Kollagen (collagen) – Bäst i test

Kollagen är ett viktigt strukturellt protein i kroppen. Kollagen bidrar till elasticiteten och styrkan hos hud, brosk och ben. Tyvärr sjunker kollagennivåerna i takt med att vi blir äldre och kollagentillskott är därför bra både för vår hälsa – och vårt utseende. Men vilket kollagen är bäst? Läs vårt bäst i test för kollagentillskott!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Copenhagen Health - Bovine Collagen Pro Edition

Copenhagen Health - Bovine Collagen Pro Edition

5/5
PRISVÄRD
Copenhagen Health – Bovine Collagen +

Copenhagen Health – Bovine Collagen +

4.5/5
BÄST PREMIUM
Ancient+Brave True Collagen

Ancient+Brave True Collagen powder

5/5

Jämför bästa kollagenet

Det är viktigt att välja rätt kollagen eftersom källan och kvaliteten påverkar både absorption och effektivitet. Att välja högkvalitativa tillskott garanterar effektivitet och renhet, medan tillverkningsprocessen och eventuella tillsatser också spelar roll. Sen behöver du givetvis även ställa kostnad mot kvalitet. Det finns inte ett kollagentillskott som passar exakt alla, men förhoppningsvis kan vårt bäst i test kollagen hjälpa dig att hitta rätt kollagentillskott för just dig.  

TestProffs Logotyp Header

Vilket kollagen är bäst i test?

Copenhagen Health – Bovine Collagen Pro Edition är det bästa kollagenpulvret i vår jämförelse. Detta beror på att det är ett högkvalitativt bovint kollagen med lågt Daltonvärde. Dessutom innehåller Copenhagen Health – Bovine Collagen Pro biotin, D3 och c-vitamin. Burkarna är också riktigt stora och räcker länge.

Tänk på att bästa kollagenet för dig beror på flera faktorer. Det beror helt enkelt på dina behov. Hos oss kan du jämföra flera olika kollagenpulver och läsa våra recensioner, vilket underlättar ditt val. Du kan då se varför vi tycker att Copenhagen Health – Bovine Collagen Pro Edition är bäst och hur detta kollagenpulver står sig mot andra produkter.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer bästa kollagenet (collagenet)

När du väljer kollagen är det viktigt att överväga flera faktorer för att verkligen veta att produkten passar dina behov. Ta reda på vad det är för kollagen och vad den kommer ifrån för källa, exempelvis nötkreatur, kyckling, gris eller fisk. Välj en källa som du föredrar eller som passar din kost. Granska också tillverkningsmetoderna och se till att produkten är tillverkad enligt höga kvalitetsstandarder för att säkerställa effektivitet och renhet. Vidare kan du titta på eventuella tillsatser och ingredienser för att undvika ämnen som du är känslig mot eller inte vill få i dig. Slutligen, titta även på produktens pris i förhållande till dess kvalitet och välj en produkt som erbjuder bäst värde för dina pengar, utifrån vad du har för behov och önskemål.

Typ av kollagen

Kollagen är en typ av protein som finns i människokroppen men också i många andra djur. Det finns olika typer av kollagen och de olika typerna spelar olika roller i kroppen. Här är några av de vanligaste typerna av kollagen:

  1. Kollagen typ I: Detta är den vanligaste typen av kollagen i människokroppen och finns bland annat i hud, ben, senor och bindväv. Det ger struktur och styrka åt huden och benen.
  2. Kollagen typ II: Denna typ finns främst i brosk, vilket är det mjuka vävnad som täcker ändarna av benen där de möts i lederna. Kollagen typ II ger brosket dess elasticitet och stötdämpande egenskaper.
  3. Kollagen typ III: Även känt som retikulärt kollagen. Denna typ finns främst i organ, såsom blodkärl, tarmar och livmoder. Det ger stöd och struktur åt vävnaderna.
  4. Kollagen typ IV: Denna typ finns i basalmembranet och hjälper till att stödja och separera olika cellskikt.

Det finns också andra typer av kollagen, såsom kollagen typ V och kollagen typ X, men de är inte lika vanliga. Kollagen är en viktig komponent för att bibehålla hudens elasticitet, stärka benstrukturer och hålla våra organ på plats.

Källa

Kollagen kommer huvudsakligen från två källor:

  • Djur: Från hud, ben, brosk eller andra delar av djur som nötkreatur, kycklingar, grisar och fiskar. Det vanligaste är att kollagenet man köper kommer från nötkreatur eller fiskar.
  • Vegetabilier: Det går att producera kollagen från vegetabiliska proteiner, som jästceller eller växtbaserade källor.

