Brandvarnare – Bäst i Test 2024

Det borde vara en självklarhet, men många missar vikten av väl fungerande brandvarnare i hemmet. Vi har gått igenom olika modeller och märken för att kora brandvarnare bäst i test och hjälpa dig till rätt val för ditt hem. Läs även vår guide för att lära dig mer om den nya generationen av brandvarnarsystem.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Brandvarnare Pebble Link 2-pack

Brandvarnare Pebble Link
2-pack

4.9/5
PRISVÄRD
Brandvarnare Eldstickan

Eldstickan
Brandvarnare

4.6/5
BÄST PREMIUM
Brandvarnare Smart + Note Hub

Brandvarnare Smart
+ Note Hub

4.7/5

Jämförelse av bästa brandvarnarna

Oavsett om du ska skaffa brandvarnare för första gången eller vill byta ut en föråldrad modell så är detta ett tillfälle att få bästa möjliga design och teknik. I dag har de bästa brandvarnarna funktioner som innebär att kontrollen ökar samt att varningen kommer i tid. Se på våra testvinnare och välj modellen som passar dig och ditt hem allra bäst!

TestProffs Logotyp Header

Vilken brandvarnare är bäst i test?

Bästa brandvarnaren är Pebble Link 2-pack som har en snygg och användarvänlig design. Vi gillar särskilt att modellen är utvecklad för att hålla sig dammfri så att du inte behöver oroa dig för fel till följd av smuts och damm. Dessutom går det att seriekoppla trådlöst med upp till 12 enheter.

Vi bör förstås nämna att den bästa brandvarnaren för dig kan vara enklare eller mer komplicerad än Pebble Link 2, så ta en titt på våra testvinnare för att hitta rätt. Det viktigaste är att du får en brandvarnare som du känner dig trygg med. Den bör vara enkel att förstå och att testa så att du vet att stödet finns där om olyckan skulle inträffa.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer brandvarnare

Hur snabbt reagerar din brandvarnare på rökutveckling, kommer du att höra den, går det att stänga av falsklarm snabbt? Det finns flera viktiga faktorer att beakta när du väljer modell. Snygg design är ett plus men enkel användning är viktigare. Låt oss gå igenom de viktigaste aspekterna att beakta när du välja bästa brandvarnare för ditt hushåll.

Joniserande eller optisk

Joniserande brandvarnare är snabba på att upptäcka bränder som inte avger så mycket rök men som sprider sig snabbt. Optiska brandvarnare är bättre på att upptäcka långsammare brandutveckling med pyrande bränder som avger mer rök än flammor. Ett tips är att installera båda varianterna eller att välja modeller som inkluderar båda.

Certifiering och standard

För det första bör brandvarnaren vara CE-märkt och den ska uppfylla EN 14604 standard. När du ser denna märkning så kan du vara säker på att varnaren har genomgått rigorösa tester för att leva upp till hårt ställda säkerhetskrav. De modeller vi har tagit fram som bästa valen har alla ett eller flera certifikat som visar att de testats.

Hur länge kommer brandvarnaren att fungera?

I början kanske du testar med jämna mellanrum men sedan glömmer du bort detta. Då är det viktigt att du kan lita på att brandvarnaren ger flera års övervakning innan det blir dags att byta batteri. 8 till 10 år kan anses vara standard för premiumvarianter men ta alltid en titt på tillverkningsdatum såväl som beräknat utgångsdatum för brandvarnaren. Det finns nätanslutna brandvarnare med de allra flesta föredrar batteridrivna trots att detta kräver regelbunden kontroll och batteribyte.

Ljudnivån på brandvarnaren

När det verkligen är fara på taket vill vi ha en ljudnivå som ingen missar men när det är falskt alarm kan detta vara väldigt jobbigt. Lösningen ligger i en brandvarnare som har en ljudnivå på minst 85 dB på tre meters avstånd så att du och alla andra vaknar när den går igång. Samtidigt ska det finnas en snabb stänga-av-funktion så att du slipper detta oljud när det inte brinner.

