Du kan blanda pulvret i mat eller lösa upp i vatten. När vi använde vatten så insåg vi att det krävdes lite mer vatten för att det skulle fungera på ett bra sätt.

Thorne rekommenderar också att du använder rikligt med vatten för magens skull. För många kan det vara enklast att använda pulvret i shaken eller den mat du äter efter träning. Du behöver bara en skopa av pulvret för att få i dig 5 gram kreatin.

Ett kosttillskott som är certifierat dopingfritt

Med kreatin så befinner vi ju oss lite i gränslandet för vad som kan tyckas vara okej vid muskelbygge. Kreatin ger ju en så tydlig skjuts i arbetet med att bygga muskler. Då är det verkligen bra med en produkt som Thorne Kreatin som har certifierats av NSF® för att vara dopingfri.

Du kan lita på att resultaten du ser av att använda detta kreatinpreparat är helt naturliga och lagliga. Att pulvret inte har någon smak kan ju ses både som fördel och nackdel. Det här beror lite på dina preferenser. Men vi tycker att det alltid är en fördel att kreatin är utan lukt. Det ger behagligare användning.

Bästa pris hos

Greatlife.se

6. WellAware Kreatin Pulver

WellAware Kreatin Pulver
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

WellAware Kreatin pulver i mindre påse

WellAwares kreatinpulver förtjänar också en plats i topplistan med bästa kreatin. Det här är ett rent kreatinmonohydratpulver som är enkelt att använda med skopa direkt från påsen. Vi tyckte kanske att det krävdes lite mer blandning för att få en god konsistens men det blev lite enklare med ljummet vatten.

Pulvret är utan smak och kan givetvis användas i shake eller mat om du tycker att det är för trist med smaklösa kosttillskott som ska drickas på detta vis. Påsen är liten och det kan vara ett plus för dig som ska ta den med dig till träning och på resa. Var dock noga med att försluta den ordentligt för att undvika spill!

Ett kreatinpulver för olika typer av träning

Det här är ett kreatinpulver som kan användas av dig som tränar hårt såväl som av vardagsmotionärer. Om du inser att du inte kan tillgodose din kropps behov av kreatin via kosten så kan detta tillskott vara en stor hjälp. Men notera att det är tänkt att användas i samband med träning just för att öka prestationen.

Det här är ett pulver som ger rimligt snabb effekt. Tänk dock på att dosen med en skopa ligger på 3 gram och inte 5. Beroende på hur hårt du tränar och vad dina mål med träningen är så kan detta vara något som du vill justera. Notera att pulvret är mikroniserat vilket kan bidra till ett bättre upptag i kroppen.

Bästa pris hos

Happyvegan.se

7. Weight World Kreatin Monohydrat

Weight World Kreatin Monohydrat
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Weight World Kreatinmonohydrat i tablettform

För den som tycker att det är svårt att komma ihåg att ta kreatin en eller två gånger per dag så kan kreatin i tablettform vara en smart lösning. Här får du omkring 3 gram med varje tablett. Det är bara att svälja den med vatten i samband med en måltid.

Vi tycker att det finns fördelar med tablettformatet. Du kan ju enkelt få med dig burken i gymväskan och sedan snabbt ta din tablett i rätt tid. Det krävs ingen blandning med vatten eller shake eller mat för att få bättre smak.

Är det lika effektivt med kreatin tabletter som med pulver?

Detta är en viktig fråga att ställa när du funderar på tablettform eller pulver. Just denna produkt fungerar fint och skillnaden märks. Men vi får allt säga att vi inte upplever skillnaden lika snabbt som med de bästa kreatinpulvren.

Kreatin i pulverform ger snabbare absorption i kroppen. Samtidigt ska det sägas att det givetvis är så att den som lätt hoppar över kreatinintaget då pulver ska blandas med vatten har mycket att vinna på tablettform. Om du vet med dig att du lätt missar så kan kreatin i tablettform helt klart vara bästa valet för dig!