För närvarande är dock den övervägande majoriteten av kollagenet på marknaden av animaliskt ursprung.

Renhet & kvalitet

Kollagenkvalitet och renhet varierar naturligtvis. De beror bland annat på var kollagenet kommer ifrån, hur det tillverkats, om det finns tillsatser eller certifieringar. Kollagen kan komma från olika djur såsom nötkreatur, kyckling, gris eller fisk. Hur kollagenet extraheras och bearbetas påverkar naturligtvis också dess renhet och kvalitet. Tillsatser som sötningsmedel eller färgämnen kan förekomma och kan också påverka produkten. Kvalitetscertifieringar och oberoende tester kan hjälpa till att säkerställa att kollagenprodukter uppfyller specifika standarder och är fria från föroreningar. Det är viktigt att noggrant granska produktinformationen och välja pålitliga tillverkare för att säkerställa högkvalitativa kollagenprodukter.

Tilläggsingredienser

När du väljer kollagen är det viktigt att överväga flera faktorer för att verkligen veta att produkten passar dina behov. Ta reda på vad det är för kollagen och vad den kommer ifrån för källa, exempelvis nötkreatur, kyckling, gris eller fisk. Välj en källa som du föredrar eller som passar din kost. Granska också tillverkningsmetoderna och se till att produkten är tillverkad enligt höga kvalitetsstandarder för att säkerställa effektivitet och renhet. Vidare kan du titta på eventuella tillsatser och ingredienser för att undvika ämnen som du är känslig mot eller inte vill få i dig. Slutligen, titta även på produktens pris i förhållande till dess kvalitet och välj en produkt som erbjuder bäst värde för dina pengar, utifrån vad du har för behov och önskemål.

Pris och värde

När man köper kollagenpulver kan värdet för pengarna variera. Det beror på faktorer som kvalitet, renhet, tilläggsingredienser, varumärke och tillverkarens rykte. Att betala mer garanterar inte alltid bättre kvalitet. Det är viktigt att noga granska produkten och överväga dess fördelar i förhållande till dess pris. Ibland kan välrenommerade varumärken erbjuda högre kvalitet, men det är inte alltid nödvändigt att betala höga priser för att få effektiva produkter. Genom att göra lite forskning och läsa recensioner, som detta test, kan man hitta ett kollagenpulver som passar både ens behov och budget.

Allergier och intoleranser

När du använder kollagenpulver är det viktigt att vara medveten om eventuella allergier och intoleranser. Välj kollagen från källor som inte orsakar allergiska reaktioner och undvik tillsatser du är känslig mot. Läs noggrant igenom produktetiketten och överväg att börja med små doser för att övervaka eventuella oönskade reaktioner. Ta hänsyn till korsreaktivitet om du har allergier mot relaterade livsmedel. Att vara medveten om dina allergier och intoleranser är viktigt för att undvika problem vid användning av kollagenpulver.VÅRA TEST

Såhär valde vi ut bästa kollagenet (collagenet) på Testproffs

Att genomföra ett test där vi utser bästa kollagenpulvret innebär att man måste titta på och ta hänsyn till flera olika parametrar. Vi tittade på allt ifrån innehåll och kvalitet men också hur effektivt vi upplevde att kollagenet är. Säkerhet och renhet är naturligtvis extremt viktigt, eftersom det handlar om ett livsmedel, något vi faktiskt dricker. Vi kikade också på andra användares åsikter och tog naturligtvis med pris och tillgänglighet i bedömningen.

Innehåll och kvalitet:

Vi tittade noga på kollagenpulvrets innehåll och kvalitet. Genom en noggrann granskning av ingredienserna och tillverkningsprocessen bedömdes kvaliteten av kollagenet. Testerna inkluderade också att bedöma eventuella tillsatser och eventuella oönskade ämnen som kunde påverka produkten.

Effektivitet:

Testproffs utvärderade kollagenets effektivitet genom att undersöka dess förmåga att främja hudens elasticitet, stödja ledhälsa och förbättra hårets och naglarnas tillstånd. Genom noggranna mätningar och jämförelser bedömdes hur väl produkten levde upp till sina påståenden om hälsofördelar.

Säkerhet och renhet:

Vi tittade också på kollegenets renhet för att säkerställa att det uppfyllde höga standarder för kvalitet och konsumentskydd. Vi bedömde även eventuella biverkningar eller allergiska reaktioner som kunde uppstå vid användning.