Placering

Tänk på var du vill placera din brandvarnare och om du behöver fler än en enhet. Om du har ett större hem med flera våningar så är det inte så dumt att välja varnare som kan samarbeta och ingå i en serie.

Satsa på smart teknik

Om du har ett smart hem kan du inkludera brandvarnarna i samma system. Se över funktioner och om du kan få signal om brand till din mobiltelefon. Moderna brandvarnare kan ge denna möjlighet vilket kan vara guld värt om en brand drar igång då du inte är hemma.

VÅRA TEST

Såhär testade vi brandvarnarna

För oss har säkerhet varit ett ledord när vi har sett på bästa brandvarnare för att ta fram modeller som kan koras till bäst i test brandvarnare. Om du har en brandvarnare i taket så ska du uppleva att den går att lita på. Vi har förstås också gett pluspoäng för moderna funktioner som ökar nyttan du kan ha av varnaren, men här har det varit viktigt för oss att dessa inte innebär alltför avancerad användning.

Punkterna vi har beaktat är:

Enkel användning
Under testperioden hade vi aldrig något skarpt läge, tack och lov! Men vi har undersökt hur enkelt det är att testa att brandvarnaren fungerar. Ett enkelt tryck på en knapp gillas. Dessutom testade vi med en kontrollerad brand i stekpanna för att undersöka vilka avstånd från brandvarnare som ledde till aktivering. De bästa modellerna lever upp till sina produktbeskrivningar om avstånd!

Hög kvalitet
För oss är hög kvalitet en brandvarnare som känns kompakt och stadig. Vi har sett på saker som om modellen har många olika delar och hur dessa ska sättas samman. Vi har också bedömt hur hög kvalitet fästet för brandvarnaren håller. Detta särskilt när det ska klistras med tejp vilket kan innebära att brandvarnaren till sist släpper från taket om det inte fungerar på rätt sätt.

Möjlighet till system med flera enheter
System med flera brandvarnare som samarbetar är också viktigt och något som vi har undersökt. Vi har sett på lösningar för mindre bostäder såväl som för hem med flera våningsplan. Detta är inte en faktor som har varit avgörande men som helt klart kan ses som ett stort plus för många.

Design som ser bra ut
Här har vi diskuterat lite och vi är faktiskt inte helt överens. Några i teamet tycker att en brandvarnare ska synas tydligt så att alla som befinner sig i hemmet kan upptäcka den och känna sig trygga. 

Andra menar att diskret design är ett måste. Men vi har dock varit överens om att de bästa brandvarnarna alla har en modern och stilren design som kan kännas viktig när du ska placera brandvarnaren i taket i rum som vardagsrum och nära kök.

Vad säger andra användare?
För att bekräfta vår upplevelse av de brandvarnarmodeller som ingick i vårt test har vi kikat på användarkommentarer. Både svenska och utländska. Vi har också sett på andra brandvarnare-test för att se om vi kanske har missat någon aspekt eller om det finns något mer vi borde ta med i vår bedömning.

Bästa Brandvarnare

Bäst i test

1. Brandvarnare Pebble Link 2-pack

Testproffs - Bäst i test 2024
Brandvarnare Pebble Link 2-pack
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Pebble Link är vår brandvarnare bäst i test

Det fanns en modell i vårt brandvarnare test som vi alla kände att vi gärna hade haft hemma och det var Pebble Link. Inte för att denna modell är helt utan kritik men det rör sig verkligen om design som ger ett väldigt fint stöd. 

Batteriet är gjort för att hålla i tio år så här finns det verkligen inga batteribyten att fundera på. Skulle batteriet tömmas så kommer du att få en signal om detta så säkerheten är grundmurad.  Vi gillar att det går snabbt och enkelt att tysta falska larm med HUSH-knappen. Men det ska sägas att varningssignalen för denna varnare ligger i överkant. Det är definitivt inget du kan sova dig igenom.

En brandvarnare att lita på

När vi testade med rök i kök så insåg vi att Pebble brandvarnare är otroligt känslig. Det tycker vi förstås är fantastiskt. Men här bör det inflikas att du som ofta bränner mat i köket kan bli irriterad av att brandvarnaren går igång av detta.

