Kontorsstol bäst i test 2024

Även om du tar pauser, jobbar med höjbart skrivbord och vet precis hur du ska sitta på ergonomiskt vis så kommer du inte undan vikten av att sitta på en riktigt bra stol. Den bästa kontorsstolen ger dig det stöd som krävs för att undvika värk och förslitningsskador. Vi har jämfört och korat kontorsstol bäst i test!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
foton kontorsstol

Foton – från Realspace

4.9/5
PRISVÄRD
mosil-kontorsstol

Mosil – från Niceday

4.5/5
BÄST PREMIUM
austin-kontorsstol

Austin – från Realspace

4.9/5

Jämför bästa kontorsstolen

Oavsett hur många timmar du sitter vid ett skrivbord så är det verkligen viktigt att du får ett gott stöd från din kontorsstol. Den bästa kontorsstolen kan göra enorm skillnad och det handlar inte bara om god ergonomi. Vår guide gör det lättare för dig att dra nytta av vår jämförelse av de bästa modellerna så läs igenom den innan du väljer!

TestProffs Logotyp Header

Vilken kontorsstol är bäst i test?

Bästa kontorsstolen 2024 är Foton som erbjuder en kombination av god ergonomi och bekvämlighet. Vi gillar hur enkelt det är att justera för en passform som stämmer väl överens med dina behov. Dessutom blir sommardagar på kontoret bra mycket trevligare med meshtyg som andas.

Det har dock inte varit helt enkelt att utse kontorsstol bäst i test för det finns flera som kvalar in på prispallen. Vi har försökt ta fram de viktigaste aspekterna men läs också vidare i vår guide så att du är väl medveten om dina behov och krav innan du väljer den bästa kontorsstolen för dig!

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du som användare väljer den bästa kontorsstolen

En stol för kontoret kräver lite eftertanke. För att du ska bli nöjd med skrivbordsstolen så bör den erbjuda komfort och möjligheten till personliga inställningar. Dessutom är det viktigt att den är byggd för att klara av de påfrestningar som din användning innebär.

Hur viktigt är det för dig att kunna gunga och luta dig långt bakåt med stolen? Hur mycket kan du tänka dig att betala för högre kvalitet? För att hitta bästa kontorsstolen för dig är det verkligen A och O att du beaktar användning och hur du sitter när du jobbar. Här är de punkter du bör ha i åtanke när du ska köpa kontorsstol:

1. Ergonomisk design

Idag vet vi hur viktigt det är att sitta på rätt sätt på jobbet. Monotona arbetsuppgifter kan leda till förslitningsskador och här kan en bra kontorsstol motverka de negativa effekterna. Du bör hålla ett öga på de justeringar som du kan göra.

Det är standard att kunna ändra sitthöjd och dessutom ska det vara möjligt att luta stolen i ryggdelen. Armstöd eller inte är en smakfråga. Men om du väljer en kontorsstol med armstöd så är det viktigt att även dessa går att justera. Ryggdelen bör ha någon form av stöd för svanken som kan justeras i enlighet med kurvan på din ländrygg.

2. Material och stoppning

När vi ser på material i kontorsstolar så bör fokus ligga på hur väl tyget andas såväl som hur bekvämt det känns att sitta på och hantera. Mesh-tyg är ett bra val då du vill sitta svalt. Ta också en titt på stoppningen.

Stoppningen ska vara balanserad så att den ger stöd för god hållning. Här kan det vara så att du måste se på omdömen för att klura ut om sitsens stoppning är väl balanserad. Utöver tyg och stoppning så är det inte så dumt att tänka på hur enkelt det blir att hålla rent. Går det att torka bort spill med en fuktad trasa eller kommer det att bli en ful fläck som aldrig går bort?

3. Stabilitet och rörlighet

Det här är en väldigt viktig punkt. Du vill förstås ha en stabil och stadig stol men den får inte bli så rigid att det känns svårt att röra sig med den. Många har som vana att skjuta omkring på stolens hjul över golvet. För att detta ska kännas bra måste stolen ha en smidighet och hjul som inte skadar underlaget eller ger upphov till oljud.