Användarrecensioner och feedback:

Testproffs samlade in och analyserade användarrecensioner och feedback för att få en helhetsbild av andra kunders upplevelse av kollagenet. Detta inkluderade att undersöka både positiva och negativa kommentarer för att få en balanserad bedömning av produktens effektivitet och användarvänlighet.

Pris och tillgänglighet:

Testproffs utvärderade kollagenpulvrets pris i förhållande till dess kvalitet och effektivitet för att bedöma om det erbjöd ett rimligt värde för konsumenterna. Vi tittade även på produktens tillgänglighet och om den var lätt att hitta och köpa både online och i fysiska butiker.

Bästa Kollagen

Bäst i test

1. Copenhagen Health - Bovine Collagen Pro Edition

Testproffs - Bäst i test 2024
Copenhagen Health - Bovine Collagen Pro Edition
5/5

Fördelar

Nackdelar

Bovint kollagen med biotin och viktiga vitaminer

Bovine Collagen Pro Edition innehåller viktiga vitaminer som stöder din kropp, hud, muskler, leder, immunförsvar och dessutom främjar normal hårväxt. Kollagenpulvret består av rent och hydrolyserat bovint kollagen från nötkreatur och det har en helt neutral smak. Kollagenet är kliniskt och dermatologiskt testat och av högsta kvalitet.

Bovint kollagen är rikt på kollagen av både typ 1 och typ 3, men också på aminosyrorna glycin och prolin. Lämpligt nog är dessa kollagentyper vanligast i människokroppen. Därför är bovint kollagen perfekt anpassat till oss och våra kroppar tar lätt upp det.

Maximal absorption och viktigaste sammansättningen av aminosyror

Collagene Pro Edition innehåller även 240 mg C-vitamin (300% RI) samt 200 % av det rekommenderade dagliga intaget av d3-vitamin samt hela 10 000% av det rekommenderade dagliga intaget av biotin. Biotin bidrar till normal hud och hårväxt.

Detta kollagen har den viktigaste sammansättningen av aminosyror och endast 2000 Dalton för maximal absorption. Detta är faktiskt lägst på marknaden! Produkten innehåller mer än 91 procent protein och bara 0,1 procent fett. Bovine collagen pro edition bidrar till att minska fina linjer och rynkor. Jag har själv märkt god effekt mot just fina linjer och rynkor och upplever också en ökad fasthet och spänst i huden.

Denna produkt passar dig som vill ha så mycket extra gottigheter som möjligt: med biotin, d3-vitamin och c-vitamin. Produkten har dock även bland annat lite stärkelse, maltodextrin och majsolja tillsatt. Söker du så tillsatsfritt som möjligt rekommenderar vi bästa budgetval, Copenhagen Health Collagen+.

Bästa pris hos

Copenhagenhealth.se

2. Copenhagen Health – Bovine Collagen +

Testproffs - Prisvärd 2024
Copenhagen Health – Bovine Collagen +
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Inga tillsatser, endast bovint kollagen och c-vitamin

Här har vi en riktigt trevlig innehållsförteckning: bovint kollagen från nötkreatur och c-vitamin. Punkt. Inget annat. Smaken är neutral och kollagenpulvret mycket lättabsorberat. Kollagenet är dessutom både kliniskt och dermatologiskt testat och produkten har ett Dalton-värde på endast 2000, vilket ger maximal absorption.

Kollagenpulvret minskar djupet av rynkor och fina linjer. Löses upp direkt i vatten. Svensk-dansk tillverkare. Helt utan bindemedel, fyllnadsmedel och sötningsmedel – det enda som är tillsatt är rent c-vitamin!

Löser sig enkelt i vatten och neutral, len smak

Vi uppskattar att det finns en skopa med i varje paket så att man enkelt kan ta rätt mängd. Kollagenpulvret löser sig enormt enkelt i vatten. Men det är viktigt att lägga pulvret i glaset först, innan man häller på vatten eller annan dryck. Och glaset ska vara torrt, det bör inte vara diskmaskinsfuktigt. Jag gjorde det misstaget en gång, att hälla pulvret i ett glas med lite vatten kvar på botten. Eftersom pulvret är så lättlösligt bildas då klumpar. Så torrt och tomt glas, sen i med detta kvalitativa och extremt lättlösliga kollagenpulver.

Smaken är helt neutral, men kollagenet ger ändå en viss len fyllighet åt drycken och det känns behagligt att dricka den, tycker jag. Dessutom märker jag god effekt på huden, som känns spänstigare och mer ungdomlig efter två månader med detta kollagenpulver.