Bästa pris hos

Weightworld.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Kreatin

Märke

Betyg

Storlek/Kapslar

Återförsäljare

Creatine 100% Aware
(Bäst i Test)

5

350 g

Rek. återförsäljare

Kreatinmonohydratpulver 1 kg
(Prisvärd)

4.7

1 kg

Rek. återförsäljare

Creatine Monohydrate Pure – Kreatin
(Premium)

4.9

300 g

Rek. återförsäljare

Kreatin Holistic

4.8

400 g

Rek. återförsäljare

Thorne Kreatin

4.8

450 g

Rek. återförsäljare

WellAware Kreatin Pulver

4.7

250 g

Rek. återförsäljare

Weight World Kreatin Monohydrat

4.7

270 tabletter

Rek. återförsäljare

OM KREATIN

Kreatin guide

Vad vet du om kreatin? Att detta ämne har testats och bekräftats som en stor hjälp vid intensiv träning är bra att veta. Men det finns mer som du bör ha koll på innan du börjar använda dig av kreatinpulver eller tabletter.

Till att börja med bör du förstås veta vad kreatin är…

Vad är kreatin och vad gör det i din kropp?

Kreatin är ett helt naturligt ämne som redan finns i dina muskelceller. Det behövs för att energiproduktionen i cellerna ska fungera. När du tränar hårt kommer det att bli särskilt viktigt att cellerna har tillräckligt med kreatin att ta från.

Detta beror på att kreatin ger stöd för återställning av ATP (adenosintrifosfat) som är den huvudsakliga energikällan för muskler som dras samman. När du kör styrkepass med upprepningar eller springer korta ruscher så är det otroligt viktigt att energiproduktionen fungerar som den ska och här får kreatinnivån i din kropp stor betydelse.

Det ska sägas att kroppen producerar en del kreatin på egen hand. Dessutom får du i dig ämnet då du äter kött eller fisk. Men när du tränar regelbundet och kanske extra hårt så räcker inte alltid den mängd du får via kosten. Detta särskilt när ditt träningsmål är att öka din muskelmassa, förbättra prestation och få snabbare återhämtning mellan träningspass.

Den form av kreatin som har studerats mest och som dessutom har visat sig vara säker som ett kosttillskott för kort- och långsiktig användning är kreatinmonohydrat. Om du är frisk och använder dig av rekommenderad mängd så kan detta vara något som ganska snabbt ger märkbara resultat under och efter träningspass.

Olika typer av kreatin:

 • Kreatinmonohydrat – Den vanligaste formen av kreatin i kosttillskott som är känd för att vara effektiv då du vill öka muskelmassa, styrka och prestation.
 • Kreatinetylester – Denna form anses tas upp bättre av kroppen dessutom finns den kvar längre i kroppen än vad som är fallet med kreatinmonohydrat. Men forskning tyder på att denna form inte är lika effektiv då du vill öka kreatinnivåerna i musklerna.
 • Mikroniserat kreatin – Mikroniserat kreatin har mindre partiklar och det innebär att det är lättare att lösa upp i vätska. Dessutom kan det vara så att den här typen av kreatin är snällare mot magen.
 • Kreatin hydroklorid (HCL) – Det sägs att HCL formen är allra bäst vad gäller upplösning och absorption. Med andra ord så kan du ta en mindre dos av denna variant och få samma effekt som med en större dos av kreatinmonohydrat.
 • Buffrat kreatin – Denna variant kallas också för Kre-Alkalyn och tas fram med högre pH-halt än kreatinmonohydrat. Detta sägs vara bra för den som är känslig och får problem med magen av kreatin.
 • Flytande kreatin – Det kan vara smidigt men flytande kreatin är inte så stabilt och kan snabbt förlora sitt näringsinnehåll.
 • Kreatin och magnesiumkelat – Denna form är en kombination av kreatin och magnesium. Tanken är att man på detta vis ska förbättra upptaget av kreatin i kroppen.

De olika varianterna av kreatin har olika fördelar och nackdelar. Det vi ska komma ihåg är att det är formen kreatinmonohydrat som backas upp med flest studier och som rekommenderas för att den är säker och kostnadseffektiv.

FÖRDELAR & RISKER

Fördelar med att använda kreatin

Det finns 5 huvudsakliga fördelar med att ta kreatin som kan vara bra att känna till:

 1. Ökad muskelmassa – Med kreatin kan du på ett effektivt sätt öka muskelmassans volym. Detta beror på att du får en kombination av ökad proteinproduktion och vätskebehållning i dina muskelceller.
 2. Förbättrad styrka och prestation – När du får bättre nivåer av ATP så får du också ökad energikälla för kortvarig och högintensiv aktivitet. På så vis kan kreatin förbättra din prestation då du styrketränar eller sysslar med explosiva sporter som löpning och simning.
 3. Snabbare återhämtning – Kreatin kan leda till att risken för muskelskador minskar samt att du inte får problem med inflammation efter träning. Många upplever att de inte har samma problem med träningsvärk efter träning då de tar kreatintillskott.
 4. Bättre uthållighet – Med kreatin så kan prestationen vid korta och intensiva träningspass förbättras. På så vis kan du genomföra högintensiva aktiviteter under längre perioder och nå nya nivåer.
 5. Hjärnhälsa – Det finns studier som tyder på att kreatin kan ha en skyddande effekt på din hjärna. Det skulle kunna vara så att kreatinet bidrar med förbättrade kognitiva funktioner och detta särskilt under stress eller trötthet.

