Bästa elavtal 2024

Se till att du får el till ett bra pris med villkor som du förstår. Det bästa elavtal du kan få är det som passar dina behov och krav. Vi har jämfört elhandlarnas erbjudanden för att plocka fram en lista med de bästa elavtalen just nu så att du kan välja det som passar dig perfekt.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024

Greenely

5/5
BÄSTA FASTA ELAVTAL

Cheap Energy

5/5
BÄSTA TIMPRIS

Kärnfull Energi

4.5/5

Jämför bästa elavtalet

Om du inte har sett över ditt elavtal så kan det vara så att du betalar onödigt mycket för energi varje månad. Det bästa elavtalet handlar dock inte bara om att spara pengar. Om du är intresserad av grön energi, möjlighet att sälja el tillbaka till elnätet och en prismodell som passar dig så ska du se närmre på vår jämförelse av de bästa elavtalen just nu.
TestProffs Logotyp Header

Vilket är det bästa Elavtalet?

Bästa elavtalet 2024 är Greenely som strävar efter att ge dig som kund lägre elkostnader samtidigt som de vill vara i framkant i den gröna omställningen. Greenelys el är därför 100% fossilfri. Företaget erbjuder endast timpriser och med hjälp av deras smarta app kan du sätta igång diskmaskinen eller tvättmaskinen när elpriset är som lägst, en riktigt bra funktion för att spara pengar. Du som har elbil kan även tjäna pengar på elen när du ansluter din laddbox till Greenelys virtuella kraftverk.

Vi alla har dock olika preferenser, föredrar du kärnenergi eller en blandning, så ska du läsa vidare om alla elavtalen i vår lista. Ju mer informerad du är, desto bättre val kommer du göra för just dig och dina behov. Läs också vår guide för att lättare kunna ta ett beslut om vilket elavtal som är bäst för dig.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer bästa elavtalet

Hur får du bästa elavtalet för dig, din familj och ditt företag? Det finns en hel del att tänka på. Inte bara priset och var energin kommer från. Ska det vara fast eller rörligt pris och vill du kanske kunna sälja tillbaka överskottsenergi du får från dina solpaneler?

Rörligt eller fast elavtal?

Det kan kännas tryggt med ett fast elavtal där ni kommer överens om priset som sedan inte förändras under en längre tidsperiod. Om det blir en riktigt kall vinter och priserna stiger är du nöjd med detta avtal. Fast det är viktigt att inse att rörliga avtal kan innebära stora besparingar och att många menar att den rörliga varianten antagligen blir billigare sett över en längre tidsperiod.

Hur fungerar det med påslag?

Var också medveten om påslag som innebär att du betalar lite mer än priset som elbolaget får då de köper in elen. Påslag är en självklarhet för företagen som köper el för att sedan sälja den med vinst. Du ska alltså vara medveten om att du betalar mer än själva elkostnaden.  Hur stort påslag det blir beror på hur mycket elbolaget måste lägga på för att täcka för sina utgifter och för att gå med vinst.

Månadsavgift för elen

Det är norm i Sverige att ta ut en månadsavgift eller en årsavgift för elen. Detta är också till för att elbolaget ska kunna täcka för sina kostnader samt gå med vinst. Det kan skilja sig en del mellan olika elbolag men du får räkna med omkring 40-80 kronor per månad eller 500-1000 kronor per år.

Bindningstid och uppsägningstid för elavtal

Om du har bindningstid så betyder det att du inte kan byta elbolag när som helst. Detta kan vara en nackdel om du inser att du har valt fel och betalar på tok för mycket för elen. Det finns elföretag som ger dig avtal utan bindningstid vilket säger en hel del om deras tillit till sin tjänst.

Det är viktigt att ta reda på hur lång uppsägningstiden är. Om du betalar en årsavgift så kanske du tänker att du kan säga upp på årsdagen för avtalet. Men det kan finnas en regel som innebär att du i grund och botten åker på att betala för ett år till om du inte säger upp avtalet i tid!

Erbjudanden för billigare el

Elbolag kan jobba med olika typer av erbjudanden som du kan spara pengar på. Det kan handla om att du slipper månadsavgift eller att du får särskilda fördelar för att du använder elbolagets app. Dessutom kan erbjudanden innefatta god ersättning för el som du säljer tillbaka till elnätet från källor som solenergi.

Kundomdömen

Du bör ta en titt på vad nuvarande och tidigare kunder har att säga om tjänsten. Om det finns många klagomål om att avtalet är svårt att förstå så bör du dra öronen åt dig. Med snåriga regler finns risken för att du missuppfattar och känner dig lurad. Det är också viktigt att ta en titt på hur supporten upplevs för detta säger en hel del om bolagets attityd mot sina kunder.

Hållbar el med schysst elhandel

I dag är den allmänna uppfattningen att det är bra och hållbart att satsa på förnyelsebar el. På grund av detta kan du finna flera bra elavtal för så kallad grön energi som kommer från hållbara källor. Men det är också viktigt att beakta att det finns en annan uppfattning om detta och även möjlighet till att köpa renodlad kärnkraftsenergi. För att komma fram till vad som känns bäst för ditt samvete så bör du lära dig lite mer om elmarknaden, var elen kommer från samt vad de olika produktionsmetoderna innebär för miljö och klimat.

Välj alltid en seriös aktör

Sist men inte minst ska du förstås också hålla dig till seriösa aktörer. Om du ser ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant från ett elföretag du aldrig har hört talas om förr så kanske det är för bra för att stämma. Seriösa aktörer har kundomdömen och det är inte svårt att komma i kontakt för att få mer information!

VÅRA TEST

Såhär valde vi ut bästa elavtalet

För att hitta bästa elavtalet har vi sett på flera viktiga parametrar. Priset har vägt in tungt men vi har också lagt stor vikt vid kunders upplevelse av elföretaget. Genom att hålla olika krav och behov i åtanke så har vi jämfört de olika avtal som finns på den svenska marknaden.

Bästa elavtalet

Bäst i test

1. Greenely

Testproffs - Bäst i test 2024
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Greenely hjälper kunder att minska elkostnader

Greenely är ett spännande företag som inte bara jobbar med målet om att hjälpa dig till lägre kostnader för energi. Det här företaget har som vision och målsättning att vara en drivande kraft mot den gröna omställningen.

Du får enbart timpriser och på detta vis kan du ställa om när du använder de maskiner som drar mest el. Med hjälp av Greenlys app så kan du ladda bilen, diska och tvätta då priset för el är som lägst. Användare intygar att de har sparat flera tusen kronor på detta vis.

Greenlys tjänst kräver ett engagemang

För dig som har ett smart hem och kanske också kan sälja el tillbaka till elnätet med solceller så kan Greenlys tjänst vara mycket intressant. Men det är viktigt att förstå att den kräver ett visst engagemang för att ge fördelarna och besparingarna.

Om du inte är aktiv med timers och annat för att matcha de låga timpriserna på rätt sätt så kan det i stället bli ganska dyrt. Greenely köper in sin el från elbörsen NordPool. Även om de inte själva har något påslag kan detta leda till att vissa timmar blir ganska dyra beroende på var elen just då kommer ifrån.

Timavtal

Greenely.se

2. Cheap Energy

BÄST FAST ELAVTAL
5/5

Fördelar

Nackdelar

Ett mindre elbolag med stor kundbas

Cheap Energy lanserades som ett svar på det slopade energimonopolet i Sverige. Deras affärsidé går ut på att pressa priser för el genom att köpa in på ett flexibelt sätt. De fokuserar dock på naturlig energi som kommer från källor som sol, vind och vatten.

Trots att det rör sig om ett ganska litet och nytt företag så har Cheap Energy lyckats samla en stor kundbas. Detta kan förstås ha något med prissättningen att göra. Du kan välja rörligt eller fast pris men oavsett vilket så rör det alltid om så låga priser som bara möjligt.

Har Cheap Energy alltid lägst elpriser?

Vi bör poängtera att Cheap Energy inte går ut med något löfte om att vara billigast. De jobbar helt enkelt med målsättningen att vara ett av de billigaste elbolagen online. Detta lyckas de också med.

Det är dock viktigt att du är insatt i vad det avtal du väljer från Cheap Energy kommer att innebära. De har tydliga avtal som är enkla att förstå vilket är en fördel. Men notera att du inte kommer att få bra betalt för el som du säljer tillbaka med hjälp av solceller. Om detta är ditt mål finns det bättre alternativ.