Om du jobbar på en matta så ska du välja en kontorsstol med hjul för mjukare underlag. Hårdare hjul passar på mjukare underlag och tvärtom. Mjukare hjul är också bra för hårda ytor då du vill undvika repor.

4. Vad har du plats för?

En stor kontorsstol är inte alltid det bästa valet. Stolen bör få plats på ett bra sätt framför och under ditt skrivbord så att du enkelt kan få rätt sittposition. Dessutom bör du ju kunna rulla runt med den på ett bekvämt sätt utan att stöta in i möbler eller väggar.

Stolens storlek ska också vara väl anpassad till din kroppsstorlek. Om du är kraftigt överviktig så behöver du en kontorsstol som klarar tyngre vikt. Vi bör också komma ihåg att en för stor eller för liten kontorsstol kan få negativa konsekvenser för ergonomin.

5. Stil och estetik

Komfort och ergonomi kommer först men det är klart att du också bör köpa kontorsstol som ser bra ut. Du kan välja en färg som passar in på ditt kontor och en form som du gillar. De bästa kontorsstolarna finns ofta i flera olika färger så du kan välja den som känns rätt för dig. Tänk bara på att materialens kvalitet får betydelse för hur länge kontorsstolen ser fin ut. Satsa på högre kvalitet för att få design som håller sig snygg länge!

VÅRA TEST

Så här valde vi ut kontorsstolar

Vi har valt ut de bästa kontorsstolarna i enlighet med funktioner såväl som vår egen uppfattning av komfort och ergonomi. Vi insåg ganska snabbt att det finns lite olika syn på hur mycket justering som är önskvärt. Om du tillhör de som vill ha komfort utan att behöva skruva på 10 olika rattar så kommer en enklare design som erbjuder god ergonomi att vara bäst.

Vi har också sett på viktiga aspekter som pris, support och givetvis vad experter och användare säger om stolen. När vår uppfattning av komfort rimmar väl med andras utlåtanden så har vi noterat detta som ett plus i kanten för den specifika modellen.

I vårt kontorsstol test fokuserade vi på:

Ergonomi som fungerar

Det låter ju bra med tilt (lutningseffekt) som kan justeras och låsas såväl som gung och svankstöd. Vår fråga var hur det blir i praktiken. När det är flera som samsas om en kontorsstol som till exempel den som finns i en reception så gäller det ju att få ergonomi som fungerar för fler.

Vi har gett högre poäng till kontorsstolar med ergonomifunktioner som är enkla att förstå och justera. Detta med reservation för att vissa mer avancerade kontorsstolar givetvis ändå kan vara det bästa valet för dig som är väldigt specifik och som inte kommer att dela stolen med andra.

Särskilt viktiga punkter är:

  • Justering av rygg och sitshöjd
  • Bra rull
  • Skönt gung och tilt
  • Justerbara armstöd
  • Fint svankstöd

En fräsch känsla

Det här är förstås väldigt subjektivt men vi insåg ganska snabbt att det finns vissa egenskaper som gör att det känns fräscht att använda kontorsstolen länge. Mesh-tyget vinner i längden, så enkelt är det. Dessutom har vi undersökt hur enkelt det är att hålla stolen ren. Med moderna syntetiska tyger är det inte svårt men tygets struktur påverkar hur lätt det är för spill och smuts att få fäste i stolen.

Kontorsstol pris

Hur mycket kan du tänka dig att lägga på en kontorsstol som gör ryggvärken till ett minne blott? Antagligen ganska mycket. Samtidigt har i jämfört och undersökt kontorsstolar med samma funktioner men varierande priser. Det går att få hög kvalitet för ett lägre pris men vi inser också att de allra bästa kontorsstolarna inte är de billigaste.

Här måste vi säga att det ändå kan vara så att en dyrare kontorsstol lönar sig i längden. Då den håller länge (ta en titt på garantin) så har du ju till sist igen din ursprungliga investering.

Vad säger experter och användare?

När vi hade lite olika åsikter om saker som gungeffekt och känslan i sitsen så tog vi en titt på andra kontorsstol tester samt omdömen av folk som köpt modellen. Detta gav oss en bättre bild av vad du som köper kontorsstol kan förvänta dig.