Risker med att ta kreatin

Det anses vara säkert för de allra flesta att ta den rekommenderade dagliga dosen av kreatintillskott. Det här är trots allt ett av de mest studerade kosttillskott som finns. Men precis som med alla andra tillskott så kan det finnas risker att vara medveten om.

Kreatin och dina njurar
Det har cirkulerat rykten om att kreatin kan vara skadligt för njurarna och det särskilt för den som sedan tidigare har någon form av njursjukdom. Studier har inte visat på skada på njurar hos friska individer som tar kreatintillskott. Om du har problem med njurarna så är det dock att rekommendera att rådgöra med läkare innan du börjar med tillskott av kreatin.

Mag- och tarmbesvär
Det finns de som upplever magproblem då de tar kreatintillskott. Det kan vara magsmärta, illamående eller diarré. Detta sker för det mesta vid stora intag och särskilt om kreatinet tas med för lite vatten.

Viktökning till följd av vattenansamling i kroppen
Kreatin får muskler att samla på sig vatten och det kan leda till att du går upp i vikt och även till att du ser annorlunda ut. Detta är inte farligt men kan förstås vara något att tänka på om du tävlar i en sport där du måste hålla en viss vikt.

Muskelkramper
Det finns de som upplever kramp i musklerna när de använder kreatin. Detta kan kringgås med ett lämpligt intag av vatten och genom att värma upp ordentligt inför och stretcha efter träning.

För de allra flesta är det säkert att ta kreatin. Men om du tar någon form av medicin (särskilt mediciner som påverkar njurarna som ibuprofen) eller har ett hälsoproblem så är det förstås klokt att diskutera saken med läkare eller sjuksköterska

FAQ
Vanliga frågor

Det finns ingen särskilt tidsperiod som kan anses vara maximal och korrekt för kreatinintag. Studier har sett på intag över några månaders tid och upp till ett år. Normalt sett så används kreatin dagligen under perioder på några månaders tid. Om du tänker använda kreatin konstant på lång sikt är det viktigt att du håller koll på din hälsa med regelbundna undersökningar.

Du får i dig kreatin via fisk och kött. Det är särskilt rött kött, kyckling, lax och tonfisk som har gott om kreatin. För att få i dig omkring 5 g kreatin så måste du äta cirka 1-1,2 kg rött kött.

Kreatin brukar leda till att du går upp i vikt till följd av att du bygger muskler och dessutom ökar vatteninnehållet i muskelcellerna. Men om du tänker dig att du ska bränna fett och gå ner i vikt genom att öka muskelmassan och därmed också din metabola hastighet så kan det förstås vara så att du med kreatintillskott kan bli smalare.

Det finns studier som tyder på att kreatin kan ha positiv effekt på kognitiv förmåga och humör. Detta är särskilt tydligt i situationer då den som tar kreatintillskott har problem med trötthet. Kreatin ökar ju ATP-energin och det kan leda till att din hjärna fungerar bättre varpå ditt humör också kan förbättras.

Det råder delade meningar omkring detta. Vi vet att kreatintillskott är säkra för vuxna men det finns inte lika mycket kunskap omkring hur dessa tillskott kan påverka kroppar som fortfarande växer. Det finns studier som tyder på att unga atleter skulle kunna dra nytta av kreatin men rekommendationen förblir ändå att inte ge kreatin till barn. Ungdomar som sysslar med elitidrott kan få tillskott men då ska det finnas en hälsocoach som håller koll på hur detta påverkar hälsan.

Det har förekommit oro omkring hur kreatin och koffein interagerar. Särskilt med tanke på vätskebehållning i kroppen. Det finns forskning som tyder på att koffein kan motverka några av de fördelarna man får med kreatin. Det finns också studier som visar att det går bra att kombinera koffein med kreatin utan risk för negativa hälsoeffekter.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.