Probiotika – Bäst i test 2024

Ta hand om din mage och ditt välmående med probiotika! Vi har gått igenom de allra bästa probiotikapreparaten för att hitta unika produkter. Här kan du läsa mer om våra testvinnare och även ta del av vår guide med tips och råd på hur du använder probiotikatillskott.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Flora Plus+ Probiotika

Flora Plus+
Probiotika

5/5
PRISVÄRD
Probi Original Mjölksyrabakterier 80 kapslar

Probi Original
Mjölksyrabakterier

4.8/5
BÄST PREMIUM
Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

4.9/5

Jämför bästa probiotikan

Om du ska ta probiotika bör du se till att du får ett riktigt bra tillskott som kan göra skillnad när du har magproblem. Vi har gått igenom de allra bästa probiotika kosttillskotten för att ta reda på vad som skiljer dem åt. Det finns flera fina alternativ och du kan välja i enlighet med dina unika preferenser såväl som budget.

TestProffs Logotyp Header

Vilken probiotika är bäst i test?

Bästa probiotikan är Flora Plus+ probiotika som är en väldigt populär produkt. Vi tycker att det här är ett bra val eftersom Flora Plus+ har fått så många fina omdömen och även fungerar i förebyggande syfte. Det här är ett probiotikapreparat med unika stammar som inte krockar med varandra och som innehåller 20 miljarder bakterier.

Men vårt probiotika test har avslöjat att det finns fler riktigt bra produkter. Läs vidare i vårt test för att se förslag som kan passa dina behov och budget perfekt. Vi ger dig också tips i vår guide så att du vet vad du bör hålla utkik efter då du vill ha probiotika som gör den stora skillnaden.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer

Efter att ha genomfört vårt probiotika test så kan vi säga att de allra bästa produkterna påminner en hel del om varandra. Det som kan skilja sig åt är styrka och formatet på kapslar. Men det finns mer än detta att tänka på när du ska köpa probiotika tillskott.

Ta alltid en titt på:

Stammar och bakterier

Det är viktigt att vara medveten om vilken typ av stammar av bakterier som ingår. Om det är många och de dessutom inte krockar med varandra så är det ett plus. Men framför allt så är det förstås bra att få stammar som är välstuderade och kända för att vara bra för magen och hälsan som Lactobacillus och Bifidobacterium.

Kombinationer av stammar är bra för då kan du få fler fördelar. Men vi skulle inte stirra oss blinda på siffran för antal bakterier och stammar. Det viktigaste är att det rör sig om hög kvalitet och den typ av bakterier som bevisligen kan göra skillnad för din hälsa.

Probiotika som överlever i magen

Först vill vi säga att det där med att probiotika inte överlever magsyran är överdrivet. Du kapslar ju inte in surkålen eller den inlagda gurkan innan du äter den. Men det är klart att det kan finnas fördelar med produkter som har kapslar och en sammansättning som ger ett bättre upptag i tarmarna.

Här är det dock viktigt att du kikar på hur produkten ska hanteras för att ge den önskade effekten. Både vad gäller dosering och intag med eller utan mat och vad gäller förvaring. Många probiotika tillskott kan förvaras i rumstemperatur men det finns undantag och då är det viktigt att burken alltid bor i kylen.

Tillsatser och fyllnadsmedel

Det är svårt att göra kosttillskott i kapselformat utan någon form av tillsats. Här kan det vara klokt att se på ingredienserna för kapslar och eventuella tillsatser. Om kapseln är gjord av en naturlig ingrediens kan det vara en fördel.

Det är att rekommendera att undvika onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Läs alltid ingredienslistan innan du köper!

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Vårt test gick ut på att testa de främsta kosttillskotten med probiotika för att hitta de bästa produkterna. Vi testade under några veckors tid och hade en blandad testgrupp. Det ska sägas att få i vår grupp hade några allvarligare problem med maghälsan så här har vi gått en hel del på andra användaromdömen från folk som har använt produkterna under en längre tid.

Vi har fokuserat på:

Innehåll

För oss har det inte varit så att produkterna med flest bakteriestammar vinner. Många miljarder bakterier låter ju bra i teorin men i praktiken är det mer än så som spelar in för att probiotikan ska ge den önskade effekten.