Det har varit av särskilt intresse för oss att se på omdömen från personer som har använt en kontorsstol under en längre tidsperiod för det finns ju saker som man inte upptäcker under de första dagarna med en ny stol för kontoret.

Stil och färg

Vi har också brytt oss om utseendet på kontorsstolen. Då en stol ska användas i mer representativa sammanhang som i konferensrummet och under möten så känns det bra att den ser professionell ut. Stilrena former vinner över stolar som ser och känns klumpiga ut. Här har vi också beaktat hur enkelt det är att hålla stolen snygg med rengöring av tyg och hjulparti.

Bäst i test

1. Foton – från Realspace

Testproffs - Bäst i test 2024
foton-kontorsstol
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

En riktigt bekväm kontorsstol för olika behov

För den som vill ha en ergonomisk kontorsstol som är enkel att justera och använda så är Foton ett bra val. Stolen har ett mycket rimligt pris och det särskilt med tanke på vad du får för pengarna. Mesh-tyget i ryggen säkrar att du får en luftig sittplats.

Sätet är bekvämt och du kan skjuta stolen fram och tillbaka för att hitta precis rätt position för dina ben. Detta i kombination med justering i höjdled gör det enkelt att få en sittposition som möter dina individuella behov.

En stol som går att samsas om

I och med att det är så enkelt att justera sittpositionen så är detta en stol som är enkel att samsas om. Den passar perfekt i receptionen och på andra platser där flera medarbetare använder samma sittplats.

Armstödet är bekvämt och du kan justera det i höjdled. På så vis kan du säkra att du sitter på rätt sätt med underarmarna mot skrivbord och tangentbord. Men det går inte att justera framledes vilket är viktigt att vara medveten om. Notera att detta är en kontorsstol som kan passa mycket bra på kontoret såväl som i konferensrummet. Den är gjord för 8 timmars bekväm användning.

Bästa pris

2. Mosil – från Niceday

Testproffs - Prisvärd 2024
mosil-kontorsstol
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

En enklare kontorsstol med hög kvalitet

Då det ska vara en enklare kontorsstol som erbjuder komfort och god kvalitet så kan Mosil fungera bra. Det här är en stol för kontor och konferensrum med stilren design. Sitsen är ganska tunn men bekväm. Ryggstödet har viss tilt men var medveten om att det inte går att göra personliga justeringar för ryggen.

Om du inte har något emot fasta armstöd så kommer du antagligen att gilla den fasta designen. Den är enkel att underhålla och gör också denna stol till ett bra val i mer allmänna sammanhang där flera personer använder samma stolar för kortare stunder.

Sval och ergonomisk design

Vår uppfattning, som rimmar väl med användares kommentarer, är att Mosil kontorsstol är sval och ergonomisk. Om du ska sitta i ett varmt rum under flera timmars tid så är det skönt att luft kommer igenom mesh-tyget i ryggen.

Dessutom så tycker vi att detta är en kontorsstol som är lätt att hålla ren och snygg. Tyget är enkelt att torka av vid spill och den svarta färgen döljer eventuella fläckar. Mosil är helt klart en representativ stol men notera att den inte är gjord för den som vill sitta ner utan paus i över 5 timmars tid!

Bästa pris

3. Austin – från Realspace

Testproffs - Bäst Premium 2024
austin-kontorsstol
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Austin är en modern kontorsstol

Det här är en kontorsstol som har modern design och som inte känns lika klassisk som Mosil. Mesh-tyget i ryggen är ett stort plus för komforten och den luftiga känslans skull. Vi gillar att ryggstödet har formats så att det omsluter din rygg även ut mot sidorna. Det ökar komforten avsevärt.

Hanteringen är mycket enkel med en spak under sätet. Du kan påverka sitthöjden såväl som gungmekanismen. Det gör det lättare att få till rätt position vid skrivbordet. Det finns ett tilt-lås som du kan använda för att se till att ryggstöd och sits förblir i det läge som passar dig bäst.

