Kaffebryggare – Bäst i Test 2024

När det är dags för ny kaffemaskin så är det också dags att se på möjligheterna till godare kaffe. Här finner du kaffebryggare bäst i test inom flera kategorier. Vi visar dig vad du kan förvänta dig av olika modeller så att du snabbt kan hitta den allra bästa kaffebryggaren!
BÄST I TEST
Testproffs Toppbetyg Vit 2024
Blooming Kaffebryggare Rostfritt Stål

Blooming Kaffebryggare
Rostfritt Stål 10 koppar

4.9/5
PRISVÄRD
Create 5 Kaffebryggare

Create 5
Kaffebryggare

4.7/5
BÄST PREMIUM
Blooming Prime Misty Green Kaffebryggare 10 koppar

Blooming Prime Misty Green Kaffebryggare 10 koppar

4.9/5

Jämför de bästa kaffebryggarna

När du ska skaffa kaffebryggare bör du inte runda hörnen. I varje fall inte då du dricker kaffe varje morgon och kanske också på eftermiddag och kväll. Vi har testat och jämfört de bästa kaffebryggarna just nu för att hjälpa dig att hitta rätt. Vi blev positivt överraskade då vi upptäckte nya funktioner och fina uppgraderingar av annars rätt så enkla modeller.

Läs vår guide och dra nytta av vårt kaffebryggare test för att se till att det blir roligt och gott att brygga kaffe varje gång du är sugen på en kopp eller två!

TestProffs Logotyp Header

Vilken kaffebryggare är bäst i test?

Bästa kaffebryggaren är Blooming kaffebryggare från OBH Nordica. Detta är en helt fantastisk bryggare som kombinerar vacker och kompakt design med kaffe som smakar gott. Bloomingeffekten fungerar på riktigt och det blir skillnad. Dessutom är detta en kaffebryggare med glaskanna som du gärna plockar fram för att servera gäster och vänner kaffe och påtår.

Det finns några bryggare till som vi vill att du uppmärksammar. Utöver Blooming-modellen från OBH Nordica så har vi utsett två kaffebryggare bäst i test till i kategorierna Budget och Premium. Ta en titt på dessa och andra toppbryggare som finns med i vårt kaffebryggare test för att hitta den allra bästa modellen för dina kaffebehov!

ATT TÄNKA PÅ

Att tänka på när du väljer

För många svenskar är kaffebryggaren en av hemmets allra viktigaste maskiner. En morgon utan kaffe kan verka helt omöjlig och då gäller det ju att du har den bästa kaffemaskinen i ditt kök. Om du ska köpa kaffebryggare så står du inför möjligheten att få den bästa du någonsin har haft.

Detta kan garanteras genom att du:

Blir medveten om funktioner

Visste du att du med ett knapptryck kan förstärka arom och smak på ditt kaffe? Detta är inget som bara finns på avancerade kaffemaskiner för baristor. Hemtekniken har utvecklats och numera kan även enklare kaffebryggare ta hänsyn till dina behov av bättre smak.

Utöver detta kan du lita på tekniska stöd som:

 • Timer så att du vaknar till nybryggt kaffe på morgonen
 • Inbyggd kaffekvarn för lyxigare hemmakaffe
 • Droppstopp så att du inte förstör värmeplattan
 • Automatisk avstängning för säkerhetens skull

Inser dina faktiska behov

Det kan verka fantastisk med en kaffebryggare som på en kvart har kaffe redo för ett helt kompani av semesterfirande fabriksarbetare. Men hur ofta bjuder du in ett helt arbetslag på kaffe och hur många koppar behöver du som mest för det vardagliga bruket?

Med svar på den typen av frågor så har du bättre riktlinjer för vad som kommer att passa dig. Det kanske helt enkelt är den billigaste kaffebryggaren som gör jobbet med ett enda knapptryck.

Väljer rätt prisgrupp för dig

Hur mycket kan du tänka dig att betala för din kaffebryggare? Kaffebryggare pris påverkas av saker som kapacitet, värmehållning och särskilda effekter. Om du har ett stort behov av att kunna mala bönor och påverka aromen så kanske du kan tänka dig att lägga lite mer på bryggaren. Bestäm dig för en budget som passar dig innan du börjar se på faktiskt bryggare.

VÅRA TEST

Såhär testade vi produkterna

Vi samlade en testgrupp med personer som regelbundet dricker kaffe. Vi ville få åsikter och insyn från olika kunskapsnivåer och olika typer av krav på vardagskaffet. För att kunna genomföra ett rättvist kaffebryggare test så genomförde vi flera testsessioner med lite olika mål som att göra mindre eller större mängd och att dricka kaffet som står på värmeplattan lite senare.

De viktigaste faktorerna för oss var:

Blir det gott kaffe?

Gott kaffe är något mycket subjektivt och det insåg vi under vårt test. Men det går ändå att enas om vad som kan anses vara en rimlig smak och vad som är surt och inte alls gott. Vi testade ju de allra bästa kaffebryggarna så det blev allt från godkänt till helt fantastiskt kaffe.

Modeller som gav surt kaffe kom inte med i slutredovisningen. Vi tycker inte att det finns någon anledning till att ens beakta den här typen av kaffebryggare även om de har bra pris och är fina att se på.

Hur enkelt är det att brygga?

En del vill ju ha vatten i tank, kaffe i filter och så tryck på knappen för kaffe inom 5 minuter. Andra vill ha knappar och rattar för unika inställningar så att det kan bli högst personligt kaffe att prata med gäster om.

Vi testade med tanke på olika behov. Oavsett om du vill mala kaffebönor med olika pulverfinhet eller om du bara vill trycka och dricka så ska det inte vara svårt. En kaffebryggare för hemmabruk ska inte kräva någon utbildning. Det har varit vår ribba oavsett modell och funktioner.

2-10 koppar eller 4 koppar och mer

Det här är verkligen viktigt. Vi har talat om när en specifik maskin inte klarar mindre antal koppar men ger dig rådet att dubbelkolla detta innan du köper. Kaffebryggaren är inte gjord för att ge en enkel kopp så som enkelbryggare är men visst kan du använda den för mindre antal koppar. 

Är det en prisvärd kaffebryggare?

I vårt test betyder prisvärt att bryggaren ger det som den kan förväntas ge. En dyrare bryggare som inte ger så gott kaffe som kan förväntas får ett lägre betyg än en billigare kaffebryggare som lever upp till sin produktbeskrivning.

Håller andra kaffebryggare tester och användaromdömen med oss?

Vi har brytt oss om vad andra säger. Genom att kika på andra kaffebryggare tester såväl som omdömen för specifika modeller har vi antingen fått stämpel på vår uppfattning eller bakläxa. Detta har också gett oss nya vinklar att tänka på som kan vara en stor hjälp för dig som är ute efter bäst kaffebryggare för ditt kök.

Bästa Kaffebryggare

Bäst i test

1. Blooming Kaffebryggare
Rostfritt Stål 10 koppar

Testproffs - Bäst i test 2024
Blooming Kaffebryggare Rostfritt Stål
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Blooming kaffebryggare med bloomingeffekt

Detta är den klassiska bloomingeffekt-bryggaren från OBH Nordica som har satt en helt ny standard för vad som kan anses vara en bra aromafunktion. Vi tar hatten av och instämmer med alla nöjda användare i Sverige och Finland som älskar aromaknappfunktionen. Det här är också vår kaffebryggare bäst i test!

Det blir djupare och fylligare smak med knappen för arom och det doftar mycket mer när du använder denna. Det hela fungerar genom att det malda kaffet blötläggs vilket leder till att koldioxiden frigörs innan bryggningen sker. Det blir helt klart skillnad så för dig som vill ha bättre bryggkaffe så är en Blooming-modell helt klart att rekommendera.

Kaffebryggare med väldigt vacker kanna

Något vi verkligen gillar med denna kaffebryggare är den vackra kannan. Den är handgjord och väldigt elegant. Det blir extra roligt att bjuda andra på kaffe när du har en så fin kaffekanna. Men var medveten om att du bör ha behov av minst 2-3 koppar kaffe vid varje bryggning. Minsta antalet koppar per bryggning är nämligen 4.

För större sällskap som inte överstiger 10 personer kan denna bryggare fungera fint. Kaffet är klart på upp till 7 minuters tid och det brygger med hög temperatur så att det färdiga kaffet håller en temperatur på omkring 80 grader så att smaken består. Du kan testa själv i 100 dagars tid och skulle du inte bli nöjd får du pengarna tillbaka!

Bästa pris hos

Obhnordica.se

2. Create 5 Kaffebryggare

Testproffs - Prisvärd 2024
Create 5 Kaffebryggare
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Create 5 andas lyx men är riktigt prisvärd

När vi först kikade på Create 5 kaffebryggare från Electrolux så trodde vi att den skulle vara mycket dyrare. Designen är verkligen elegant och det märks att detta är en bryggare som är gjord för att ge dig en bättre upplevelse både av att brygga och av att dricka kaffe.

Du får fina effekter som aromaväljare med vilken du kan göra inställningar för att till exempel få lite djupare och fylligare smak på kaffet. Dessutom går det att programmera så att du vaknar till nybryggt kaffe på morgonen. Maskinen är användarvänlig och enkel att hantera vilket också är ett plus.

Med plats för många koppar kaffe

Vi tycker att det är bra att du kan få upp till 10 koppar kaffe med en bryggning. Det räcker långt för många. Men tänk på att den automatiska avstängningen sker 40 minuter efter bryggning. Om du har kalas så får du eventuellt komma ihåg att flytta kannan för värmning på några fyrfatsljus om folk ska dricka i långsam takt.

En annan sak vi noterade var att locket samlar på sig en massa kondens. Efter bryggningen bör du öppna locket om du inte vill att kondensen ska falla ner över kaffet igen. Annars tycker vi att hanteringen för skötsel och rengöring är väldigt enkel så detta är en billig kaffebryggare vi kan rekommendera.

Bästa pris hos

Electrolux.se

3. Blooming Prime Misty Green Kaffebryggare 10 koppar

Testproffs - Bäst Premium 2024
Blooming Prime Misty Green Kaffebryggare 10 koppar
4.9/5

Fördelar

Nackdelar

Blooming Prime Misty Green har Blooming-knappen

Ibland kan företag få sina tekniska innovationer att låta bra mycket bättre än vad de är. Vi var lite skeptiska till att detta med blooming skulle få så stor betydelse för upplevelsen av morgonkaffet. Efter att ha testat flera OBH kaffebryggare med denna effekt så kan vi säga att vi är blooming-anhängare!

Vi testade med och utan blooming och det visade sig tydligt att bloomingeffekten ger mycket mer aromatiskt kaffe. Med knappen intryckt försvinner koldioxiden från vattnet innan det når din kopp och det får stor betydelse för smak såväl som arom. Här kan också den höga bryggtemperaturen på 92–96 °C vara en anledning till det goda resultatet.

Gott kaffe till många på kort tid

Vi tycker också att Blooming Prime Misty Green kaffebryggare från OBH Nordica är ett bra val när du inte vill vänta för länge på gott kaffe. Det tar inte mer än 5 minuter för några få koppar och även större mängder är klara på under 10 minuters tid.

Här har vi automatisk avstängning efter 40 minuter vilket tycks vara standard på de bästa kaffebryggarna. Vi hade gärna sett att den tiden gick att ändra på när vi vill hålla kaffet varmt lite längre än så.

Bästa pris hos

Obhnordica.se

4. Explore 7 Kaffebryggare

Explore-7-Kaffebryggare
4.8/5

Fördelar

Nackdelar

Explore 7 brygger riktigt gott kaffe

Det här var en kaffebryggare som vi diskuterade för plats på prispallen för den imponerar verkligen. Electrolux är bra på hushållsmaskiner och deras Explorer är inget undantag. Den har utrustats med det som kallas för automatisk pour over teknologi.

Tanken med denna teknologi är att kaffet ska fuktas på ett jämnt sätt för att på så vis ge en bättre smak. Styrkan blir jämn i hela kannan och det märkte vi när vi testade. Det här är helt klart en bryggare du kan ha för kalaset då du vill säkra dig om att det blir gott till den sista koppen. Notera dock att du bara får 9 koppar per kanna vilket är lite mindre än andra likvärdiga modeller.

Kaffekannan har ett smart lock

Locket på Explore 7 har en unik design som också är till för att ge kaffet bättre arom och smak. Det var svårt för oss att avgöra om det var detta eller den höga bryggtemperaturen på 92°C till 96°C som påverkade smaken mest men att det blir bra kan vi intyga.