Om larmet går igång så kan du som sagt klicka av det. Skulle röken efter detta tätna så kommer varnaren att avbryta pausläget och gå igång igen. Det kan vara väldigt bra om du först tror att du har det hela under kontroll men det sedan visar sig att det fortfarande brinner.

Bästa pris hos

Officedepot.se

2. Eldstickan Brandvarnare

Testproffs - Prisvärd 2024
Brandvarnare Eldstickan
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Eldstickan Vit är en prisvärd brandvarnare

Det här är en brandvarnare som sticker ut med stilren design och riktigt enkel användning. Vi tyckte att det var smart att hela varnaren är en testknapp som du trycker på. Det blir mindre meckigt på det viset.

Priset är lågt men du får förstås vara medveten om att det blir till att köpa ny brandvarnare när batteriet är slut. Det kan hålla i upp till 10 år så detta kan egentligen inte ses som något större problem. Det är bara att hoppas att samma modell finns kvar i butikerna när du ska köpa ny!

Installationen är enkel med tejp eller skruv

Du kan välja mellan 3M självhäftande tejp eller skruv för installation. Allt du behöver för att installera kommer med brandvarnaren i paketet. Batteriet som finns inbyggt är ett litiumbatteri och rekommendationen är att du byter ut hela varnaren efter 10 års tid.

Du kan testa att den fungerar genom att trycka på ytan som är en testknapp. Vit brandvarnare från Tändstickan fungerar med fotoelektrisk detekteringsteknik så den är väl lämpad för miljöer där det kan tänkas bli rökutveckling.

Bästa pris hos

Eldstickan.com

3. Housegard Brandvarnare Smart + Note Hub

Testproffs - Bäst Premium 2024
Brandvarnare Smart + Note Hub
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Smart + Note Hub är en premium brandvarnare

När vi väl hade satt oss in i hur Smart + Note Hub brandvarnare ska användas så var det som att upptäcka ett nytt land. Det här är en brandvarnare med så många möjligheter utan att vara för komplicerad. Den varnar med hjälp av optisk och värmesensor vilket är ett stort plus då den på detta vis täcker alla möjliga scenarion.

Vi talar om en brandvarnare med wifi som du kan kommunicera med via app på din smartphone. Detta sker med hjälp av en hubb som du sticker in i väggkontakten och med takenheter som du kan placera ut på ett bra sätt i ditt hem.

Ett bra val för större bostäder

Det fina med detta kit är att det passar bra i ett mindre hem men också för bostäder med flera rum. Det går ju att skala och koppla upp flera takenheter till hubben. Det hela fungerar trådlöst och du kan ha upp till 50 enheter i taket i ditt hem.

Om det blir ett larm så kommer sirenen att låta via hubben. Detta fungerar på ett mycket smidigt sätt och det är enkelt att stänga av om det är ett falskt larm. Vi noterar också att den som redan använder sig av smarta produkter från Housegard Note familjen kan använda dem tillsammans med brandvarnaren via appen.

Bästa pris hos

Officedepot.se

4. Housegard Origo seriekopplingsbar brandvarnare
2 st

Brandvarnare Origo seriekopplingsbar 2 st-fp
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Housegard Origo är en riktigt bra brandvarnare

Det här var en bubblare för bästa brandvarnare premium. Men Origo brandvarnare har inte som Note en app. Detta är dock ett riktigt bra val för dig som behöver en bra lösning för ett hem med många rum och kanske flera våningar. 

Larmar en enhet så larmar alla. Detta ger trygghet och det särskilt i ett större hem där man kan missa vad som händer på ett annat våningsplan. Vi tycker att det är bra att varnaren har sensorer både för rök och värme.

Du får räkna med att byta batterier regelbundet

Även om Housegard Origo trådlös brandvarnare har ett bra batteri som med energisparande teknologi räcker i upp till 1,5 års tid så är det inte länge jämfört med de allra bästa brandvarnarna. Här får du vara beredd på att testa då och då samt att byta batterier när det behövs.