Vi har sett på vilken typ av bakteriestammar det rör sig om och vilken effekt dessa ger. Dessutom har vi gett högre poäng till produkterna med stammar som inte krockar med varandra. Men som du kan se av vår lista så är några av de bästa probiotika-produkterna inte de som har flest stammar. Det beror på att vi har vägt innehåll mot resultat.

Användarvänlighet

Man får ju inte i sig kosttillskott om det blir för klurigt med intaget. De produkter som kom med på vår topplista är enkla att använda. Kapslarna är lätta att svälja och vi har ju också tagit med en godisvariant som man kan tugga på.

När vi har sett på användarvänlighet så har vi också undersökt om det är lätt att öppna kapslar för att strö innehållet över mat. Här blev vi positivt överraskade av hur enkelt det var med de allra flesta produkterna som är med i vårt probiotika test.

Vi har även undersökt hur många doser man behöver per dag och preparaten som fungerar med en dos per dag har fått högre betyg. Detta eftersom det blir mycket enklare på det viset.

Resultat

När vi tar ett kosttillskott som är till för att lugna en orolig mage så vill vi se resultat rimligt snabbt. Vi har gett det hela minst en vecka för att åtminstone se mindre skillnader.

Men vi har inte bara gått på de resultat vi upplevde. Många av produkterna används över hela Norden och det har varit enkelt att ta reda på vad andra användare har att säga om resultaten. Detta har varit särskilt viktigt för att få reda på vilka produkter med probiotika som fungerar vid svårare magsjukdomar som IBS och Crohns vilket vi i testgruppen inte lider av.

Prisvärdhet

För att komma fram till prisvärdhet har vi sett på innehåll, hur många doser man ska ta per dag och hur många kapslar man får per burk. Vi har också tagit med vår uppfattning av resultat när vi ser på pris.

Här är det dock viktigt att inse skillnaden mellan olika behov. Ett preparat som fungerar väl i förebyggande syfte är prisvärt för den som inte har större magproblem men inte för den som behöver något effektivare.

Bästa Probiotika

Bäst i test

1. Flora Plus+ Probiotika

Testproffs - Bäst i test 2024
Flora Plus+ Probiotika
5/5

Fördelar

Nackdelar

Flora Plus+ är probiotika som fungerar!

Det här är verkligen en probiotika produkt som förtjänar första platsen i vårt probiotika test. Den är designad för att ge resultat och det fungerar. Användare rapporterar att Flora Plus+ lindrar IBS och snabbt lugnar en orolig mage.

Många menar rentav att detta är det enda probiotikapreparat som har fungerat för dem. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att du får 16 bakteriestammar som inte konkurrerar med varandra såväl som 20 miljarder bakterier.

Fungerar även förebyggande

Något vi tycker är viktigt att ta upp om denna probiotika är att den även fungerar förebyggande. Visst kan detta bli lösningen om du lider av magproblem just nu men även den som är rimligt frisk bör se på möjligheten att bygga upp starkare hälsa med hjälp av probiotikatillskott.

Flera användare som använder Flora Plus+ i förebyggande syfte rapporterar att de upplever att de inte blir sjuka. Det är förstås svårt att bevisa att detta med säkerhet beror på probiotikan men vi vet ju att kopplingen mellan mage och tarm samt immunförsvaret är viktig.

Bästa pris hos

Greatlife.se

2. Probi Original Mjölksyrabakterier

Testproffs - Prisvärd 2024
Probi Original Mjölksyrabakterier 80 kapslar
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Probi kan tas av hela familjen

Probi Original är ett enklare men prisvärt probiotikatillskott. Dessa kapslar med 10 miljarder bakterier kan vara en hjälp vid magont såväl som IBS. Produkten är väl anpassad för familjens behov och kan användas från 3 års ålder. Detta förutsatt att barnet kan svälja kapslarna som vi tycker är lätt-svalda.

Vi vill dock betona att den som har väldiga problem med magen kan behöva något starkare. Probi fungerar, det råder det inga tvivel om. Men för de värsta problemen hade vi rekommenderat att du testar vår probiotika bäst i test med 20 miljarder bakterier.

Vegetabiliska kapslar och hög kvalitet

Vi gillar att Probi håller hög kvalitet. Detta är ett väl beprövat kosttillskott med fina recensioner. Många intygar att Probi gör skillnad. Magen blir gladare och problem med gas och magont förbättras redan efter någon veckas användning.

Du kan svälja kapseln som den är eller strö innehållet på mat eller i dryck. På så vis kan det vara enklare att få mindre barn att få i sig detta kosttillskott. Var dock noga med att inte överdriva. Det blir inte bättre effekt av att ta 2 eller 3 kapslar per dag.

Bästa pris hos

Apotekhjartat.se

3. Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika

Testproffs - Bäst Premium 2024
Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Flora 20-14 Ultra Strength borde komma i större förpackning

Det här är den bästa probiotika som finns på marknaden för dig som kan tänka dig att betala lite mer för god effekt. Om du har problem med IBS så är det verkligen värt ett försök. Det enda vi tycker är lite trist är att förpackningen är så liten, den tar snabbt slut!

Precis som namnet antyder är detta ett tillskott med extra styrka. Du får 16 bakteriestammar som inte konkurrerar med varandra. I praktiken handlar det om 20 miljarder bakterier som berikar ditt mag- och tarmsystem för att återställa balansen.

Enkelt att använda om du inte kan svälja kapslar

Vi tycker att kapslarna är lätta att svälja men det går också bra att ta isär och strö innehållet över mat eller dryck. På så vis är detta en produkt som är mycket enkel att använda för dig som inte tycker om att svälja kapslar.

Vi tror att Flora 20-14 Ultra Strength probiotika kan vara ett helt fantastiskt val för de flesta. Men särskilt för dig som har ont i magen eller inte kommer igen efter magsjuka. I vårt test upplevde vi att den här produkten också fungerar fint mot sura uppstötningar. Effekten är snabb och du kan märka skillnad redan efter några dagars användning.

Bästa pris hos

Greatlife.se

4. Flora Basic Probiotika

Flora Basic Probiotika
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Flora Basic är ett enklare men mycket bra preparat

Om du inte har större problem med magen men känner att det vore bra med ett stöd mot lättare besvär av gasig mage så kan Flora Basic vara ett bra val. Detta preparat har 5 miljarder bakterier i 5 unika bakteriestammar.

Här får du liksom i andra Flora preparat så kallade DR kapslar (DR står för delayed release) som säkrar att probiotikan skyddas mot magsyra. Men du behöver inte oroa dig för att det inte skulle fungera om du öppnar kapslar och strör innehållet över mat och dryck. I mixen finns Fruktooligosackarider som gör att bakteriens överlever.

Vem kan dra nytta av Flora Basic probiotika?

Det här är ett bra tillskott för dig som kanske har lite problem med orolig mage. Dessutom kan du använda Flora Basic i förebyggande syfte och för att stärka ditt immunförsvar. Men om du har svårare tarmbesvär som IBS eller Crohns så behöver du något starkare.

Produkten håller hög kvalitet men notera att det rör sig om en mycket liten burk. Om du tänker ta en kapsel dagligen så kan det vara klokt att skaffa flera förpackningar på en gång så att du inte står utan allt för snart. Vi gillar att Basic kan användas från 5 år vilket innebär att detta preparat passar bra för hela familjen.

Bästa pris hos

Greatlife.se

5. Probiotika Gummies

Probiotika Gummies
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Probiotika gummies smakar gott

Något som är riktigt härligt med Probiotika Gummies från WeightWorld är att de är så goda. Det här är ett kosttillskott man ser fram emot att ta. Dessutom är det perfekt för dig som tycker att det är svårt att svälja kapslar eller av någon anledning inte tycker om att strö probiotika på maten.

Om du tar 2 gummies per dag så får du en fin skjuts med goda bakterier för mage och tarm. Vi vill påpeka att 2 miljarder bakterier är väldigt bra men det kommer ju inte i närheten av de allra bästa probiotika tillskotten. Men som förebyggande insats och god vana så kan dessa gummies vara ett bra val.

Ser ut som godis men är inte för barn

Med god smak av vanilj och jordgubbe så skulle man ju kunna tro att detta är en produkt som kan passa bra för hela familjen. Men så är det inte. Probiotika gummies ska inte användas av personer under 18 års ålder.

Dessutom finns det socker i godisarna. De innehåller sirap, glukos och strösocker så för dig som är på en sockerfri diet är detta inte bästa valet. Med detta sagt så ska det ändå sägas att det rör sig om mycket små mängder och att jordgubbssmaken är helt naturlig.

Bästa pris hos

Weightworld.se

6. Bio Culture med Probiotika

Bio Culture med Probiotika
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Bio Culture är ett kraftfullt probiotika kosttillskott

Det här är ett preparat som slår rekord i antal bakterier och stammar. Det är laddat med stöd för din mage och kan vara ett bra val oavsett om du har svåra magproblem eller just har varit magsjuk.

Vi tycker att storleken på kapslarna är väl anpassad och det bör inte vara svårt för dig att svälja. Materialet känns kanske inte lika mjukt och fint som det Flora kapslarna är gjorda av. Men det går förstås bra att öppna kapslar och strö innehållet över mat om du vill det.

Bra att ta med på resan

När vi genomförde vårt probiotika test så hade vi möjlighet att testa för resemage och här tycker vi att Bio Culture fungerar mycket bra. Om du ofta får lite magproblem vid resor till andra länder så är det klokt att stoppa med en burk med Bio Culture i väskan.

Vi vill dock flagga för att detta inte är bästa valet när du vill ha probiotika för hela familjen. Det rekommenderas inte att tas av personer under 18 år. Detta kan förstås bero på att det är så pass kraftfullt så för dig med IBS och andra svårare magproblem kan detta vara något som ger snabb effekt.

Bästa pris hos

Shytobuy.se

7. Hjärtats Mjölksyrabakterier

Hjärtats Mjölksyrabakterier 60 st
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

Hjärtats mjölksyrabakterier ger ett fint stöd

Det här är billig probiotika vilket antagligen beror på att kosttillskottet är ganska enkelt. Du får dock 7 bakteriestammar och 5 miljarder bakterier. Det är inte alls dåligt men givetvis inte i närheten av vad de allra bästa kosttillskotten med probiotika ger dig.

Men vi tycker ändå att Hjärtats mjölksyrabakterier kan vara ett bra val. Produkten är väl sammansatt och håller hög kvalitet. Dessutom har de varit smarta på så vis att de har lagt till både vitamin C och selen. Det är tillskott som många efterfrågar.

Ett kosttillskott för äldre barn och vuxna

Det går bra att ta detta kosttillskott med probiotika från 12 års ålder. Därmed kan det passa bra för familjer med äldre barn. Dessutom måste du inte svälja kapslarna. Det går lätt att öppna och strö innehållet över mat eller dryck.

Ammande och gravida kan ta detta preparat. Vi tycker att det är bra att det går att förvara i rumstemperatur vilket gör det enkelt att till exempel ta med burken då du reser. För dig som mest är ute efter en bra probiotikaprodukt i förebyggande syfte kan detta absolut vara ett mycket bra och prisvärt val.

Bästa pris hos

Apotekhjartat.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Probiotika

Märke

Betyg

Portioner/kapslar

Återförsäljare

Flora Plus+ Probiotika
(Bäst i test)

5.0

60 st

Rek. återförsäljare

Probi Original Mjölksyrabakterier (Prisvärd)

4.8

80 st

Rek. återförsäljare

Flora 20-14 Ultra Strength Probiotika (Premium)

4.9

60 st

Rek. återförsäljare

Flora Basic Probiotika

4.7

30 st

Rek. återförsäljare

Probiotika Gummies

4.6

90 st

Rek. återförsäljare

Bio Culture med Probiotika

4.6

60 st

Rek. återförsäljare

Hjärtats Mjölksyrabakterier

4.5

60 st

Rek. återförsäljare

OM PROBIOTIKA

Probiotika köpguide

Hur hittar du bästa probiotika för dig och din familj? För att komma fram till rätt kosttillskott så är det viktigt att du är väl medveten om varför du vill använda probiotikatillskott. Kanske har du hört att detta kommer att få bukt med gasig mage eller att du aldrig blir sjuk om du tar probiotika.

Det ligger sanning i dessa påståenden men det handlar givetvis om att göra fler insatser för magen och hälsans skull. Låt oss ta en titt på vad probiotika är och hur du kan använda dessa bakterier för att må bättre och i förebyggande syfte.

Vad är probiotika?

Vi skulle kunna säga att probiotika är levande mikroorganismer. Det rör sig först och främst om bakterier men också om en form av jästsvampar som i rätt mängder anses vara mycket bra för vår hälsa.

Probiotikan kan hjälpa tarmfloran till balans och även fungera som ett stöd för kroppens naturliga försvarsmekanismer. Det sägs till exempel att ett korrekt intag av probiotika kan stärka immunförsvaret.

Probiotikan fungerar i din mage och tarm

När du får i dig probiotika så kommer den att spridas i mage och tarm. I tarmen kommer den att konkurrera med skadliga mikroorganismer och det är detta som gör att tarmmiljön blir bättre.

Om du har problem med läckande tarm kan ett intag av probiotika via mat eller tillskott stärka tarmens naturliga barriärfunktion. Dessutom så kan tillförseln av goda bakterier leda till att nyttiga ämnen som vitaminer och kortkedjiga fettsyror produceras i större utsträckning.

FÖRDELAR & BIVERKNINGAR

Fördelar med att ta probiotika

Varför är det så viktigt med probiotika? Räcker det inte att ta lite extra av vitaminer under vinterhalvåret och att försöka äta nyttig mat? God kost och vitaminer kan du nå långt med, men det finns en rad fördelar som du får särskilt med hjälp av ett ökat probiotika-intag.

Några exempel på hälsofördelar med probiotika är:

Risker och biverkningar av probiotika

För de allra flesta är det säkert att ta rekommenderade doser av probiotika. Men det är viktigt att säga att det finns de som upplever biverkningar av probiotika i form av gasighet, uppblåst mage eller andra magbesvär.

Om det är så att du har underliggande sjukdomar och ett nedsatt immunförsvar så är det alltid klokt att rådgöra med din vårdgivare innan du börjar med ett kosttillskott. Även med ett så naturligt tillskott som probiotika.

OM PROBIOTIKA

Probiotika i maten

Det finns probiotika helt naturligt i många livsmedel som:

Om du redan får i dig en hel del probiotika denna väg så kanske du inte behöver tillskott men kom ihåg att du inte nödvändigtvis får samma goda variation som finns i tillskotten via din kost.

Bakteriestammar som är bra för matsmältningen

Om du är ute efter probiotika för att förbättra din matsmältning så är det några specifika stammar du ska hålla utkik efter. 

Dessa är:

Produkter som har dessa bakteriestammar har visat sig i tester vara bra för förbättrad matsmältning såväl som för att lindra magbesvär.

Hur lång tid tar det innan du börjar se resultat av probiotika kosttillskott?

Det här är högst individuellt. Bara i vår lilla testgrupp hade vi olika upplevelser av hur snart magen blev lugnare. Dessutom kan ju långsiktigare förändringar som minskad risk för att drabbas av sjukdom vara svårt att mäta. Det handlar mer om en känsla som du som individ har under tiden då du använder kosttillskottet.

En del märker förändringar inom några dagars tid medan andra kan behöva ta ett bra probiotikatillskott under flera månaders tid innan alla fördelar blir uppenbara. Oavsett vilken grupp du tillhör så är det viktigt att du ger det hela tid och att du vid sidan om kosttillskottet förändrar din kost och livsstil till det bättre.

FAQ
Vanliga frågor

Bli medveten om vad du vill uppnå med probiotika-intaget och vilka hälsoproblem du vill förbättra. Ta också en titt på specifika stammar och deras bevisade fördelar. Om det finns kliniska studier som stödjer produktens effektivitet kan du kika på dessa innan du köper.

Det här beror på anledningen till att du tar tillskottet. För det första bör du ta tillskottet tills du ser en förändring vilket i vissa fall tar flera veckors tid. För det andra kan det vara god praxis att ta probiotika som tillskott regelbundet i förebyggande syfte.

Det finns probiotika för barn. Räkna inte med att varje probiotikaprodukt passar för alla åldrar. Ta en titt på rekommendationer och använd bara produkter som är godkända för barn. Dessutom kan det vara klokt att rådgöra med husläkaren innan du börjar med probiotikatillskott till barn.

Probiotikan kan ge gott stöd till en balanserad tarmflora vilket i sin tur leder till ett stärkt immunförsvar. Dessutom kan du få  förbättrad matsmältning och minska graden av inflammation i kroppen. Det finns även de som menar att probiotika kan ha god påverkan på den mentala hälsan.

Antibiotikan kommer att ta kål på alla varianter av bakterier i tarmen. Detta kan leda till obalans i tarmfloran. Om du tar probiotika samtidigt som du tar antibiotika så kommer den alltså att falla offer för behandlingen. Men före och efter en antibiotikakur så kan det vara klokt att använda probiotika för att minska risken för magproblem och hälsoproblem till följd av obalansen i tarmen. 

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

  • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

  • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

  • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER