Matberedare – Bäst i Test 2024

Satsa på en riktigt bra matberedare som har alla tillbehören du behöver för att laga mat. Med en matberedare bäst i test så kan du slopa andra köksmaskiner som vispen och du kan lita på goda resultat. Vi har testat och jämfört för att visa dig de allra bästa modellerna just nu.
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Double Force Pro Manual Matberedare Blender

Double Force Pro Manual Matberedare Blender

4.9/5
PRISVÄRD
Double Force Compact Matberedare Kompakt Blender

Double Force Compact Matberedare Kompakt Blender

4.7/5
BÄST PREMIUM
Kitchen Assistent Machine Köksassistent

Kitchen Assistent Machine Köksassistent

4.9/5

Jämför de bästa matberedarna

Vi har synat de bästa matberedarna i sömmarna för att upptäcka hur de står sig mot varandra och vilka unika funktioner som erbjuds. Vi har överraskats positivt av funktioner, prestanda och design. Läs vårt matberedare test och även vår köpguide för att komma fram till modellen som stämmer bäst överens med dina behov och din budget!

TestProffs Logotyp Header

Vilken matberedare är bäst i test?

Bästa matberedaren är Double Force Pro Manual från OBH Nordica som kombinerar kraft med smart design på blad och tillbehör. Med den här matberedaren så kan du göra i princip allt. Den är enkel att förstå sig på och du får fin konsistens på allt från smoothies till såsen.

Efter att ha testat och jämfört de allra bästa matberedarna så måste vi dock säga att det finns fler som förtjänar en plats i rampljuset. Ta en titt på våra val för bäst budget och bäst premium och missa inte några starka utmanare som också har kommit med på vår lista med matberedare bäst i test.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer

Hur säkrar du den bästa matberedaren? När vi testade olika modeller så insåg vi att funktionerna är varierade och därmed är det viktigt att du är väl medveten om hur du ska använda din matberedare.

Det finns nämligen modeller som är stjärnor på kakor och bröd men inte alls bra på smoothies såväl som modeller som klarar både och. Eftersom du får betala för funktioner och effekt så är det förstås bra att du inser vad du verkligen behöver.

Bra att tänka på är:

Vad ska du använda din matberedare för?

Det går att använda matberedare för så många olika typer av matlagning. Men frågan är förstås vad du behöver stöd för.

Fundera på funktioner som:

 • Visp för grädde
 • Hackare för grönsaker och frukt
 • Rivjärn
 • Degkrok
 • Knivar av olika slag

Det enklaste är att du går igenom vad du behöver hjälp med i köket för att sedan se om det finns en matberedare som inkluderar alla dessa funktioner. Men kom ihåg att det givetvis kan vara så att du helst har en separat blender för dina smoothies och sedan en bra köksassistent för surbrödsdegen.

Kommer matberedaren att stå framme på köksbänken?

Du bör beakta design och format om det är så att din matberedare alltid ska stå framme. Då bör den se bra ut och även vara enkel att hålla ren och plocka ihop. Med många lösa delar så är det för det mesta bättre att ha en plats i ett köksskåp för köksassistenten eftersom det annars lätt kan se rörigt ut i köket.

Behöver du många tillbehör och verktyg?

Det kan se så bra och lovande ut med över 10 delar att laga mat med men frågan är förstås om du verkligen behöver detta. När det kommer både skål och blenderkanna med matberedaren är det ju väldigt bra förutsatt att du behöver båda dessa verktyg.

Läs igenom vilka verktyg som kommer med och vad de ska användas för innan du köper. Det kan rädda dig från att betala för sådant du egentligen inte alls har något behov av.

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Hur kan vi testa matberedare så att vi får reda på hur bra de är? Vi ställde oss den frågan och insåg att vi behövde samla en grupp med människor som använder sig regelbundet av detta köksredskap. Dessutom kom vi fram till att det var viktigt att testa lite olika matlagningsuppgifter för att få en bra bild av funktion.

Vi har huvudsakligen fokuserat på:

Funktioner och användarvänlighet

Detta kan ju onekligen anses vara det allra viktigaste. När du köper en matberedare bäst i test så bör den vara användarvänlig och ha funktionerna du är ute efter. I och med att olika modeller kan skilja sig en hel del vad gäller funktioner så har vi varit noga med att kartlägga detta.

Vårt matberedare test avslöjade att det inte är antalet funktioner som avgör hur bra en matberedare eller köksassistent är. Det handlar snarare om att du som användare ska förstå hur dessa ska användas och uppleva att de fungerar på ett smidigt sätt.

