Lamineringsmaskin – Bäst i Test 2024

Ta hand om dina bilder och diplom och gör egna skyltar med laminering! Vi har gått igenom de bästa modellerna för att utse lamineringsmaskin bäst i test och vi fann flera värdiga vinnare. Läs vår guide med tips för hur du väljer den bästa lamineringsmaskinen för ditt hem och kontor!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Laminator GBC Fusion 3000L A3

Laminator GBC Fusion 3000L A3

5/5
PRISVÄRD
Laminator GBC Fusion 1100L A4

Laminator GBC Fusion
1100L A4

4.6/5
BÄST PREMIUM
Laminator iLam Office Pro A3

Laminator iLam Office
Pro A3

4.8/5

Jämför de bästa lamineringsmaskinerna

De bästa lamineringsmaskinerna liknar varandra och vid första anblick så är det lätt att tro att det är sak samma. Men vi har upptäckt vilka skillnader som gör den stora skillnaden och med vår jämförelse kan du hittar maskinen som kommer att passa perfekt på ditt hemmakontor eller på arbetsplatsen med flera medarbetare som behöver smidig laminering.

TestProffs Logotyp Header

Vilken lamineringsmaskin är bäst i test?

Bästa lamineringsmaskinen är Laminator GBC Fusion 3000L som kombinerar ett mycket rimligt pris med goda egenskaper. Vi tycker att det här är ett bra val både för kontoret och hemmabruk. Laminatorn är enkel att använda och går att justera så att du minskar på fel vilket givetvis drar ner på kostnader för materialspill.

Vi har förstås hittat några modeller till som verkligen bör komma med i beräkningen när du ska välja. Ta en titt på vår lista med lamineringsmaskin bäst i test inom flera olika kategorier som budget och premium. Välj den som har egenskaperna som matchar dina behov allra bäst. Men innan du väljer så kan det vara klokt att läsa vår guide med mer information om vad du kan förvänta dig av den allra bästa lamineringsapparaten.

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du som användare väljer den bästa lamineringsmaskinen

För att bli nöjd med din lamineringsmaskin så bör du vara väl medveten om vad du kan kräva. Även den billigaste lamineringsmaskinen bör ha inställningar som gör den enkel och säker att använda. 

Du bör framförallt ponera följande punkter:

1. Vilken typ av lamineringar klarar maskinen av?

Det handlar inte bara om storleken på arken. Om det är viktigt för dig med professionella lamineringar som är raka och snygga och som inte kommer att kräva en ram så ska maskinen ge stöd för detta. 

Ta också en titt på hur maskinen klarar olika typer av lamineringar som figurer som du sedan klipper ut. Den bästa lamineringsmaskinen för en förskolelärare är inte nödvändigtvis det bästa valet för kontoret.

2. Hur snabbt jobbar maskinen?

Det här rör allt från hur snabbt värmen når rätt läge till hur lång tid det tar att mata igenom arket. När du ser på tidsangivelse bör du räkna på det antal ark du kan förväntas laminera varje omgång. 5 minuter för 1 ark kan ju ses som helt okej men tänk då på om du ska stå där och passa arket och sedan har 20 till att ta hand om.

Fast vi måste säga att vår erfarenhet efter att ha testat de allra bästa lamineringsapparaterna är att det är viktigast med kvalitet. Du kommer att uppskatta maskinen som alltid ger fina resultat men som tar lite längre tid att använda och du lär inte bli nöjd med det omvända.

3. Är priset skäligt?

Du behöver verkligen inte betala vad som helst för lamineringsmaskinen som har vunnit tester. Idag ligger priserna på rimliga nivåer. Men tänk på att du ofta får vad du betalar för. Det är inte värt att spara pengar på apparaten om detta innebär att du inte få stödet du behöver för dina lamineringsprojekt.

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Vi bestämde oss för att utföra ett lamineringsmaskin test av modellerna som koras som bäst av experter och användare. Det betyder att vi började med att gallra fram lamineringsapparater som omnämns i branschtester och som samtidigt får fina användarbetyg i Sverige och i andra länder.

Vårt lamineringsmaskin test tog hänsyn till:

Användarvänlighet

Det ska verkligen inte vara svårt att använda en lamineringsmaskin. Vi har ingen särskild utbildning inom detta skrå och tycker inte att det ska krävas. Vi testade vanliga dokument såväl som lite mer finurliga saker som former och hobbyprojekt för olika åldrar.

För oss var det viktigt att:

 • Maskinens knappar och inställningar är enkla att förstå
 • Automatik för säkerhet fungerar som den ska
 • Lampor som indikerar värme är tydliga
 • Inmatning och utmaning sker på ett smidigt sätt

Vi ställde som krav på samtliga modeller att de skulle ge resultat som vi blev nöjda med. Sedan var vi förstås extra kräsna med lamineringsapparaterna med högre prislapp.

Flexibilitet

Går det att mata in stora ark, små ark, ark med ännu mindre storlek än minsta angivna? Vi testade och blev faktiskt positivt överraskade hur ofta detta var en självklarhet. Vi undersökte också hur enkelt det var att välja olika värmeinställning i enlighet med mikron samt om det gick att laminera utan värme.

Vad gäller flexibilitet så insåg vi också att designen på lamineringsapparaten också spelar roll. Kompakt design som inte drar ner på funktion och effektivitet har premierats. När vi såg på flexibiliteten så testade vi också vad som händer om det blir fel och hur enkelt det är att mata ut igen och göra om. Det ska sägas att vissa modeller rentav var svåra att göra fel med!

Pris

Vi har som du kan se tagit med lamineringsmaskiner inom olika prisgrupper. Det finns riktigt billiga lamineringsapparater och tvärtom. För oss har prisvärdhet spelat störst roll. Priset måste vara motiverat oavsett om du betalar några hundralappar eller några tusenlappar för apparaten.

Vi har talat om när vi har sett prisvärdhet och här har vi också sett en hel del på användaromdömen för att se om andra har samma uppfattning som vi har.

Effektivitet

Effektivitet för oss är att det går rimligt snabbt att laminera fast med hög kvalitet. Vi har inte imponerats av modeller som är supersnabba men som ger buckliga laminat som man inte kan hänga på väggen.

För att få en bra bild av effektiviteten så har vi dels genomfört vårt eget test men vi ville ju också se hur en apparat skulle klara sig i ett annat sammanhang. Här har användaromdömen varit en stor hjälp. 

Vi har snabbt kunnat klargöra hur effektiv en lamineringsmaskin är:

 • På hemmakontoret en gång per halvår
 • På större kontor där flera medarbetare laminerar med jämna mellanrum
 • På förskolan där det lamineras var och varannan dag
 • I hemmamiljö för barn och familj

Vi hoppas att alla dessa vinklar kommer att hjälpa dig till den bästa lamineringsapparaten för dina behov!

Bäst i test

1. Laminator GBC Fusion 3000L A3

Testproffs - Bäst i test 2024
Laminator GBC Fusion 3000L A3
5/5

Fördelar

Nackdelar

GBC Fusion 3000L är snabb och enkel att använda

När vi testade GBC Fusion 3000L så imponerades vi verkligen av den. Det gick snabbt och smidigt och resultaten ser bra ut. Maskinen är lätt att förstå och du kan enkelt skydda olika typer av dokument.

Efter en minuts uppvärmning är GBC Fusion redo att laminera. Du kan använda laminat på upp till 125 mikron vilket bör vara alldeles tillräckligt för de flesta typer av lamineringar som du har behov av. Något vi verkligen gillar är att det också går bra att stänga av värmen och helt enkelt kallaminera.

Notera att denna maskin måste underhållas!

Vi har ju inte testat GBC Fusion i flera månaders tid så vi var tvungna att ta del av andra lamineringsmaskin tester för att få denna information. Det var bra att vi gjorde det för det visar sig att korrekt användning och rengöring är avgörande för att GBC ska fungera som tänkt i det långa loppet.

Du måste göra rent med rengöringsark regelbundet. När detta inte görs så kan kvaliteten på lamineringarna gå ner avsevärt. Vi kunde faktiskt se efter några tester utan rengöring att det blev en aning böj på laminaten som var fulla sidor. När du får bort limrester så slipper du problem med lamineringar som fastnar och inte ser bra ut.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

2. Laminator GBC Fusion 1100L A4

Testproffs - Prisvärd 2024
Laminator GBC Fusion 1100L A4
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Laminator GBC Fusion 1100L för hemmabruk

Vi skulle säga att Laminator GBC Fusion 1100L A4 i första hand är för hemmabruk. Detta är inte racer-lamineringsmaskinen. Den tar sin tid men kan absolut vara ett bra verktyg att ha hemma eller på ett mindre kontor.

Vi gillar priset med tanke på vad du får för det. Samtidigt måste vi flagga för att den här lamineringsmaskinen kräver lite mer omsorg och omtanke. Du får en manual med bilder och den kan för vissa vara lite svår att förstå men missa inte att det även finns bra instruktionsvideos online att ta hjälp från.

Enkel användning och automatisk avstängning

Med GBC Fusion för A4 så kan du känna dig trygg. Det går att laminera kallt och varmt. När du inte använder maskinen på en halvtimmes tid så kommer den helt automatiskt att stängas av.

Vår upplevelse var att det tog upp till 5 minuter att få upp värmen för att laminera på ett snyggt sätt. Dessutom insåg vi att denna modell, precis som den för A3, måste rengöras regelbundet och matas på rätt sätt för att ge goda resultat. Vi rekommenderar att du från start köper till rengöringsark för att inte glömma bort detta.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

3. Laminator iLam Office Pro A3

Testproffs - Bäst Premium 2024
Laminator iLam Office Pro A3
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Den som väntar på något gott väntar på Laminator iLam!

Det här är en premium lamineringsmaskin men den tar god tid på sig. Om du hade tänkt dig flera ark per minut så får du tänka om. Ett ark tar 40 sekunder men den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge. Resultatet blir mycket bra.

Vi tror att Laminator iLam Office Pro A3 passar perfekt för ett kontor där laminering sker då och då. Om det ska vara högsta kvalitet så är det ju viktigt med en lamineringsmaskin som klarar jobbet och det gör Laminator iLam.

Enkel användning är också ett plus

Vi tycker också att det är bra att det inte är för komplicerat att laminera. Detta oavsett om du vill ha laminering med 75 eller med 175 mikron. Det går bra att göra utan att först läsa instruktionsmanualen för allting är så tydligt och intuitivt. Maskinen är ganska stor och tung jämfört med andra modeller men detta bidrar också med stabilitet.

Dessutom har du integrerade hyllor både framtill och baktill. Detta är också något som bidrar med enklare användning oavsett vilken typ av laminering det är fråga om. Notera att även denna lamineringsmaskin behöver rengöras med rengöringsark som du köper till separat. Vi tyckte att det luktade starkt från de första lamineringarna och har sett att andra användare säger samma sak.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

4. Laminator GBC Fusion 1100L A3

Laminator GBC Fusion 1100L A3
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

GBC Fusion 1100L är smidig men enkel

Den är inte supersnabb men heller inte långsammast i lamineringsligan. När det inte är så bråttom och du kan tänka dig att hålla ett öga på varje laminering så kan GBC Fusion 1100L vara en möjlighet. Den här lamineringsmaskinen har en uppvärmningstid på 3 minuter men vi skulle snarare säga 5 för att vara på den säkra sidan.

Du kan justera värmen och det går också bra att kallaminera. När vi testade så insåg vi dock att det inte alltid är helt enkelt att ställa in värme. Det kan bli lite svajigt så du får testa dig fram och hålla ett öga på inmatning och utmatning så att det blir bra.

Lätt att hantera och göra rent

Precis som de andra modellerna från GBC så är det möjligt att använda en frigörelseknapp om du skulle mata in en ficka på fel sätt så att den fastnar. Dessutom kan du använda rengöringsark för att se till att det inte sitter lim och smuts i maskinen.

1100L har också den automatiska avstängningen efter 30 minuters inaktivitet och det känns tryggt. Modellen är enklare och kan passa hemma såväl som på mindre kontor. Användningen är enkel nog och du har en grön lampa som tänds när värmen har nått rätt nivå för varmlaminering.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

5. Leitz iLam

Leitz iLam
4.5/5

Fördelar

Nackdelar

En behändig lamineringsmaskin från Leitz

Det är lätt att komma igång med lamineringsmaskinen Leitz iLam. På baksidan har du 3 knappar där du kan välja 80, 100 eller 125 mikron för att anpassa till dina lamineringsark. När vi testade gick det bra och vi behövde aldrig använda knappen för att plocka loss ett misslyckat ark.

Maskinen är väl anpassad för att laminera allt från fotografier till viktiga dokument. Den har en kompakt design och det gör det enkelt att få plats med den på ett bord eller stuva undan i ett skåp när du inte använder.

Det är viktigt att använda på rätt sätt

Vi rekommenderar verkligen att du läser instruktionerna för denna maskin innan du börjar. Ge uppvärmningen minst 3 minuter för att säkra dig om att maskinen är redo för laminering. Med två valsar så kan du räkna med att du får ett ark med 80 mikron redo per minut. Det är inte så snabbt men heller inte illa.

Vi tycker också om att denna maskin har säkerhetsavstängning. Om du inte använder den på 30 minuter så kommer Leitz iLam att stänga av sig själv helt automatiskt. För att få goda resultat och se till att Leitz lamineringsmaskin håller länge så är det dock viktigt att du använder rätt typ av ark. Undvik ark med tjocklek på över 0,4 mm.

Bästa återförsäljare

Clasohlson.com

6. Laminator OD A4

Laminator OD A4
4.4/5

Fördelar

Nackdelar

En riktigt billig lamineringsmaskin

Vi hade lite diskussioner omkring Laminator OD A4 och huruvida denna modell skulle komma med på topplistan med de bästa valen. Den kom till sist med som vårt sista val vilket beror på kombinationen av ett mycket lågt pris för en riktigt hyfsad lamineringsmaskin.

Användningen är enkel och den kompakta designen gör det enkelt att förvara maskinen då den inte är i bruk. Vi gillar flexibiliteten med möjlighet till olika storlekar på arken och att laminera mindre format än vad maskinen är gjord för.

Laminator OD är långsam

Detta är något vi måste ta upp för du kan verkligen inte förvänta dig snabb laminering med denna maskin. Snabbast är det då du laminerar A4- sidor. Varje sida är klar på cirka 30 sekunder. Med A3 så tar det dubbelt så lång tid.

Vi tycker att det här är helt okej när lamineringen sker då och då och inte kräver många sidor på en gång. För hemmakontoret kan detta verkligen vara perfekt. Men för kontor med större behov av snabb och smidig laminering är det klokare att ta en titt på modellerna som toppar vår lista.

Bästa återförsäljare

Officedepot.se

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av lamineringsmaskin bäst i test

Märke

Betyg

Prissegment

Prisuppgift

Återförsäljare

Laminator GBC Fusion 3000L A3
(Bäst i test)

5.0

Mellan

Från 2 173 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Laminator GBC Fusion 1100L A4
(Prisvärd)

4.6

Låg

Från 1 548 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Laminator iLam Office Pro A3
(Premium)

4.8

Högt

Från 3 041 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Laminator GBC Fusion 1100L A3

4.6

Mellan

Från 1 908 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Leitz iLam

4.5

Låg

Från 749 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

Laminator OD A4

4.4

Låg

Från 578 kr inkl. moms

Rek. återförsäljare

OM LAMINERINGSMASKIN

Lamineringsmaskin köpguide

Laminering kan vara busenkelt eller ett projekt som du blir förbannad av. Det hela beror på maskin såväl som din förståelse för hur den ska användas. Du inser säkert hur viktigt det är att du väljer en modell som du snabbt kan lära dig att använda.

Vi ska gå igenom lamineringsmaskiner för att ge dig en bättre bild av vad du faktiskt kan förvänta dig och kräva av en lamineringsmaskin bäst i test.

Vad är en lamineringsmaskin?

Med laminering menas att du täcker någon form av pappersdokument eller fotografi med skyddande plast. Det skyddande plastskiktet innebär att dokumentet förblir läsbart och i gott skick även om det utsätts för mindre varsam hantering såväl som spill.

Plasten går ju alltid att torka av men även dokument som ska hängas på väggen och som inte slits kan förbli finare på detta vis. De kommer ju inte att skadas av damm som annars kan vara svårt att få bort från papper och foton.

En lamineringsmaskin gör jobbet. Du matar in dokumentet som ska plastas in och maskinen gör detta åt dig. Allt du behöver är själva plastfickan vars tjocklek som mäts i mikron matchar maskinens kapacitet.

Olika typer av lamineringsmaskiner

Det finns lite olika typer av lamineringsmaskiner. De kan ha fler eller färre inställningar med vilka du kan justera lamineringen. En vanlig skillnad rör den storlek på pappersark som går att laminera med maskinen. Normalt sett kan du välja mellan A3 och A4 eller en maskin som erbjuder både och.

Det finns 2 huvudtyper av lamineringsmaskiner:

 1. Varmlaminering

Varmlaminering innebär att man använder värme för att smälta limskiktet i lamineringsfilmen som används. Detta leder till att plasten fastnar på dokumentet. Med värme får du en riktigt stark försegling som passar bra för olika typer av dokument. När det gäller dokument som kommer att hanteras ofta hellre än att hänga på väggen så är varmlamineringen att rekommendera.

 1. Kallaminering

Med kallaminering så använder man tryck istället för värme för att få lamineringsplastfilmen att fästa i dokumentet. Det här kan du behöva när det är så att det dokument som ska lamineras är känsligt för värme. Det finns trots allt material som verkligen inte ska värmas upp men som kan behöva ett skyddande plastskick.

Kallaminering är enklare och snabbare eftersom du här inte måste vänta på att lamineringsmaskinen når rätt temperatur. Men räkna inte med att varje lamineringsapparat även kan kallaminera. 

Vilken lamineringsmaskin kommer att passa dig bäst?

För att komma fram till svaret på den frågan så bör du beakta storlek, behov och pris. Storleken på maskinen styrs av flera saker som hur stora dokument den kan laminera såväl som design och konstruktion.

Behov handlar om du laminerar ofta eller bara då och då. För sporadiska lamineringar kan det räcka gott och väl med en billig lamineringsmaskin. Men för dig som ofta laminerar och dessutom i stora volymer är det väl värt att satsa på något som är lite mer avancerat.

Priset avspeglar för det mesta maskinens funktioner och kvalitet. En budgetmaskin är för det mesta enklare och har färre funktioner. Dessutom kanske den inte klarar av så höga mikron för plasten som du laminerar med.

När du väljer en premiummodell som du betalar mer för så ska du få snabbare laminering och högre kvalitet. Detta bör säkra att det laminerade dokumentet håller längre vilket kan vara väldigt viktigt oavsett om det ska hanteras ofta eller om det ska fungera som skylt eller dekoration.

Skillnaderna mellan en premium och en budget lamineringsmaskin är:

 • Tid för uppvärmning – premiumalternativet är ofta snabbare.
 • Kvalitet – När du betalar mer för din lamineringsapparat så ska du också få högre kvalitet. Det vill säga lamineringar som håller måttet.
 • Funktioner – Premiummodeller har fler funktioner som till exempel justerbar temperaturinställning och snabbare uppvärmningstid.
 • Lamineringsresultat – Premium ska vara synonymt med ett riktigt fint lamineringsresultat men budget ska inte betyda uselt resultat.

Med detta sagt så ska det sägas att en budgetvariant kan vara högst skälig och kostnadseffektiv när det bara rör enklare och enstaka lamineringar.

ANVÄNDA LAMINERINGSMASKIN

Så använder du en lamineringsmaskin

Det finns förstås skillnader mellan olika modeller men grundproceduren är densamma.

Steg 1 – Förbered maskinen

Ta fram maskinen och ställ den på en säker plats där du har tillräckligt med utrymme för maskinen och de dokument som ska lamineras.

Steg 2 – Värm upp maskinen till rätt värme och gör de inställningar som krävs för ditt dokument.

Steg 3 – Mata in plastfickan med dokumentet i lamineringsmaskinen. Du bör ha en pil som visar riktning för inmatning.

Steg 4 – Låt maskinen dra in fickan och laminera dokumentet.

Steg 5 – Låt det laminerade dokumentet svalna innan du hanterar det.

Underhåll, rengöring och säkerhet

Du bör regelbundet se över din lamineringsapparat för att upptäcka smuts såväl som slitage. När delar slits ut så kan det vara så att de går att byta ut. Det här beror lite på modell och märke.

Rengöring sker dels på utsidan och på insidan. På utsidan torkar du av med en lätt fuktad trasa. På insidan använder du särskilda rengöringsark som får bort lim som kan ha fastnat i maskinen.

De bästa lamineringsmaskinerna är mycket säkra att använda. De har automatisk avstängning och är gjorda för att du inte ska bränna dig. Men läs ändå noggrant igenom användarmanualen för maskinen och koppla alltid ur maskinen från strömmen när du ska rengöra den. 

FAQ
Vanliga frågor

Det beror på saker som hur lång uppvärmningstiden är samt hur snabbt maskinen jobbar. Dessutom kommer storleken på dokumentet att påverka hur snabb lamineringen blir. Men du kan räkna med upp till 5 minuter för uppvärmning och sedan omkring 1 minut för att laminera ett A4-dokument. Kallaminering är snabbare eftersom du då inte behöver vänta på uppvärmning.

Det går bra att laminera papper, kartong, fotografier, kartor, torkade löv och blommor och till och till och med tyg. Du måste alltid kontrollera om materialet tål värme när du väljer värmelaminering. Dessutom ska materialet vara platt och torrt innan du laminerar för att det ska bli ett bra resultat.

Det är ganska vanligt att en lamineringsmaskin klarar av flera olika tjocklekar på lamineringsfilm. Ta en titt på mikron-värdet och matcha detta rätt med den plastfilm som du har för att laminera.

För att undvika luftbubblor och veck ska du se till att dokumentet är platt och rent innan du lägger det i lamineringsfickan. Sedan är det viktigt att mata in dokumentet långsamt och på ett jämnt sätt i maskinen. Det finns maskiner som har inställningar för tryck och det kan vara en hjälp för att minska risken för bubblor och veck.

Det kan vara mycket svårt att plocka bort laminering utan att skada dokumentet. Detta särskilt när du använder dig av varmlaminering. Många gånger så blir det bäst att helt enkelt laminera om dokumentet från en ny utskrift. När detta inte är möjligt kan du testa att värma upp lamineringsfickan för att försöka dra av plastfilmen.

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER
Missa inte de senaste testerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Som prenumerant godkänner du vår integritetspolicy

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.