Dessutom går det snabbt. Du har en full kanna på 6 minuter och det är ju kanon när det är många som väntar på kaffet efter maten. Jobba med aromaknappen för att få fylligare smak. Det är hur enkelt som helst. Det enda vi tyckte var mindre fördelaktigt är att röret går rätt ner i kaffet som är klart så du kan inte se när det har droppat färdigt vilket kan leda till spill på värmeplattan då du tar ut kannan för snabbt.

Bästa pris hos

Electrolux.se

5. Champion Kaffebryggare
med timer 1,5 l

Champion Kaffebryggare med timer 1,5 l
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

Champion är en prisvärd kaffebryggare

Med tanke på det låga priset tycker vi att detta är en kaffebryggare som levererar stort. Du får upp till 12 koppar med en bryggning och hanteringen är mycket smidig och enkel. Det enda vi tyckte var lite mindre positivt är att man måste böja sig runt kaffebryggaren för att se nivåfönstret och hur mycket vatten som har hällts på.

Designen är kompakt och därmed mycket väl anpassad för det lilla köket eller då du helt enkelt alltid vill ha din kaffebryggare på diskbänken. Den snygga utsidan i silver är också lätt att hålla ren och fräsch.

Fina funktioner som duger bra

Du får automatiskt avstängning så att du inte behöver oroa dig för att du har glömt kaffebryggaren på. Dessutom har denna bryggare anti-drop-funktion vilket minskar risken för att du spiller på värmeplattan.

Champion har värmehållning men när vi jämför kaffet vi fick med denna kanna och vår kaffebryggare bäst i test så är det stor skillnad på hur varmt kaffe du får. Det svalnar mycket snabbare och det bör du vara förberedd på. Men vi tycker att det blir gott kaffe och det särskilt när du använder ett kaffefilter av papper för bättre filtrering.

Bästa pris hos

Kjell.com

6. Explore 6 Kaffebryggare

Explore 6 Kaffebryggare
4.6/5

Fördelar

Nackdelar

Explore 6 är en kaffebryggare med kaffekvarn

För dig som älskar smaken av kaffe som görs på nymalda bönor så kan det vara väl värt att kika lite närmre på Explore 6 från Electrolux. Det här är en kaffebryggare med inbyggd kaffekvarn. Det är bara att hälla på bönorna och se kaffet göras från böna till kopp!

Malningen är justerbar så att du kan påverka arom och smak med fin, medium eller grov malning. Om du inte vill mala dina egna bönor så är det bara att slå av malningsfunktionen  och fylla på med malt kaffe i filterkorgen.

En kaffebryggare med fina funktioner

Du kan använda programmering för att se till att bryggaren går igång innan du vaknar. Men här måste vi inflika att du kanske inte vill göra detta med egna bönor på morgonkvisten. Kvarnen är nämligen rätt så högljudd. Välj själv om du vill vakna till doften av kaffe eller om du vill använda kvarnen som väckarklocka för dig och resten av hushållet!

När vi testade med malning och inställningen för att påverka arom och smak så tycker vi att medium gav svagare kaffe och starkt var mer som medium. Detta är förstås en smakfråga men vi såg att det finns andra användare som tycker likadant. Om du är en person som vill ha riktigt starkt kaffe så får du tänka på att justera kaffemängden mot vatten så att det blir rätt för dig.

Bästa pris hos

Electrolux.se

7. Moccamaster Diamond Edition

Moccamaster-Diamond-Edition
4.7/5

Fördelar

Nackdelar

En enda kaffebryggare tills döden skiljer er åt…

Det säger en hel del att Moccamaster vågar ge livstids garanti för denna specialutgåva av deras klassiker. När Moccamaster firade 60 år så gav de ut denna modell i begränsad utgåva. Det är en klassisk Moccamaster kaffebryggare med moderna innovationer som droppstopp och värmeplatta som håller rätt temperatur på det färdiga kaffet.

För dig som är ute efter en klassisk kaffebryggare som du kan njuta av för resten av livet så kan detta vara ett alternativ. Vi tycker att Moccamaster Diamond har en fin design som passar bra på bänken i köket. Kapaciteten på upp till 10 koppar är tillräcklig för de allra flesta.

Det blir inte enklare att brygga kaffe

Moccamaster Diamond kaffebryggare är för dig som inte vill hålla på och mixtra med inställningar. Bryggningen är automatiserad. Det är bara att hälla på kaffe och vatten och trycka på knappen så gör bryggaren resten. Det finns till och med en inbyggd justeringsfunktion som kallas för Optio och som ser till att relationen mellan vatten och kaffe blir välbalanserad.

Vi tycker att det automatiska droppstoppet är en tillgång. Detta hindrar att det droppar från filterhållaren när du tar ut glaskannan från värmeplattan. Det bidrar till att kaffebryggaren förblir ren och snygg och att du inte bränner fast kaffe på plattan. 

Bästa pris hos

Moccamaster.com

SAMMANFATTNING

Sammanfattning av Kaffebryggare

Märke

Betyg

Pris

Återförsäljare

Blooming Kaffebryggare Rostfritt Stål 10 koppar

(Bäst i test)

4.9

1259 kr

Rek. återförsäljare

Create 5 Kaffebryggare
(Prisvärd)

4.7

1099 kr

Rek. återförsäljare

Blooming Prime Misty Green Kaffebryggare
10 koppar
(Premium)

4.9

2199 kr

Rek. återförsäljare

Explore 7 Kaffebryggare

4.8

1895 kr

Rek. återförsäljare

Champion Kaffebryggare
med timer 1,5 l

4.7

499 kr

Rek. återförsäljare

Explore 6 Kaffebryggare

4.7

2599 kr

Rek. återförsäljare

Moccamaster
Diamond Edition

4.7

3699 kr

Rek. återförsäljare

OM KAFFEBRYGGARE

Kaffebryggare köpguide

Hur vet du att du får en kaffebryggare som du kommer att trivas med? Det spelar ju ingen roll om du köper den online eller i en lokal butik. Kaffebryggaren kan först testas på allvar när den står i ditt kök.

För att säkra att du hittar rätt så kan det vara bra att veta lite mer om kaffebryggare. Här har vi samlat informationen som kan vara bra att känna till innan du väljer.

Funktioner du kan kräva av en kaffebryggare

Moderna kaffebryggare kan mycket mer än sina föregångare. Om du inte har köpt en ny bryggare på många års tid är det viktigt att vara medveten om vad du kan kräva.

Det bör finnas:

 • Automatisk avstängning – Ingen ska behöva åka hem igen då det är svårt att komma ihåg om kaffebryggaren stängdes av eller inte.
 • Timer – Låt bryggaren gå igång innan du vaknar så att kaffet är klart!
 • Justering av bryggstyrka – Bättre modeller har det som kallas för aromajustering eller justering av bryggstyrka.
 • Inbyggd kvarn – Du kan absolut hitta kaffebryggare för hemmabruk som inkluderar kaffekvarn som en del av bryggaren.

Vilken kaffebryggare är bäst i test enligt Råd och Rön?

Vi har givetvis kollat på senare tester av kaffebryggare från Råd och Rön och här har vi sett att tre märken utmärker sig lite extra och det är Moccamaster, Melitta och Electrolux. De senaste testerna namnger modellerna:

 • Moccamaster KBG741
 • Melitta AromaFresh
 • Electrolux EKF7700

Nu sker det en hel del inom kaffebryggarutvecklingen så vi har i vårt kaffebryggare test landat i andra modeller som erbjuder det allra senaste för bästa kaffet hemma.

Brygg godare kaffe med din kaffebryggare

Det är viktigt att förstå att kaffets smak inte bara beror på den bryggare som du använder. Oavsett vilken modell du bestämmer dig för så bör du hålla följande i åtanke:

 1. Välj rätt bönor – Färska bönor ger bästa smaken.
 2. Välj rätt typ av kaffe – Arabica och Robusta är exempel på populära kaffebönsorter. Arabica ger mildare smak med mycket arom.
 3. Välj rätt malningsgrad – Detta är enlighet med din brygg-metod och som regel så blir bryggkaffe bra med medelfint malet kaffe.
 4. Välj rätt vatten – Ta en titt på det vatten du använder och se till att det är rent och utan bismaker som kan påverka upplevelsen av kaffet.
 5. Välj rätt temperatur – Det blir bäst kaffe när du kan brygga det med en temperatur på mellan 92 och 96 grader.
 6. Välj rätt dos kaffe – Du kan använda skopan som kommer med kaffet som ett mått per kopp men en grundregel är annars att det blir bra med omkring 60 gram kaffe till en liter vatten.

Håll din kaffebryggare ren

Kaffet kan få bismak av en smutsig kaffebryggare som är full av kalkrester. För att undvika detta bör du diska filterkorgen dagligen och även kannan en gång per dag efter användning. En gång per månad bör du avkalka bryggaren med vatten och vinäger eller en avkalkningslösning som är för kaffebryggare.

Brygg kaffe med kaffebryggare – steg för steg

Det bör inte vara komplicerat men om du står med en kaffebryggare utan användningsmanual så ska det fungera med följande steg:

Steg 1 – Fyll i vattentanken med kallt och rent vatten till den nivå av kopp som du vill brygga.

Steg 2 – Häll rätt mängd kaffepulver i filterkorgen.

Steg 3 – Dra igång bryggningen med maskinens knappar.

Steg 4 – Servera det nybryggda kaffet så snart som möjligt för bästa smak!

Vilken kaffebryggare ska du välja?

Detta beror givetvis på dina behov och preferenser såväl som den budget du har för detta köp. Men några riktlinjer att hålla i åtanke kan vara:

 • Enkelhet – Välj en modell som känns användarvänlig. Kanske med få inställningar och absolut med automatisk avstängning.
 • Bättre kaffe – Om du älskar att brygga kaffe och tycker att det är kul att justera styrkan så kan du välja en bryggare där du kan påverka smaken med kvarn, aromaknapp och mer.
 • Många koppar kaffe – När det ska bryggas mycket kaffe på en gång så är det smart att välja en bryggare som ger stöd för detta och tvärtom.
FAQ
Vanliga frågor

ECBC står för European Coffee Brewing Centre och detta är en organisation som certifierar kaffebryggare baserat på deras förmåga att brygga kvalitetskaffe. För att en kaffebryggare ska få ECBC-märkning så måste den leva upp till strikta krav om brygg-tid, bryggtemperatur och slutresultat.

Se till att dina kaffebönor finns i en behållare som är lufttät och placera den på en sval och mörk plats. Det är inte att rekommendera att förvara kaffe i kylskåp eller i frysen där det kan absorbera både fukt och lukt och därefter smaka sämre.

Moccamaster modeller vinner ofta kaffebryggare test men det betyder inte att de alltid är det bästa valet. Det ska dock sägas att Moccamaster ofta ses som de bästa bryggarna på grund av att de har visar sig hålla länge och även kan användas för att brygga kaffe vid olika temperaturer.

Ja, bryggtemperaturen påverkar smaken på ett betydande sätt. Kaffe som är för kallt, vilket kan sägas vara under 90 grader, kan leda till surt kaffe. När det är för varmt, över 96 grader, så kan det bli bittert kaffe. När du har optimal temperatur på vattnet så kommer alla smakämnen i kaffet att extraheras på ett jämnt sätt.

Pappersfilter är bra på så vis att de fångar upp oljor och sediment och dessutom är enkla att byta. Många väljer dock permanenta kaffefilter då dessa anses vara miljövänliga och även ekonomiska på lång sikt. Men var medveten om att permanenta filter kan släppa igenom fler oljor och sediment vilket påverkar kaffets struktur och smak. 

SIDAN
Innehåll
NYHETSBREV

Nya tester varje vecka! Signa upp på vårt nyhetsbrev för aktuella tester och tävlingar.

FÖLJ OSS

Gillar du omdömet? Glöm inte att följa oss på sociala medier för mer tester!

VILKA ÄR TESTPROFFS?

Vi på Testproffs är dedikerade till att hjälpa konsumenter att fatta informerade beslut genom att erbjuda objektiva och pålitliga bäst-i-test och recensioner. Våra ledord är följande:

 • Objektivitet – vi förbinder oss att vara oberoende och opartiska i våra tester och recensioner

 • Kvalitet – vi strävar alltid efter att leverera högkvalitativt innehåll till våra läsare

 • Autenticitet – vi är transparenta i vårt arbete och våra processer

ANDRA TESTER
Missa inte de senaste testerna