Vi testade att göra:

 • Guacamole
 • Sallad
 • Grönsaker för matlagning
 • Soppa
 • Grädde
 • Kakdeg
 • Bröd-deg

Det var inte alla modeller som kom med på vår lista som klarade alla punkterna galant vilket beror på att det finns matberedare som har specifik fokus. Visst kan du välja en variant som kan det mesta men då finns risken för att vissa funktioner inte är lika proffsiga som när modellen har en tydlig inriktning till exempel på bröd eller grönsaker.

Resultat för olika typer av matlagning

Resultat är ju också en viktig bit. Vi ville se om det blev krämiga soppor, röror utan klumpar och om deg fastnade på degkrokar. Med matberedare så handlar det väldigt mycket om konsistens så den såg vi närmre på. Detta oavsett om det rörde sig om formatet på rivna morötter eller konsistensen av hackade nötter.

Ljudnivå och estetik

Det har varit svårt att hitta en riktigt tyst matberedare och det kan förstås bero på detta köksredskaps natur. Kanske har vi varit lite för hårda i vår bedömning men det verkar som att lite buller är något man får leva med även då det handlar om bästa matberedaren på jorden.

Estetik är en subjektiv sak men vi har försökt bedöma om en matberedare är fin nog att ha framme vid alla tillfällen. Detta är viktigt för den som vill att det ska se prydligt och fint ut i köket även med en köksassistent ståendes på diskbänken.

Pris

Hur mycket får en matberedare kosta? Den frågan har inget tydligt svar för detta beror ju på vad du är villig att ge för vad. I vårt test så har vi börjat med att se på prisvärdhet och om kostnaden för maskinen kan anses vara rimlig.

Det finns ju dyrare köksassistenter som är värda att betala mer för då de erbjuder en så hög kvalitet. Med detta sagt så ska vi också säga att det finns väldigt bra och billiga matberedare som trots sin enkelhet kan vara allt som du behöver.

Bästa Matberedare

Bäst i test

1. Double Force Pro Manual Matberedare Blender

Testproffs - Bäst i test 2024
Double Force Pro Manual Matberedare Blender
5/5

Fördelar

Nackdelar

Double Force Pro Manual matberedare för precis allt!

Efter att ha testat denna matberedare så kan vi säga att den är gjord för precis allt! Du kan använda den för att blanda deg, hacka, göra smoothies eller få en fin konsistens på soppan. 

Motorn är stark och du har ju dubbelt opp av denna vara så här kan vi verkligen tala om en stark matberedare som klarar utmaningar. OBH Nordica har utrustat maskinen med sina Powelix-blad. Dessa har vi stött på i andra köksmaskiner som i blenders och de är verkligen att rekommendera för krämigt resultat.

Bra med många tillbehör

Vi tycker att uppsättningen med tillbehör är väl genomtänkt. Här finns inget onödigt. Du får både skål och blenderkanna och så har du olika blad att skära med. Det finns även en minihackare som är mycket smidig att använda.

Pulsfunktionen kan komma väl till pass för olika uppdrag och vi tycker att designen på vredet är bra och enkel att använda. Det ska dock sägas att du måste vara lite varsam med vredet för det är känsligt. Tvätta och torka händerna innan du använder det så att du inte slirar på vredet!

Bästa pris hos

Obhnordica.se

2. Double Force Compact Matberedare Kompakt Blender

Testproffs - Prisvärd 2024
Double Force Compact Matberedare Kompakt Blender
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Double Force Compact är en kompakt matberedare

Namnet skvallrar om den kompakta storleken och vi imponeras av hur mycket du kan få gjort med en så kompakt matberedare. Den är enkel att stuva in även i ett litet köksskåp. Vi får förstås säga att blenderkannan är mindre och det får kanske betydelse för dig som vill göra smoothies till flera personer samtidigt.

När vi testade Double Force så hade vi först lite problem med att montera skålen. Den måste sitta på rätt sätt för att du ska få på locket. Detta kräver lite inlärning och du får ha tålamod om du inte fattar galoppen från första stund.

Vad kan du använda Double Force för?

Det allra mesta! Vi testade att göra kakdeg och det gick bra. Det fungerar också fint att vispa grädde, hacka och mixa med maskinen. Den står mycket stadigt även för lite tyngre uppdrag.

Med kannan och skålen kommer det en spatel och 6 blad för olika typer av skärning och blandning. Det finns två olika hastigheter såväl som pulsfunktion. Vi tycker att det är bra att alla delar som man kan plocka av kan diskas i maskin. Det ger enklare hantering.

Bästa pris hos

Obhnordica.se

3. Kitchen Assistent Machine Köksassistent

Testproffs - Bäst Premium 2024
Kitchen Assistent Machine Köksassistent
5/5

Fördelar

Nackdelar

Kitchen Assistent Machine är en fantastisk köksassistent!

Det är svårt att säga något negativt om Kitchen Assistent. Visst är den lite högljudd men vi tycker att man kan leva med detta. Det rör sig ju inte om en kaffebryggare som dras igång tidigt på morgonen.

Vi fick fina resultat då vi blandade deg för kakor såväl som för bullar. Ett plus är jäs-locket som passar perfekt på skålen. Vi vill dock säga att du kanske behöver sätta dig in i vilket blandarverktyg som är för vad. Det framgår inte i användarmanualen.

En matberedare som står mycket stabilt

Vi tycker om att det finns 10 olika hastigheter såväl som pulsfunktion. Vredet som sitter på sidan är enkelt att använda så du bör komma igång snabbt. Designen är vacker och det är bra när matberedaren ska stå framme på köksbänken.

En detalj som vi vill nämna är att det finns en LED-lampa på insidan som tänds när du blandar. Denna lampa gör det mycket enklare att se hur det går med innehållet och stänga av i tid eller byta hastighet då detta behövs.

Bästa pris hos

Electrolux.se

4. Köksmaskin 4,8L - Artisan - Röd

KÖKSMASKIN 4,8L ARTISAN RÖD
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

KitchenAid 4,8 L köksmaskin är en klassiker

Vi kan inte ha ett matberedare test utan att ta med KitchenAid. Många menar ju att detta är det bästa märket vad gäller köksassistenter och den röda Artisan är en klassiker. Men är detta verkligen ett så solklart val eller råder det lite hype omkring KitchenAid matberedare?

Vi tycker att maskinen är vacker och väldigt trevlig att jobba med men samtidigt måste vi säga att den har svagare motoreffekt än billigare modeller. Du kan dock göra mycket med Artisan. Den har otroligt många tillbehör som verktyg för deg, grädde och mer.

En ikonisk maskin i olika färger

Det bör också sägas att du faktiskt kan välja färg på din KitchenAid Artisan matberedare. Designen är verkligen vacker och om det är viktigt för dig med en estetisk matberedare så är det klart att andra modeller ligger i lä vid sidan om Artisan.

Saken är ju den att du kan köpa till andra delar för att utveckla matberedarens funktioner och till exempel göra pasta med den. Det är ju något som kan vara en fördel för framtiden. Men rent praktiskt så är detta grundpaket ett bra val för dig som mest behöver en köksassistent för deg, såser, röror och soppor.

Bästa pris hos

Kitchenaid.se

5. Double Force Pro Digital Matberedare Blender

Double Force Pro Digital Matberedare Blender
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Strimla, hacka och riv med Double Force Digital

Det låter lite mer om denna matberedare än vad det gjorde med andra modeller vi har testat. Men det kan vi leva med för resultaten var goda. Vi testade att hacka nötter, att strimla kål och att riva morot. Sysslor som är vanligt förekommande i svenska kök och som fungerar perfekt med Double Force Digital.

Du får hela 11 tillbehör att hacka, skära, knåda och mixa med. Det går bra att vispa grädde med vispen så vi tror att detta kan vara en maskin som passar väldigt bra för många. Vi vill dock påpeka att den inte är bästa valet för större degar. Då bör du snarare ha en köksassistent gjord för bakning.

Kompakt design att stuva undan

Skålen på 3 liter är rymlig och du får in större delen av tillbehören i denna när du ska stuva undan matberedaren. Visst kan du ha den ståendes på bänken i köket för designen är vacker. Vi gillar också att det är enkelt att hålla maskinen ren då de flesta delarna är diskmaskintåliga.

Det här är ett bra val för dig som behöver något som är enkelt att använda och som klarar många olika uppgifter. Var dock medveten om att användarmanualen känns lite tunn. Om du vill få mer information om hur maskinen kan användas blir det lite research online.

Bästa pris hos

Obhnordica.se

6. Create 5 Köksassistent

Create 5 Köksassistent
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Create 5 från Electrolux för enkla brödbak

Det här är en bra matberedare för bakning. Vi testade både matbröd och bullar. Det gick mycket bra. Kraften i maskinen är uppenbar och du får lätt loss degkrokarna när degen har nått rätt konsistens.

Vi håller inte med användare om att denna maskin är knäpptyst. Det är den inte. Samtidigt så har vi ju i vårt matberedare test insett att även de allra bästa modellerna låter. Det blir ett litet minus för bullret men det är inget som stör resultaten.

Du kan vispa sås och grädde med Create 5

Detta är inte en matberedare för att hacka och göra smoothies med men det går alldeles utmärkt att vispa grädde och göra sås med den. Vispen som kommer med i paketet har en bra form och vi tycker att det går snabbt och enkelt att vispa grädde såväl som ägg.

Designen är lagom kompakt men det finns anledning till att låta denna maskin stå kvar på köksbänken efter användning om du inte har så mycket utrymme i dina köksskåp. Vi tycker att rengöring är rimligt enkel och att designen är snygg nog för att du ska kunna lämna Create 5 framme på bänken.

Bästa pris hos

Electrolux.se

7. Matberedare 1,7 L - Röd

MATBEREDARE 1,7L RÖD
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

KitchenAids lilla matberedare fungerar bra

För dig som är på jakt efter en kompakt och liten matberedare vill vi ta med KitchenAid 1,7 liters matberedare. Det här är en gullig liten maskin med låg effekt på 250 watt. Vi var faktiskt lite osäkra på om den skulle ge ett gott resultat men vårt test visade att den fungerar alldeles utmärkt för att riva, hacka och mixa.

Det du måste tänka på är att storleken såväl som kraften som sagt är ganska liten. Det fungerar fint för att hacka ingredienser och förbereda röror men om du tänker dig lite större mängder och deg så är detta inte ett bra val.

En matberedare som är enkel att använda

Vi ger tummen upp till den enkla användningen. Det enda som tog lite tid att klura ut var haspen till locket. Vi lyckades inte stänga med en hand men det kanske inte kan ses som ett så stort problem.

I och med att effekten är så pass låg så är det också viktigt att inse att detta inte är ditt första val för lite tyngre uppgifter. Det finns bättre modeller såväl som blenders som kan vara bättre om din fokus ligger på smoothies eller deg för matbröd.

Bästa pris hos

Kitchenaid.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Matberedare

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Double Force Pro Manual Matberedare Blender

(Bäst i test)

5

1522 kr

Rek. återförsäljare

Double Force Compact Matberedare Kompakt Blender
(Prisvärd)

4.8

1119 kr

Rek. återförsäljare

Kitchen Assistent Machine Köksassistent
(Premium)

5

5895 kr

Rek. återförsäljare

Köksmaskin 4,8L - Artisan - Röd

4.7

6399 kr

Rek. återförsäljare

Double Force Pro Digital Matberedare Blender

4.6

2490 kr

Rek. återförsäljare

Create 5 Köksassistent

4.6

4195 kr

Rek. återförsäljare

Matberedare
1,7 L - Röd

4.6

1999 kr

Rek. återförsäljare

OM MATBEREDARE

Matberedare köpguide

Innan du köper en matberedare så kan det vara klokt att förstå lite mer om detta köksredskap och vad du kan förvänta dig av moderna modeller. Vi ska gå igenom vad matberedare är och hur de kan se ut för att hjälpa dig att fatta ett gott beslut för dig och din matlagning!

Vad är en matberedare?

I grund och botten så rör det sig om en elektrisk köksapparat som är till för att göra olika typer av matlagningsuppgifter enklare. Den bästa varianten klarar av många uppgifter så att du kan använda samma maskin för många olika typer av matlagning.

Moderna matberedare kan:

 • Hacka
 • Skiva
 • Riva
 • Blanda
 • Knåda
 • Vispa

Om du behöver göra något av ovanstående så vet du att det kan bli rätt så tröttsamt att göra det för hand. Med matberedaren går det snabbt och du får fina resultat. Strimlat kål som på restaurang, röror utan klumpar och deg som är tillräckligt knådad.

Med din matberedare så kan du göra puré av soppor och såser, riva ost eller grönsaker, skiva grönsaker, hacka nötter, mala is eller göra en smoothie med frusna frukter och bär.

Med olika tillägg kan du göra köttfärs och kanske till och med pasta. Det finns så många olika funktioner och möjligheter men det gäller att inse att varje modell inte har allt.

Olika typer av matberedare

Det finns en rad olika typer av matberedare som kan passa för olika tillfällen och behov:

 • Minimatberedare – Detta är mycket små maskiner som är till för mindre uppgifter som att hacka lök och bladgrönsaker. Minimaskinerna är bra för små portioner.
 • Standard matberedare – Dessa har högre kapacitet och kan också komma med delar som klarar att mala och hacka i mindre skala. Den här typen av köksmaskin passar bra för de allra flesta.
 • Köksassistenter – Det här är den typ av matberedare som du bör satsa på om du mest vill ha stöd för bakning. De klarar grädde, kakdeg och deg för bröd.
 • Kombinationsmatberedare – Det här är matberedare som fungerar både som matberedare och blender. Dessa kan du göra slush och smoothies med.

Vilka tillbehör bör finnas för en matberedare?

Numera är det ganska vanligt att matberedare inkluderar en rad olika tillbehör med vilka du kan förbereda din matlagning på olika sätt.

Vanligt förekommande tillbehör är:

 • Knivar att hacka och blanda med
 • Skivor att skiva och riva med
 • Vispar att vispa ägg och grädde med
 • Degkrokar att knåda deg med
 • Matpressar att göra sås och puré med
 • Skålar och blenderkannor att blanda i

Montering av matberedare

Det finns faktiskt folk som kastar en ny matberedare för att det var för svårt att montera den! Börja alltid med att ta en titt i användarmanualen för att se steg för steg hur du monterar.

Montering av matberedare kan se ut på följande sätt:

 1. Fäst knivblad eller annat verktyg i skålen
 2. Placera skålen på motorbasen och vrid på plats
 3. Montera locket och se till att säkerhetslåset är aktiverat
 4. Anslut apparaten till eluttag och dra igång via kontrollpanelen

Ta hand om din matberedare

För att få din matberedare att hålla länge så bör du ta hand om den på rätt sätt. Dels ska du tänka på att alltid jobba med rätt kniv eller redskap. Knivar som inte är till för hårdare uppdrag kan skadas av detta.

Du ska också tänka på att inte fylla skålen för full om du vill få en lyckad blandning. När du väl har satt igång bör du hålla ett öga på processen. Lämna inte din matberedare obevakad!

Förvara tillbehören rena på en plats där de inte kommer bort. Se alltid till att tillbehör är rena och hela innan du monterar och använder dem. Rengöring ska ske i instruktioner. Delar som inte kan diskas i en diskmaskin ska handdiskas.

Motorbasen kan du torka av med en fuktad trasa och det bör du göra direkt efter användning innan spill torkar och blir svårt att få bort.

Med tanke på säkerhet

Det är viktigt att förstå att du måste hantera en matberedare på ett säkert sätt. Du bör hålla händer såväl som köksredskap borta från knivar och skivor när maskinen är igång. Det är lätt att glömma bort detta och stoppa ner en lång träsked för att putta lite vilket kan få trista konsekvenser.

Du bör också förvara apparaten utom räckhåll för barn och vara noggrann med att barn inte använder den på egen hand.

FAQ
Vanliga frågor

Med matberedaren spar du tid och du får ett jämnt och fint resultat. Dessutom kan en matberedare hantera större mängder ingredienser som du annars inte hade klarat av utan hjälp av några händer till i köket.

Matberedaren är mycket bra för bakverk. Med degkrokar kan du knåda deg för bröd, pizza eller kakor. Det spar tid och energi och gör att du inte fuskar med knådandet vilket kan ske när du knådar manuellt. Dessutom kan du få en riktigt luftig smet för kakor med hjälp av matberedare.

Storleken på matberedaren ska motsvara hushållets behov. En mindre familj eller ett hushåll på 1-2 personer kan klara sig med en mindre matberedare med kapacitet på 1-2 liter. Större familjer eller hushåll där man ofta lagar mat och bakar kan behöva matberedare med kapacitet på 2-4 liter eller mer.

Ja, matberedare är gjorda för att bearbeta våta och torra ingredienser. Du kan mala nötter och kryddor som ska vara torra och du kan göra sås eller soppa med samma maskin. Se bara till att du använder rätt verktyg för varje uppgift.

Det bör finnas säkerhetslås som gör att apparaten inte kan starta om den inte är korrekt monterad. Dessutom är det bra med halksäkra fötter eller sugproppar så att maskinen inte hoppar omkring eller faller av diskbänken. En annan bra säkerhetsfunktion är automatisk avstängning vid överhettning så att motorn inte skadas.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER