Bästa eFoil 2024

Om du har bestämt dig för att uppleva en helt ny form av hydrofoil surfing så är det dags för eFoilen som låter dig flyga över vattnet utan att pumpa med benen. Vi har gått igenom de ledande modellerna så att du kan hitta bästa eFoil för dina behov och budget. Läs också vår guide för bättre och säkrare eFoil-surfing.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
lift4 efoil-cruiser

LIFT4 eFoil | 5'4 Cruiser

4.9/5
PRISVÄRD
lift3 efoil

LIFT3F

4.8/5
BÄST PREMIUM
Awake-VINGA

Awake VINGA S

4.9/5

Jämför eFoils utbudet i Sverige

Med en eFoil behöver du inte längre pumpa på för att surfa fram över stilla och vågiga vatten. Det här är en helt ny form av foilsurfing som ger en otrolig frihetskänsla. Men för att du ska njuta av eFoiling så är det väldigt viktigt att du väljer rätt modell. Vi har jämfört bästa eFoils för att visa dig vägen till brädan för dig.

TestProffs Logotyp Header

Vilken eFoil är bäst i test?

Bästa eFoilen 2024 är LIFT4 eFoil Cruiser som har förlängd batteritid vilket ger dig längre åkturer. Vi är särskilt imponerade av den fina kontrollen du får när du väl lär dig manövrera brädan. God ergonomi och friheten att faktiskt uppleva åkningen är något som vi tror att de allra flesta kommer att uppskatta.

Samtidigt är det förstås så att det finns några utmanare. Beroende på vad som är viktigast för dig så kan det vara så att vårt Premium eller Budget val av eFoil bäst i test blir bäst för dig. Läs vidare och ta en titt på vår genomgång. Tänk också på att din tidigare erfarenhet av hydrofoil surfing får betydelse för vad som kommer att fungera bäst för dig.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du ska köpa en eFoil

Under senare år har det dykt upp många nya eFoil modeller och det kan vara minst sagt snurrigt att försöka komma fram till vilken som är värd att satsa på. Vårt urval av bästa eFoil är baserat på viktiga parametrar som användarvänlighet, stabilitet, prestanda och säkerhet. Men du bör förstås också tänka igenom hur dina krav ser ut.

Köp en eFoil som matchar dina behov och som dessutom ger utrymme för utveckling. Kvalitet är förstås viktigt och detta kan du få från kända märken och beprövade modeller. Men bäst blir det då du får en bräda som du förstår dig på och använder på rätt sätt.

1. Användarvänlighet

Hur enkelt är det att komma upp på en eFoil och börja? Hur enkelt blir det att hitta balansen och sedan manövrera med handkontrollen? Det här är viktiga frågor för dig som är nybörjare. Men även vana hydrofoil-åkare vill ha användarvänlighet så att du kan surfa på ett intuitivt sätt och verkligen njuta av upplevelsen.

2. Storlek på brädan

Både storlek och form på brädan kommer att påverka stabilitet och hur lätt det blir att manövrera. Hastigheten påverkas också av brädans form. Större brädor är som regel stabilare och är därmed ett bra val för nybörjare. Mindre modeller som dessutom är strömlinjeformade är som regel det första valet för den som har kommit lite längre med sin eFoil-surfing.

3. Batteritid och laddningstid

Ta alltid en titt på hur långt du kommer med batteriet samt hur lång tid det tar att ladda. Detta kommer ju att påverka hur länge du kan köra och om det blir möjligt med en liten paus för laddning för att sedan fortsätta. Var dock medveten om att längre batteritid kan innebära längre laddningstid såväl som ett högre pris.

4. Motorkraft och hastighet

Du bör också tänka på hur snabbt du vill kunna flyga över vattnet. Motorn måste klara din vikt på brädan utan att detta drar ner på farten. Kraftfullare batterier kan ge bättre prestanda men ta en titt på om detta kommer att påverka hur länge batteriet håller och hur smidigt det är att skaffa ett nytt.

5. Design

Du bör också tänka på hur snabbt du vill kunna flyga över vattnet. Motorn måste klara din vikt på brädan utan att detta drar ner på farten. Kraftfullare batterier kan ge bättre prestanda men ta en titt på om detta kommer att påverka hur länge batteriet håller och hur smidigt det är att skaffa ett nytt.

6. Säkerhet

Vad händer om du trillar av och landar alldeles vid propellern? Se om det finns säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning då du faller i vattnet. Dessutom bör det finnas skydd omkring propellern och någon form av koppel mellan dig och brädan.

VÅRA TEST

Hur gjorde vi testet?

Vi anser att det krävs en rad egenskaper för att få den perfekta eFoil upplevelsen. För att välja bästa eFoil så har vi försökt sätta oss in i olika situationer och behov. Hur lever en bräda upp till en ny användares krav om lätt start? Hur många timmars åkning får du med en laddning?

För att plocka fram de bästa modellerna har vi också sett på eFoil omdömen och recensioner. När experter och helt vanliga användare håller med oss om att en viss bräda är ett bra val så stärker det vår tes att det rör sig om den bästa eFoilen.

Form, stabilitet och prestanda

Det måste kännas stadigt men inte otympligt och ju bättre en eFoil är desto friare känsla får du då du surfar. Vi har tänkt både på nybörjarens behov av att ens komma upp på brädan och hitta balansen såväl som den erfarne åkarens jakt efter snabbare och smidigare körning. Det vi har kunnat konstatera är att de bästa eFoil-brädorna ofta kan fungera mycket bra för båda kategorier med en smart form som ger god stabilitet såväl som hög prestanda.

Prisvärdhet och support

Budget är alltid en fråga om hur mycket du kan tänka dig att betala för den kvalitet som du vill få. Vi har sett på budgetalternativ såväl som premiumvarianter för att försöka jämföra och förstå varför du eventuellt skulle vilja betala mer för eller tvärtom. Dessutom har det varit viktigt för oss att undersöka hur det fungerar med support vilket vi anser också är en del av det som du betalar för.

Omdömen och recensioner

Det är ju en sak hur vi som individer upplever en specifik eFoil modell. Mycket kan påverka den personliga uppfattningen som tidigare erfarenhet, vattendrag du kör på och hur intensiv du är med din hydrofoiling. För att få en rättvis bild och verkligen välja ut rätt modeller för vårt eFoil bäst i test så har vi jämfört vår uppfattning med experttester såväl som vanliga användaromdömen. Här har vi också stött på intressanta kommentarer som vi har synat lite närmre för att ge dig en bra bild av dina bästa val.

Bäst i test

1. LIFT4 eFoil | 5'4 Cruiser

Testproffs - Bäst i test 2024
lift4 efoil-cruiser
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Lift4 är kulmen av flera års research

Lift Foils är ett märke med bas i Puerto Rico. Det grundades av Nick Leason år 2011 och han leder fortsatt verksamheten. Med över ett årtionde i branschen så märks det att Lift eFoils är något utöver det vanliga. Modellen Lift4 Cruiser är resultatet av research där man har tagit till sig av feedback från över 15 000 surfare.

För dig som vill flyga snabbt och smidigt över vattnet är detta ett bra val. Modellen är förvisso lite kort vilket skulle innebära att den passar bäst för erfarna hydrofoil-surfare. Men faktum är att just denna modell gillas av familjer som delar på den. Dessutom klarar brädan en tung kroppsvikt så Lift4 eFoil 5’4 Cruiser kan passar mycket bra för tyngre personer som vill uppleva känslan av viktlöshet över vattenytan.

Bra för lugn och sportig körning

Vi hade kallat detta för en familjebräda som passar för olika behov av fart och smidighet. Detta är också något som många användare intygar. Det går att köra på ett sportigt sätt och du kan också köra lugnare med fokus på naturupplevelsen och interaktionen mellan brädan och vattnet. Du kan välja en vinge som kommer att ge stöd för den typ av körning du är ute efter.

Vad gäller säkerheten så är den god men du bör förstås tänka på att falla från brädan bakåt eller åt sidan när du åker av. Du kommer att åka av många gånger om du inte är van hydrofoil-åkare sedan tidigare så räkna med att det kan vara rätt så utmanande när du väl drar igång. Men denna brädan passar bra för nybörjare eftersom den är stor och därmed lätt att lära sig på. Perfekt för nybörjare eller för att dela med familj och vänner alltså!

Bästa pris hos

Efoilsweden.se

2. LIFT3F

Testproffs - Prisvärd 2024
lift3 efoil
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Perfekt eFoil för familjen

Lift3F är ett mycket bra budgetalternativ för familjen och nybörjaren. Denna bräda är gjord av otroligt starkt glasfibermaterial! Modellen har en form som ger stadighet vilket är väldigt bra för dig som ska lära dig att surfa på eFoil.

Ett lägre pris kan kännas särskilt attraktivt då du å ena sidan tycker att det verkar spännande med eFoil men samtidigt inte är helt säker på att detta kommer att bli en huvudsyssla. Genom att välja Lift3 F så får du längre och säkrare eFoil-turer.

Hög säkerhet ger trygg inlärningsperiod

En annan sak som gör denna eFoil till ett så bra val för familjer är att den erbjuder så hög säkerhet. När du ramlar av behöver du inte oroa dig för skador från propeller då den har ett skydd. Alla Lift-modeller har ett propellerskydd som standard. Det finns flera olika varianter dessutom, som alla är kompatibla med samtliga modeller. LCS kan väljas till både LIFT3F och LIFT4.

Något som vi också vill påpeka är att Lift3F faktiskt också erbjuder riktigt tyst gång. Precis som Lift4 gör. För dig som är ute efter något som inte förstör känslan av att befinna sig i naturen med oljud så är detta ett mycket bra val. Notera att du kan välja mellan två olika batterier som ger stöd för 60 eller 120 minuters körtid.

Bästa pris hos

Efoilsweden.se

3. Awake VINGA S

Testproffs - Bäst Premium 2024
Awake-VINGA
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Awake VINGA S tar dig till nästa nivå av hydrofoiling!

Det tar inte lång tid att uppleva ett glädjerus av att surfa på Awake VINGA S eFoil. Det här är en av de bästa eFoil som någonsin har tillverkats. Vi misstänker att den kommer att förbli herre på täppan bland erfarna åkare länge. Teknologin imponerar med jetpump och en form som gör det möjligt att köra snabbt och skarpt.

Accelerationen är snabb men samtidigt mjuk. Du kan välja mellan 3 olika lägen: Eco, Sport och Extreme. Därmed kan du själv välja den typ av körupplevelse du är ute efter i enlighet med vattendrag, väderförhållanden och ditt humör.

Kraftfull körning för nya utmaningar

Vi har kommit fram till att det här är det bästa valet för dig som vill ha en utmaning. Om du upplever att andra eFoils som Lift3 F känns för stor så är det antagligen dags för Awake VINGA S. Här kommer du att kunna krossa dina gränser och nå en helt ny nivå av hydrofoiling med motor.

Det är den kompakta och väl genomtänkta formen som ger den proffsiga surfingupplevelsen. Samtidigt är säkerheten mycket hög vilket givetvis är ett måste då du kan komma upp i så höga hastigheter och motorn är så pass kraftfull. Om du redan kör Awake så ska du veta att du kan använda samma batteri i de olika modellerna.

Bästa pris hos

Awakeboards.com 

4. LIFT3 eFoil | 4'2 Pro

efoil lift3-vit
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Lift3 eFoil är en populär foilbräda

Sedan Lift3 först lanserades så har det kommit nya versioner från detta märke men Lift3 eFoil 4’2 Pro förblir en favorit. Det här är en bräda som kan passa dig som klarar av en mindre storlek och som är ut efter stor action och frihetskänsla.

Pro ingår i en serie med flera modeller och den är den minsta och lättaste i serien. Om du redan har testat en av de större modellerna i serien kommer du att känna skillnaden. Det här är en helt annan nivå av åkning. Många beskriver det som att det känns som att du inte har någon bräda under fötterna.

Snabb och precis åkning

Framförallt skulle vi vilja säga att den nedkortade nosen i kombination med en väl tilltagen volym ger precis åkning. Brädan svarar snabbt och därmed kan du åka snabbare. Detta ställer förstås lite högre krav på dig så vi skulle inte kalla Pro modellen för en nybörjarbräda.

Du bör också vara medveten om att detta inte är samma sak som Lift 3F som vi har nämnt här ovan. Skillnaden ligger i konstruktionen. Lift 3F är gjord av glasfiber vilket gör den lite tyngre men flexiblare än Lift 3 Pro som är av kolfiber. Vi noterade också att det kan vara lite svårare att komma upp och kontrollera Lift 3 Pro om du väger mer än 80 kg, även om det naturligtvis främst beror på din erfarenhet.

Bästa pris hos

Efoilsweden.com

5. SiFly Stellar S Board

sifly-stellar-s
4.1/5

Fördelar

Nackdelar

SiFly Stellar S Board för nybörjare och mer

Om du är ute efter en prisvärd eFoil som kan passa nybörjare såväl som den som har kommit igång med elektrisk surfbräda så kan detta vara ett intressant alternativ. Bakom detta märke finner vi en professionell vindsurfare som dessutom är fysiker. Detta är något som definitivt märks i SiFly Stellars design.

Målet för SiFly är att designa eFoil brädor för alla. S modellen är lite större och är främst för nybörjare och de som nyligen har kommit igång. Om du redan bemästrar eFoil är detta inte bästa valet för dig då brädan garanterat kommer att upplevas som stor.

Fina uppdateringar och bra batteri

SiFly har uppdaterat sina brädor med bättre konstruktion och material. Man har bland annat inkluderat mer kolfiber och masten är inbyggd. Inbyggd mast är ju numera standard för bästa eFoils så det är viktigt att även SiFly har hängt på denna trend. Den inbyggda designen tillsammans med reducerad vikt gör att det blir mycket roligare och smidigare att åka på SiFly Stellar S eFoil.

Du får två val för batteriet. Det enda är PowerCell EO som ger dig 80 minuters åktid. Det är ett mindre batteri som väger mindre. Det andra batteriet är ett större PowerCell batteri som ger 120 minuters åktid på en laddning. 2,5 timmars laddning är inte det snabbaste men heller inte illa. Dessutom kan du använda samma batteri för andra SiFly eFoil modeller.

Bästa pris hos

Sifly.global

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av eFoil bäst i test

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

LIFT4 eFoil | 5'4 Cruiser (Bäst i test)

4.9

Premium

Fr. 175 000 kr

Rek. återförsäljare

LIFT3 F eFoil (Prisvärd)

4.8

Standard

Fr 129 900 kr

Rek. återförsäljare

Awake VINGA S (Premium)

4.9

Premium

Fr. 147 000 kr

Rek. återförsäljare

LIFT3 eFoil | 4'2 Pro

4.7

Premium

Fr. 156 000 kr

Rek. återförsäljare

SiFly Stellar S Board

4.1

Standard

Fr. 97 699 kr

Rek. återförsäljare

VÄLJA EFOIL

Det spelar ingen roll om du är van surfare eller aldrig ens har testat att åka vattenskidor. När du ser en film där det åks eFoil så lär du känna behovet av att testa. Med eFoil så kan du sväva fram över vattenytan. Detta fungerar på alla typer av vattendrag och eFoil är en aktivitet som passar fint för olika åldrar så brädan kan vara perfekt för familjen som älskar vattenaktiviteter.

Vad är en eFoil?

Vi skulle kunna säga att eFoil är för hydrofoil vad elcykeln är för den vanliga cykeln. Det handlar om att ta hydrofoiltekniken och uppgradera den med en motor som puttar på. Resultatet är en elektrisk surfbräda som kommer att lyfta över vattenytan då den når en viss hastighet.

Du styr din eFoil med en handhållen trådlös kontroll. Med denna kontroll kan du öka och minska hastigheten. Då det går snabbare lyfter hydrofoilen brädan upp över vattenytan. Motståndet minskar och resultatet blir en smidig och tyst åktur.

Den bästa eFoilen surrar bara lite lätt så att du kan fokusera på den märkliga upplevelsen av att liksom sväva fram över vattnet. Känslan är mycket olik den du har om du våg- eller vindsurfar.

Du kan köra eFoil på sjöar, i skärgården, i en å eller på öppna havsvågor. Det krävs ingen kraft från vågor eller vind för att ta sig fram. Därmed är detta ett bra val för platser och väderförhållanden då andra typer av surfing hade varit omöjligt.

FAQ
Vanliga frågor

Ja, om du inte vidtar säkerhetsåtgärder kan det vara farligt. I vissa fall kan det betyda att du behöver hjälm och skyddsväst. Dessutom ska du vara noga med var du kör. Du får inte köra eFoil där folk badar eller vågsurfar. Var också noga med att röra dig bort från propeller då du faller av.

Nej, det krävs inga förkunskaper för att lära sig eFoil men det är givetvis en fördel om du har tidigare erfarenhet av att surfa. Då kan det bli lättare att hitta balansen. Men med en god instruktör så bör det inte ta lång tid för dig att lära dig hur du ska hoppa på och sedan stå på rätt sätt för att åka.

Det finns flera saker som kommer att påverka hur länge du kan köra efter en laddning. Saker som din vikt, hur snabbt du kör och hur lugnt vattnet är får betydelse. På grund av detta är den batteritid som anges bara en riktlinje. Det kan bli mer och det kan bli mindre.

Det beror på modellen men det finns varianter som går i upp till 50 km/h. Du justerar hastigheten via handkontrollen.

Det kan ta allt mellan 1-4 timmar. Var noga med att ladda på rätt sätt så att du får ut mer av batteriet. Det är byggt för ett visst antal laddningscykler så det är att rekommendera att ladda ordentligt vid varje tillfälle hellre än att dutta för att köra lite till.

En eFoil är huvudsakligen designad för lugna vatten utan höga vågor. Men för den som är avancerad surfare och som vill få en utmaning kan det vara riktigt spännande att testa eFoil i höga vågor.

Ja, det finns eFoil brädor som är till för nybörjare såväl som mer avancerade varianter. Normalt sett så är nybörjarvarianter lite större och de är inte designade för den tuffare och vigare körstil som ett proffs är ute efter.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.