Vedklyv – Bäst i Test 2024

Om du ska klyva ved och tänker lämna yxan för att jobba med en effektiv klyv ska du ta del av vårt test. Vi har gått igenom de allra bästa modellerna för att kunna kora vedklyv bäst i test. Dra nytta av vår guide och välj rätt klyv för dina behov.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Faxes Vedklyv Elhydraulisk 500 mm

Faxes Vedklyv Elhydraulisk
500 mm

4.9/5
PRISVÄRD
AL-KO LSH 520-5 Vedklyv

AL-KO LSH 520/5
Vedklyv

4.7/5
BÄST PREMIUM
Vedklyv Bala Agri Elproffsklyv EP110P

Vedklyv Bala Agri Elproffsklyv EP110P L

4.9/5

Jämför bäst vedklyv

För att hitta den bästa vedklyven har vi jämfört modellerna som toppar listan just nu. Det har visat sig att det finns flera varianter som bör omnämnas men inom lite olika kategorier. Ta en titt på bäst vedklyv premium och budget beroende på vad du har tänkt lägga på detta verktyg men läs också vår guide med viktiga tips på hur du kan tänka för att hitta rätt modell för dig.

TestProffs Logotyp Header

Vilken vedklyv är bäst i test?

Bästa vedklyven är Faxes 500 elhydrauliska vedklyv. Vi tycker att den kombinerar hög kvalitet med enkel användning. Dessutom är detta en av de säkraste vedklyvarna som finns på marknaden och frågan är bara om du ska köra på 500- eller 700-modellen. Vi håller med alla användare som säger att Faxes är bäst!

Men Faxes 500 är inte den enda vedklyv som kan rekommenderas. Vi hittade flera modeller som bör beaktas. Läs vidare och se närmre på de utvalda klyvarna för att hitta modellen som kommer att passa dina behov såväl som din budget allra bäst.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer

Vad är viktigast att tänka på när du ska köpa vedklyv? Det finns flera parametrar som kommer att få betydelse som kraft och säkerhet. Men när vi har genomfört vårt vedklyv test så inser vi att det framförallt handlar om följande områden:

Typ av vedklyv

Det finns ju manuella vedklyvar men vi tror att hydrauliska ändå är det bästa valet för dig som vill spara på kropp och tid. De är kraftfullare och jobbar på ett effektivt sätt. Med detta sagt så är det förstås så att manuella vedklyvar kostar mindre och dessa kanske kan vara ett bra val om du klyver ved högst sällan.

Klyvkraften och klyvlängd

Kraften mäts i ton och för hemmabruk brukar det vara alldeles tillräckligt med 4 till 7 tons klyvkraft. Om du är ute efter en professionell vedklyv så kan du finna varianter som erbjuder 20 tons klyvkraft och mer.

Ta också en titt på klyvlängd och diameter om den anges. Detta visar dig längden och diameter på vedbitar som klyven kan hantera. Mät upp de bitar du kommer att jobba med för att ha detta klart för dig innan du köper vedklyven.

Säkerhet och ergonomi

Du vill absolut satsa på en vedklyv med säkerhetsfunktioner som tvåhandsmanövrering. Dessa är till för att förhindra olyckor. Ta också en titt på ergonomi. Det måste vara smidigt och bekvämt att jobba med vedklyven även för kortare sessioner.

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Hur tar man reda på vilken vedklyv som är bäst? Vi har låtit en grupp med erfarna och oerfarna vedklyvare få testa. Dessutom har vi tagit en titt på vad andra vedklyvare tester har att säga om modellerna vi valt ut. 

Vårt test pågick under en veckas tid och vi turades om med olika modeller för att sedan samtala om hur vi upplevde effektivitet, hantering och mer. Det gav oss en god bild av vilka vedklyvar som bör komma med på en lista med förslag på de allra bästa modellerna.

Vårt test fokuserade på:

Användarvänlighet och säkerhet

Hur enkelt är det att komma igång och börja klyva? Här såg vi på hur snabbt det gick att förstå hur vedklyven ska användas och att sätta igång. Vi testade och kontrollerade hur pass ergonomisk hanteringen var.

En del modeller kom inte ens med i vår slutliga lista för att de var alldeles för bökiga med ständiga stopp. Vi har dock tagit hänsyn till att viss inlärning kan krävas innan man verkligen får en god uppfattning om användarvänlighet. Särskilt för den som inte har vanan av att klyva ved.

Effektivitet och resultat

Å ena sidan är det viktigt att få fram klabbarna på kort tid, å den andra bör detta ske på ett sätt som känns tryggt och smidigt. Vi har sett på effektivitet på flera sätt. Dels vad gäller antal sekunder det tar att klyva och dels hur detta upplevs.

Vi tror ju inte att man vill stressa fram sin ved. De bästa vedklyvarna är snabba så frågan är mer hur effektivt och smidigt det känns att klyva med dem. Här får det betydelse hur uppsamling sker och om man kan fortsätta jobba medans bitar faller ner i någon form av uppsamling.

Vi har förstås också kikat på själva resultatet. Det bör bli jämnt och vara enkelt att hantera. De modeller som inte ger goda resultat är inte med i vår rekommendation.

Vedklyv pris

Hur mycket en vedklyv får kosta är upp till dig. För oss har målet varit att presentera prisvärda vedklyvar. En billig vedklyv kan också vara prisvärd men du kan förstås inte förvänta dig samma prestation och resultat från den.

Vi har varit lite petigare med vad vi kräver av dyrare modeller. Om du betalar mer ska det finnas god anledning till detta. Något vi har kommit fram till med testet är att det kan vara klokt att betala mer helt enkelt för att du då får en konstruktion som håller längre vilket inte är så dumt om du klyver ved ofta.

Vedklyv omdömen

Vi var rätt så överens i vår grupp om hur vi uppfattade de olika vedklyvarna. Men för att säkra oss om att vi inte missade något så har vi tagit del av användaromdömen online. Både i Sverige och i resten av Skandinavien där samma märken säljs.

Omdömen var viktiga under testprocessen för de gjorde att vi fick upp ögonen för problem så att vi kunde testa om vi tyckte likadant. Vi har också sett på andra vedklyv test av experter men vi har lagt mer vikt vid vad användare har att säga i recensioner i butiker och på forum online.

Bästa Vedklyv

Bäst i test

1. Faxes Vedklyv
Elhydraulisk 500 mm

Testproffs - Bäst i test 2024
Faxes Vedklyv Elhydraulisk 500 mm
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Faxes vedklyvar är kända för att vara bra

Om du frågar någon som kan vedklyv och säger Faxes får du svaret att det här är vedklyvar som är starka och håller hög kvalitet. Det är med andra ord ett rätt så säkert val att utse en Faxes vedklyv till bäst i test!

Men vi har inte nöjt oss med alla fina recensioner som finns av denna klyv online. I vårt vedklyv test kunde vi konstatera att det här är en riktigt smidig maskin att jobba med. Lite minus får den för att den inte är bäst på riktigt grov ved och dessutom är lite tung att flytta. Men annars är det verkligen tummen upp för Faxes elhydrauliska vedklyv!

Faxes 500 eller 700?

Något som är relevant att ta upp när vi ser på Faxes vedklyvar är om du ska välja 500 mm eller 700 mm. En god rekommendation är att börja med Faxes 500 och kanske flytta upp till 700 mm om några år. Det har vi sett att många nöjda användare gör.

Något vi verkligen tycker om med Faxes vedklyv är den höga säkerheten. Du manövrerar med två spakar som är ergonomiskt placerade. Båda spakarna ska vara påverkade för att kolven ska kunna gå framåt. Om du släpper en spak så stannar kolven. Det här är verkligen tryggt och lägg till detta att alla Faxes maskiner utvecklas och tillverkas i Sverige.

Bästa pris hos

Bonden.se

2. AL-KO LSH 520/5 Vedklyv

Testproffs - Prisvärd 2024
AL-KO LSH 520-5 Vedklyv
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

AL-KO LHS 520/5 ger valuta för pengarna!

Det här är en uppenbar testvinnare i klassen budget. Du får mycket för pengarna när du köper en AL-KO LHS 520/5. Det är en billig vedklyv som är enkel att använda. Den är också lätt att flytta på med stora breda hjul och lätt vikt. Fast vi måste säga att den lättare vikten också drar ner på robusthet.

När vi testade så tyckte vi att det var lite långt mellan hydraulkolv och klyvspets jämfört med andra toppmodeller. Men det ska sägas att det går bra att klyva effektivt även då du jobbar med trä som är mycket hårt. Arbetshöjden är också väl genomtänkt så du kan stå och jobba på ett bekvämt sätt.

Hög säkerhet och en platsbesparande design

Vi gillar att du jobbar med tvåhandsmanövrering vilket garanterar högsta säkerhet. Kolven går inte när du inte har full koll på vad du gör med dina händer. Dessutom så är det ju ett plus med en så smart och platsbesparande design för dig som inte kan ha klyven ståendes på samma plats i alla lägen.

Du kan ställa klyven så att veden enkelt kan plockas av eller falla direkt ner i någon form av uppsamlingskärl. Vi jobbade med en skottkärra och det gick alldeles utmärkt. Om du har en mindre budget så är detta ditt bästa val. AL-KO LHS  kan inte likställas med vår vedklyv bäst i test men den är mycket prisvärd.

Bästa pris hos

Hylte-lantman.com

3. Vedklyv Bala Agri
Elproffsklyv EP110P

Testproffs - Bäst Premium 2024
Vedklyv Bala Agri Elproffsklyv EP110P
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Bala Agri elproffsklyv EP110P är en ny stjärna på vedklyv-himlen!

Om du ser ett exemplar kan det vara dags att slå till. Vi hade turen att få tag i en Bala Agri innan lagret var slut igen. Av detta förstår vi att många svenskar har upptäckt kraften och smidigheten med denna modell.

Vi tycker att det är bra att Bala Agri har två väl tilltagna hjul men vi måste säga att det är en bjässe. Längden på maskinen utan handtag är 155 cm och den väger 290 kg så du får allt ha jämnt underlag om du ska dra omkring med Bala Agri. Vi tror att det kan vara klokt att ha en bestämd plats för denna vedklyv.

Snabbt men mycket säkert

Med specialventilen har du till gång till två olika tryckkrafter. Du kan välja snabbgång eller högtrycksläge. Designen är gjord för att du ska kunna jobba med fotpedal för justering av klyvkilen så det blir mindre slitsamt för större partier ved som ska klyvas. Styrning i botten är också något som minskar risken för haveri.

Ett stort plus är att du får allt du behöver för att komma igång med din EP110P. Den kommer med uppsamlingsbalja, två sidobord såväl som ben- och hjulställ. Det här är en komplett vedklyv som kan vara väl värd att investera i om du vill få smidig, säker och snabb vedklyvning.

Bästa pris hos

Bole.se

4. Vedklyv Elproffsklyv
EP70 Bala Agri

Vedklyv Elproffsklyv EP70 Bala Agri
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Bala Agri EP70 delar trä på ett säkert sätt

Det här är inte den billigaste vedklyven du kan hitta men inom sitt segment kan vi säga att den är mycket prisvärd. Modellen erbjuder tvåhandsfattning så att du får hög säkerhet när du klyver ved. Du får både sidobord och handtag med i paketet och klyvkilen är fast så att vedbiten klyvs i två delar.

Bala Agri har två tryckkrafter via en specialventil. Du kan köra på snabbgång eller i högtrycksläge. Detta ger god variation och enklare användning. Vi tycker att prestandan är mycket god men att tyngden på denna maskin gör att man inte så gärna flyttar på den. Den är dock robust så när du gör det finns det ingen risk för skada så länge du är varsam.

Stark motor för olika typer av trämaterial

Notera att Bala Agri har utrustats med en stark motor som ser till att du kan jobba med olika typer av trämaterial. Det går bra även med grövre ved som kan vara svår att klyva med en enklare maskin.

Något vi verkligen gillar är att det finns en säkerhetsfunktion som gör att du inte kan dra igång klyven av misstag. Vår uppfattning är att detta är en trygg vedklyv som du kan lita på. Den håller hög kvalitet och kan absolut bli ditt bästa val om du kan tänka dig att betala lite mer.

Bästa pris hos

Bonden.se

5. Vedklyv Grouw

Vedklyv Grouw
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

En enkel men väl fungerande vedklyv

Efter att ha sett närmre på Grouw vedklyv så kan vi konstatera att det rör sig om en enklare men bra modell. Du får det du betalar för vilket är en effektiv vedklyv med god kapacitet. Det är dock viktigt att du använder den på rätt sätt för här får du inga specialfunktioner för ökad säkerhet.

Ställningen har en bra höjd men vi måste påpeka att den är mycket enkel. Hjulen är mindre men de är förstås bra att ha när du vill flytta på vedklyven. Det är bara att ta tag i stativet och dra hela klyven efter dig till önskad plats.

En kraftfull motor är ett plus

Något vi tycker är bra med denna vedklyv är den kraftfulla motorn. Jobbet blir gjort och det är ju bland det viktigaste när det handlar om ett verktyg som ska klyva ved. Du får också bra längd för varje vedklabbe.

Det här är en ganska billig vedklyv och priset kan sänkas ytterligare om du passar på när det blir rabatt. Då får du verkligen valuta för pengarna för Grouw är en klyv som kan komma till användning under många års tid om du bara tar hand om den på rätt sätt.

Bästa pris hos

Bygghemma.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Vedklyv

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Faxes Vedklyv Elhydraulisk 500 mm

(Bäst i test)

4.9

20 499 kr

Rek. återförsäljare

AL-KO LSH
520/5 Vedklyv
(Prisvärd)

4.7

5995 kr

Rek. återförsäljare

Vedklyv Bala Agri Elproffsklyv EP110P
(Premium)

4.9

50 880 kr

Rek. återförsäljare

Vedklyv Elproffsklyv EP70 Bala Agri

4.7

46 125 kr

Rek. återförsäljare

Vedklyv Grouw

4.6

5999 kr

Rek. återförsäljare

OM VEDKLYV

Vedklyv köpguide

För att du ska få tag på den bästa vedklyven för dina behov är det viktigt att du inser vad dessa behov är. Då kan det vara bra att ta en titt på vad du faktiskt kan förvänta dig av en modern vedklyv och hur den bör användas.

Vi ska gå igenom vilka specifikationer som är viktiga att se på såväl som hur du bör jobba för att vedklyvningen ska bli säker och effektiv. Detta bör ge dig den information som du kan behöva för att välja rätt maskin.

Tekniska specifikationer som du kan kräva

Det finns vissa tekniska specifikationer som är ett måste för att en vedklyv ska fungera på ett tillfredsställande vis.

Se till att du får:

 • Korrekt klyvkraft – Det här anges i ton och visar hur stort tryck vedklyven kan utöva klyvningen med. Omkring 4-5 ton är standard för klyvarna som är för hemmabruk. Lägre kanske kan fungera men inte om du klyver mycket ved.
 • God klyvlängd och diameter – Ta en titt på maxlängd och diameter för vedbitar som din vedklyv kommer att klara av. Detta får ju betydelse då du säkert har ett format som du behöver stöd för. Ta fram måttstocken och måtta upp innan du köper din klyv!
 • God motorstyrka – Motorstyrkan mäts ofta i watt och denna kommer att få betydelse för hur klyven klarar av klyvningen. Omkring 400 watt är standard för de bästa modellerna och detta innebär att klyven har hög prestanda och erbjuder god effektivitet.
 • Rätt drivkälla – Du kan välja mellan olika format som eldriven, bensindriven eller dieseldriven vedklyv. De eldrivna modellerna är tysta och de kräver för det mesta mindre underhåll än de som drivs med bensin eller diesel. Fördelen med de bensindrivna varianterna är förstås att de är mycket mobila.
 • God klyvhastighet – Ta en titt på hur snabbt klyven klyver om det är viktigt för dig med snabb och effektiv produktion. Detta kan ju vara bra om du vet att det ska klyvas en massa ved och du helst inte fastnar med klyven en hel dag. Särskilt inte på semestern då det finns så mycket annat att njuta av än att klyva ved.
 • God byggkvalitet – Du behöver en robust konstruktion för att kunna klyva ved på ett effektivt och säkert sätt. Detta även då ställningen är gjord för att kunna flyttas med hjul. Var inte rädd för hög vikt och det särskilt om du ändå kommer att klyva veden på ett och samma ställe gång efter gång.

Eldriven vedklyv eller bensinvedklyv?

Det var länge så att eldrivna klyvar sågs som leksaker. Detta är inte längre fallet men det finns skillnader mellan eldrivna och bensindrivna vedklyvar som du bör vara väl medveten om när du väljer.

Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. Tänk på saker som:

 • Att en bensindriven vedklyv brukar erbjuda högre kraft än den eldrivna. Därmed kan bensindrivet vara bäst för hårdare ved. Bensindrivna vedklyvar är första valet då det handlar om tunga och professionella uppdrag.
 • Att eldrivna vedklyvar brukar fungera alldeles utmärkt för hemmabruk då de klarar små och medelstora vedbitar galant. 
 • Att vedklyvar på el inte kräver bensin och är enklare att underhålla. Dessutom blir det billigare att använda elvedklyven då bränslet kostar mindre.
 • Att bensindrivna vedklyvar är mobila och kan tas med och användas precis var som helst. När du kör med eldriven vedklyv så behöver du ett uttag för att kunna klyva och ibland en mycket lång förlängningssladd.
 • Att eldrivna vedklyvare har en tystare gång. Om du ska klyva ved i ett bostadsområde kan det vara klokt att välja denna variant för att vara snäll mot grannar. Med bensin kan det bli bra mycket bullrigare.

Viktiga säkerhetsfunktioner då du använder tunga vedklyvar

För att du inte ska skada dig själv när du klyver ved så är det viktigt att vedklyven har säkerhetsfunktioner. Det finns flera funktioner som kan få stor betydelse för hur du upplever arbetet med att klyva ved.

Exempel på vanliga säkerhetsfunktioner är:

 • Tvåhandsmanövrering – Detta betyder att klyven enbart aktiveras när du använder båda händerna. På så vis blir det omöjligt att få handen i kläm i klyven.
 • Nödstopp – Med en enkel nödstoppsknapp eller automatiskt nödstopp när du släpper en hand så ökar säkerheten på ett drastiskt vis. Det ska vara möjligt att stänga av klyven i en nödsituation. Detta är idag standard på de bästa klyvarna.
 • Skyddshöljen – Det bör också finnas skyddshöljen och kåpor som täcker de rörliga delarna. Dessa ser till att dina kläder inte fastnar i maskinen. Dessutom kan de vara ett bra skydd mot flis som inte landar på dig.
 • Automatisk återgång – Det är också bra om det finns en funktion som automatiskt drar tillbaka klyvhuvudet när klyvningen är klar. Detta är bra för säkerheten såväl som för effektivitet.

Skydda dig på rätt sätt när du klyver ved

En bra maskin är säker att använda men det är förstås viktigt att du också skyddar dig med rätt skyddsutrustning då du ska klyva ved. Utrustningen bör du kunna köpa från butiker som säljer klyvar.

Se till att använda:

 • Ögonskydd – Du behöver bra skyddsglasögon för att skydda ögonen mot träflisor och splitter som är en naturlig del av att klyva ved.
 • Handskar – Med robusta handskar kan du skydda händerna mot skärsår och till viss del mot klämning. Handskar kan också skydda mot stickor från träbitarna som kan bli nog så irriterande.
 • Bra skor – Du bör använda skor med stål-hätta för att skydda dina fötter mot ved som faller. Andra tyngre föremål kan också falla av vedklyven så se till att detta inte betyder att du får en fotskada.
 • Kläder utan lösa delar – Kläder som sitter löst, med spännen som hänger eller lösa skärp ska inte användas när du klyver ved. Smycken och andra accessoarer kan också bli farliga att ha på sig om de fastnar i maskinen. Du bör skaffa arbetskläder som sitter ordentligt på din kropp.
 • Hörselskydd – Om du använder en bensindriven vedklyv ska du ha hörselskydd. Den här typen av klyvar är ofta mycket bullriga och långvarig användning utan skydd kan skada hörseln.

Spelar märket på vedklyven någon roll?

Märket kan få betydelse både vad gäller kvalitet och support. Kända märken har ofta mycket god kundtjänst och dessutom kan de ha reservdelar om du behöver det. Märken som har funnits med länge är måna om sitt rykte vilket är en stor fördel för dig om något inte skulle fungera med vedklyven.

Kända märken har ofta längre garantiperiod för sina produkter så även om priset blir högre kan det vara väl värt att investera i ett känt märke. Med detta sagt så finns det ju faktiskt mindre märken som har gott rykte och som kan kosta mindre trots att du får god kvalitet.

FAQ
Vanliga frågor

Vertikala vedklyvar är för det mesta kraftfullare än de med horisontell layout. Dessutom kan de hantera större och tyngre vedbitar. Den vertikala vedklyven är enklare att positionera vedbiten på. Risken för att vedbitar rullar av eller glider ur position när du klyver är mindre.

Det kan vara svårt att klyva fuktig ved eftersom den är mjukare och segare än torr ved. När du försöker klyva fuktig ved kan det gå långsamt och det kan krävas mer kraft från klyven. Se alltså till att torka veden innan du klyver den!

Vedklyvar är till för trä och bör inte användas för andra material som plast, metall eller sten. Om du försöker klyva andra material kan det skada maskinen och i värsta fall även dig. Du behöver en annan form av klyvmaskin för att kunna skära och klyva i andra material.

Du bör underhålla din vedklyv regelbundet för att se till att den förblir effektiv. Detta innebär att du gör rent, byter hydraulolja, smörjer rörliga delar och inspekterar klyvbladet för slitage. Om du vill att klyven ska hålla längre så är underhållet A och O.

Det kan finnas fördelar för miljön med att använda vedklyv. Om detta leder till att du använder lokalt trä som bränsle så kan det minska behovet av fossila bränslen. Att ta till vara på de resurser som finns lokalt är bra och kan också leda till att avfall minskar.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.