Bästa hemförsäkringen 2024

Ett hem bör givetvis försäkras men vilken försäkring kommer att passa dig och ditt hem bäst? Vi har sett närmre på de bästa hemförsäkringarna för att ta reda på vad de erbjuder och vad de kostar. För att fatta rätt beslut kan du dra nytta av vår jämförelse. Läs också av vår guide som hjälper dig med frågorna du bör ha svaren på för att välja rätt.
BÄST I TEST
hedvig bilförsäkring

Hedvig

5/5
PRISVÄRD
Gofido bilförsäkring

Gofido

5/5
Utmanare
evoli-logo

Evoli

4.5/5

Jämför bästa hemförsäkringen

Du har antagligen en hemförsäkring men är du medveten om vad du betalar för? Med din hemförsäkring kan du få ersättning för allt från saker som går sönder till inställda resor. Kanske blir det bäst för dig med en billigare hemförsäkring där du själv lägger till saker som drulle och resor eller så satsar du på en prisvärd variant där allting ingår. Huvudsaken är att du är medveten om dina behov och väljer därefter.
TestProffs Logotyp Header

Vilken är den bästa hemförsäkringen?

Bästa hemförsäkringen är Hedvig som erbjuder en pålitlig, ärlig och prisvärd tjänst. Du kan själv välja den typ av försäkring för hem som passar ditt boende just nu. När du behöver använda din försäkring är det enkelt att skapa en anmälan via appen och Hedvig är snabba med att utreda och ersätta. Vi tycker att den flexibilitet som Hedvig erbjuder är imponerande. Priserna är konkurrenskraftiga och det finns möjlighet till rabatter. Om du vill ha en trygg försäkring som går att lita på så kan Hedvig hemförsäkring varmt rekommenderas.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer bästa hemförsäkring

Det finns många bra alternativ för dig som behöver hemförsäkring och därmed är det viktigt att du inser vilka krav du kan ställa. Den bästa hemförsäkringen för dig är ju den som till ett rimligt pris täcker alla dina behov. Innan du börjar jämföra bör du alltså vara väl insatt i vad du behöver. Följande punkter kommer att få stor betydelse för vilken typ av hemförsäkring du ska välja. Sedan ska du också komma ihåg att det kan vara värt att betala lite mer för en bättre tjänst. Detta ångrar du aldrig då olyckan har inträffat och du behöver maximalt stöd.

Utvärdera dina försäkringsbehov och din situation

Börja med att utvärdera dina specifika behov såväl som din livssituation. Även om du har hast en hemförsäkring i flera års tid så kan ju förändringar i ditt liv leda till att du behöver något nytt.

  • Den typ av bostad du har
  • Vilka som ska täckas av försäkringen
  • Om det finns särskilda saker du vill försäkra (elcykel, barnvagn…)
  • Hur ofta du vill göra inbetalningar
  • Om du behöver fler försäkringar

Med svar på dessa frågor så kan du snabbare klicka in på rätt typ av försäkringspaket och se om de inkluderar dina punkter samt om du kan få rabatt för att teckna fler försäkringar samtidigt.

Välj försäkringstyp och vilka tillägg som är viktiga för dig

Det är ganska vanligt att försäkringsbolag erbjuder flera olika paket för hemförsäkring. Grundpaketet är ofta avskalat men det finns överraskningar. Om det är så att du faktiskt skulle kunna klara dig med ett grundpaket som inkluderar allrisk så kan det innebära att du får en riktigt billig hemförsäkring.

Samtidigt är det ju viktigt att se på tillägg som är särskilt viktiga för dig och möjligheten att skapa ett paket som är unikt för dig. Om det finns en god variation av tillägg så blir det lättare att skräddarsy och risken för att du betalar för saker som du inte behöver minskar.

Välj ut hemförsäkringar som passar och jämför priser hos försäkringsbolagen

När du väl har kommit fram till den typ av paket som kan passa dig så är det dags att jämföra priser. Fast även här måste du inse att det kan vara så att en dyrare hemförsäkring trots allt blir ditt bästa val då den har bättre villkor än den som kostar mindre.