Det går att ansluta upp till 30 varnare till samma system och det är ju bra. Men det blir alltså en del arbete med att byta batterier när det har gått ett år eller så. Samtidigt måste vi säga att denna modell tillhör de bästa brandvarnarna som finns på marknaden just nu. Om du bara är medveten om hur systemet fungerar och vad du kan förvänta dig kan du bli riktigt nöjd med Origo.

Bästa pris hos

Officedepot.se

5. Luxorparts Trådlös brandvarnare 2-pack

Luxorparts Trådlös brandvarnare 2-pack
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Luxorparts trådlösa brandvarnare fungerar bra

Vi tycker att Luxorparts brandvarnare fungerar bra men faller kanske inte av våra stolar av förvåning när vi ser de funktioner som erbjuds. Det här är en enklare modell som ger lite mer än en klassisk brandvarnare. Du kan par-koppla så att du larmas i sovrummet om det skulle börja ryka i köket.

Det är rök som känns av då detta är en optisk brandvarnare. Den kan även kopplas med modeller från Nexa vilket kan vara bra om du redan har en trådlös brandvarnare från detta märke. Vi tycker rent allmänt att det är enkelt att installera men notera att du måste skruva fast en bottenplatta i taket.

Det är viktigt att hålla brandvarnaren ren!

Något vi snabbt insåg då vi läste användarkommentarer för denna modell är att du måste hålla brandvarnaren ren för att den ska fungera som tänkt. Det är inget unikt för Luxorparts brandvarnare men det verkar som att just denna är bra på att samla på sig damm som täcker den optiska sensorn.

En annan sak som vi märkte var att det är viktigt att kontrollera att parade brandvarnare förblir kopplade när du byter batteri. Använd testknappen på huvudenheten för att se att alla brandvarnare som är kopplade till den då tjuter.

Bästa pris hos

Kjell.com

6. Brandvarnare Note Smart

Brandvarnare Note Smart
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Enkel Housegard Note Smart utan hubb

Om du redan har ett set med Note Smart brandvarnare från Housegard så har du redan en hubb. Då är det bra att kunna bygga på med en enkel enhet till. Denna har perfekt design för ditt system och kan enkelt kopplas in så att du utökar brandskyddet i ditt hem.

Det här är en optisk brandvarnare som dessutom har en inbyggd temperatursensor. Den kommer alltså att reagera både på rök och på värme. Om värmen från en nystartad eldsvåda har en snabb ökning så kommer även detta att noteras. Kopplingen med andra enheter är trådlös och mycket smidig.

Passar bra för Android och iOS

Du kan låta Housegard brandvarnare kommunicera med din smartphone genom att ladda ner en gratis app från App Store eller Google Play. Detta är enkelt och kräver inga särskilda förkunskaper. Med appen så får du varning om brand även då du inte är hemma.

Vi tycker att det är bra med ett system där alla enheter som ingår går igång om en enhet reagerar på rök eller värme. Detta säkrar ju att du lägger märke till att något är på gång oavsett var i ditt hem du befinner dig. Dessutom säkrar detta att du vaknar i sovrummet på natten om brand utbryter i något annat rum i hemmet.

Bästa pris hos

Officedepot.se

7. Brandvarnare Firephant

Brandvarnare Firephant vit Housgard
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

En klassisk brandvarnare som fungerar väl

När vi testade Firephant så märkte vi snabbt att det rör sig om en klassisk brandvarnare som fungerar på ett enkelt sätt. Du installerar den och sedan kan du lita på att brandvarnaren finns där för dig under många års tid.

Du får påminna dig själv om att trycka på den stora metallknappen någon gång per år för att testa att brandlarmet fungerar. Dessutom är det denna knapp du använder för att pausa för ljudet till exempel vid ett falsklarm till följd av att du dummat dig i köket.

Högt och tydligt ljud du hör i hela hemmet

För ett mindre hem där det inte finns många rum kan Firephant från Housegard räcka alldeles utmärkt. Signalen är intensiv och når ut på ett effektivt sätt. Dessutom tycker vi att det är bra att designen är så liten. Brandvarnaren ryms i din hand! Vi måste dock inflika att vi märkte att ljudet var riktigt obehagligt för en huskatt. 

Detta kan kanske bero på att ljudet är kalibrerat för mänsklig hörsel. Detta kan dock inte ses som en anledning till att välja bort Firephant men var medveten om att du bör stänga av snabbt vid falsklarm om du har husdjur.

Bästa pris hos

Officedepot.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Brandvarnare

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Brandvarnare Pebble Link 2-pack

(Bäst i test)

4.9

984 kr

Rek. återförsäljare

Eldstickan Brandvarnare
(Prisvärd)

4.6

450 kr

Rek. återförsäljare

Housegard Brandvarnare Smart + Note Hub
(Premium)

4.7

1539 kr

Rek. återförsäljare

Housegard Origo seriekopplingsbar brandvarnare 2 st

4.6

1144 kr

Rek. återförsäljare

Luxorparts Trådlös brandvarnare 2-pack

4.5

400 kr

Rek. återförsäljare

Brandvarnare Note Smart

4.5

594 kr

Rek. återförsäljare

 Brandvarnare Firephant

4.5

519 kr

Rek. återförsäljare

OM BRANDVARNARE

Köpguide för brandvarnare

Det finns enkla och mer avancerade brandvarnare och det är klart att det är viktigt att du funderar lite på vad du har behov av. En del lever många år utan denna smarta apparat utan att ens tänka på saken. Men när du inser att du faktiskt inte bara gör ditt hem säkrare utan också kan rädda en kastrull eller två med en röksensor så kan det ju vara dags att installera.

Vad är en brandvarnare?

En brandvarnare är en apparat som är till för att larma när det finns skäl till att misstänka brand. Detta kan ske då du har rökspridning i hemmet eller då temperaturen stiger långsamt eller kraftigt. När brandvarnaren plockar upp signaler om eld så kommer den att avge ett tjutande ljud. Detta varnar dig så att du kan vidta åtgärder så snabbt som möjligt.

Tanken med brandvarnare är förstås att du ska upptäcka en brand i tidigt stadie så att du själv kan släcka den. Om inget annat så bör du hinna ta dig ut ur en brinnande bostad tack vare att du vaknar av brandvarnarens tjutande signal.

Funktioner att lägga märke till

Du bör verkligen inte köpa första bästa brandvarnare du ser i en butik utan att fundera så mycket på de funktioner den erbjuder. Om du tillhör de som tycker att det är en självklarhet att använda mobilen för allt från att prata med vänner till att klippa gräset så ska du välja brandvarnare med app.

Dessutom bör du vara medveten om vad varnaren läser av. Det kan räcka gott och väl med röksensor men om du även får värmesensor så har du ju ett extra skydd. Notera också om du kan koppla ihop flera enheter och om de alla kommer att larma när en enhet fångar upp varningssignaler om brand.

Placera brandvarnaren på rätt ställe

I ett normalstort hem kan det behövas flera brandvarnare. En uppenbar plats är nära köket där det alltid finns en ökad risk för brand till följd av matlagning. Sedan är det förstås bra att ha varnare i rum ni ofta befinner er i som vardagsrum och sovrum.

Med seriekopplade system så kan vi säga att de enheter som sitter i rum med lägre brandrisk mer är till för att varna dig när ett annat rum visar tecken på eldsvåda. Brandvarnare placeras alltid i taket men nyare system med hubb kommer också att kräva en väggkontakt för att fungera som tänkt.

Lär dig att testa och underhålla din brandvarnare

Redan innan du köper ett brandalarm ska du ta en titt på hur du kan testa och underhålla apparaten. Med sensor som läser av rökutveckling så är det viktigt att hålla ytan på brandvarnaren ren så att sensorn inte dammar igen.

Du bör också ta för vana att trycka på den där testknappen med jämna mellanrum samt att lära dig varnarens signaler. Du kan få signal med färgkod eller med ljud om att batteriet håller på att ta slut och då är det viktigt att du tar hand om detta innan brandvarnaren slutar att fungera.

Behöver du en ny brandvarnare?

När batteriet är slut så kan det ibland vara så att du måste köpa en ny apparat. Det finns modeller som har inbyggda batterier som du inte kan byta. Då kan du bestämma dig för om du vill fortsätta med samma variant eller om du vill ha en modell som kan räcka i upp till ett årtionde.

Men det är ju inte bara när batteriet tar slut som du kan vilja skaffa en ny brandvarnare. Om du bara har en i köket och känner att det skulle vara bra med fler kan du köpa till fler eller byta system med sammankopplade varnare.

Viktigt med korrekt installation

I dag kan du välja mellan brandvarnare som fästs med tejp och modeller som ska skruvas fast i taket med hjälp av en monteringsplatta. Många tycker att det är smidigt med självhäftande tejp då det kan ta emot att göra hål i taket för att fästa en platta.

Du bör klara av installationen på egen hand men om du är osäker är det smart att ta hjälp. Det är viktigt att din brandvarnare sitter som den ska. Om den sitter löst kan vibrationer till sist leda till att den lossnar. Det kan ju orsaka en olycka om någon får en brandvarnare som faller i huvudet.

Dessutom är det viktigt att den som installerar också säkrar sig om att systemet fungerar. Vänd dig till en person som har erfarenhet av att använda brandvarnare och se om det finns instruktionsvideos för din modell online så att du kan sköta installationen steg för steg på egen hand.

FAQ
Vanliga frågor

Detta beror för det mesta på att batterinivån är låg. Testa med testknappen för att se om varnaren ens fungerar. Du bör också undersöka om pipet har något med seriekoppling att göra om du använder dig av denna typ av modell. När du köper en känd modell som kan pipa för att varna om något så ska detta finnas med i instruktionsmanualen som du alltid ska spara som framtida referens.

Detta beror ju på hur mycket du kan tänka dig att lägga på en brandvarnare. En klassisk modell som har de grundläggande funktionerna kostar inte många hundralappar. Men om du vill ha wifi, länkning och app så får du betala mer än så. Det är inte alls ovanligt med riktigt bra brandvarnare som kostar upp mot tvåtusen kronor.

Du bör inte ha en brandvarnare mitt i köket eller nära spisen eftersom matlagning ofta avger rök och ånga som kan leda till falskt larm. Rekommendationen är att installera brandvarnaren minst 3 meter från spisen så att du slipper falsklarmen men ändå får täckning för det rum där det verkligen finns en ökad risk för brand.

Det beror på modell. Moderna varianter har litium-batterier som har långt liv. Många brandvarnare fungerar fint med alkaliska batterier. Du bör alltid ta en titt på tillverkarens instruktioner för att säkra att du använder rätt typ av batteri.

Om de är byggda för att seriekopplas så ska detta går bra. Även mellan olika märken. Det är numera ganska vanligt att moderna brandvarnare erbjuder trådlös koppling. Om du har den här typen av brandlarm så kan du ta reda på vilka andra märken och modeller som passar ihop med det så att du kan bygga vidare.

Det ska du aldrig göra! Om du målar eller sätter ett klistermärke över brandvarnaren så kan det blockera sensorer och störa möjligheten att upptäcka rök eller värme. Du kan med andra ord förstöra brandvarnarens förmåga att varna.

Du kan då och då klicka på testknappen för att se om brandvarnaren går igång. Om du vill testa på verkligt vis kan du ta en rykande panna från köket och hålla under varnaren. Detta bör utlösa larmet men beror förstår på hur kraftigt det ryker från pannan och hur känslig varnaren är.

Dessa två uttryck används ofta på samma sätt. Men en rökdetektor är ju en enhet som kommer att upptäcka rök i luften och då skicka en signal om detta vidare till ett brandsäkerhetssystem. Brandvarnaren är som regel en fristående enhet som upptäcker rök och larmar med en hörbar signal direkt från enheten.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.