Bandyskridskor – Bäst i test

Vi på Testproffs har genomfört ett omfattande test för att identifiera de bästa bandyskridskorna inför årets säsong. Vi har noggrant utvärderat olika skridskor utifrån material, passform, grepp, vikt och andra viktiga faktorer för att hjälpa dig hitta de bästa skridskorna som passar dina behov allra bäst.
BÄST I TEST

GRAF Bandyskridsko 520

5/5
PRISVÄRD

Skridsko GRAF 5.0

4.5/5
BÄST PREMIUM

GRAF Bandyskridskor 518

5/5

Introduktion om Bandyskridskor

Det här testet är till för dig som precis börjat med bandy men även för dig som är angelägen att höja ditt spel inför nästa säsong och hitta de allra bästa bandygrillorna på marknaden. Med vårt test kan du fatta ett välgrundat beslut när du väljer dina nästa bandyskridskor och bandyklubba och vara redo för en framgångsrik vintersäsong på isen. Vi har tagit ett objektivt grepp kring varje skridskopar och bedömt dem utifrån material, känsla i spelet, grepp på isen, vikt och stabilitet. Med andra ord, så är detta det ultimata testet för att hitta de bästa bandyskridskorna inför vintern. Våra testare har själva en bakgrund på hög nivå inom bandy i olika elitserieklubbars organisationer och är därför väl rustade för att utföra testet.

TestProffs Logotyp Header

Vilken är den bästa bandyskridskon?

Den tydliga vinnaren i vårt test av de bästa bandyskridskorna är GRAF Bandyskridskor 520 för att det är det bästa paret sett till både prestanda och komfort. 

Under vårt test så upplevde samtliga testare att greppet på iset var fantastiskt bra och de lyfte även fram hur sköna de var att åka i. Den goda balansen och lätta vikten i skridskorna möjliggör både snabba riktningsförändringar men även god stabilitet när man kommit upp i maxfart. Detta är otroligt viktigt för att ha bästa möjlighet till att uppnå en optimal prestation på bandyplanen och göra sig själv rättvisa. Sammanfattningsvis är GRAF bandyskridskor 520 de bandyskridskor som kommer ge dig möjligheten att ta ditt spel till nya nivåer i vinter.

ATT TÄNKA PÅ

Att köpa bandyskridskor

När det kommer till att köpa bandyskridskor, är det viktigt att noggrant överväga flera olika egenskaper för att säkerställa att du väljer rätt par som passar din spelstil och behov. Bandy är en snabb och intensiv vintersport, och dina skridskor spelar en avgörande roll för din prestation på isen. Här är några av de viktigaste egenskaperna att titta på när du köper bandyskridskor:

Sammanfattningsvis är bandyskridskor den kanske viktigaste delen av din utrustning som bandyspelare. Att ha rörelsefrihet, komfort och hög hastighet kommer att säkra din framgång på planen. Att därför välja rätt skridskor som har rätt passform, material och egenskaper för just dig är avgörande för din prestation på isen. Ta därför god tid att prova olika skridskor ute på isen med olika radie på din slipning för att hitta helt rätt. För med rätt par skridskor, som är inställda helt efter dina preferenser, så kommer du att njuta av en säker och framgångsrik upplevelse på isen i vinter.

VÅRA TEST

Hur gick testet till?

Vi på Testproffs visste att vi var sugna på att göra ett test av de allra bästa bandyskridskorna ute på marknaden idag och hörde därför av oss till våra vänner på KOSA som var goda nog att skicka över flera par till oss för testet. Eftersom vi själva vet att det skett stora innovationer sett till material på olika skridskor så visste vi också att det skulle bli ett väldigt intressant test för oss i gruppen att göra. Vi på Testproffs samlade tre personer som alla hade bandybakgrund (från IFK Vänersborg, Villa Lidköping och Bollnäs GoIF) här i Stockholm (Gubbängen mer specifikt).

För att utföra testet så objektivt och omfattande som möjligt så fick alla skridskor genomgå en rad olika tester. Vi genomförde olika skottövningar, passövningar, dribblingstester och ren fartåkning.  Allt sammantaget gjorde att vi fick en väldigt bra bild av vilka skridskor som passade bäst all-round oavsett vilken position man har på planen eller vad man prioriterar högst – god kontroll och stabilitet i åkningen eller högsta möjliga fart med snabba vändningar.

BÄSTA BANDYSKRIDSKON

Bäst i test

1. GRAF bandyskridsko 520

5/5

Fördelar

Nackdelar

En skridsko alla våra testare gillade

Det här är helt enkelt ett par fantastiska bandyskridskor som vi varmt rekommenderar för den som vill ha det bästa pengar kan erbjuda just nu. Samtliga av våra testare var fascinerade över hur sköna och stabila de var. Känslan var att man kunde åka både helt fritt och otroligt kraftfullt, vilket är exakt den känslan man är ute efter.

Lätt konstruktion men ändå stabil

Tack vare dess lätta konstruktion så känns den både lätt och stabil, så man kan snabbt reagera på riktningsförändringar och göra sig själv rättvisa på isen. Vi i testgänget har ändå känt på många skridskor i våra dagar och det här var den överlägset bästa bandyskridskon vi någonsin upplevt. Och det är inte att säga lite. Så om du har spelat bandy i några år men vill ta ett par kliv uppåt, så kan vi med övertygelse säga att det här är de bästa bandyskridskorna ute på marknaden just nu.

Bästa pris hos

Kosa.se

2. GRAF Bandyskridsko 5.0

Testproffs Emblem Prisvärd
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Mycket skridsko för pengarna

GRAF bandyskridsko 5,0 är den perfekta instegsskridskon som faktiskt fungerar även för avancerade skridskoåkare. Man får otroligt mycket skridsko för priset man betalar, vilket är perfekt för att stärka bandysporten och säkra att fler människor kan delta oavsett budget. Givet att storlekarna går ända ned till storlek 36, så anser vi på Testproffs att det här är en perfekt bandyskridsko för en junior att börja med och att de kan växa in i modellen upp ända till seniornivå. 

Bra grepp med god precision

Vi utförda flera olika skridskoövningar och den hade bra grepp i isen och kunde svänga ganska snabbt med god precision. Det enda vi kunde känna var något utmanande var stabiliteten i absolut maxfart. Men när man väl är bekväm i skridskon, så ska även detta vara en barnlek. Skridskon är gedigen och otroligt bra med tanke på priset – så vi på Testproffs ger en stark rekommendation på GRAF bandyskridsko 5,0 för junior upp till ambitiös senior.

Bästa pris hos

Kosa.se

3. GRAF Bandyskridsko 518

Testproffs Emblem Premium
5/5

Fördelar

Nackdelar

Bäst när det kommer till stabilitet och fart

GRAFs bandyskridsko 518 är bäst i klassen när det kommer till stabilitet i hög fart och matchas endast där av modell 520. När det kommer till manövrering på mindre ytor och komfort så är 520 snäppet bättre men 518 har erbjuder komfort i toppfart som är beroendeframkallande. Och att hålla toppfarten och bara vicka sin väg igenom ett motståndarförsvar är kanske det vackraste man kan göra i vår älskade sport.

Fantastiskt bra skridsko till premium pris

Vid spel på större plan är 518 alltså ett äss i rockärmen att ta till för den mer kraftfulle åkaren som har gjort sina knäböj och utvecklat full benstyrka. Här får man god utväxling för den styrkan och spelar man som halv eller mittfältare, så tror vi att det här är den optimala skridskon. Så även om priset är högt, GRAFs 518 en fantastiskt bra bandyskridsko som vi varmt kan rekommendera för den som tar sin sport på allvar. Beroendeframkallande känsla i hög fart är den bestående känslan efter det här testet. Stark rekommendation för den fartbenägne!

Bästa pris hos

Kosa.se

4. Bauer Supreme ONE.6 Bandyskridsko

4/5

Fördelar

Nackdelar

En trevlig bandyskridsko med god fukthantering

Bauers bidrag på bandymarknaden är naturligtvis uppskattat men lämnar vissa egenskaper att önska. Denna specialist på utrustning inom ishockey har här tagit ett grepp för bandyn och tagit fram en trevlig bandyskridsko som fungerar en utövare i mellanregionen erfarenhetsmässigt. 

Fukthanteringssystemet är dock något unikt för Bauer som vi uppskattar rejält. Alla som utövat bandy över längre tid vet vilken odör som kan samlas över tid och dess negativa påverkan också på skridskorna. Det är inte bara fåfänga utan gör de facto att skridskon kommer att hålla över längre tid. Sammanfattningsvis, en gedigen och bra skridsko men utan det där lilla extra.

Bästa pris hos

Kosa.se

5. CCM Titanium V SR

4/5

Fördelar

Nackdelar

CCM:s bandyskridsko

Att CCM gett sig in på bandymarknaden hyllar vi naturligtvis, precis som vi glädjs åt att se Bauer skapa mer och mer produkter för bandy – lirarnas sport. CCM Titanium V SR är en väl utformad skridsko som erbjuder väldigt bra komfort och ingen av våra testare upplevde någon bristande komfort efter att de åkt i skridskorna i närmare en timma. Slipningen var precis som alla andra 8 i radie, vilket är i mellanspannet av hög stabilitet i fart och snabba svängningar.

Något bristande i stabilitet vid hög fart

Men trots detta, så upplevdes denna skridsko något bristande i båda aspekterna. För priset så finns det mer stabilitet i hög fart att få och även en lättare och snabbare skridskoteknik. Så det här är ett kul tillskott i bandyfamiljen och vi ser fram emot framtida modeller från CCM. Men just nu är inte CCM Titanium V SR en av de bandyskridskor som vi rekommenderar allra främst.

Bra pris hos

xxl.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av bandyskridskor

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

1. GRAF bandyskridskor 520

5.0

Premium

Från 3 540 kr

Rek. återförsäljare

2. GRAF Bandyskridsko 5.0

4.5

Mellan

Från 1 750 kr

Rek. återförsäljare

3. GRAF Bandyskridsko 518

5.0

Premium

Från 2 880 kr

Rek. återförsäljare

4. Bauer Supreme ONE.6

4.2

Premium

Från 2490 kr

Rek. återförsäljare

5. CCM Titanium V SR ​

4.0

Premium

Från 3599 kr

Rek. återförsäljare

INLEDNING

Om bandyskridskor

Bandy är en vintersport som kombinerar snabbhet, skicklighet och teamwork och spelas på en isplan, i regel lika stor som en fotbollsplan. För att lyckas i bandy behöver spelarna utrusta sig med rätt utrustning, och en av de mest avgörande komponenterna är bandyskridskorna.

 

OM BANDYSKRIDSKOR

Bandykridskons olika komponenter

Innan vi gräver djupare in i bandyskridskornas egenskaper, låt oss förstå de olika komponenterna som utgör dessa skridskor:

 • Stöveln: Stöveln utgör det yttre skalet av skridskon och spelar en avgörande roll för att hålla foten stabil och säker. Den är oftast tillverkad av syntetiskt läder eller kompositmaterial och kan vara hög eller låg, beroende på spelarens preferens och position på banan. Men för bandyspelaren, så är i regel sulan låg för att ha god rörlighet och kunna ta djupa skär.
 • Snörningssystemet: Snörningen hjälper till att justera passformen och komforten i skridskorna. Många moderna skridskor har snabbsnörningssystem som gör det enkelt att snöra fast skridskorna ordentligt.
 • Stålet: Stålet är den del av skridskon som kommer i direkt kontakt med isen. Dess skärpa och kvalitet påverkar direkt din förmåga att manövrera och skjuta bollen. Bandystålet är längre än hockeystålet och har fyrkantiga ändar istället för rundade ändar som stålet har på skridskor specialiserade för ishockey.
 • Innersulan och vaddering: Innersulan ger dämpning och komfort till foten, medan vadderingen i skridskons insida hjälper till att minimera friktion och skavsår.
 • Tungan: Tungan skyddar foten mot trycket från snörlåsen och bidrar till att hålla skridskon på plats.

Att hitta rätt passform för dina bandyskridskor är av yttersta vikt. En skridsko som är för tight kan orsaka obehag och skavsår, medan en skridsko som är för lös kan påverka din balans och precision på isen. När du provar skridskor, se till att de sitter tätt runt foten och ger tillräckligt med stöd utan att känna sig för tryckta. En skridsko ska hellre sitta lite för tight än för lös, den tenderar nämligen att bli lite lösare med tiden.

EGENSKAPER

Bandyskridskor passform och material

Att hitta rätt passform för dina bandyskridskor är av yttersta vikt. En skridsko som är för tight kan orsaka obehag och skavsår, medan en skridsko som är för lös kan påverka din balans och precision på isen. När du provar skridskor, se till att de sitter tätt runt foten och ger tillräckligt med stöd utan att känna sig för tryckta. En skridsko ska hellre sitta lite för tight än för lös, den tenderar nämligen att bli lite lösare med tiden.

Bandyklubbor är tillverkade av olika material, och ditt val av material kan påverka din prestation på isen. Här är några av de vanligaste materialen:

 • Läder: Traditionella bandyskridskor är ofta tillverkade av äkta läder. Läder ger en naturlig andningsförmåga och komfort, men kräver mer underhåll och kan vara tyngre än moderna alternativ.
 • Syntetiska material: Många moderna bandyskridskor är tillverkade av syntetiska material som komposit eller konstläder. Dessa material är lätta och kräver mindre underhåll, samtidigt som de erbjuder bra prestanda.
 • Kompositmaterial: Skridskor med kompositmaterial, som kolfiber eller glasfiber, är kända för sin lätthet och styrka. De ger också bra respons och kontroll på isen.

Valet av material beror på dina preferenser och behov. Om du värderar komfort och tradition kan läder vara ett bra alternativ, medan om du söker toppmodern prestanda och lätthet är kompositmaterial att föredra.

SKENA

Bandystålet

Skärskorna på bandyskridskorna är en av de mest kritiska komponenterna som direkt påverkar din förmåga att röra dig smidigt och kontrollera bollen på isen. Här är några viktiga aspekter att tänka på när det gäller skärskor:

 • Stålets slipning: Profilen på stålet är avgörande. En aggressiv profil kortare spann på slipningen skär gör det lättare att göra snabba svängar och manövrar, medan en mindre aggressiv profil med större spann ger bättre raka hastigheter.
 • Regelbunden skötsel: Att hålla ditt bandystål vasst och i gott skick är viktigt för att behålla hög prestanda på isen. Regelbunden slipning och byte av slitna stål är därför avgörande i längden.
UNDERHÅLL

Underhåll och långsiktig hållbarhet av bandyskridskor

Slutligen, för att maximera livslängden och prestandan av dina bandyskridskor är det viktigt att ta hand om dem ordentligt. Här är några enkla tips för underhåll:

 • Torka av efter användning: Efter varje träning eller match, torka av dina skridskor noggrant för att avlägsna fukt och förhindra rost. Det är inte alls ovanligt med en hel del snö som fastnat på skridskostålet efter varje användning.
 • Förvara dem korrekt: Förvara dina skridskor på en torr och väl ventilerad plats för att förhindra mögel och lukt.
 • Kontrollera för skador: Regelbundet inspektera dina skridskor för eventuella sprickor eller skador som kan påverka deras säkerhet och prestanda.

Sammanfattningsvis så kan man lätt säga att bandyskridskor är en kritisk del av utrustningen för bandyspelare. Att välja rätt skridskor, med rätt passform och egenskaper, kan göra en enorm skillnad i din förmåga att prestera på isen. Genom att förstå de olika komponenterna och materialen samt genom att ta hand om dina skridskor på rätt sätt, kan du maximera deras livslängd och prestanda och njuta av en framgångsrik bandysäsong.

FAQ
Vanliga frågor

Slipning kallas slipningen som används för bandyskridskor och den klassiska radien för slipning där är valfritt 6-14 cm från mittpunkten för skridskor med bandyskenor. Radien avgör snabbheten i svängar och acceleration kontra stabilitet och högre maxfart.

Det varierar naturligtvis mellan olika leverantörer men cirka 249 kronor per tillfälle får man vara beredd att betala för planslipning till sina bandyskridskor.

Det är inte rekommenderat att åka med oslipade skridskor. Med oslipade skenor får åkaren nämligen inget bra fäste i isen och det blir svårt att åka. För att förlänga livstiden på din slipning är det viktigt att använda hårda skridskoskydd till och från isen och mjuka skridskoskydd när skridskorna förvaras i väskan till och från träningen.

Benstyrka och bålstabilitet är oerhört viktigt för att bli en stark skridskoåkare. För spelare som passerat puberteten kan därför skivstångsövningar som knäböj och marklyft tränas innan både sprintträning och ispass. Sedan är naturligtvis åkteknik och tid på isen centrala delar som bidrar till att bli en bättre skridskoåkare.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.