Bästa bilförsäkringen 2024

Du bör inte köra en meter med din bil utan att ha försäkrat den! Men ta inte första bästa erbjudande. Vi har plockat fram de bästa bilförsäkringarna, för dig med höga krav. Ta en titt på vår jämförelse och läs vår guide som hjälper dig att välja bästa försäkringen för din bil!
BÄST I TEST
hedvig bilförsäkring

Hedvig bilförsäkring​

4.8/5
PRISVÄRD
Gofido bilförsäkring

Gofido bilförsäkring

4.6/5
PRISVÄRD
sensor-försäkring bil

Sensor bilförsäkring

4.7/5

Jämför bästa bilförsäkringen

Med en bra försäkring för bilen så skyddar du dig själv, dina passagerare och dina medtrafikanter. Om olyckan är framme så klarar du kostnaden för bilens reparation och annat som kan bli aktuellt till följd av en bilolycka, stöld eller vandalisering. Den bästa bilförsäkringen är naturligtvis en som är skräddarsydd utifrån dina behov – så lär dig mer om skillnaderna mellan en trafikförsäkring samt en försäkring med halv- eller helförsäkringstillägg.

TestProffs Logotyp Header

Vilken är den bästa bilförsäkringen?

Bästa bilförsäkringen är Hedvig som erbjuder ett omfattande utbud av bilförsäkringar med ett imponerande betyg på 4,8 av 5 på Trustpilot. Bilförsäkringen finns som trafikförsäkring, halvförsäkring, och helförsäkring, samt ett Pluspaket som inkluderar extra assistans och möjlighet till hyrbil. Skadeanmälan kan enkelt göras när som helst via Hedvigs användarvänliga app, och de har en unik fördel med att inte tillämpa högre självrisker för unga förare under 25 år.

Dessutom finns ingen bindningstid för deras försäkringar, vilket ger en flexibilitet som uppskattas av många. Självrisken förblir densamma oberoende av förarens ålder, vilket förenklar och gör det mer rättvist för alla användare.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer bästa bilförsäkring

Utöver saker som om du ska ha mer än trafikförsäkring för din bil så finns det mer att tänka på. Den bästa bilförsäkringen för dig är inte nödvändigtvis lika bra för din granne. Saker som typ av bil du kör, din ålder och hur mycket du kör kan få betydelse för vilken typ av försäkring som kommer att passa.

Olika försäkringsbolag erbjuder olika typer av tillägg och fördelar. Men för att förstå när en bilförsäkring kan vara ett attraktivt val för dig så måste du ha koll på de behov du faktiskt har. Om du inte är medveten om detta så finns risken för att du betalar extra för skydd som du inte behöver.

Utvärdera dina försäkringsbehov och din situation

Börja med att se över dina försäkringsbehov och din situation. Om du är under 24 år så kan det vara smart att välja ett försäkringsbolag som ger dig en fördelaktig premie där du inte straffas för din ålder. Du kan också fundera lite på saker som risker för krockar med vilt där du kör.

Just nu kanske det inte finns anledning för dig att lägga mer pengar på tillägg som drar ner på självrisk. Detta särskilt om din bil är ny och du även har försäkring från tillverkaren för de första två åren. Varje situation är unik så tänk igenom vilka risker som är aktuella för dig och se till att dessa täcks av din bilförsäkring.

Välj försäkringstyp – trafikförsäkring, halv- eller helförsäkring

I Sverige har vi huvudsakligen tre nivåer för försäkring för bil:

Trafikförsäkring – Denna måste enligt lag finnas för varje fordon i trafik. Trafikförsäkringen täcker för skador som ditt fordon orsakar personer och egendom samt viss personskada på förare och passagerare. Men trafikförsäkringen täcker inte skador på ditt eget fordon!

Halvförsäkring – Denna inkluderar trafikförsäkring och tilläggsförsäkringar för brand, stöld, glas, räddning och rättsskydd.

Helförsäkring – Det här är den mest omfattande försäkringen av de tre grundvarianterna. Den inkluderar trafikförsäkring såväl som halvförsäkring. Dessutom så täcker helförsäkringen för kollisionsskador (det som kallas för vagnskadeförsäkring). Med den här försäkringen så får du ersättning för skador på din bil trots att det är du som har vållat dem.

Halvförsäkringen kan fungera bra för bilar som är mellan 6 och 10 år gamla och som fortfarande har ett visst värde. Helförsäkringen är bra för nya eller dyra bilar och för förare som vill få ett heltäckande skydd. Utöver detta kan du ju välja individuella tillägg och större paket som försäkringsbolag erbjuder.

Välj ut bilförsäkringar som passar och jämför priser hos försäkringsbolagen

När du väl har funnit några exempel på bilförsäkringar som passar så är det dags att jämföra. Det råder tuff konkurrens mellan försäkringsbolagen så det finns pengar att spara på att jämföra. En del bolag erbjuder att jämföra den försäkring för bilen du har nu med deras erbjudande. Detta kan vara klokt att dra nytta av innan du tecknar din försäkring.

Med listor på jämförande sidor kan du också snabbt få en uppfattning men detta är för det mesta väldigt generellt. Du bör vara medveten om att särskilda behov och unika paket sällan kan jämföras rätt av. Du har mer att tjäna på att se specifikt på den typ av bilförsäkring du är ute efter.

Undersök hur kundnöjdheten och klagomålen ser ut

Ta en titt på kundomdömen. Vad är det de som är nöjda är nöjda med och tvärtom. Notera att omdömestjänster inte gör skillnad mellan hemförsäkring och bilförsäkring. Men du får ju ut en hel del även av de som ger ett omdöme för sin hemförsäkring och berättar att supporten fungerar på ett bra sätt.

Betänk alltid vad klagomål gäller. Ibland kan personer som har missat att ser över villkoren för sina försäkringar bli arga då de upptäcker detta. Men det här kan ju knappast anses vara försäkringsbolagets ansvar. Särskilt inte då de jobbar med tydliga villkor och paket som du kan välja från för att få bästa möjliga skydd för dig och din bil.

VÅRA TEST

Så här valde vi ut bästa bilförsäkringen på Testproffs

För att hitta bästa bilförsäkring så har vi utgått från några frågeställningar som handlar om vilket skydd som ges och till vilket pris. En bilförsäkring är mer än ett dokument som du har digitalt och rent fysiskt i det tillfälle att du krockar eller på annat sätt skadar dig själv eller din bil i trafiken.

Det har inte varit helt enkelt att komma fram till bästa försäkring för bil i och med att behoven varierar och att försäkringsbolag erbjuder olika typer av paket och tillägg. Men för att ge en rättvis bild av de bolag vi har valt ut så har vi sett närmre på följande punkter.

Prisexempel och rabatter

Vi har sett på priset för en typisk försäkring samt hur betalningar fungerar. Vi kunde till exempel notera att en del försäkringsbolag är mycket smidiga med möjlighet att betala månadsvis, halvårsvis eller en gång om året.

Rabatter är också något som blir allt vanligare. Vi har inte sett det som ett måste men helt klart ett plus när du kan få rabatt för din bilförsäkring för att du tecknar den och hemförsäkring från samma bolag. Dessutom går det idag att få rabattkoder enbart för bilförsäkringen för att på detta vis påverka priset.

Villkor och självrisk

Hur finstilta är villkoren? Vi kikade på dokumenten som ska skrivas under för att se hur väl de stämmer överens med det som står i rubrikerna på hemsidan. Många gånger så är det som utlovas i stor skrift bara aktuellt för det dyraste försäkringspaketet.

Sedan kan det där med självrisk variera en hel del. Vi har helt klart sett det som ett plus med låg självrisk men också bra när det går att påverka detta. När du kan betala mer för en lägre självrisk och tvärtom så ger det flexibilitet som vi tycker är ett måste för den bästa bilförsäkringen.

Exakt vilka villkor och vilken självrisk som kommer att passa dig är ju individuellt. Så vi har gett högre betyg till bolagen som är smidiga med detta.

Omdömen och kundnöjdhet

Det är viktigt med nöjda kunder. En sak är ju det som utlovas när du köper din bilförsäkring och en annan vad som sedan händer då en skada inträffar. Vi har sett noga på utvärderingar av skadeanmälningar och uppföljning.

Att det är lätt att teckna försäkringen är också något som är av vikt. Här har vi kikat på vad kunder har sagt om hur lätt det var att byta till ett visst försäkringsbolag. De som är nöjda med skadeanmälan kanske är duktigare på att ta hand om detta via en app och det har också varit en parameter vi har beaktat när vi såg på kundrecensioner av tjänster.

Det har varit viktigt för oss att bena ut varför kunder är nöjda eller tvärtom för att försöka komma fram till vilka försäkringsbolag som lever väl upp till sin reklam!

Bästa bilförsäkring

Bäst i test

1. Hedvig bilförsäkring

hedvig bilförsäkring
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Hedvig bilförsäkring – snabbt och enkelt!

Det ska vara lätt att få en bra bilförsäkring och det är det med försäkringsbolaget Hedvig. Du kommer snabbt i kontakt med dem och kan teckna din försäkring på kort tid. Hedvig har trafikförsäkring, helförsäkring och halvförsäkring såväl som ett pluspaket där saker som hyrbil inkluderas.

Det här är en bilförsäkring för alla behov. Och du kan testa utan att känna dig pressad för Hedvigs bilförsäkring har ingen bindningstid. Med appen håller du full koll på din försäkring och du kan snabbt göra en anmälan när du vill!

Beakta vilket paket du väljer

När vi ser på Hedvigs försäkring för bilar så är det tydligt att de har tänkt på allt. Det är klart att du kan tycka att det borde finns fler tillägg för att kunna skräddarsy det hela men frågan är om du kommer att behöva detta.

Du får ju vägassistans dygnet runt, direktsupport i appen och alltid möjlighet att välja den verkstad du vill ha. Oavsett om du behöver byta bilbatteri, laga ett stenskott eller bärga bilen till verkstad så kommer du att få stödet som krävs från din Hedvig bilförsäkring.

Bilförsäkring

Hedvig.com

2. Gofido bilförsäkring

Testproffs Emblem Prisvärd
Gofido bilförsäkring
gofido-hemsida
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Gofido har gått ut starkt med sina försäkringar

Gofido är ett nyare försäkringsbolag som grundades så sent som 2018. På grund av detta har de inte riktigt lika många omdömen från användare som några av de andra aktörerna vi belyser för bästa bilförsäkring. Det är dock imponerande att se hur starkt de har gått ut och hur höga betyg de har fått på så kort tid.

För dig som behöver en klassisk bilförsäkring så kan Gofidos alternativ fungera mycket bra. Du får förstås den obligatoriska trafikförsäkringen och så kan du välja att lägga till halv- eller helförsäkring.

Enkelt att komma igång och byta till Gofido bilförsäkring

Något som många kunder intygar är att det är enkelt att komma igång och teckna en Gofido bilförsäkring. Byten från andra bolag är smidiga och du får snabba svar på chatten. När du väl behöver hjälp vid skada så kan du också snabbt anmäla detta i appen.

Med tanke på hur billigt du kan komma undan med denna försäkring (200 kr självrisk för stenskott!) så är det imponerande att Gofido kan ge ett så effektivt stöd. Mycket hänger på tekniken men det är viktigt att nämna att Gofidos chattsupport inte är en bot. De finns där på andra sidan skärmen och svarar snabbt på dina frågor oavsett om du redan är kund eller funderar på att bli det.

Bilförsäkring

Gofido.se

3. Sensor bilförsäkring

Testproffs Emblem Prisvärd
sensor-försäkring bil
sensor-försäkring-hemsida
4.4/5

Fördelar

Nackdelar

Sensor erbjuder bra skydd inom bilförsäkring

En vanlig anledning till att folk byter till Sensor bilförsäkring är deras konkurrenskraftiga bilförsäkring som är bättre än många andra alternativ på marknaden. Här är det dock viktigt att du förstår vad som gäller när du skräddarsyr din försäkring, så att du får en bilförsäkring som verkligen passar dig.

Sensors försäkringserbjudande innebär ett enklare grundpaket och en möjlighet att lägga till flera olika tillägg. På grund av detta så behöver du tänka till lite mer. Nu ska det sägas att Sensors support är till för att hjälpa dig att komma fram till rätt val och de får höga betyg för att vara lyhörda och duktiga.

Tydliga försäkringar men rörig hemsida

Det kan kännas lite rörigt när du surfar in på Sensors hemsida. Informationen är strukturerad på ett sätt som kräver att du läser igenom ordentligt. Men här finns också mycket fint stöd att få för dig som vill jämföra priser på en bilförsäkring du redan har med det som Sensor kan erbjuda.

På hemsidan kan du ange de försäkringar du har för att få en snabb jämförelse och sedan bestämma dig för om du vill byta till Sensor eller inte. Tänk på att om du kryssar för att du samtycker till samtal så kommer Sensors support att ringa dig.

Bilförsäkring

Sensorforsakring.se

4. Gjensidige bilförsäkring

gjensidige bilförsäkring
4.3/5

Fördelar

Nackdelar

Gjensidige är ett av Nordens största försäkringsbolag

Gjensidige är år 2023 Nordens tredje största försäkringsbolag. Det borgar för stabilitet men också för många kundomdömen. Just bilförsäkringen som detta bolag erbjuder får höga betyg. Många upplever att det är lätt att göra en anmälan och att det fungerar som det ska då stödet behövs.

Med detta sagt är det viktigt att förstå att Gjensidige jobbar med olika paket såväl som med tillägg. Det är upp till dig att sätta dig in i vad som kommer att passa bäst för dig. Därmed kan du behöva lägga lite tid på att läsa igenom informationen på hemsidan innan du tar kontakt och bygger din bilförsäkring.

Flera fina fördelar med Gjensidige bilförsäkring

Det finns en rad fördelar med Gjensidige bilförsäkring. Beroende på vilket paket du tecknar och med vilka tillägg så kan du faktiskt få 0 kronor självrisk för stenskott då det går att reparera detta. Var dock medveten om att detta inte innebär att självrisken blir låg för alla delar av försäkringen. Du måste ha rätt tillägg för att få ut mesta möjliga av den!

Vi kan dock notera att villkoren för maskinskada är generösa då vi jämför med andra bolag. Maskinskador täcks på bilar med halv- eller helförsäkring tills de är 10 år gamla eller har körts 12 000 mil. Dessutom så ingår allriskförsäkringen som täcker saker som att du tappar bort din bilnyckel eller tankar med fel bränsle.

Bilförsäkring

Gjensidige.se

5. Evoli bilförsäkring

evoli-logo
evoli-hemsida
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Evoli bilförsäkring kan bli riktigt billig

Beroende på vilken typ av bilförsäkring du väljer så kan du komma undan med en riktigt billig bilförsäkring med Evoli. De har ett upplägg som skiljer sig från Hedvig på så vis att de har många fler tillägg att erbjuda.

På detta vis så är det lite enklare för dig att skräddarsy försäkringen och därmed slippa betala för saker som du faktiskt inte behöver. Du kan exempelvis lägga till djurkollision, vilket kan vara väldigt värdefullt om du bor i ett område med mycket vilt. Du kan också välja tillägget ”ung förare” som gör att förare under 24 år slipper betala en förhöjd självrisk.

En bilförsäkring med allt som du behöver

Med Evoli är det viktigt att läsa på för att få rätt paket. Om du inte noterar att du får en hög självrisk på 40% av kostnaden för stenskott på rutan så kan det kännas surt. När du tecknar Premium-paketet så blir det vanlig självrisk på 1500 kronor.

Det säger ju sig självt att du med flera tillval behöver sätta dig in i vad som kommer att fungera bäst för dig. Du har dock riktigt god chatt-support från Evoli. Om det är något du undrar över så kan du se fram emot riktigt snabba svar direkt på din skärm. Hos omdömessidan Reco har Evoli fått 4.6 av 5 i betyg vilket är imponerande.

Bilförsäkring

Evoli.se

6. ICA bilförsäkring

ica-bilförsäkring
ica-försäkring hemsida
4.3/5

Fördelar

Nackdelar

ICA bilförsäkring är tydlig och enkel

För dig som redan är kund på ICA kan det vara attraktivt med en bilförsäkring som kommer att bidra till dina ICA-poäng och ingå i ett system du är van vid. ICA erbjuder inte samma nivå när det gäller modern teknologi men de har en tydlig och enkel försäkring för bilar.

Du klarar av det mesta online och skadeanmälan sker också på ett enkelt sätt på deras hemsida. När vi ser på omdömen så är det tydligt att skadereglering när det gäller exempelvis stenskott fungerar smidigt och bra. Tjänsten är gjord för att du ska kunna göra ett informerat val och du har utöver trafikförsäkringen möjlighet att teckna halv- och helförsäkring.

Tillägg till försäkringen och självrisk

Utöver de tre grundpaketen så går det att välja tillägg för att utöka försäkringens täckning. Detta gör du med det som kallas för Plus-paketet. I detta paket ingår hyrbil, assistans om du fastnar på väg med bilen såväl som ett självriskskydd som drar ner på kostnaden för självrisk. Notera att oavsett paket så får du fast pris i 5 år så länge som du är skadefri under denna tid.

Just självrisken kan bli ganska hög med ICAs bilförsäkring. Vid vagnskada, om du har helförsäkring, så kommer självrisken att ligga på minst 3500 kronor. Om vi ser på glasskada så rör det sig om 1500 kronor vilket är normalnivå men inte billigt. Har du Plus paketet så kan det dock vara så att du helt slipper självrisken eller får den kraftigt reducerad.

Bilförsäkring

Icaforsakring.se.se

7. Folksam bilförsäkring

4.2/5

Fördelar

Nackdelar

Folksam har särskild bilförsäkring för din bil

Folksam är ett försäkringsbolag som de flesta känner igen namnet på. De grundades 1908 och har funnits kvar i alla dessa år med med försäkringar för exempelvis bil och hem. Du kan få en särskild försäkring, beroende på vilken bil du kör, exempelvis en Toyota-försäkring om du har en Toyota.

Dessutom så samarbetar Folksam med Holmgrens Bil. Det betyder att den som köper bil via Holmgrens kan få en särskild bilförsäkring från Folksam. Men detta är inget måste och det är minst lika enkelt att teckna en ny bilförsäkring med Folksam direkt på deras hemsida.

Folksam Stor bilförsäkring är det största paketet

Folksam erbjuder flexibilitet och du kan välja att nöja dig med trafikförsäkring eller att bygga på med halv- eller helförsäkring. Folksam har också ett paket som kallas för Stor. Detta paket kan ge dig bättre villkor om olyckan är framme.

Med Stor så får du lägre självrisk vid brand, stöld och räddning. Om du skulle tanka med fel bränsle eller tappa bort din nyckel så innebär det en självrisk på 750 kronor. Detta är då lägre än utan Stor men bra mycket med jämfört med flera av alternativen vi har listat bland de bästa bilförsäkringarna.

Bilförsäkring

Folksam.se

8. If bilförsäkring

if-hemsida-bilförsäkring
3.9/5

Fördelar

Nackdelar

If är inte billigast bilförsäkring men de är stabila

Om du inte är på jakt efter den billigaste bilförsäkringen så kan If bilförsäkring vara ett alternativ. De har tydliga paket som innehåller det som kan förväntas av bra försäkringar. Du kan också lägga till vissa tillval för att få en försäkring som passar dig och din bil.

Beroende på paket och på vad som händer så kan du ha en låg självrisk som till exempel 200 kronor för stenskott. Men vissa bitar kan bli ganska dyra. Därmed är det viktigt att du är väl medveten om vad som ingår i den bilförsäkring som du tecknar så att du inte blir förvånad om olyckan sker.

Bra förslag på lämplig bilförsäkring

På sin hemsida har If ett system som gör det ganska lätt att komma fram till en lämplig bilförsäkring. Du knappar in din bilmodell och så kommer du att se vad majoriteten som har samma modell väljer. Detta kan ju vara vägledning men återigen så är det viktigt att du sätter dig in i vad ditt paket täcker.

Om du vill få ett heltäckande skydd för din bil så är det Stor bilförsäkring du ska välja. I denna ingår det hyrbil i 75 dagar, samt maskinskadeförsäkring för en bil som är upp till tio år gammal och som körts mindre än 150 000 km samt även ersättning för bilnyckel. Du har heller ingen självrisk för vägassistans med detta paket. 

Bilförsäkring

If.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av bilförsäkring

Försäkringsbolag

Betyg

Halvförsäkring prisexempel

Gå vidare

1. Hedvig bilförsäkring

4.8

219 kr/mån

2. Gofido bilförsäkring

4.7

173 kr/mån

3. Sensor bilförsäkring

4.6

575 kr/mån

4. Gjensidige bilförsäkring

4.4

353 kr/mån

5. Evoli bilförsäkring

4.3

162 kr/mån

6. ICA bilförsäkring

4.3

317 kr/mån

7. Folksam bilförsäkring

4.2

282 kr/mån

8. If bilförsäkring

3.9

391 kr/mån

FAQ
Vanliga frågor
En trafikförsäkring är den lagstadgade grundförsäkringen som alla svenska fordon ska ha om de används i trafik. Den här försäkringen täcker för personskador och skador på annan egendom i en olycka som den som har försäkringen har vållat.

Ja, det är mycket vanligt att försäkringsbolag erbjuder tillägg för att anpassa en bilförsäkring. Det kan vara tillägg för hyrbil, utökad rättsskydd och assistans vid väg.

Det är inte så dumt att ta en titt på bilförsäkringar och jämföra en gång per år eller då du köper en ny bil. Även vid flytt eller då du börjar köra mer eller mindre så kan det vara dags att se närmre på bilförsäkringar igen för att säkra att du har den bästa för dig.

Premien för din bilförsäkring kommer att baseras på en rad olika faktorer som bilens modell, hur gammal den är, hur gammal du som kör är, var du bor och hur mycket du kör. Dessutom får saker som tidigare skadehistorik och nivå på självrisk betydelse för vad din bilförsäkring kommer att kosta.

Självrisk är den del av skadekostnaden som du själv får betala innan din försäkring träder in. Om du har en högre självrisk så brukar det innebära att du får