Elavtal

Cheapenergy.se

3. Kärnfull Energi

BÄST TIMPRIS
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Kärnfull Energi med fokus på kärnkraft

Kärnfull Energi lanserades år 2019 av ett gäng göteborgare som hade kommit till slutsatsen att kärnkraft är den bästa fossilfria lösningen för el. Därmed så erbjuder detta elbolag enbart el från kärnkraftverk och du kan till och med välja vilket kraftverk i Sverige du vill få strömmen från.

Syftet med Kärnfull Energi är att vara med och sörja för hållbar elproduktion som inte skadar vår miljö. Utöver detta så vill man också ge dig som medborgare möjlighet att rösta med plånboken. När du väljer Kärnfull Energi så visar du ju rent politiskt var du står i frågan om energiproduktion.

Vad säger användare om detta elbolag?

I och med att Kärnfull Energi är ett ganska nytt bolag på den svenska elmarknaden så finns det ännu inte drivor av kundomdömen att undersöka. Men det som har sagts ser bra ut och det verkar som att detta bolag lyckas med att hålla vad de lovar. Många hyllar supporten och uppskattar att den fungerar på ett så effektivt och omtänksamt sätt.

Med timprismodellen så kan du hålla kostnaderna nere genom att använda tyngre maskiner vid rätt tidpunkt på dygnet. Du kan också sälja energi från solceller. Det är dock viktigt att förstå att Kärnkraft Energi inte kommer att ge dig en app och hjälpa till med att analysera för att dra ner på kostnader för energin så som Greenely gör.

Timavtal

karnfull.se

4. Fortum

4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Fortum elproducent med olika elavtal

Fortum är ett av Sveriges största elbolag och har nära en miljon kunder. Sedan 2015 så äger de inte längre elnät och därmed så fungerar de numera enbart som elproducent. Som kund kan du välja mellan olika elavtal. Det finns fast, rörligt och ett miljöavtal.

Men oavsett vilket avtal du väljer så kommer det alltid att röra sig om fossilfri el. Energin kommer alltså inte från olja eller kolkraft. Var dock medveten om att elen kan komma från kärnkraft. Med miljöavtalet så får du garanti på att elen enbart kommer från förnyelsebara källor.

Erbjudanden och rabatter för billigare el

Som ny kund kan du få rabatt och den blir särskilt attraktiv om du har lägre elförbrukning (under 8000 kWh per år).  Rabatten ligger i skrivande stund på 25 öre per kWh. Om du förbrukar mer än 8000 kWh per år så kan du få en rabatterad månadsavgift och som senior har du alltid rätt till en löpande rabatt.

När vi ser på kundomdömen så visar det sig att Fortum är generösa med rabatter även för kunder som bestämmer sig för att förnya ett avtal som löper ut. Detta är alltså något du kan fråga om när det blir dags att bestämma dig för en ny period med Fortum eller inte.

Elavtal

Fortum.se

5. Stockholms Elbolag

5/5

Fördelar

Nackdelar

Stockholms Elbolag har två typer av elavtal

Stockholms Elbolag erbjuder två typer av elavtal till privatkunder. Du kan välja avtalet med fast pris som kallas för Premium Fast eller så väljer du avtalet med rörligt pris som går under namnet Premium Inköpspris. Du kan själv klicka för vilket el-ursprung du föredrar och här finns fossilfritt som ett val.

Vid fast pris kan du ställa in avtalslängden på 3 månader som minimum och 10 år som mest. Det är imponerande och ligger helt klart i topp när vi jämför med andra elavtal inom samma kategori. Uppsägningstiden ligger på 0 månader men det är viktigt att du är medveten om när ditt avtal löper ut för att förnya det med fortsatt goda villkor för du får ingen automatisk påminnelse.

En faktura för tjänsten från Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag jobbar med en samlad faktura så att du får elnätsavgiften på samma räkning. Detta innebär att du inte behöver betala två fakturor och det kan vara bekvämt. Det finns flera betalsätt så du bör finna det som passar dig bäst. Autogiro är ett val.

Det har funnits en del klagomål på tydlighet vad gäller Stockholms Elbolag och liksom vi har nämnt så är det upp till dig som kund att hålla ett öga på löptiden för ditt avtal. Men när vi har sett på senare kundomdömen så verkar det som att bolaget har tagit till sig av kritiken med förbättrade rutiner.

