Omega 3 – Bäst i test 2024

Vill du ta hand om ditt hjärta, din hjärna och din syn med ett beprövat kosttillskott? Då kan omega-3 vara något för dig. Vi har testat marknadens främsta omega-3-tillskott för att hitta produkterna som är renast och mest effektiva. Läs också vår köpguide för mer information om fiskolja och omega-3-preparat!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Vesterålen Omega 3 – kapslar

Vesterålen
Omega 3 – kapslar

5/5
PRISVÄRD
Eskio-3 Pure Omega 3 – kapslar

Eskio-3 Pure
Omega 3 – kapslar

4.8/5
BÄST PREMIUM
Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 kapslar

Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 kapslar

5/5

Jämför bäst Omega 3

För att veta vilket Omega-3 kosttillskott som är det bästa så måste vi jämföra flera saker som kvalitet på innehåll, form på kapslar och eventuell smak. Vi har testat och jämfört för att kunna kora bästa Omega-3 och vi fann flera produkter som är riktigt bra. Ta en titt på vår lista med de allra bästa tillskotten och välj det som passat bäst för dig.

TestProffs Logotyp Header

Vilken Omega-3 är bäst i test?

Bäst Omega-3 är Vesterålens omega-3 kapslar som har över 25 år på nacken. Detta innebär att det finns lång erfarenhet av hur effektiv och säker denna produkt är. Vi tycker att det är viktigt med en olja ren från tungmetaller och föroreningar och det får du med Vesterålens Omega-3. Att kapseln är lätt att svälja och utan lukt och smak får också betydelse.

Vi har dock funnit några riktigt goda utmanare som du bör se närmre på innan du väljer bästa fiskolja på kapsel för dig. Detta särskilt om du är ute efter något billigare som inte kräver abonnemang. Ta också en titt på vår köpguide för att lära dig mer om vad du kan kräva och förvänta dig av bästa omega-3 produkten innan du köper ditt tillskott. 

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer

Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa fiskolja eller Omega-3 tillskott. Omega-3 är väldigt viktigt för flera av kroppens processer men du bör undvika att överdriva. Med tanke på detta så bör du alltid vara medveten om innehållet och hur mycket du får av de olika komponenterna med varje kapsel.

Viktigt att veta:

Det ska vara en ren fiskolja

Du vill inte få kemikalier och tungmetaller med i blandningen. Ta alltid reda på om det rör sig om en ren fiskolja samt var den kommer från. Här kan typ av fisk vara minst lika viktigt som havet den har simmat i.

Det går inte att gardera sig till 100% mot föroreningar eftersom de sprider sig över hela vår planet. Men det är välkänt att fisk som vildlax, krill och ansjovis är bra källor till ren fiskolja. Dessutom så använder sig de bästa tillverkarna av renande processer för att se till att eventuella föroreningar tas bort från oljan innan du använder den.

Ta en titt på värden och tillsatser

Mängden EPA och DHA per dos är också viktigt att tänka på. Den rekommenderade dosen beror på dina specifika behov och hur din hälsa ser ut. Men 250-500 mg kombinerat EPA och DHA kan vara en riktlinje.

Ta också reda på om du får andra viktiga ämnen med Omega-3-tillskottet. Det kan vara vitaminer som D, E och A såväl som antioxidanter. Om du vill ha en naturlig produkt ska du kika på om man har använt sig av artificiella färgämnen eller smakämnen.

Enkel användning är viktigt

För att det ska vara lätt att använda fiskolja med Omega-3 så bör den komma i kapslar som är lätta att svälja. Det finns fiskolja som ger en dålig eftersmak såväl som lukt från munnen. Även kapslar kan ha dålig lukt. Detta är en punkt som du absolut ska undersöka innan du väljer bästa Omega-3 för dig!

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Vi började med att välja ut marknadens bästa Omega-3 tillskott i enlighet med branschtester och användaromdömen. Därefter skapade vi en panel med lite olika behov och hälsonivå. 

Testet pågick under en månads tid och vi undersökte flera viktiga aspekter som:

Känslan vi fick av att använda kosttillskottet

När Omega-3-tillskott gör sitt jobb så märks det. Det behöver inte alls ta många dagar innan känslan av mer fokus och förbättrad hälsa infinner sig. Vi försökte hålla koll på vad som förändrades i allmänhälsan och de i testpanelen med problem med inflammation mätte även effekten på detta.

Vi insåg att en månads tid är lite kort för att kunna ge definitiva synpunkter om effekt på hälsa. Men det var ändå tillräckligt för att kunna få en indikation om effektivitet. Särskilt när vi jämförde med vad andra användare hade att säga om produkten.

Hur enkelt det var att använda det

Ett kosttillskott ska vara enkelt att använda. Här undersökte vi framförallt 3 saker:

  1. Är det lätt att svälja kapseln?
  2. Finns det någon smak?
  3. Finns det någon lukt?

Dessutom undersökte vi hur många kapslar vi behövde ta per dag och om detta skulle spridas ut och tas på tom mage eller i samband med måltid. Vi insåg att vi har lite olika syn på vad som är enklast och det har vi tagit med i beräkningen när vi bestämde oss för vilka de bästa Omega-3 fiskoljorna är.

Om vi upplevde några bieffekter

Detta är ganska ovanligt när det handlar om rena fiskoljor och det särskilt när de tas på rätt sätt. Med bieffekter menar vi till exempel orolig mage eller smak eller lukt efter att kosttillskottet har tagits. De produkter vi har tagit med i vår lista för Omega-3 bäst i test hade inte några bieffekter.

Prisets rimlighet med tanke på doser

För vissa produkter så verkade priset väldigt lågt eller tvärtom men detta förändrades då vi såg på antalet doser du får för pengarna. När vi jämförde priser på detta vis så insåg vi att det billigaste Omega-3 tillskottet kanske inte var billigast.

För oss har det varit allra viktigast att få kvalitet för pengarna. Därmed har vi hoppat över några av de allra billigaste tillskotten med Omega-3 helt enkelt för att vi inte tycker att det finns anledning att spara när det kan drabba hälsan på ett negativt sätt.

Om vår uppfattning stämmer med andra användaromdömen

Vi har också jämfört våra uppfattningar med andra Omega-3 test såväl som var användare har att säga i omdömen online. När det har varit möjligt har vi läst användarrecensioner på andra språk för att få en bättre bild av varje produkts funktion och användarvänlighet.

Bästa Omega 3

Bäst i test

1. Vesterålen Omega 3 – kapslar

Testproffs - Bäst i test 2024
Vesterålen Omega 3 – kapslar
5/5

Fördelar

Nackdelar

Vesterålen omega-3 är en helt fantastisk fiskoljeprodukt!

Vi gillar genast att man slipper dålig eftersmak och att det är så enkelt att svälja Vesterålens omega-3 kapslar. Den här produkten har varit med så pass länge nu att det inte är svårt att få en samlad bild av vad användare anser om detta omega-3 tillskott.

Faktum är att det är svårt att hitta några negativa kommentarer om Vesterålens omega-3 online och det säger en hel del om den kvalitet du får. Produkten är särskilt framtagen för att ge dig ren fiskolja utan tungmetaller. Den kommer från de feta fiskarna ansjovis och sardin.

En ren fiskolja du kan lita på

Renheten i denna produkt går först och på så vis får du en perfekt balans av EPA och DHA. Vesterålen tar fram oljan med en patenterad process som säkrar att den är utan föroreningar och tungmetaller. När detta är klart så analyserar man oljan för att säkerställa att den är säker för dig att använda.

För dig som vill ha ren fiskolja så kan Vesterålens omega-3-olja vara det bästa valet. Med abonnemang så har du alltid tillskottet hemma och det går att pausa abonnemanget under perioder då du använder mindre omega-3. 

Bästa pris hos

Vnp.se

2. Eskio-3 Pure Omega 3 - kapslar

Testproffs - Prisvärd 2024
Eskio-3 Pure Omega 3 – kapslar
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Eskio-3 är en mycket prisvärd omega-3-olja

För dig med tajt budget men krav om hög kvalitet så är Eskio-3 Pure Omega 3 kapslar ett bra val. Det här är ren fiskolja där man ha säkrat att oljan är utan tungmetaller och föroreningar. Dessutom har de antioxidanter som försvann under reningsprocessen tillsatts igen.

Eskio-3 hette tidigare Eskimo-3 och är en av de mest väldokumenterade fiskoljor som finns på marknaden. Det ska dock sägas att det numera finns en ännu renare olja från samma bolag och det är Wild Alaskan Sockeye Salmon som vi också har utsett till omega 3 bäst i test premium.

En naturlig fiskolja för daglig konsumtion

För dig som vill ha en naturlig fiskolja där man inte har koncentrerat omega-3-fettsyrorna så är Eskio-3 ett givet val. Produkten innehåller inte mer än de 38% fettsyror som finns normalt i fisken. På så vis kan vi säga att den dagliga konsumtionen förblir naturlig så länge som du är noga med att hålla koll på hur mycket du får i dig via kosten.

Något som är mycket spännande med Eskio-3 Pure Omega 3 är att den har synats med 7 doktorsavhandlingar, 28 kliniska studier och över 130 vetenskapliga studier. Här finns det alltså en massa vetenskap att luta sig mot och det är ju inte illa när det rör sig om ett så prisvärt alternativ.

Bästa pris hos

Greatlife.se

3. Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3

Testproffs - Bäst Premium 2024
Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3 kapslar
5/5

Fördelar

Nackdelar

Den renaste fiskoljan i världen?

Kan det vara så att Wild Alaskan Sockeye Salmon Omega-3 är världens renaste fiskolja? Vi tror att det kan vara precis så. Denna fiskolja utvinns från vildfångad lax i Alaskas orörda havsvatten.  Kvaliteten på omega-3-oljan kommer ju att bero en hel del på fisken som den kommer från.

Sockeye-laxen äter krill och plankton och via kosten får den i sig astaxantin som är ett karotenoidpigment. Detta ger laxen ett mörkrött kött som också är rikt på antioxidanter. Detta innebär att du får en omega-3-olja som på ett helt naturligt sätt förser dig med antioxidanter, omega-3-fettsyror såväl som D och A-vitamin.

Fiskolja som är bra för din kropp och för ditt samvete

Du får alltså en fantastisk naturlig kvalitet på denna omega-3-olja men det är inte allt. När fiskarna tas upp så görs detta med drivnät eller notdragning vilket innebär minimal miljöpåverkan. Man undviker också på detta sätt att fånga ung-fiskar.

Notdragning på öppet vatten innebär att man inte har kontakt med havsbotten och att nivåerna av bifångst blir mycket låga. Det kan med andra ord vara väl värt att betala lite mer för en fiskolja av högsta kvalitet som inte skadar vår värld eller drar ner på fiskebeståndet så att kommande generationer också kan ta del av omega-3 från Sockeye-laxen.

Bästa pris hos

Greatlife.se

4. Anew Omega 3

Anew Omega 3
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Anew Omega-3 för dig som vill ha högkoncentrat

Om du föredrar en produkt med högkoncentrerad Omega-3 kan Anews produkt vara av intresse. Du kan ta 1 till 3 kapslar per dag och de är lätta att hantera och svälja. Priset ligger lågt och därmed kan vi säga att det rör sig om billig omega-3 som kan ge god effekt för olika områden som fettförbränning och kronisk inflammation.

Vi måste förstås påpeka att det inte rekommenderas av alla att ta högkoncentrerad omega-3. Samtidigt så är det så att nivåerna i denna produkt av DHA och EPA ligger lägre än de du finner i de allra bästa omega-3-produkterna i vårt test.

En säker omega-3-produkt

Fiskoljan i denna produkt kommer från ansjovis och vår uppfattning är att den är mycket säker att använda när du doserar på rätt sätt. Notera att du bör öka antalet kapslar i enlighet med de behov du har.

Notera att du får 90 kapslar per burk. Därmed kan det vara så att den enbart räcker för en månads förbrukning vilket är lite mindre än liknande produkter. Med detta sagt så tror vi att Anews omega-3-tillskott kan fungera alldeles utmärkt för många.

Bästa pris hos

Xtrabutiken.se

5. Omega 3 Fiskolja 1000 mg

Omega 3 Fiskolja 1000 mg
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Weightworlds omega-3 fiskolja är prisvärd

Det här är en ganska enkel omega-3-produkt som erbjuder det fina stödet av omega-3-fettsyror.  Förpackningen är stor vilket också bidrar till ett bra pris men vi kan tycka att detta kan innebära en risk för dig som hellre vill testa med en mindre förpackning.

Med detta sagt så upplevde vi att Weightworlds omega-3 håller god kvalitet och kapslarna är enkla att svälja. Notera att du får ta fler per dag för att komma upp i de nivåer som du har behov av. Det är förstås också viktigt att matcha intaget korrekt med andra källor till omega-3.

En fiskolja utan eftersmak och lukt

Strukturen på kapslarna som du sväljer innebär att du slipper dålig smak och lukt som annars kan vara ett problem med fiskolja. Se bara till att förvara burken på en sval och torr plats så att kapslarna inte blir dåliga i förtid.

Vid korrekt hantering så ska denna burk hålla i ett års tid. Med 400 kapslar så är detta med andra ord ett bra val om du tar minst 1-2 kapslar per dag. Om du inte behöver stödet så ofta och heller inte delar ditt omega-3 tillskott med andra kanske du ska välja en mindre förpackning.

Bästa pris hos

Weightworld.se

6. FOOD GROWN® PURE STRENGTH OMEGA 3

FOOD GROWN PURE STRENGTH OMEGA-3
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Ren fiskolja från torsk från Alaska

Oljan som finns i kapslarna kommer från torsk som simmar i Berings Hav i Alaska. Det här är en produkt som är fri från gifter. Den har testats och företaget Food Grown har certifikat för detta där man kan visa att kvaliteten som erbjuds överstiger kraven från EU och Storbritannien.

Det är trevligt med en burk som är gjord av glas. Tanken här är att du ska kunna köpa nya kapslar att fylla på med i en enklare förpackning. Vi kunde inte testa detta men gillar förstås konceptet samt den lite lyxigare känslan av glas.

En produkt med fina användaromdömen

Det kostar lite mer att använda Food Grown Pure Strength Omega 3 för det kan ju också vara så att du behöver ta flera kapslar per dag. Vi fann dock att användare i flera länder är väldigt nöjda med resultaten. Många rapporterar att de upplever bättre hälsa efter att ha börjat med detta omega-3-tillskott.

Användningen är enkel och du kan välja om du vill ta dina kapslar med eller utan måltid. Dessutom går det bra att ta när som helst på dygnet. Det rör sig om ren fiskolja så du kommer inte att få tillsatser i form av antioxidanter och andra vitaminer. Detta kan ses som minus men också som plus beroende på vad du föredrar. 

Bästa pris hos

Caelestebeauty.com

7. Omega-3 Krill 60 kapslar Pureness

Omega-3 Krill 60 kapslar Pureness
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Pureness Omega-3 på krill håller god kvalitet

Det här är en ekologisk fiskolja som ger dig en fin boost av EPA och DHA så att din kropp kan få det stöd den behöver för så många olika processer. Oljan kommer från krill och levereras i kapslar som är mjuka och lätta att svälja.

Vi upplevde att dessa kapslar var utan smak och lukt och tyckte att de var enkla att hantera. Utöver att Pureness omega-3-kapslar är ekologiska så benämns de som etiska. Detta beror på att de framställs på ett sätt som går att spåra till 100%.

Olja från krill i Antarktis

Krillen som oljan utvinns från fångas i närheten av Antarktis med en metod som kallas för Ecoharvest. Just detta havsområde omkring Antarktis anses vara en av världens allra renaste. Men är helt enkelt så långt bort från industrier och föroreningar.

Om du vill ha en fiskolja med riktigt ren källa och inte ha så höga krav på mängden EPA och DHA per kapsel så kan detta fungera bra för dig. Priset är inte det lägsta men det kan ses som rimligt med tanke på vad du får för pengarna.

Bästa pris hos

Biohackbalance.se

8. 5VE MORE Omega-3

5VE MORE Omega-3
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

5VE MORE Omega-3 är ren och enkel att använda

Det här är en utmanare som Omega-3 bäst i test inom segmentet budget för 5VE MORE är riktigt billigt. Detta särskilt när vi jämför med andra produkter inom samma kategori. Innehållet är rent och förpackat i kapslar som du lätt hanterar och sväljer.

Med 3 kapslar per dag har du fått ett fantastiskt stöd med de essentiella fettsyrorna EPA och DHA. Vi tycker dock att burken är aningen liten. Du får 90 kapslar och det kommer ju att räcka för en månad om du maxar din dos. Tänk på det när du beställer igen då det kan vara läge att beställa flera förpackningar samtidigt.

Sprid ut intaget över dagen

Det är viktigt att ta detta tillskott på rätt sätt. Rekommendationen är att sprida ut över dagen. Vilket skiljer sig från en del av de bästa omgea-3-produkterna som vi har testat. Dessutom ska du komma ihåg att ta din dagliga dos med måltider för att få bästa möjliga effekt. Om du funderar på att börja med omega-3 tillskott och vill ha en mindre förpackning att komma igång med så kan detta vara ett bra val. Priset är minst sagt attraktivt och du får en ren produkt som bör ge dig effekt när du använder den på rätt sätt.
Bästa pris hos

5vemore.com

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Omega 3

Märke

Betyg

Kapslar

Återförsäljare

Vesterålen
Omega 3 – kapslar
(Bäst i Test)

5.0

120 st

Rek. återförsäljare

Eskio-3 Pure
Omega 3 - kapslar

(Prisvärd)

4.8

120 st

Rek. återförsäljare

Wild Alaskan Sockeye Salmon – Omega-3
(Premium)

5.0

90 st

Rek. återförsäljare

Anew Omega 3

4.8

90 st

Rek. återförsäljare

Omega 3 Fiskolja
1000 mg

4.8

400 st

Rek. återförsäljare

FOOD GROWN® PURE STRENGTH OMEGA 3

4.7

120 st

Rek. återförsäljare

Omega-3 Krill 60 kapslar Pureness

4.7

60 st

Rek. återförsäljare

5VE MORE Omega-3

4.6

90 st

Rek. återförsäljare

OM OMEGA 3

Omega-3 köpguide

Innan du köper ett Omega-3 tillskott är det viktigt att du förstår vad detta ska användas för och hur. Vi ska gå igenom viktig information om Omega-3 för att göra det lite lättare för dig att välja rätt produkt.

Vad är Omega-3?

Omega-3-fettsyror är essentiella fettsyror som din kropp inte kan producera på egen hand. Det betyder att du måste få dessa syror i dig via kosten. Det finns Omega-3 från animaliska källor såväl som från vegetabiliska.

Dessa fettsyror behövs för flera kroppsfunktioner och är ett måste för god hjärt- och hjärnhälsa. Dessutom spelar de in i kroppens anti-inflammatoriska processer.

Hur väljer du ett Omega-3-tillskott med hög kvalitet?

För det första ska du vara medveten om olika typer av Omega-3-fettsyror som:

  • EPA (Eikosapentaensyra) – Denna finns vanligtvis i fiskolja och behövs för hjärt- och kärlhälsa såväl som för minskning av inflammation i kroppen.
  • DHA (Dokosahexaensyra) – Denna finns också i fiskolja och behövs för att hjärnan ska fungera och utvecklas.
  • ALA (Alfa-linolensyra) – Denna finner du i vegetabiliska källor som linfrö, valnötter och chiafrön. ALA måste genomgå en process där den omvandlas till EPA och DHA i kroppen och anses därmed inte vara lika effektiv som EPA och DHA.

Hälsofördelar med Omega-3

Omega-3 anses vara bra för många kroppsprocesser. Vi har tagit upp att Omega-3 kan påverka din hjärthälsa. Detta beror på att risken för sjukdom kan minskas när du tack vare intaget av Omega-3 sänker triglycerider, blodtrycket och minskar bildandet av plack i artärerna.

Hjärnan behöver DHA för att utvecklas och för de kognitiva funktionerna. Det är extra viktigt med Omega-3 för gravida kvinnor och för äldre personer. Dessutom så har dessa fettsyror antiinflammatoriska egenskaper. Med tanke på hur många hälsoproblem som bottnar i inflammation så är det väldigt många som kan se hälsofördelar med ett korrekt intag av Omega-3-fettsyror.

Vi måste också säga att Omega-3 är bra för synen. Om du får i dig tillräckligt av fettsyrorna så kan det minska risken för makuladegenration som ofta drabbar äldre personer.

Omega-3-fettsyror som härsknar

Ett problem med Omega-3-fettsyror är risken för att de härsknar till följd av oxidation. Detta är verkligen något du ska vara väl medveten om när du väljer ditt kosttillskott med Omega-3. Det finns metoder för att minska risken som till exempel molekylärt destillerande där man får bort föroreningar.

Det kan också vara bra med tillsatser som antioxidanter och vitamin E för att minska risken för att oljan härsknar. Sedan kan du som köper oljan se till att förvara den på ett svalt och mörkt ställe samt hålla ett öga på bäst-före-datum för att inte använda olja som har blivit för gammal.

Omega-3 biverkningar