Det är svårt att jämföra hemförsäkringar rätt av utan att beakta de små skillnaderna. Detta särskilt när ett mindre tillägg kan vara så pass viktigt för dig. Men börja åtminstone genom att gallra fram några få förslag som känns attraktiva för att sedan välja från dessa.

Undersök hur kundnöjdheten och klagomålen ser ut

Numera är det enkelt nog att se hur kunder upplever ett försäkringsbolag. Det finns flera tjänster online som är till för omdömen. Du kan snabbt komma fram till om ett försäkringsbolag erbjuder god service, om de har enkel skadeanmälan och hur snabbt de tar hand om ett ärende. Något du bör tänka på är vad det klagas på. Många försäkringsbolag har ju mer än hemförsäkringar att erbjuda. Om det är banktjänster som inte fungerar så kanske det inte spelar så stor roll för dig när du ser att kunder som enbart använder en hemförsäkring från samma bolag är väldigt nöjda med den.
VÅRA TEST

Såhär valde vi ut bästa hemförsäkringen på Testproffs

För att komma fram till bästa hemförsäkring så var vi tvungna att se på flera viktiga aspekter. Vi försökte också tänka oss in i olika situationer och behov. Några av de försäkringsbolag som vi listar skulle kunna knipa förstaplatsen för hemförsäkring inom olika kategorier. Detta är viktigt att komma ihåg.

Prisexempel och rabatter

Det är klart att vi alla vill ha en prisvärd hemförsäkring för att inte säga den billigaste hemförsäkringen. Om du kan kombinera ett mycket bra pris med ett gott innehåll så är det ju väldigt bra. Detta är fullt möjligt. Vi noterar särskilt att bolag som jobbar med flexibilitet för innehåll också kan erbjuda bättre priser.

Vi såg på prisexempel för olika typer av paket och kikade även på möjliga rabatter. En del försäkringsbolag premierar digitala betalningar så det handlar inte uteslutande om att du måste teckna flera försäkringar för att få rabatt.

En sak som vi också noterade var att en del försäkringsbolag inte har någon bindningstid. Detta är ett gott tecken eftersom det visar att de inte är rädda för att förlora kunder. Inte för billiga försäkringspaket och inte för skräddarsydda lösningar som kostar mycket mer. Detta kan vara väl värt att tänka på om du inte vill ta risken att fastna med ett försäkringsbolag som du inte känner till sedan tidigare.

Villkor och självrisk

Det finns alltid villkor för hemförsäkringar. Dessa bör du ta del av innan du tecknar din försäkring. Vi tycker att det ska vara enkelt att förstå vad som gäller. Detta har varit en viktig parameter då vi har valt de bästa hemförsäkringarna.

Om du måste lägga en massa tid på att läsa finstilt så är det ett minus. Tydliga villkor premieras i vår ranking. Detta oavsett om det handlar om vad som ingår i ett försäkringspaket eller hur det ser ut med betalningar för försäkringen.

Självrisken är också något som har spelat in för vårat val. Det är inte alla försäkringsbolag som ger ett så stort utrymme för att ändra självrisken och därmed också ändra kostnaden för försäkringen. De flesta ger 1-3 olika självrisknivåer men det finns också de som ger många fler än så.

När vi har sett på självrisk har vi också beaktat hur tydligt det är vad som gäller för olika olyckor och situationer. De bästa försäkringsbolagen har inte luriga villkor som till sist leder till högre självrisk än vad du förstod av det ursprungliga erbjudandet!

Omdömen och kundnöjdhet

Efter att ha undersökt villkor, priser och tekniska hjälpmedel som appar så ville vi förstås se om kunder instämmer med vår uppfattning om erbjudandena från försäkringsbolagen. Här har vi tagit hjälp av olika omdömestjänster online.

Det har givetvis varit lättare att se på omdömen och kundnöjdhet för de stora bolagen som har funnits med länge. Här har det varit viktigt för oss att se på utvecklingen. Har det som folk klagade på för några år sedan förbättrats? När detta har skett så har vi tagit med detta i vår presentation och ranking av försäkringsbolagen.

Vi har också lagt märke till om försäkringsbolaget tar sig tid till att svara på klagomål. När det finns förklaringar såväl som löften om att förbättra sig så är det något som visar på ett engagemang. Detta kan vara väldigt viktigt för potentiella försäkringskunder som undrar vilken typ av support de kommer att få.

Vi har noterat klagomål i omdömen som har handlat om annat än hemförsäkringar men dessa har inte fått samma vikt för vår samlade uppskattning som klagomål som direkt rör hemförsäkringar.

Bästa hemförsäkringen

Bäst i test

1. Hedvig hemförsäkring

hedvig bilförsäkring
5/5

Fördelar

Nackdelar

Hedvig hemförsäkring är smidig och prisvärd

När du väljer en hemförsäkring från Hedvig får du en riktigt god täckning för alla dina behov. Det ingår till och med en reseförsäkring för 45 dagar som gäller för alla länder, så länge Utrikesdepartementet inte avråder från resa till just det landet. 

Med Hedvigs försäkring för hemmet är det enkelt att se över och använda försäkringen när den behövs. Hedvigs smarta app är navet i systemet. Där kan du göra en skadeanmälan och du kan även säga upp hemförsäkringen direkt i appen om du vill det. Hedvig har inte heller någon bindningstid. När du vill byta till Hedvig hjälper de gärna till med detta förstås!

God support när du behöver den

Många ger supporten höga betyg och det beror på flera saker. Dels så finns supporten på plats till 20.00 varje vardag. Du får normalt sett svar snabbt och kundtjänsten är duktig på att svara på frågor av alla slag. Personlig hjälp är viktigt när du kanske upplever stress efter att en olycka eller skada har inträffat.

Om du har läst att Hedvig inte har någon rabatt så ska du veta att detta har förändrats. Den som tecknar hemförsäkring med Hedvig kan numera dra nytta av en rabattkod som ger löpande rabatt på 10 kronor varje månad tills försäkringen avtecknas.

Hemförsäkring

Hedvig.se

2. Gofido - Prisvärd

Gofido bilförsäkring
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Gofido erbjuder 3 typer av hemförsäkringar

Gofido gör det enklare för dig att välja rätt typ av hemförsäkring med 3 olika typer. Du kan välja försäkring för bostadsrätt, hyresrätt eller en hem- och villaförsäkring. På detta vis får du från start rätt skydd för dig och din familj utifrån vad ni faktiskt behöver.

Försäkringen du tecknar kommer att gälla för dem som är bokförda på adressen du skaffar Gofido hemförsäkring för. Utöver grundpaketet som har alla grundläggande punkter så kan du lägga till allriskförsäkring och utöka det reseskydd som ingår.

När olyckan är framme har du en bra försäkring

Om ditt hem skulle drabbas av skador till följd av brand, översvämning eller ett oväder så kommer din hemförsäkring från Gofido att täcka detta. Det spelar ingen roll om branden startade i en brödrost eller om det var en hushållsmaskin som ledde till översvämningen.

Du bör dock vara medveten om att priset är så pass lågt som det är eftersom grundförsäkringen är väldigt avskalad. Gofido har tagit bort punkter som cykel, barnvagn och golfutrustning. Detta behöver du alltså inte betala för om det inte är aktuellt men det är viktigt att du begär tillägg om du vill försäkra någon pryl som inte automatiskt är med i grundförsäkringen.

Hemförsäkring

Gofido.se

3. Evoli - Utmanare

evoli-logo
4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Evoli erbjuder en billig hemförsäkring

För dig som inte vill betala extra för tillägg som du egentligen inte behöver så kan Evoli vara ett bra val. De jobbar liksom Gofido med enklare grundpaket som du kan bygga på. Med detta sagt så ska det sägas att vissa av delarna som ingår i Evolis försäkring är lite bättre tilltagna än motsvarande försäkringar från andra bolag.

Evolis reseförsäkring gäller för 45 dagar och den har det mesta som du kan tänkas behöva. Om du vill ha ännu mer skydd för resor så finns det ett tillägg för detta. Men för dig som mest reser någon gång per år kan grundskyddet för resor i hemförsäkringen räcka gott och väl.

Lätt att hantera med hemförsäkrings-app

Evolis app får höga betyg. Den är lätt att hantera och gör det enkelt för dig att anmäla en skada eller på annat sätt se över din försäkring. Om det är något du inte klarar via appen så drar du nytta av den fina supporten som svarar snabbt.

Beroende på vilken typ av hemförsäkring du har behov av så kan Evoli bli det billigaste alternativet. Detta oavsett om du är på jakt efter en försäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Med raka och snabba svar är det väl värt att se närmre på Evolis hemförsäkring.

Hemförsäkring

Evoli.se

4. Gjensidige

4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Gjensidige är ett stabilt försäkringsbolag

Gjensidige är ett norskt försäkringsbolag som etablerades i Sverige 2007. De har varit med länge och har kunder som väljer att fortsätta med deras hemförsäkring år efter år. Om du vill få flexibilitet för din självrisk är detta ett bra val. De olika nivåerna gör det möjligt att påverka priset för hemförsäkringen på ett effektivt vis.

Jämfört med andra alternativ så ska det också sägas att den maximala ersättningen för lösöre ligger högt. För bas-läget är det 500 000 kronor som gäller och med lagom får du ersättning upp till 1 000 000 kronor. Nivån Plus innebär ersättning för lösöre på upp till 1 500 000 kronor!

Rabatter och uppsägningstid

Det kan vara väl värt att teckna fler försäkringar med Gjensidige. Två försäkringar ger en grupprabatt på 10% och med 3 försäkringar får du rabatt på 15%. Utöver detta kan du få rabatt på brandskyddspaketet på 20%.

Det finns många fördelar med Gjensidige hemförsäkring men något som vi måste ta upp är begränsningen vad gäller uppsägningstid. Såvida du inte flyttar så kan du bara avsluta din försäkring då huvudförfallodatum infaller. Det vill säga en gång per år.

Hemförsäkring

Gjensidige.se

5. Folksam

4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Hemförsäkring från Folksam med 3 paket

Folksam har delat upp sin hemförsäkring i 3 olika paket. Du kan välja grundpaketet där du inte har någon allrisk och du får betala en självrisk på 1800 kronor. Nästa steg är paketet Mellan och där får du allrisk på upp till 40 000 kronor. Självrisken förblir 1800 kronor för detta paket.

Det tredje paketet kallas för Stor och där ingår också drulleförsäkringen på upp till 80 000 kronor. Här har självrisken halverats till 900 kronor. Det är ett stort plus med flexibilitet men det är förstås viktigt att du ser på alla punkter som ingår i dessa paket för att säkra dig om att du får rätt försäkringsstöd.

Rabatt på hemförsäkring med Folksam

När du väl har skaffat en Folksam hemförsäkring så har du rätt till rabatt på andra försäkringar från samma bolag. Du får 10% samlingsrabatt för andra försäkringar som du tecknar. Det ligger i linje med vad andra försäkringsbolag erbjuder när det gäller grupprabatt.

Det går också att få rabatt på själva hemförsäkringen om du gör skadeförebyggande insatser i ditt hem. Då kan du få 15% rabatt på försäkringen. Var dock noga med att ta reda på reglerna för detta så att du gör rätt val för rabatten.

Hemförsäkring

Folksam.se

6. Sensor

sensor-försäkring bil
4/5

Fördelar

Nackdelar

Försäkring för hemmet med enkla villkor

En styrka med Sensor hemförsäkring är enkelheten. Det här är ett svenskt försäkringsbolag med bas i Luleå som samarbetar med flera andra försäkringsbolag. På detta vis kan de erbjuda prisvärda paket som har villkor du kan förstå.

Du får individuell rådgivning och den fungerar bra via telefon. Det finns inga särskilda rabatter för fler försäkringar från Sensor men detta är givetvis något som du kan ta upp om du vill bli kund. Sensor erbjuder ju även personförsäkring, sjukförsäkring, bilförsäkring och specialistvårdförsäkring.

Drulleförsäkring får läggas till

Om du vill att allrisk ska finnas med i din hemförsäkring så måste du ordna med tilläggsförsäkring för detta. Den kallas för Hemplus och kan ge ersättning för plötsliga skador på dina saker. Sensors drulleförsäkring ersätter skador för ett maximalt värde på upp till 80 000 kronor.

Sensor har smidiga regler för betalningar. Du kan betala med faktura och det går att välja årsvis, halvårsvis eller betalning varje månad med autogiro. De flesta kunder väljer det sistnämnda alternativet.

Hemförsäkring

Sensorforsakring.se

7. Länsförsäkringar

3.5/5

Fördelar

Nackdelar

Länsförsäkringar erbjuder flera rabatter

Med Länsförsäkringar kan du få fina rabatter och det särskilt om du blir en lojal kund. Redan första året kan du få 10% webbrabatt för din hemförsäkring. Om du dessutom blir kund i Länsförsäkringars bank så kan du få 20% rabatt på utvalda försäkringar beroende på bland annat hur ditt sparande i banken ser ut.

Det ska också sägas att medlemskap i banken även kan ge bättre villkor för självrisk. Fast det finns också flexibilitet vad gäller detta utan att använda Länsförsäkringars bank. Du kan påverka priset för din försäkring genom att välja den självrisknivå du tycker passar bäst för dina behov.

Vad ingår i Länsförsäkringars hemförsäkring?

Länsförsäkringar har olika nivåer för hemförsäkring men gemensamt för de alla är att de inkluderar egendomsskydd för dina ägodelar.  Du får också ett reseskydd för 45 dagar såväl som rättsskydd och överfallsskydd. Länsförsäkringars grundförsäkring för hemmet inkluderar också ansvarsskydd och ID-skydd.

Drulleförsäkringen ingår inte i grundpaketet och det är förstås viktigt att tänka på. Detta är ett tillägg som ger dig täckning på upp till 100 000 kronor för saker och 10 000 kronor för värdehandlingar. Allrisk finns som flera olika typer av tillägg så att du kan välja det som passar dig bäst som till exempel allrisk för byggnad, smycken eller bolån.

Hemförsäkring

Lansforsakringar.se

8. IF

3.5/5

Fördelar

Nackdelar

IF hemförsäkringar är flexibla

IF utmärker sig med riktigt flexibla hemförsäkringar där du som kund får en hel del att säga till om. Du kan till exempel välja mellan 6 olika nivåer på självrisk mellan 1 500 och 10 000 kronor. Ju mer du betalar i självrisk, desto lägre blir din månadspremie.

Drulleförsäkring ingår inte i den enklaste hemförsäkringen. IF kallar detta tillägg för Otur och det gäller för dina saker. Om du har villa så kommer Otur också att täcka för byggnad och tomt. Flexibiliteten med olika tillägg är ett plus men kan också leda till att den totala summan för din försäkring blir större än vad du hade tänkt dig.

Rabatt på IF försäkringar

För att få ner kostnaden för dina IF försäkringar så kan du dra nytta av rabatter. Du kan till exempel få 15% rabatt om du tecknar två olika försäkringar med IF samtidigt. Du kan kombinera hemförsäkringen med bilförsäkring eller personförsäkring för att få rabatten.

Det lönar sig också att välja autogiro eller e-faktura med IF hemförsäkring. Digitala betalningar innebär en rabatt på 10% så här finns det pengar att spara. Du får ligga på lite och undersöka möjligheterna för att få bästa möjliga pris.

Hemförsäkring

if.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av hemförsäkringar

Försäkringsbolag

Betyg

Hyresrätt prisexempel

Gå vidare

1. Hedvig

4.7

129 kr/mån

2. Gofido

4.5

129 kr/mån

3. Evoli

4.3

140 kr/mån

4. Gjensidige

4.3

140 kr/mån

5. Folksam

4.3

178 kr/mån

6. Sensor försäkring

4.0