Elavtal

Stockholmselbolag.se

6. Svealands Elbolag

4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Svealands Elbolag har fokus på mindre hushåll

Svealands Elbolag kommer från samma gäng som grundade Stockholms Elbolag och det syns på hemsidans design och struktur. Svealands har stort fokus och många bra erbjudanden för mindre hushåll och kan vara av intresse för studenter såväl som ensamhushåll.

Det finns flera olika alternativ att välja från och som kund kan du ha ganska stort inflytande på elens ursprung. Du kan välja mellan en färdig Sverigemix, solkraft, vindkraft, vattenkraft och kärnkraft. Det är upp till dig om du vill lägga några kronor mer på grön energi.

Svealand jobbar med prisgaranti

Du kan välja mellan olika avtalsformer då du väljer Svealands Elbolag. Många föredrar rörligt timpris. Detta betyder att elpriset är i enlighet med NordPools spotpris. Du kan också välja fastprisgaranti för elavtalet.

Denna garanti går ut på att Svealand kommer att prismatcha ett billigare fastprisavtal om du finner det. Var dock medveten om att denna prisgaranti bara är till för privatkunder och inte om du tar emot någon annan rabatt.

Elavtal

Svealandselbolag.se

7. Vattenfall

4.1/5

Fördelar

Nackdelar

All el från Vattenfall är fossilfri

Precis som Fortum så är Vattenfall ett av de största elbolagen i Sverige och du har säkert hört namnet på detta företag som verkar i Sverige, Tyskland, Holland, Danmark och England. Vattenfalls elproduktion är alltid fossilfri. Du köper el från sol-, vind-, vatten- och kärnkraft.

Det finns i grund och botten tre avtal att välja mellan. Du kan ha rörligt elpris som följer elbörsen. Detta pris ändras varje månad. Det finns även fast elpris och så har du timpris som gör det möjligt att styra elförbrukningen till de timmar på dygnet då den är billigare.

Enkelt att byta mellan avtal

Det är enkelt att byta mellan olika typer av elavtal hos Vattenfall. Om du börjar med rörligt pris så har du ingen bindningstid. Du kan välja att börja med timpris och få det nya avtalet så att det gäller för nästa dag. Om du byter till fast elpris så byter du i samband med månadsskiftet.

Vattenfall har rimliga priser men detta beror en hel del på det avtal du väljer. Det finns rabatter som kan dra ner på kostnaden som välkomstrabatten för dig med en årsförbrukning på över 2000 kWh. Du kan också sälja överskottsel från solceller till Vattenkraft för att dra ner på kostnaden för energi på detta vis.

Elavtal

Vattenfall.se

8. E.ON

4/5

Fördelar

Nackdelar

E.ON producerar och köper el

E.ON är unikt på så vis att företaget både producerar och handlar med el. De säljer el till och köper från NordPool. Detta betyder dock inte att de får ett fördelaktigt inköpspris jämfört med andra elhandlare i Sverige. Från E.ON får du alltid 100% förnybar el. De jobbar med flera olika avtal så att du kan hitta det som passar dig bäst. Det är enkelt att byta mellan de olika avtalen och det är något som kan leda till att du spar mer pengar med detta elbolag. Detta förutsätter förstås att du har fingret på pulsen vad gäller ditt elförbruk.

En god variation av elavtal

Du kan välja mellan fyra olika elavtal som är fast, fast vinterpris, rörligt månadspris och timpris. Majoriteten av paketet gäller för ett års tid och kan vara bra för dig som inte vill riskera att priset skjuter i höjden under bindningstiden. Det fasta vinterpriset gäller för fyra eller sex månader och kan fungera som en bra kombination med rörligt pris för resten av året. Med rörligt pris så förändras priset varje månad. Detta är ett bra val för dig som inte vill följa timpriser så som du kan göra med avtalet för timpris. Timpris-avtalet rekommenderas dock till dig som har elbil och för dig som kan styra över din elförbrukning timme för timme.
Elavtal

Eon.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av elavtal

Märke

Betyg

Avgift

Påslag

Till ansökan

1. Greenely

69 kr

2.2 öre/kWh

2. Cheap Energy

0 kr

15.9 öre/kWh

3. Kärnfull Energi

39 kr

3.2 öre/kWh

4. Fortum

39 - 49 kr

5.9 öre/kWh

5. Stockholms Elbolag

40 kr

15.9 öre/kWh

6. Svealands Elbolag