Bästa pris hos

Copenhagenhealth.se

3. Ancient+Brave True Collagen

Testproffs - Bäst Premium 2024
Ancient+Brave True Collagen
5/5

Fördelar

Nackdelar

Lättabsorberat, lättsmält och kliniskt undersökt

True Collagen är mycket lättsmält och pulvret absorberas enkelt. De innehåller 100 procent kliniskt undersökt typ 1 hydrolyserade kollagenpeptider. Kollagenpulvret är helt smak- och luktfritt och det funkar fint att blanda i varma eller kalla drycker. Du ger näring till huden inifrån, utan att det är jobbigare än att dricka ett helt vanligt glas vatten.

Vill du ha ett helt tillsatsfritt kollagen, som dessutom är kliniskt undersökt och kommer från gräsbetesdjur? Då är det detta du ska välja. Kollagen är ett viktigt strukturellt protein i kroppen och här får du högsta kvalitet och renhet, i en extremt snygg glasburk.

Bästa pris hos

Caelestebeauty.com

4. Vida Glow Natural Marine Collagen Sachets Blueberry

4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Naturlig smak från blåbär och stevia

Vill du ha smak på ditt kollagen? Då kanske detta dosförpackade kollagen från fisk är något för dig? Bara rent hydroliserat kollagen från havet, blåbärsjuicepulver, blåbärsjuicesmak och stevia! Passar dig som vill ha kollagen som faktiskt smakar gott, men ändå vill undvika vanligt socker. Vida Glow använder dosförpackningar, så det är verkligen perfekt att ha med på resan eller i handväskan. Dessutom får du en exakt dosering varje dag. Nackdelen är förstås att det skapar lite extra sopor.

Vida Glow testar sitt kollagen mot tungmetaller och föroreningar

Vida Glow har valt att testa varje batch av sitt kollagen för att vara säker på att det inte förekommer tungmetaller eller andra föroreningar. Självklart en trygghet för dig som kund! Man använder råvara från hållbart odlad fisk. Kollagen från Vida Glow ger dig fast, ungdomlig hy, tjockare hår och starkare naglar. Produkten är utvecklad för att du lätt ska kunna absorbera kollagenpeptiderna och kunna dra nytta av alla hälsofördelar.
Bästa pris hos

Caelestebeauty.com

5. MaxMedix Marint Kollagen med Hyaluronsyra

MaxMedix Marint Kollagen med Hyaluronsyra
4.2/5

Fördelar

Nackdelar

Marint kollagen med hyaluronsyra med en patenterad formula

Detta är ett unikt kollagentillskott, med både hyaluronsyra, vitamin C, koenzym Q10 och zink – och naturligtvis marint kollagen. Detta kosttillskott är utvecklat specifikt för din hud, skelett och leder. Den patenterade formeln hjälper till att minska rynkor och fina linjer samt underhålla leder och ben.

WeightWorlds Marina kollagen med hyaluronsyra hjälper inte bara till att minska rynkor och fina linjer, det kan också minska led- och muskelvärk, då aktiva ingredienser som hyaluronsyra och zink bidrar till att bibehålla normala leder och muskler.

Kollagen typ 1 som är idealiskt för huden

Vi uppskattar särskilt att WeightWorld laboratorietestar detta kollagen. De kontrollerar därmed så att det inte finns några tungmetaller, rester av bekämpningsmedel eller något annat skadligt i tillskottet. Detta är väldigt betryggande för mig som kund.

Marint kollagen med hyaluronsyra innehåller specifikt kollagen typ 1, vilket är idealiskt för huden, men också skelett, senor, brosk, bindväv och tänder. De övriga ingredienserna ger dessutom stöd för dina leder, hår, ben och muskler. En riktig bonus med andra ord.

Bästa pris hos

Weightworld.se

6. Kollagen Premium - Aware Nutrition

Kollagen Premium - Aware Nutrition
4.2/5

Fördelar

Nackdelar

Inte snyggt – men otroligt prisvärt

Detta är inte den lyxigaste kollagenprodukten vi sett – men den är billigast per dagsdos. Du får hela 1,5 kilo kollagen uppdelat på tre stycken femhundragramsburkar. Det ser ut som en ren kroppsbyggarprodukt – ingen tänker hud eller skönhet när hen ser dessa burkar. Men 100 % rent kollagenhydrolysat från bovint kreatin skojar man inte bort. Produkten stöder en hälsosam hud, ett starkt och friskt hår, naglar och leder. Och vi märker effekt!

Detta kollagentillskott består av ett lättlösligt och lättabsorberat pulver av kollagenpeptider som utvinns ur bovint kollagen. Produkten innehåller hela 92% protein. Vi tycker att det funkar fint att blanda i både kalla och varma drycker och du får med en doseringsskopa i burken, vilket gör det lätt att få i sig rätt mängd kollagen.

Bästa pris hos

Awarenutrition.se

7. Collan – The vegan beauty

Collan – The vegan beauty
4.2/5

Fördelar

Nackdelar

Veganskt kollagenalternativ

Självklart vill även du som vegan eller vegetarian dra nytta av kollagen och boosta din egen hud inifrån. Nu är det möjligt utan att på något endaste sätt stödja djurindustrin! Detta är för dig som vill ha ett optimalt veganskt alternativ till kollagen. Tillskottet är svensktillverkat, växtbaserat och det boostar hudens kollagenproduktion inifrån. Produkten innehåller en vegetabilsik aminosyreprofil med väl utvalda aminosyror som kan stödja huden inifrån.

Hudvårdande mineraler och vitaminer

Produkten består även av hudvårdande mineraler och vitaminer som bidrar till en normal kollagenbildning och hudens normala funktion. Det går utmärkt att blanda pulvret i kallt vatten eller annan kall dryck. Undvik dock varm dryck. Collan – The vegan beauty består av prolin, glutamin, arginin, lysin lch, bambuextrakt, askorbinsyra, zink, mangan, biotin, A-vitamin, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, äppelsyra, aromer, rödbeta, stevia och riboflavin. Så du kan se att det är riktigt fina ingredienser som vi på Testproffs verkligen uppskattar. Vi tycker också att pulvret löser sig bra i vatten och att det smakar gott. Det känns bra att ge kroppen denna riktiga näringsboost. Även du som vegan vill självklart kunna ta hand om din hud inifrån. Då är detta ett utmärkt sätt att göra just det!

Bästa pris hos

Happyvegan.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Kollagen

Märke

Betyg

Portioner/kapslar

Återförsäljare

Copenhagen Health Bovine Collagen Pro Edition

5.0

60 st

Rek. återförsäljare

Copenhagen Health  Bovine Collagen +

4.5

60 st

Rek. återförsäljare

Ancient+ Brave True Collagen

5.0

40 st

Rek. återförsäljare

Vida Glow Natural Marine Collagen Sachets Blueberry

4.4

30 st

Rek. återförsäljare

MaxMedix Marint Kollagen med Hyaluronsyra

4.2

40 st

Rek. återförsäljare

Kollagen Premium Aware Nutrition

4.2

180 st

Rek. återförsäljare

Collan The vegan beauty

4.2

20 st

Rek. återförsäljare

OM KOLLAGEN

Vad är Kollagen (collagen)?

Kollagen är det vanligaste proteinet i kroppen och utgör en stor del av hud, ben, senor, muskler och ligament. Det ger struktur, stöd och elasticitet åt kroppens vävnader och är viktigt för hudens ungdomlighet och styrka.

Vad finns det för typ av Kollagentillskott?

Det finns flera typer av kollagentillskott, så som kollagenpulver, kollagentabletter, kollagenkapslar och kollagendrycker. Dessa tillskott kan innehålla olika typer av kollagenprotein, såsom kollagen typ I, II, III eller andra varianter. De kommer också i olika smaker för att passa olika personer.

Kollagenpulver

Kollagenpulver är ett kosttillskott som innehåller kollagenprotein i pulverform. Det är vanligtvis extraherat från animaliska källor, såsom nötben, fiskhud eller kycklingben. Kollagenpulver används ofta för att främja hudens hälsa, stödja leder och musklers funktion, samt för att förbättra hårets och naglarnas styrka och elasticitet. Det kan blandas med drycker, smoothies eller mat och är mycket enkelt att inta.

Kollagentabletter

Kollagentabletter är ett kosttillskott som innehåller kollagenprotein i form av tabletter eller kapslar. Liksom kollagenpulver är de vanligtvis tillverkade av kollagenprotein extraherat från animaliska källor, såsom nötben, fiskhud eller kycklingben. Kollagentabletter är gjorda för att vara lätta att konsumera. De kan tas med vatten eller en annan vätska. De främjar hudens hälsa, stödjer ledarnas och musklernas funktion samt förbättrar hårets och naglarnas styrka och elasticitet, precis andra former av kollagentillskott. För dem som har svårt att svälja kapslar är pulver lättare att ta. En del är också känsliga för kapslar, som ofta består av någon slags cellulosa. En del magar kan protestera mot just kapslar. Är du känslig kan det alltså vara klokare att välja pulver.

KOLLAGEN OCH HUD

Vilket är bästa kollagenet för huden?

Det bästa kollagenet för huden är oftast kollagen typ I. Kollagen typ I är den vanligaste formen av kollagenprotein som finns i huden och utgör en betydande del av dess struktur. Kollagen typ I är särskilt viktigt för att bibehålla hudens elasticitet, fasthet och fuktighet.

Kollagentillskott som innehåller kollagen typ I, ofta utvunnet från nötkreatur, kan vara effektiva för att förbättra hudens utseende och hälsa, vid regelbundet intag. Komplettera med en balanserad kost och en sund livsstil för att upprätthålla optimal hudhälsa. Innan du börjar ta något tillskott är det alltid bäst att rådgöra med en läkare.

FÖRDELAR & NACKDELAR

Vad är fördelarna med kollagen?

Vad är Nackdelarna med kollagen?

BIVERKNINGAR

Vilka biverkningar finns med Kollagen?

Kollagen tolereras normalt sett väldigt väl av de flesta människor. Det ger få biverkningar när det tas i rekommenderade doser. Men en del personer kan uppleva vissa biverkningar, inklusive matsmältningsbesvär såsom gasbildning, uppblåsthet eller diarré. Personer med känslighet eller allergi mot animaliska proteiner kan också få allergiska reaktioner när de konsumerar kollagentillskott som är utvunna från animaliska källor.

För vissa människor, särskilt de som tar blodförtunnande mediciner eller har en ökad risk för blodproppar, kan höga doser av kollagentillskott öka risken för blodproppsbildning. Dessutom kan vissa kollagentillskott innehålla smakämnen eller tillsatser som vissa individer är överkänsliga mot.

Det är också viktigt att vara medveten om att kollagentillskott kan interagera med vissa mediciner eller hälsotillstånd. Därför är det klokt att rådgöra med en läkare innan man tar kollagentillskott, särskilt om man har befintliga medicinska tillstånd eller tar andra mediciner.

FAQ
Vanliga frågor

Copenhagen Health – Bovine Collagen Pro Edition är bäst kollagen i vår jämförelse. Det är ett högkvalitativt bovint kollagen med lågt Daltonvärde. Dessutom innehåller Copenhagen Health – Bovine Collagen Pro biotin, D3 och c-vitamin. Burkarna är också riktigt stora och räcker länge. Men vilket som är bäst för just dig beror på dina behov. I vår jämförelse får du en överblick över vilka kollagenpulver som finns på marknaden och läsa våra recensioner, vilket underlättar ditt val.

Ja, kollagen är bra för huden. Det är ett viktigt protein som finns i hudens struktur och hjälper till att bibehålla dess elasticitet, fasthet och fuktighet. Med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till att huden förlorar sin spänst och utvecklar rynkor och fina linjer. När du tar kollagen kan du bidra till att förbättra hudens hälsa och utseende. Kollagentillskott kan också främja hudens återhämtning efter skador och kan hjälpa till att minska synliga tecken på åldrande.

Ja, några möjliga biverkningar av kollagen inkluderar matsmältningsbesvär som gasbildning, uppblåsthet eller diarré, allergiska reaktioner hos personer med känslighet mot animaliska proteiner. För personer med ökad risk för blodproppar kan höga doser av kollagentillskott öka risken för blodproppsbildning.

Rent vegetabiliskt kollagen existerar inte eftersom kollagen är ett protein som vanligtvis finns i animaliska källor, såsom nötben, fiskhud eller kycklingben. Dock finns produkter som kallas “veganskt kollagen” på marknaden. Dessa produkter innehåller vanligtvis ingredienser som är utformade för att stödja kroppens egen produktion av kollagen eller för att förbättra hudens hälsa på andra sätt, i stället för att innehålla kollagenprotein i sig. Sådana produkter kan innehålla vitaminer, mineraler och antioxidanter som är kända för att främja hudens hälsa och kollagensyntesen.

Det bästa kollagenet för att minska rynkor beror på individuella faktorer. Men bovint kollagen typ I, anses vara effektivt för hudens elasticitet. Produkter med hyaluronsyra, antioxidanter och vitaminer kan förbättra hudens hälsa.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER
eltandborste bäst i test
Hälsa & Skönhet
Testproffs