En enklare modell med hög kvalitet

Det här är en enklare kontorsstol vilket också återspeglas i priset. Samtidigt måste vi påpeka att det rör sig om god kvalitet. Materialen är gjorda för att klara av daglig användning. Det är också ett stort plus att du lätt kan torka av och hålla stolen snygg. Ett måste på ett aktivt kontor där dryck och mat är en självklarhet vid skrivbordet!

Den smarta bromsen som du kan använda då du inte sitter i stolen hindrar att den rullar omkring. Vi tror att detta är ett mycket bra val för de allra flesta med undantag för dig som har riktigt långa ben då sitthöjden är aningen lägre än vad Foton och Mosil erbjuder.

Bästa pris

4. Atlas – från Realspace

atlas-kontorsstol
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Atlas är en populär kontorsstol

Det är svårt att inte gilla Atlas för det här är en mycket bekväm kontorsstol med enkel användning. Faktum är att den får många fina användaromdömen och inte bara av svenska användare. Det beror på att stolen är så pass justerbar. Särskilt sätet är enkelt att justera till rätt höjd.

Vi gillar det slitstarka materialet i stolen som är så lätt att hålla rent. Det finns inget mesh-tyg i ryggstödet men tyget är bekvämt och enkelt att hålla fräscht. Modellen är väl anpassad för kontoret och kan passa bra för delad användning såväl som på ett hemmakontor.

En stol som lever upp till sin produktbeskrivning

Hade det varit trevligt med justering i framled och bakled och med justerbart armstöd? Det är klart att den här typen av egenskaper hade förbättrat stolens ergonomiska design. Men om vi frånser från att den är lite enklare i sin design så är Atlas ändå en mycket pålitligt kontorsstol.

Du chansar inte då du skaffar Atlas för stolen lever med råge upp till sin produktbeskrivning. Notera att du kan låsa spaken för höjdjustering för säkerhets skull samt att sätet har en form som gör det bekvämt även då du sitter lite längre.

Bästa pris

5. Ness – från Niceday

ness kontorsstol
4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Kontorsstolen Ness har Mesh!

Vi gillar mesh i ryggen för det gör så stor skillnad när det blir varmt i stolen. Ness är en luftig kontorsstol som kan passa bra på hemmakontoret såväl som i konferensrummet. Designen är elegant så detta kan även vara en modell att beakta då det behövs bekväma kontorsstolar för besökare på ett större kontor.

Sätet går att vinkla så att du kan sitta bekvämt under ett längre arbetspass. Vi är faktiskt förvånade över hur pass många inställningar denna stilrena kontorsstol bjuder på. Den ser lite naken ut utan armstöd men det betyder inte att den är utan grundläggande ergonomiska funktioner.

Kontorsstol med fint stöd för ländryggen

Det som är unikt för Ness kontorsstol är det fina ländryggsstödet. Dels så får du ett inbyggt ländryggsstöd och dels så finns det ett konturerat ryggstöd som löper hela vägen ner till den nedre delen av din rygg. Resultatet är ett ryggstöd som känns bekvämt att luta sig mot.

Det är förstås viktigt att beakta att denna stol som sagt är utan armstöd. För vissa är detta en fördel medan många känner att det är irriterande att inte ha någonstans att placera armar. I rekommenderar att du tänker igenom om du behöver armstöd ordentligt innan du bestämmer dig för Ness.

Bästa pris
SAMMANFATTNING

Sammanfattning av kontorsstolar bäst i test

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

Foton – från Realspace (Bäst i test)

5.0

Mellan

Från 6 343 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Mosil – från Niceday (Prisvärd)

4.5

Låg

Från 1 754 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Austin – från Realspace (Premium)

4.9

Mellan

Från 2 159 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Atlas – från Realspace

4.5

Låg

Från 1 484 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Ness – från Niceday

4.4

Låg

Från 1 484 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

VÄLJA KONTORSSTOL

Hur skiljer sig en vanlig stol mot en kontorsstol?

Stolar som är till för kontor designas med tanke på det stöd som de bör ge en person som sitter och jobbar vid ett skrivbord långa stunder i sträck. En vanlig stol är gjord för att användas kortare stunder och har inte de funktioner som krävs för god ergonomi på en arbetsplats.

Vad kostar en kontorsstol?

Priset på en kontorsstol kommer att bero på flera saker som hur många ergonomiska funktioner den har, material, varumärke och design. Enklare modeller behöver inte kosta mer än några hundra kronor medan riktigt avancerade kontorsstolar kan kosta en bra bit över tiotusen kronor. I mellanprisklassen finner vi ofta stolarna som erbjuder god ergonomi och hållbarhet utan gå på en förmögenhet.

Vad skiljer en dyr och billig kontorsstol?

Det som styr priset är som sagt ergonomiska funktioner, material och design. Därmed kan vi säga att en dyrare stol som regel erbjuder fler funktioner och högre kvalitet än en billig kontorsstol. Därmed inte sagt att du inte kan hitta billiga kontorsstolar som ger dig riktigt fina egenskaper och lång hållbarhet. En investering i en dyrare kontorsstol lönar sig ofta i det långa loppet.

BÄSTA KONTORSSTOLEN

Vilken är den bästa kontorsstolen?

Den bästa kontorsstolen möter dina behov. Den bör vara bekväm, ha funktioner du är ute efter som tilt och andra justeringar och så ska den vara väl anpassad till din kropp. Ta alltid en titt på användarvikt och på hur lågt och högt du kan sitta med stolen.

Bör jag ha en höj och sänkbar kontorsstol?

Ja, en höj och sänkbar kontorsstol kan rekommenderas om du vill ha god sittergonomi. När du kan justera stolsitsen i enlighet med din kroppslängd och skrivbordets höjd så blir det lättare att sitta på rätt sätt. Du kan då hålla dina fötter platt på golvet samt placera dina knän i en lämplig vinkel samtidigt som din rygg har en neutral position.

FAQ
Vanliga frågor

Detta beror på den stol du har och hur du använder den. Men som en tumregel så kan vi säga att det kan vara klokt att byta kontorsstol var 7-10 år. En billig kontorsstol får du byta oftare än så. Dessutom kan det ju vara så att du vill köpa ny kontorsstol för att du vill få bättre funktioner. Om du störs av knarrande ljud, dålig komfort och justering som inte fungerar som den bör så är det dags att byta kontorsstol!

Ja, många upplever att det är viktigt med armstöd på kontorsstol. Dessa kan nämligen dra ner på belastning på nacken och axlarna. Detta särskilt för dig som sitter ofta och långa stunder vid en dator. Dessutom kan det vara skönt med justerbara armstöd så att du kan se till att dina axlar förblir avslappnade och att underarmarna kan ligga i en bekväm position.

Ja, du kan få värk i kroppen och problem med belastningsskador om du inte sitter på rätt sätt. En kontorsstol som leder till felaktig sittställning kan vara orsak till flera olika hälsoproblem som rygg- och nacksmärta såväl som allvarligare skador som diskbråck. Korrekt ergonomi är avgörande för att förebygga den här typen av arbetsskador.

Dynamiskt sittande innebär att du hela tiden ändrar din sittställning. På så vis kan du främja blodcirkulationen och du kan också minska på muskelspänningar. Kontorsstolar som stöder dynamiskt sittande brukar ha funktioner som synkmekanism. Denna mekanism följer dina rörelser och gör det lättare för dig att regelbundet växla mellan olika sittställningar.

Med tilt kan du luta dig tillbaka i stolen. När du gör det så minskar du belastningen på ryggraden och du slappnar av. Detta kan vara väldigt bra för dig som ofta har långa arbetspass. Med tilt-funktionen kan du förebygga mot trötthet och få ökad komfort i stolen.

Sitthöjden kommer att vara avgörande för ergonomin. Ideal sitthöjd innebär att du kan placera dina fötter platt på golvet och ha dina knän i en 90 graders vinkel. När du sitter på detta vis så minskar trycket mot den nedre delen av ryggen. Med tanke på detta så bör du verkligen satsa på en kontorsstol som har en sitthöjd som går att justera till din längd.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.